enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Förbättring eller livsstilsinflation

Nu när sommaren är här med härligt väder så vill vi gärna hänga ute så mycket som möjligt. Helst vill vi sitta ute och äta och det blir en del fix i trädgården, det innebär också att det här fixandet som kommer med ett hus också riktas utåt. Helt plötsligt börjar vi notera att staketet behöver målas, vedskjulet kanske vi ska bygga om och visst vore det härligt med en altan, eller kanske ett uterum/växthus där vi kan sitta mitt i trädgården och njuta….Idéer och drömmar kring ens boende finns det många, vi drömmer också och ibland gör vi slag i saken och fixar eller förbättrar något som vi anser behöver göras. Det är här den svåra delen kommer in, vad vill vi verkligen göra och på vilket sätt kommer det att förbättra vårt liv eller kommer det ens att göra någon skillnad?

 

DSC04007_Fotor3
Vårt hus från 40-talet. Några skönhetsfel men väldigt funktionellt.

Det ligger ju i människans natur att förbättra och utvecklas…förr i tiden kanske detta yttrade sig på en gård där förbättringen blev en ren investering, till exempel nya verktyg eller några fler djur. Idag är ju våra förbättringar på vårt boende oftast endast en höjning av materiell standard för att vi ska kunna njuta mer av vårt boende som en del av vår livsstil, alltså inte som en investering för försörjning utan en ren och skär kostnad i både pengar, tid och underhåll. Jag vill gärna trycka på att allt som läggs till ett hus kommer att kräva en liten del underhåll (tid och pengar).

Balkong
Vår balkong som vi har börjat använda.

Jag och maken pratade mycket om det här under förra helgen, hur lätt det är att börja drömma och spåna iväg och hela tiden skapa nya ”behov”, livsstilsinflation. Om vi fixar en markis till balkongen i år och börjar nyttja den mer på kvällarna som ett ”uterum” är vi nöjda med det eller kommer vi nästa sommar komma på något ännu bättre som vi ”borde” ha? Helt plötsligt kanske det inte duger med en grupp utemöbler i gräset i en härlig trädgård utan helst ska den stå på en fin varm trall som man kan sätta sina bara sommarfötter på…Balkonginredning

Förra helgen tog vi en premiärtur med vår båt (en enkel eka med en liten motor), det var varmt och skönt och vi åkte hela familjen till en badplats som vi gillar. Vi hade med oss mat, badade och gick sen upp till bondgården och köpte deras egentillverkade gårdsglass. Det var en helt fantastisk dag, en sån man minns hela livet. Efter den här turen började vi fundera på vad vi helst vill göra när vi är lediga, är det att hänga kring huset på en fin altan? Vi kom fram till att vi helst gör utflykter under härliga sommardagar och hela familjen älskar att bada i sjön. Ska vi kanske under några år framöver (då barnen fortfarande är i en ålder då de gärna vill hänga med oss) se traktens alla fantastiska badplatser som vårt uterum?

IMG_8647_Fotor

IMG_8660
Bilder från vår badutflykt

Som sagt det var en helg då många tankar snurrade (vi har inte tänkt klart) och även om vi har rätt så trimmade sparssamhetsmuskler så skenar vi ibland iväg i denna livsstilsinflation…Händer det er?

 

SparaSpara

8 reaktioner till “Förbättring eller livsstilsinflation”

 1. Vilket bra inlägg!
  Det här har vi pratat om många gånger, maken och jag.
  Idéer dyker upp och helt klart är vi påverkade av allt vi ser och läser om i olika medier.
  Så lätt att dras med…
  Men vad behöver vi VERKLIGEN ta i tu med, när det gäller hus och trädgård?!

  Märker att min fars död – efter ett långt liv – har fått mig att tänka ännu lite djupare.
  Tittar på världen runtomkring mig och på alla människor som så aktivt och frenetiskt ”håller på”.
  Sen är livet slut och vad tjänade det till – allt detta slit?
  Kanske är det annat som vi skulle ägna våra liv åt…eller i alla fall ifrågasätta varje beslut noggrant.
  Ordet status dyker också upp i tankarna.

  Tack!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar!

   Ja, det är så lätt att dras med och själv ”hålla på” när man kanske egentligen vill göra andra saker. Det är nog som med mycket annat här i livet, viktigt att fundera på vad och var man vill lägga sin tid och energi, kanske också fundera vad som är bäst i den fas i livet som man är i. Status spelar förstås också in, genom sitt boende och vilket område man bor i så kan man visa en yta utåt som signalerar vem och hur man är.
   Ha en fin dag!

   Gillad av 1 person

 2. Jag håller precis just nu på och brottas med såna tankar. Jag och min man spinner iväg i tankarna om tex utekök som ska gjutas i betong osv osv och sen gör vi en utflykt med barnen till någon skog eller något bad och tänker ”ja just det, det är ju det här vi vill” och samtidigt är det så mysigt att gå hemma och förbättra och drömma och vara kreativa tillsammans och jag vill ju inte döda det där kreativa när jag börjar prata om att ting tar tid och förbättringsinflation men känner att jag lätt gör det när jag pendlar mellan dessa två lägen, hittar liksom inget mellanting. Krångligt, och bra att du tog upp funderingen så en slipper känna sig så ensam!

  Gillad av 1 person

  1. Hej!
   Tack för din kommentar! Känner väldigt mycket igen mig i det du säger, det är ju himla härligt att få vara kreativa tillsammans och att få utföra något arbete på huset eller i trädgården tillsammans som man blir nöjd med är ju en väldigt givande känsla också! Att ha tillgång till en trädgård och uteplatser som man trivs i är ju också fördelen med att bo i hus.
   Som med mycket annat så är det nog en fördel att planera noggrant och verkligen definiera för sig själv vad som är viktigast och sätta det i perspektiv till den fas man är livet. Vi försöker bli bättre på att begränsa antal husfix- projekt och att inte vara för tidsoptimistiska. Varje projekt tar oftast längre tid än man tror…
   Ha en fin dag!

   Gilla

 3. Rikast blir man på bra relationer till sina medmänniskor, känns alltför väl när man ingen familj har överhuvudtaget. Tycker att man ska ta hand om det man äger och vara rädd om det, Därför är det bra att inte äga för mycket, utan rikta in sig på det man verkligen behöver. Vad är viktigare än ens egna barn, och ha tid för andra som står en nära. Tror att många skulle må bra av mer tid och mindre pengar! Tycker att ni verkar väldigt kloka. Åka och bada i en sjö en varm sommardag eller för all del i ett stilla regn är härligt, Mina bästa minnen är ifrån den tiden vi förortsungar fick åka badbussen till stranden, en kollektiv eufori. Inga föräldrar i sikte, de större barnen tog hand om de mindre. Det var verklig frihet hela sommarlovet

  Gillad av 1 person

  1. Hej Marianne!
   Tack för din fina kommentar! Håller helt med dig, det som är viktigast är ju tiden som man har med nära och kära och det är de minnena som man bär med sig. Det gäller att vårda det man äger på ett rimligt sätt och sen prioritera det som är viktigast.

   Dina minnen från badbussen låter jättehärligt! Tror att många barn och ungdomar (även vuxna) skulle må bättre idag om de fick upptäcka tjusningen och den frihetskänsla man får av att vistas ute i naturen och att få känna på väder och vind…
   Ha en fin dag!

   Gilla

 4. Jag kan förstå behovet av en markis. Jag ska strax flytta till en annan lägenhet men den jag bott i tills nu har balkong i söderläge. Det har varit alldeles för varmt att sitta på balkongen på förmiddagen och vid lunchtid då solen ligger på. Jag har därför inte utnyttjat balkongen så mycket. En markis/ parasoll kanske mer kan ses som en investering för nyttjandet av befintlig plats snarare än överflödig utökning av materiella tillgångar. Ifall minimalism och enkelhet handlar om att kunna använda det man har på ett funktionellt sätt så borde den typen av inköp inte vara onödiga eller motsäga teorin, tycker jag.

  Gilla

  1. Hej Helene! Jag håller med dig, det var också vår tanke med en markis att vi på så sätt skulle börja nyttja balkongen som vi redan har istället för att bygga en altan, uterum mm. Blev dock ingen markis i år. Det var ju så skönt att kunna sitta ute i trädgården till sent på kvällarna. 🙂 Lycka till med flytten!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s