ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil

De 8 kapitalen – två fixade sex kvar att jobba på!

Detta är ett lätt omarbetat inlägg som jag från början skrev 2016 på min gamla blogg efter att ha läst Ethan Rolands texter om de 8 kapitalen. 

Ibland hittar men en koncept som sammanfattar det man själv har tänkt under en lång period. Så var det för mig med de 8 kapitalen som beskrivs i böcker och på bloggar och som är ett system skapat av Ethan Roland som bland annat driver ett företag som designar permakulturjordbruk (lite mer info om permakultur finner du här).  Nedan finns en inspelad föreläsning och det finns även en podcast-intervju från 2014 (här)

Det intressanta med dessa kapital är att alla behövs i ett samhälle samt att de till viss del men aldrig helt kan ersätta varandra. Nedan min förklaring på vad dessa kapital innebär (detta är min egen tolkning och översättning från engelska så säg till om du tycker något blivit fel):

  1. Finansiellt kapital – detta är det vi direkt tänker på när vi säger kapital. Finansiella tillgångar i form av kontanter, aktier, fonder etc. Du kan förvärva eller förbruka detta kapital beroende på hur du agerar.
  2. Materiellt kapital – detta är också lätt att förstå och kan oftast överföras till ett monetärt värde till exempel ett hus, en bil, 100 gram guld på samma sätt kan du förvärva eller förbruka.
  3. Levande kapital – är saker så som boskap, träd, odlingsjord och annat som lever och skapas eller skapar löpande. Det är här inte en lika tydlig koppling mellan insättningar och uttag men om du bara tar ut så tar det tillsist slut, till exempel om du inte tillför näring till jorden där du odlar..eller bara fäller träd men aldrig planterar.
  4. Socialt kapital – ett väl fungerande socialt sammahang kan ofta ersätta saker som annars hade behövt lösas med pengar. Du sätter in genom att vara behjälplig och vänlig mot andra och tillbaka får du hjälp och vänligt bemötande. Även här inte lika tydlig koppling mellan insättningar och uttag men det är tydligt att den som hjälper andra och är trevlig har lättare att själv få hjälp. Socialt kapital kan numera även byggas ”digitalt” via sociala medier, bloggar med mera där man bygger ett nätverk av likasinnade.
  5. Kunskapskapital – detta är utbilding i traditionell bemärkelse och även här behöver man ständigt kompletera. Det är inte bara via kurser och utbildningar utan genom att läsa, lyssna och lära genom hela livet så sätter man in på kontot något som kan komma till användning i många olika situationer
  6. Erfarenhetskapital – det här är en annan typ av kunskap som sitter i händerna och i ryggmärgen inte som kommer från skolbänken. Att någon gång har drivit ett eget företag, bytt ett däck, målat, byggt en vägg, byggt en webplats, startat en blogg, webshop eller andra liknande saker är exempel på detta. Med många sådana kunskaper finns möjlighet både till att spara pengar då man kan göra mer själv och det finns också fler möjligheter till potentiell försörjning för den som ”kan det mesta”.
  7. Kulturellt kapital – detta är vad samhället har gemensamt, det är större än ditt eget sociala sammahang och inkluderar så väl kultur i betydelsen konst och underhållning som det gemensamma ”samhällskontraktet”.
  8. Spirituellt kapital – detta skulle kunna vara en gudstro men även tilltro till sig själv. Att kunna känna positivism är ett spirituellt kapital och den som ständigt motarbetas eller ger sig in på omöjliga projekt kan brytas ner i sitt spirituella kapital. Den som har en gudstro känner tillförsikt baserat på detta vilket hjälper personen genom livets lite svårare stunder. Samma effekt kan en tydlig känsla av meningsfullhet ha för den som inte har någon gudstro.

 

Många har frågat här på bloggen vad man ska syssla med när man blir fri och inte längre behöver jobba och ett svar på detta kan vara att jobba på de 6 andra kapitalen. Ett heltidsarbete bidrar nämligen främst till att bygga upp finansiellt och materiellt kapital och i någon mån även erfarenhetskapital men då ofta på ett ganska smalt område. Det är lite förenklat men översiktligt skulle man kunna säga att det som väljer att ”hoppa av” ekorrhjulet som ekonomiskt fri har byggt klart sitt finansiella och materiella kapital men nu fortsätter att bygga upp de andra med större kraft.

Hur ser ni på detta? Har ni kommit i kontakt med de 8 kapitalen tidigare?  

8 reaktioner till “De 8 kapitalen – två fixade sex kvar att jobba på!”

  1. Mycket inspirerande att få ta del av det erfarenheter och tankar ni delar med er av! Många tack för det!

    Angående kapitalen, tänker ni att de ska vara heltäckande för ”livet”? Jag funderar på den fysiska hälsan, ”hälsokapital”, utöver det spirituella. Har ni tankar kring detta?

    Vänligen, David

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar vad kul att du gillar bloggen (och boken om du har läst den?)! ¨

      De åtta kapitalen är egentligen utvecklade med tanke på att skapa ett jordbruk eller ett företag som är själv-regenererande så med utgångspunkt från ett liv så kanske något kring hälsa ska in antingen som ett eget kapital eller som en tydligare beskriven del i något av de existerande åtta.

      Möjligen skulle man även kunna tänka att det ingår i ”Levande kapital” då du i livet är väldigt beroende av att du vidmakthåller och bygger din egen hälsa…lite slarvigt uttryckt skulle man ju kunna säga att man är sin egen viktigaste boskap:-).

      Gilla

      1. Har läst boken två gånger och utifrån den går jag och min sambo igenom olika möjligheter i livet.😊

        Tack för din reflektion! Jag gillar tankarna kring de 8 kapitalen. Det är intressant att reflektera kring olika sätt att se på livet i sin helhet. Många och olika perspektiv på livet upplever jag kan hjälpa till att berika detsamma.🌞

        Utifrån ert senaste inlägg ”ut ur huset”, kan jag rekommendera (om ni inte redan sett den) dokumentären ”Minimalism: A documentary about the important things”.

        Hehe 😉 Angående upplägg/tankar kring ett ”fritt” liv, vill jag också tipsa om boken ”Munken som sålde sin ferrari” (..och ”Vem gråter vid din grav”). Det jag upplever som positivt i dessa böcker är att de tankar och principer om livet som tas upp inte är beroende eller utgår från heltidsarbete i ett ekorrhjuls bemärkelse. Jag ser principerna/strategierna mer som en grund för livet, som det sen är möjligt att bygga/ställa om sitt liv utifrån.

        Ni är en mycket positiv och fin inspirationskälla för oss, Tack igen!😊

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar