ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Hur ser en dag ut i vårt fria liv?

Vi får ibland frågan om hur livet ser ut som ekonomiskt fria, vi blir lite ställda av frågan eftersom våra dagar är så otroligt ordinära men också helt extraordinära!

När vi arbetade heltid och jobbade mot målet att bli ekonomiskt fria så var målbilden hemmet och mycket luft i vardagen. Vi ville styra vår tid och ägna oss åt sådant vi tycker om. Vi tycker om att vara hemma, vi trivs i varandras sällskap och vi trivs med familjelivet. Utöver det så har vi en del intressen, Oskar är den som gillar mest att skriva, baka och laga mat. Jag tycker om att underhålla huset, fixa till gamla möbler, sy, fota och fixa med plantor och trädgård.

Hemmafix, uppdatering av skåp, målning badrum och välja tyger till en lampa som ska till en kund.

Men vad innehåller en dag som fri? Hur ser en vecka ut? Även om vi är fria så styrs vårt liv av barnens skolgång. Vi kliver upp på morgonen och startar med frukost tillsammans. De två äldsta drar iväg till skolan strax innan åtta och en av oss tar med dottern till förskolan till kl. 9. Från klockan 9 och fram till ca 14 så har alltså Oskar och jag ”fri” tid och den här tiden kan se väldigt olika ut från dag till dag och innehåller lite av varje. T ex husfix, ett par timmar på bibblan, skriva blogginlägg, kolla igenom bilder till blogginlägg, vikariat på skolan, hjälpa pappa i hans tryckeri, trädgårdsfix, såga upp ved, skruva upp en hylla, fixa en lampa till en kund, fixa till ett trasigt klädesplagg, en promenad i vårsolen, kaffe på trappen, en cykeltur, föreningsarbete, en bokpresentation, spela in ett poddavsnitt, delta i en intervju om boken….

DIY skåp
Färdigfixat skåp

Vid 15 är alla barn hemma, då har någon av oss tagit emot dem, petat i dem mellis, de gör läxan, leker med en kompis eller hänger med näsan i något spel på datorn eller mobilen. Middagen preppas, vi äter, nån av oss tar med barnen till någon fritidsaktivitet, vi kommer hem, sen blir det kväll. Ungefär så exotiska är våra dagar som fria! 🙂 När det inte är skola, när barnen har lov (ca.20 veckor om året) då är vi också lediga.

Vi är så nöjda med livet och vardagen och vi längtar inte bort till något annat. Vi inser också att livet förändras, barnen växer vi utvecklas och får andra intressen och ja, då får livet hänga med och vi justerar innehåll därefter. Förmodligen är det också så att om man känner sig fast i ett ekorrhjul så tenderar vi också att längta bort, det som lockar är kanske ett semesterliv med lata dagar eftersom det är det som känns mest avlägset och behövligt. Vi längtar inte bort.

IMG_0303
Bokpresentation på Leksands bibliotek

Drömmer du om om ett fritt liv? Hur skulle dina dagar se ut i ett fritt liv?

Jag skriver detta på torsdag förmiddag och om en stund ska vi packa bilen och i eftermiddag åker vi till Kläppen på Freestyle-läger med barnen. Det känns som en riktigt härlig bonus och ett fint avslut på skidsäsongen!

Läs gärna Vad har varit svårt? .

 

14 reaktioner till “Hur ser en dag ut i vårt fria liv?”

 1. Ja, det ”svåraste” med att vara fri är ju att hinna allt man vill göra😂

  Vi lägger också mycket tid på att glädjas i vardagen och jobba med saker som vi känner har ett syfte, även om vi inte skulle behöva det..

  Men det gäller att vara vaksam så man pga sin energi och idérikedom inte sätter sig själv i ekorrhjulet igen pga självpåtagna ”måsten” 😊

  Kul att följa er 👍🏼

  Gillad av 1 person

  1. Haha, jag vet det finns ju så mycket kul grejer som man vill göra. Jag är en sån också som har svårt att sluta så Oskar är bra på att säga till när det är dags för en fika-paus. 😅
   Det som O och jag borde bli bättre på är att stanna upp och njuta av den fria tiden, att sjunka ner i en stol och läsa en timme för att man har lust…Det tycker jag ni verkar vara bra på! 👍🏼😊✨Hälsa I och ha en fin kväll!!

   Gilla

 2. Tänkte bara kolla hur reglerna för förskola ser ut när man inte jobbar och inte heller söker jobb – har man rätt till förskola överhuvudtaget? Är det 15/30 timmars regeln eller hur ser den ut? Tack

  Gilla

   1. Hej Nick! Vi har ett barn i förskoleålder och hon går allmän förskola, i vår kommun ät det 15 timmar i veckan. Som du säger har vi eget företag och beroende på hur vi vill arbeta, ta på oss uppdrag så kan vi justera tiden vid behov. Till exempel kring boksläppet så hade vi en hel del åtaganden varpå hon gick fler timmar men just nu är det 15 timmar. Ha det fint!

    Gilla

 3. Vakna tidigt, göra frukost och lyssna på en intressant podd samtidigt, äta frukost och se en dokumentär. Jobba en stund och känna att allt flyter på. Ta en lång härlig promenad längsmed vägar som inte har trafik i närheten. Koppla av med bokläsning, njuta av att sitta ute, måla akvarell och plugga spanska, simma i en sjö, äta middag med fina grönsaker och härliga egenodlade kryddor, lära mig spela piano, aktivitet med sambo och familjen i form av lek som krocket, boule, frisbee, badminton. Ha ett hem utan onödiga saker, mycket växter. Njuta av att känna mig så pass ”klar” att jag drabbas av rastlöshet och får massa energi att göra något.
  Mycket av detta är mitt liv idag, men just allt det kreativa får stå lite i skymundan då jag inte fullt ut kan sätta mig ner och plötsligt måla då jag inte får den ro som behövs på grund av andra prioriteringar.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter som en helt fantastisk vardag och vad härligt att du har mycket av det på plats. Förstår det där med det kreativa, jag är själv en sån person som gillar kreativt skapande, teckna, sy, virka mm men en del av det får stå tillbaka nu då aktiviteter med barnen och familjen är vårt fokus just nu. Precis som du säger så behövs ju lite ro och eftertanke till en del kreativa projekt. Jag brukar tänka att var sak har sin tid. 🙂 Ha en fin påsk!!

   Gilla

 4. Som pensionär tvingas du till att bli ”fri”, men även där är det en attitydfråga kring ”frihet”.
  Håller helt med om det du skriver om….”tycker om att vara hemma…”

  Gillad av 1 person

  1. 🙂 ja visst är det så ”frihet” innefattar ju så mycket och som med alla känslobegrepp så hänger det mycket på en själv hur det känns. Att få vara hemma och känna sig bekväm och tillfreds i hemmet är värt så mycket. Ha en fin påsk!!

   Gilla

 5. Luft i vardagen är det jag längtar till, antingen att bli anlitad med egen firma i bakgrunden eller bli efterfrågad där jag gillar att jobba… Eftersom en tid tillbaka har varit tuff så ställer jag mig mycket frågor om förändringar och söker lusta och lätthet till min vardag. Följer er för lite inspiration😁

  Gillad av 1 person

  1. Hej Dividendmama! Luft i vardagen tror jag många längtar efter då vi lever i en hektisk tid där mycket ska tryckas in. Vad kul att du följer oss för lite inspiration, det gläder oss! 🙂 Ha en fin påsk, hoppas den blir luftig. 😉

   Gillad av 1 person

  1. Hej Ekonomenstips! Ja ibland är en vardag i ”frihet” säkert inte så annorlunda från det man redan har, huvudsaken är nog att man känner att man själv sitter i förarsätet och styr livet i den riktning man strävar efter! Glad påsk!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s