Boktips, enkelhet

Bokutlottning! Åsa Axelsson-Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete!

Kan det vara så att det råder ekorrfeber i vårt långa land? Malous efter tio, i TV4 ägnar hela veckan åt just ekorrhjulet och i samma veva som vår bok kom ut släppte Åsa Axelsson sin bok Jag lämnar ekorrhjulet- ett liv utan lönearbete.

ÅsaAxelsson

Tidigare i vintras var Oskar och jag i Björkarnas stad- Umeå, vi var där för att medverka i SVTs Gokväll och vi passade samtidigt på att träffa några intressenta personer, bland andra Åsa Axelssson och hennes man Jan. Vi blev bjudna på lunch hemma hos dem och hade riktigt trevlig, vi passade där och då på att byta böcker med varandra. Sen streckläste vi boken i bilen på vägen hem (högläsning från mig 🙂 ) vi kunde inte släppa den. Sjukt rolig och bra bok!

Oskar Lindberg o Åsa Axelsson

Boken skildrar Åsas och hennes familjs livsstilsförändring och omställning mot ett mer ekonomiskt, hälsosammare och balanserat liv utanför ekorrhjulet. En livsstilsförändring som blir nödvändig efter att Åsa blivit sjukskriven för utmattningssyndrom. När hon är sjukskriven börjar hon fundera över hur hon ska göra för att inte gå tillbaka till den arbetssituation som var en bidragande faktor till hennes utbrändhet. Hon räknar på det och inser ganska snabbt att hushållet kan dra ner rejält på kostnaderna och på den vägen är det. Hon och hela familjen ställer sakta om till en mer ekonomiskt hållbar livsstil, en livstil där de till slut inser att de kan leva gott på en lön!

Förutom att Åsa är otroligt duktig på att hantera ord så är boken också väldigt rolig, jag   tror och hoppas vi kommer att få se fler böcker från henne framöver. Jag säger inte mer här utan jag rekommenderar den här boken varmt!

En del av er har säkert sett och hört Åsa i intervjuer, hon blir ganska kritiserad, trist tycker vi. Men det är klart, det är stötande för en del att vissa människor bryter sig ut från normen och gör egna medvetna val. Vi beundrar hennes mod.

Jag såg en intervju med Åsa där mannen som intervjuade henne tyckte att det var hemskt att hon tog ifrån barnen deras njutning av att ta långa duschar. Jag skulle vilja säga att det är fantastiskt att hon och hennes man genom den här livsstilsförändringen har gett familjen den tid de behöver och gåvan att hushålla med egna och jordens resurser!

Vill du följa Åsa på Facebook så klickar du här!

Nu lottar vi ut ett ex av hennes bok, Åsa Axelsson, Jag lämnar ekorrhjulet- ett liv utan lönearbete! 

Om du vill vara med i utlottning av boken så lämna en kommentar här på bloggen, berätta lite om vem du är och varför du är nyfiken på boken! 

Utlottningen avslutas den 27 mars!

88 reaktioner till “Bokutlottning! Åsa Axelsson-Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete!”

 1. Hej! Vill gärna vinna boken. Jag försöker få inspiration och det är så kul att få bekräftat att vi börjar bli några som vill leva på andra sätt än de konventionella. Jag återbrukar möbler och jobbar bara så mycket jag vill. Lever så miljövänligt jag kan och försöker få med familjen i det. Underbar känsla att känna att man kan göra skillnad även i det lilla. Mvh Stina Nordström

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Jag heter Fredrik och är 35 år gammal, mitt uppe i livet med fru, 3 barn, hund och katter. Jobbar heltid + egen firma på sidan om. Ekorrhjulet snurrar på helt okontrollerat, har nu på allvar börjat förstå att så här kan vi ju inte ha det! Tiden rinner ur händerna och vad får jag i gengäld? För en tid sedan fick jag höra om er och blev väldigt fascinerad. Jag fick reda på vad FIRE är och det tände verkligen en gnista hos mig! Jag är ännu bara i startgroparna, knappt ens det, men jag vet i alla fall vart jag är på väg! Tack för att ni inspirerar och delar med er av vad ni har lärt er under er resa! Jag skulle väldigt gärna vilja vinna er bok lära mig mera! 🙂

   Gilla

   1. Hej Fredrik! Tack för din kommenterar och vad kul att FIRE tänt en gnista hos dig! Vi blir så glada att höra att det som vi delar med oss av inspirerar andra att börja tänka i nya banor kring ekonomi och livsval. Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok, där finns många tips om hur man kan skapa sig ett mer sparsamt leverne och vad det kan göra för ens välbefinnande. Ha en fin kväll!

    Gilla

  2. Hej Stina! Tack för din kommentar och vi tar med dig i utlottningen! Visst är det häftigt att fler och fler får upp ögonen för ett friare liv! Återbruk av möbler ligger mig varmt om hjärtat, har du någonstans där man kan följa dig? 😉 Det här är ju en livsstil som är mer hållbar ur ett ekonomiskt perspektiv men även ur ett hälso och miljöperspektiv så jag tror att vi är många som redan gör liten/stor skillnad, underbart! Ha en fin dag!

   Gilla

 2. Hej! Är nyexad (maj förra året) och har i nu varit på mitt första heltidsjobb i sex månader. Dina idéer och tankar om sparande har inspirerat mig otroligt mycke att lägga undan pengar till börsen och sänka mina kostnader med en plan att så småningom bli fri från ekorrhjulet. Sedan första dagen jag såg din bok har jag alltid velat läsa den men har än så länge inte fixa den till bokhyllan då det har varit andra i kön på läslistan. Hade varit en grym överraskning att vinna boken då jag hade grottat ner mig i den direkt!
  Mvh Erik Åström

  Gillad av 1 person

 3. Deltar gärna i utlottningen av boken. Är redan ute ur ekorrhjulet rent fysiskt pga utmattning mm och en bit på väg även ekonomiskt. Är också oerhört inspirerad av att bygga vidare på en hållbar livsstil med mindre konsumtion mm.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anton! Tack för din kommentar, vi tar med dig i utlottningen. Det finns mycket inspiration att hämta i Åsas bok för att finna en hållbar livsstil där välbefinnande, ekonomi och miljö blir en central och naturlig del av livet. Ha en fin kväll!

   Gilla

 4. Hej! Jag är en kvinna på 56 år. Jag får en väldig inspiration av just er…att ni lyckats så bra med ett liv att kunna ”äga sin egen tid”. Jag har berättat för er för mina tre döttrar som är runt 30 års åldern. Min största dotter är väldig inne på att få äga sin egen tid. Om jag skulle vinna skulle jag ge henne denna bok. Håller tummar o tår. Tack för att ni finns.
  Marie

  Gillad av 1 person

  1. Hej Marie!
   Tack för din fina kommentar och vilken fin omtanke om dina döttrar! Ju tidigare man börjar tänka i de här banorna och ju tidigare man börjar spara desto bättre. Vi tar med dig i utlottningen. Ha en fin kväll!

   Gilla

 5. Hej. 47 åring från Stockholm som hela livet haft som mål att bli ekonomiskt oberoendemen saker har kommit i vägen.
  Kan vara att målen inte varit ner skrivna och inte vetat hur man skulle göra.
  Nu är inriktningen mer fokuserad och jobbar på.
  Vill därmed vara med i utlottningen av boken.

  Mvh
  Johan

  Gillad av 1 person

  1. Hej Johan! Tack för din kommentar, vi tar med dig i utlottningen. Ibland kommer saker i vägen i livet. Det är bara att fortsätta spara på och fylla ryggsäcken med pengar så blir fartbulorna mindre och mindre. Att ha målen nerskrivna är en superbra hjälp på vägen! Ha en fin kväll.

   Gilla

 6. Jag vill vara med i utlottningen av boken. Är 36 år med sambo och ett barn på snart 2 år. Försöker leva sparsamt för att mer och mer äga vår tid. Denna bok skulle vara bra inspiration på vår fortsatta resa.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Tobias! Tack för din kommentar och kul att ni påbörjat en resa mot mer frihet. Vi tar med dig i utlottningen. Det finns mycket inspiration att hämta i Åsas bok när det gäller sparsamhet och vad det kan göra för ens välbefinnande. Ha en fin kväll!

   Gilla

 7. Snart 30 år och jobbar som en typisk mellanchef, omgärdas ständigt av köphets och skryt och lokaliserar inte mig själv med detta. Har som ambition att ta ett sabbatsår om två år och utvärdera vad som krävs för att kliva ur hjulet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Joakim! Tack för din kommentar, här i den här boningen finns inte mycket skryt och köphets så vi är glada att du vill hänga här! 🙂 Ett sabbatsår är säkert ett jättebra sätt att få perspektiv och finna sin väg i livet. vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok, den bjuder på mycket insikter kring sparsamhet. Ha en fin kväll!

   Gilla

 8. Hej! Vi har länge inspirerata av familjen fri. Från början var det nog mest en dröm, att få hushålla med tiden och tillbringa all tid med familjen. Men ju mer familjen växte och vi skruvade på ekonomin ju mer insåg vi att vi inte behövde spara i 10-15år för att få mer tid med familjen.
  Nu lever vi på en god inkomst och en av oss är hemma med våra tre barn. Vi har även under några år kunnat ha hela sommrarna tillsammans då en av oss jobbar som lärare och den andre har kunnat ta 8 veckor semester. Till sommaren har vi båda ”sommarlov” och efter sommaren byter vi vem som jobbar och vem som är hemma.

  Jag hör att jag kanske diskvalificerar mig från att vinna boken och att någon annan kanske behöver den mer än vi men jag är så fascinerad och nyfiken på människor som bryter sig ur och går sin egen väg att jag gärna läser boken.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Hilbert!
   Tack för din kommentar och vad glada vi blir att höra att ni funnit inspiration i det vi delat med oss av. 🙂 Det värmer och får oss att vilja fortsätta med det! Det låter ju som att ni redan har hittat er väg till en friare livsstil, fantastiskt! Självklart är du ändå med i utlottningen, Åsas bok bjuder ändå på mycket insikt och igenkänning för de som redan är där eller på väg, alla vägar är ju olika och vi har insett att det finns så mycket mer att hämta inom det här ämnet. Ha en fin kväll!

   Gilla

 9. Hej! Är 52 år och har tre barn, två utflugna och det tredje är 18 år. Har under deras uppväxt alltid hävdat att man ska försöka leva sitt eget liv. Mitt största tips till de två som flyttat har varit att ”dra inte på er onödiga utgifter. Det är utgifterna som annars styr era liv och tvingar in er i heltidsarbete. Om ni inte vill förstås!”
  Har själv levt mitt liv med att hela tiden göra val, ofta utanför normen, och nu kan jag genom era böcker få ord på en känsla jag haft under alla dessa år.
  Jag är intresserad av utlottningen så hela min familj kan få ta del av boken. Här delar vi på en bok i så fall, annars nöter vi på miljön i onödan. Också ett av mina idag starkaste själ till att leva sparsamt, miljön!!! Med vänlig hälsning, Annicka

  Gillad av 1 person

 10. Hej!
  Jag har levt sparsamt sedan jag fick veckopeng som barn. Mitt stora intresse har alltid varit att satsa fullt ut på mitt intresse. Som barn var det hundböcker som alla pengar gick till, sedan som vuxen sparar jag för att lägga pengarna på hemmet för att få det i ett bra och så underhållsfritt skick som möjligt för att hålla fasta kostnader nere. Minimalism är något som nu ligger mig varmt om hjärtat. Min sambo och jag planerar att leva i varmare klimat på vintrarna och som par klurar vi dagligen på hur vi ska gå tillväga. Med hjälp av böcker kan vi bibehålla vårt mindset och bli inspirerade att fortsätta kämpa mot vårt mot gemensamma mål.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Camilla!
   Tack för din kommentar, det är alltid kul höra hur andra tänker kring pengar och sparsamhet. Härligt att du och din man planerar och och klurar på en gemensam ekonomisk väg! I Åsas bok finns mycket inspiration, vi tar med dig i utlottningen. Ha en fin dag!

   Gilla

 11. Hej!
  Jag och min familj flyttade i somras från storstad till landet, ca 30 mil.
  Jag började arbeta men insåg att pendling plus arbetsbörda gjorde/gör att jag inte mår så bra (alltid stressad, ofta migrän, orkar inte göra något för mig själv). Häromdagen sa jag upp mig och börjar nu om från ”ruta ett”.
  Nervöst. Kan behöva tipsen från boken! 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej Kristina!
   Tack för din kommentar. Det är otroligt viktigt att tänka på hälsan och hur vi relaterar till arbete, tid och pengar. Det finns väldigt mycket bra tips och tankeväckande ord i Åsas bok, vi tar med dig i utlottningen. Ha en fin dag!

   Gilla

 12. Ge mig råd utan flärd och en flykt från denna värld som är full av ekorrhjul och tjut, hur ska jag härda ut? Tänk att få sova en hel natt och inte oroa sig ett skvatt! Att bara med barna få vara, må gott och inte för arbetsgivare förklara.
  Med denna kunskap kommer jag sova som en stock –
  kanske glida runt i morgonrock.

  Gillad av 1 person

 13. Jag är gärna med i utlottningen av boken!

  Jag befinner mig i mina sena 20 år på västkusten där jag i cirka 2 års tid har strävat efter mer ekonomisk frihet. Jag försöker läsa alla interssanta böcker jag kan komma över och står för tillfället i kö (plats 50 av cirka 200!) hos biblioteket för att läsa Åsas bok, Imponerande att så många valt att låna denna bok på bibblan tycker jag.

  ~Frilosofen

  Gillad av 1 person

  1. Hej Frilosofen!
   Kul att du vill vara med i utlottningen. Ja, visst är det fantastiskt att så många vill låna hennes (och vår bok) på bibblan. Sparsamt och klokt :-). Ha en fin dag!

   Gilla

 14. Jag är gärna med i utlottningen av boken! Jag har under många år arbetat som lärare, vilket vecka efter vecka år efter år inneburit mååånga arbestimmar per vecka. För ett par år sedan drog jag i bromsen och hankar mig nu fram på extrajobb. Det innebär frihet, men också ekonomiska utmaningar! Jag är väldigt intresserad av alla tips jag kan få, för jag tror inte jag kommer att klara av ett heltidsjobb igen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Eva!
   Tack för din kommentar och kul att du vill vara med i utlottningen. Friheten smakar gott, kan man dessutom lära sig att leva gott på lite så har man kommit långt. Det finns mycket inspiration att hämta i Åsas bok. Ha en fin dag!

   Gilla

 15. Hej! Kristin här, 28-åring som precis börjat jobba heltid och insett att det tar så otroligt mycket tid av ens liv. Började direkt spara pengar så att jag kan köpa mig fri från jobb framöver. Jag vill alltså försöka undvika att ens hamna i ekorrhjulet, om det går! Behöver inspiration för detta och älskar att läsa roliga böcker! Vill jättegärna vinna denna!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Kristin!
   Tack för din kommentar. Vad bra att du har kommit till insikten tidigt, det kommer du att ha stor nytta av för att undvika att hamna i ekorrhjulet. En bra ryggsäck med pengar ger mycket styrka, mod och trygghet. Det finns mycket inspiration att hämta i Åsas bok.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 16. Hej, Maria här, arkitekt med miljontals idéer och önskeprojekt ( för jobb, hobby och familjefritid)- som det aldrig blir tid till.
  Två små älskade barn och en sambo som känner likadant. Tänk att helt oberoende få balansera familjeliv, återhämtning, intensiva jobbperioder, inspirationstank och allt som ska till för att livet ska vara innehållsrikt utan att suga musten ur en. Har jobbat som egen företagare också , jag jagade jobb och fick ofta jobb, som jag egentligen inte ville ha. Oron över att inkomsten inte skulle räcka blev mig övermäktig när vi började längta efter barn.
  Snubblade över er bok för två månader sen och blev helt slagen av möjligheten- frihet att låta mig föras och förföras av precis vad jag själv och min familj vill.
  Vi har börjat ta de första små stegen och slukar allt i detta ämne. Vill gärna läsa Åsa Axelssons bok och lära mer.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Maria!
   Tack för din kommentar och kul att du vill vara med i utlottningen. Jag förstår precis hur du känner och blir jätteglad över att du hittat hit och till vår bok. Den här livsstilen är är utvecklande och befriande på så många plan! Ni kommer att hitta mycket inspiration i Åsas bok.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 17. Hej. Jag är så trött på all denna köp hysteri som finns. Redan förra året slutade jag köpa kläder till mig, har endast handlat skor. Syr och stickar och ändrar om så det passa mig nu. Jag bakar mitt bröd själv så ofta jag orkar. Men jag jobbar heltid och är ofta sjuk, trött, nedstämd. Skulle så gärna vilja ändra min livsstil. Odla mer, vara nära naturen och sticka mer. Blev så glad när jag läste att ni har lyckas med att ändra era liv, till det bättre.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Inger!
   Tack för din kommentar och vad kul att du vill vara med i utlottningen. Åsas bok bjuder på många bra tips och insikter om hur det är att känna att arbetet stjäl för mycket av ens liv och hälsa. Det låter ju som att du redan är på god väg mot en annan livsstil, att sluta konsumera är något som kommer att ge positiva effekter på fler områden än ekonomin. Tålamod, tid och att våga drömma lagom kan ta en långt!
   Ha en fin dag!

   Gilla

 18. 34-åring från Norrköping som efter (flera års :)) tjatande från min man om vikten av ekonomiskt tänkande tillslut fått upp ett intresse för ekonomi och sparande, mycket tack vare er blogg. En riktig inspirationskälla! Hittade till er (farbror fri egentligen) av en händelse när jag läste på om aktier och skulle göra mitt första köp. Jag vill lära mig mer om hur man blir en spara istället för en slösa, så deltar mer än gärna i utlottningen av boken!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Emma P!
   Tack för din kommentar och kul att du vill vara med i utlottningen. Vad roligt att du också fått ett intresse för ekonomi och sparande, låter som att du redan är en Spara (hon är ju mycket trevligare än Slösa) 😉 .
   Åsas bok bjuder på mycket sparsamhet och bra inspiration.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 19. Hej,

  Jag önskar delta i utlottningen av boken. Är ensamstående med tre barn varav ett med autism och tar gärna emot tips om hur man kan komma ur det eviga ekorrhjulet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anna!
   Tack för din kommentar och vad kul att du vill vara med i utlottningen. Åsas bok bjuder på många bra tips och insikter för att finna en väg ut.
   Ha en fin dag!

   Gilla

  2. Hej,
   Jag vill hemskt gärna vinna boken. Har följt er länge nu. Ända sedan frivid42 tiden. Jag är snart 25 och har kommit en bra bit mot ett ekonomiskt fritt liv och en hållbar tillvaro. Er resa har varit en stor inspiration och till hjälp för mig.
   Jag vill passa på att tacka för läsningen av eran bok med, allt ni gör inspirerar och ger mig mer ork och övertygelse om att det jag gör är rätt och leder till en fri och trygg tillvaro. Allt som rör detta ämne vill jag givetvis ta del av och därmed även Åsa Axelssons bok!

   Gillad av 1 person

   1. Hej Patricia!
    Tack för din kommentar. Kul att du läst boken och att du finner inspiration i det vi gör, det värmer. Det finns mycket att hämta i Åsas bok, vi tar med dig i utlottningen. Ha en fin kväll!

    Gilla

 20. Jag har för tredje gången i mitt liv blivit sjukskriven för utmattning. Efter år av att hela tiden göra det som förväntas av mig har det till slut tagit stopp på riktigt och jag behöver komma ur ekorrhjulet för att orka och komma vidare!
  Min stora dröm är att starta eget företag och hjälpa medmänniskor/företag med att rensa och organisera hemma/på arbetet. Detta för att det är det roligaste jag vet samt för att själv få möjligheten att styra över mitt egna arbetsliv. Att rensa, röja, återbruka, sälja, skänka, tänka om är min största hobby! En vacker dag kommer jag förhoppningsvis att våga, nu gäller det mest att överleva dagen! Så sugen på denna och er bok!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Carola!
   Tack för din kommentar och för att du delar med dig av din dröm! Att få styra över sin tid och sitt arbetsliv gör så mycket för välbefinnandet. Det finns mycket inspiration att hämta i Åsas bok, vi tar med dig i utlottningen.
   Ha en fin dag!

   Gillad av 1 person

 21. Hej! Jag såg inslaget på malou imorse, och hörde er i podden hälsosnack idag. Så otroligt inspirerande, att se att det går på riktigt! Jag har varit sjuk i utmattning, sen åtta månader tillbaka, fick avslag av försäkringskassan. Så blev lite pengar som familj att leva på en lön.. Jag funderade mycket på hur vi skulle leva då för att få ihop det, även sen när jag blir frisk igen. Har nu fått en cancerdiagnos( ändrar inte fk avslag). Nu börjar jag på riktigt vilja leva på ett annat sätt, i ekonomisk hållbarhet även under sjukdom. Bo billigare, upplevelser på hemmsplan, mindte konsumtion mm. Vill gärna läsa mer om detta! Mvh Malin 42år

  Gillad av 1 person

  1. Hej Malin,
   Tack för din kommentar och för att du delar med dig om något svårt. Vad glad jag blir att du hört oss och hittat inspiration i det vi gör. Hälsan och livet går före allt! Det går att leva gott på mindre och det är inte svårt när alla pusselbitar faller på plats hur man ska göra. Vi delar mycket i vår bok och här på bloggen så vi är glada att du hittat hit. Kul att du vill vara med i utlottningen av Åsas bok, den bjuder på mycket inspiration.
   Ha en fin dag!

   Gillad av 1 person

 22. Hej! Vad roligt! Jag skulle också gärna vilja vinna boken. Jag har varit ute ur ekorhjulet mer eller mindre i sju år, helt självvalt eftersom jag kände att det kommer inte att funka för mig att kombinera små barn och lönearbete. Jo, det finns förskola och jo, det kan ”alla andra”, men jag kunde inte det.

  Nu har familjesituationen förändrat sig och längtan efter en större bostad finns. Vi bor i en ganska liten hyrestrea. Så planen är att komma tillbaka till ekorrhjulet i år! Får väl se hur det går 😉

  Jag tyckte också att Åsa fick orättvis kritik (nu har jag ju inte läst boken), men bland annat Jenny Strömstedt skrev en krönika hur duktiga alla (kvinnor) som jobbar ihjäl sig och sliter och stressar är. Som om det skulle vara något att hurra för.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Lovisa!
   Tack för kommentar och att du delar med dig, tycker att det är fantastiskt med exempel som visar att det går att leva på en lön och att det måste vara upp till var och en att pausa lönearbete för att räcka till för sig själv och sin familj.
   Kritiken som Åsa har fått visar på att vi i ett väldigt öppet land som Sverige har en väldigt trång syn på hur ett arbetsliv ska se ut och att helst ska det se lika ut för alla. Förhoppningsvis är vi nu på väg i en annan riktning. 🙂
   Kul att du vill vara med i utlottningen, jag tror att du kommer att gilla Åsas bok!
   Ha en fin dag!

   Gilla

 23. Jag vill gärna vara med i utlottningen av boken 😊. Jag har en önskan om att lämna ekorrhjulet, men vet inte hur (och om jag vågar). Lever med en konstant otillräcklighets känsla och har gjort det ett tag (fått varningssignaler från kroppen kring stress) och har börjat reflektera kring vårt sätt att leva. Vill så gärna våga ta steget men behöver mer kunskap. Tack för att ni delar er historia ❤

  Gillad av 1 person

  1. Hej Cecilia!
   Tack för din kommentar och kul att du vill vara med i utlottningen. Hälsan är viktigt och att börja reflektera över sitt levnadsätt är ju steg i rätt riktning. Det finns mycket inspiration att hämta i Åsas bok.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 24. Det här är ett ämne jag verkligen vill och behöver lära mig mer om. Jag har i (näst intill) hela mitt liv levt med EDS och flertalet andra kroniska sjukdomar, varav flera är autoimmuna. Jag har inte kunnat jobba alls på närmare 15 år, men har hamnat helt i kläm ”mellan stolarna” hos arbetsförmedlingen (som tillsammans med läkare anser mig inte stå till arbetsmarknadens förfogande) och försäkringskassan (som anser mig fullt arbetsför). Jag har därför inte haft någon inkomst alls på alla dessa år och hela familjen lever därför på en inkomst från en deltidstjänst. Skulle vara toppen att lära sig mer och få råd och tips för att få det här livet att bli mer funktionibelt. Mer balans. Och förhoppningsvis inte behöva känna en ständig stress över ekonomi och att tiden ska räcka till till allt som ska hinnas med.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Linn!
   Tack för din kommentar och att du delar med dig om en svår situation. Kul att du vill delta i utlottningen. Det finns mycket tips och inspiration i Åsas bok kring sparsamhet och ett mer ekonomiskt hållbart liv.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 25. Vilket fint initiativ av er att lotta ut boken! Jag är gärna med i utlottningen. Jag bor i ett annat land och biblioteket tar inte in Åsas (eller er) bok automagiskt då så det här vore ett sätt att kunna ta del av hennes berättelse. Det är mycket i FIRE som resonerar med mig och som redan passar in i mitt rätt självförsörjande sätt att leva mitt liv. Dessvärre är jag hemskt belastad just nu och jag upplever många symptom på att en systemkrasch är nära förestående. Min förhoppning är att boken ska få en pollett att trilla ner så pass hårt att jag tar mig ur ekorrhjulet i tid och styr in mig på en mer sund bana.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Ekorren!
   Tack för din kommentar och vad kul att du vill delta i utlottningen. Hälsan är viktig och ett friare liv har för oss betytt ett mer hälsosamt liv. Åsas bok har mycket värdefulla insikter både kring sparande och välbefinnande.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 26. Jaa. Vill detta så intensivt. Håller tummarna i utlottningen av Åsas bok. Läser er blogg och hejar på er och ert arbete. Jag står mitt i ekorrhjulet. Dessutom med bara nästippen över vattenytan. På väg att drunkna i jobbet. Tappat bort mig själv. Försöker hitta stegen ut ur detta. Har fortfarande krafter men samhället och normerna behöver också förändras. Vi kan alla göra något. Kram.

  Gillad av 1 person

  1. Hej April Kommunikation!
   Tack för din kommentar och tack för hejarop, det betyder mycket för oss. Ingen ska behöva drunkna i jobb, jag lovar att du kommer att finna din väg ut. Med tid, tålamod och sparsamhet kommer man långt. Vi tar med dig i utlottningen, boken innehåller många bra tips och insikter.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 27. Mitt namn är David, är 26 år. Jaghar hört så mycket om boken och vill låna den på biblioteket men den är ALLTID utlånad. Vill verkligen se mig själv gå i pension i förtid tack vare sparqndet jag gör idag. Så jag vill inte missa några tips och har länge velat läst boken!

  Gillad av 1 person

  1. Hej David!
   Tack för din kommentar. Alltid kul att höra från unga personer som redan har den här insikten och vet att att möjligheten att spara sig till frihet finns. Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok!
   Ha en fin dag.

   Gilla

 28. Jag har följt er ett tag och precis läst ur er bok som var SÅ bra och inspirerande! Enkel att läsa och med många tydliga råd. Så himla kul att ni också är så öppna med siffrorna och konkreta exempel, då känns det inte lika omöjligt.
  Skulle gärna läsa Åsas bok också för mer inspiration och tips på vägen 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej Julia!
   Kul att du läst och gillade boken, vi blir så glada när vi hör från läsare. Ja, precis, siffrorna visar att den här vägen till mer frihet finns tillgänglig för många fler än man tror. Åsas bok är en fin inspirationskälla, vi tar med dig i utlottningen.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 29. Tack för en superfin blogg😊
  Jag vill gärna vinna Åsas bok! Känner igen mig i mycket… är lärare och har tidigare varit sjukskriven för utmattning. Är gift, har tre barn och önskar inget hellre än att lämna ekorrhjulet! Vill ha pepp och inspiration från Åsas bok!
  Kram på er😍

  Gillad av 1 person

  1. Hej Linda!
   Vad kul att du gillar bloggen, tack! Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok, tror att du som lärare och trebarnsmor kommer att känna igen dig i mycket, hon skriver väldigt roligt om yrket och familjeliv. Mycket bra inspirationskälla också till sparande och livsomställning.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 30. Jag behöver en spark i baken för att starta upp ett nytt tänk.
  Lite för mycket ”jag skall bara” .
  Nu är tiden inne.
  Låt mig omvändas av en filosofi som ger frid och ge mig chans att läsa boken ni lottar ut.Så tacksam!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Carina!
   Självklart ska vi omvända dig till vår ”frilosofi” ;-)! Kul att du vill vara med i utlottningen av Åsas bok, den bjuder på mycket inspiration.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 31. Tack Maribel och Oskar och även ett stort tack till Åsa och Jan! Haft förmånen att se era inslag på Malou efter 10 och blivit väldigt inspirerade av er båda! Efter gårdagens inslag letade jag genast upp Åsas och Jans bok, läst den med stor glädje och behållning, verkligen läsvärd! Efter dagens inslag har jag funnit denna blogg som jag verkligen kommer att följa, förövrigt den första blogg jag börjat följa, och ser verkligen fram emot att även läsa er bok! Jag har vuxit upp på en bondgård och arbete har alltid varit ett fokus för mig. Så är det även fortsatt för mig, jag älskar att arbeta och engagera mig, ständigt utvecklas och må bra, det är detta som jag tycker är är så bra med den inspiration ni ger! Era inspiration kan jag använda och skräddarsy utifrån vad just jag önskar med mitt liv. Jag vill kombinera glädje, oberoende, vår miljö och valmöjlighet utifrån mina satta mål. Har från er fått än mer inspiration och tankar om hur jag kan utveckla detta vidare 🙂
  Tack igen!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Linda!
   Tack för din fina kommentar och vad kul att du hittat hit! Här bjuder vi på delar av vardagslivet, ekonomi, frilosofi och sånt som det fria livet har att erbjuda. Vi hoppas du fortsätter följa oss och läser vår bok. Kika gärna också under fliken ”Vi gillar” https://enkelboning.com/vi-gillar/ där har vi länkat till andra som skriver om ekonomisk frihet eller andra ämnen som vi tycker går hand i hand.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 32. Hej!

  Jag heter Helena och har precis börjat månadsspara i fonder för att bli ekonomiskt fri och uppnå min dröm. Det är en ganska enkel dröm egentligen – ett litet hus nära havet, en hund och massor av tid för konstnärligt skapande. Jag vill jättegärna vara med i utlottningen av boken. Jag tänker att där finns massor av tips och inspiration som kan hjälpa mig att nå min dröm. Tack för bra blogg!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Helena!
   Tack för din kommentar och vad spännande att du är på väg mot ett friare liv! Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok, där finns mycket inspiration att hämta.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 33. Jag är en 30-årig småbarnsmamma från södra Sverige som drömmer mindre stress och mer tid med familjen. Jag började ifrågasätta den vanliga modellen, med arbete kl 8-17 under 40+ år av mitt liv, redan under studietiden. Vi gör kontinuerligt ekonomiska effektiviseringar hemma med målet är att själva bli fria inom 12 år. Jag gillar er frilosofi, och har följt er länge!
  Jag är nyfiken på boken för fler tips på hur vi kan effektivisera våra utgifter och bli friare. Kanske gå ner i arbetstid betydligt tidigare än i vår ursprungsland? Jag har läst inledningen i en recension och kände igen mig otroligt, och tror och hoppas på att det finns mycket matnyttigt för oss att inhämta i den.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Cecilia!
   Tack för din kommentar och kul att höra att ni redan är på väg mot ett friare liv! Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok, den bjuder bra inspiration och mycket igenkänning om man redan har påbörjat en plan mot ekonomisk frihet.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 34. Jag är en 32-åtig småbarnsmamma som ensam köpt hus och nu jobbar mot att lämna ekorrhjulet. Jag försöker att spara undan allt jag kan, investerar i aktier och fonder och köper ingenting onödigt. För några år sedan var jag aktiv natkoman och hade skulder hos kronofogden. Nu har jag varit nykter sedan 8 år tillbaka och är skuldfri samt ökar sparkvoten varje månad. Jag slukar alla böcker jag kommer åt kring ämnet och tycker att det är jätteinspirerande att läsa om andras resor. Vi har kanske inte alltid samma mål då jag vill fortsätta jobba men bara deltid men som sagt så är det fantastiskt roligt och sporrande att läsa om de som gjort denna resa.

  Gillad av 1 person

 35. Hej Onatakosha!
  Tack för din kommentar tack för att du delar med dig av din historia. Det visar att det här tänket kan appliceras utifrån helt olika startpunkter. Precis som du säger så kan den ekonomiska friheten ha väldigt olika mål och syften men det gemensamma är just friheten. Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok, där finns mycket inspiration att hämta!
  Ha en fin dag!

  Gilla

 36. Kort: tvåbarnspappa som gillar fjällen, naturen och att röra på mig. Ekonom som jobbat främst inom större företag och sista åren börjat ”nedvärdera” arbetet till förmån för mera tid att själv välja vad jag vill göra med. Har sett en del reportage om boken och med tanke på det jag läst och hört är jag ytterst nyfiken på vad boken kan bidra med till mitt liv.

  Gillad av 1 person

 37. Hej! Här är jag. 34 år,man och tre barn, hund och gammal volvo kombi 🙂 Jobbar heltid men tycker att det är fel fokus i samhället där det som först räknas är hur mycket man arbetar. Jag känner i själen att min familj måste ha en förändring där fokus ligger på att vi ska må bra, att vardagen skall fungera. Gärna med mindre arbete och mer tid för varandra. Inspireras av människor som lyckats skala av och förändra sin vardag!

  Gillad av 2 personer

  1. Hej Marlene!
   Tack för intressant kommentar och reflektioner. Vi tar med dig i utlottningen av Åsas bok. Den bjuder på mycket inspiration kring just arbete, tid och sparsamhet. Ha en fin kväll!

   Gilla

 38. Jag har själv lånat både denna bok samt er bok ”Ut ur ekorrhjulet”. Har ännu bara hunnit läsa eran så jag är spänd på vad Åsas bok har att ge 😀 Jag önskar vara med i utlottningen för jag vill själv kunna låna ut denna typ av böcker till mina nära och kära för att bryta tänket kring normen att alla ska tänka på karriär inom arbetslivet.
  Ha det gott och tack för upplevelsen jag fick av er fantastisk upplyftande bok!!!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Linal!
   Tack för din kommentar och fina ord om vår bok. Åsas bok har mycket att ge, en annan vinkel men samma kontenta, att skippa lönearbete/karriär för att ge mer plats till att kunna välja med hjärtat! Vi tar med dig i utlottningen och håller tummarna. Ha en fin kväll!

   Gilla

 39. Om jag vann boken skulle jag ge den till min mamma. Hon är 54 år och bor tillsammans med min pappa i en avbetald villa, har sommarstuga, de har varsin rätt fin bil, reser ett par gånger/år osv. Trots det jobbar de båda heltid och jag ser att de lätt skulle kunna göra något som liknar det Åsa gjorde. Mamma har varit sjukskriven i perioder och jag tror verkligen att hon skulle må bra av att gå ned i arbetstid. Både jag och min syster har flyttat hemifrån, så om hon bara fick lite input ifrån det här hållet så hoppas jag att hon (eller kanske rent av båda mina föräldrar) skulle inse att de kunde gå ned i arbetstid.

  Jag har själv läst Åsas bok (lånad ifrån biblioteket) och tyckte den var så himla inspirerande. Jag och min sambo (26/28år gamla) har sparat ihop ca 1/3 av vår ”FI-summa”, så det var väldigt spännande att se hur Åsa bara kunde sluta lönearbeta heltid, egentligen helt utan förberedelser likt de jag och min sambo håller på med just nu. Det tror jag kan inspirera många till att se liknande möjligheter – möjligheter som jag skulle önska att min mamma fick en chans att få upp ögonen för.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tog förresten upp möjligheten att jobba lite mindre med mamma här om dagen, men då svarade hon ungefär: ”Äsch, då skulle jag ju bara få mer tid över, och då skulle jag ju göra av med ännu mer pengar”. Som i att det enda givna att göra med sin fritid är att gå på köpcenter och shoppa eller köpa weekendcharters. Det tankesättet hoppas jag verkligen att Åsas bok ska kunna ”röra om” lite.

   Gillad av 1 person

  2. Hej Fredrik!
   Tack för din kommentar, vi tar med dig i utlottningen. Vad fint av dig att tänka på din mamma och hennes välbefinnande. Jag tror att om man inte har närmat sig FI alls så kan det vara svårt att ens föreställa sig vad man skulle kunna göra med sin tid om man inte gav allt till lönearbete. Börjar man däremot en sparresa så kommer ju många tankar på köpet så att du önskar henne boken är ju en perfekt start! 🙂 Det har ju blivit så djupt rotat i oss och vi matas ständigt med att det vi ska göra med vår fritid ska konsumeras (resor, mat, prylar, mm) så jag förstår att det kanske också är din mammas spontana tanke. Boken kan ju bli en väg i en ny riktning.
   Du och din sambo verkar ju ha kommit en bit på vägen, så himla kul, grattis!!
   Ha en fin eftermiddag!

   Gilla

 40. Hej!
  Jag är en nybliven mamma och är i upptakten att försöka förändra min familjs gemensamma liv till mer hållbart, både miljömässigt samt psykiskt. Jag tror att tid är nyckeln till hela denna balans och jag vill vinna boken för att vi ska komma tillrätta samt få tips på hur vi skulle kunna leva.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Sofia!
   Tack för din kommentar och kul att du vill vara med i utlottningen. Härligt att du och din familj är på väg mot ett mer hållbart liv! Åsas bok bjuder på många insikter kring tid, pengar, arbete och hälsa, en bra inspirationskälla till er resa. Ha en fin eftermiddag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s