enkelhet, Familjeliv, Mat

Mat på resan..billigt, gott och enkelt!

Efter våra två inlägg om vår långa sommarresa (budget, utfallså är det tre frågor som vi fått ofta både i sociala medier och här i bloggens kommentarer:

  1. Hur hittade ni gasmackar ute i Europa? Här är svaret = (http://cngeurope.com)
  2. Hur tycker ni det funkade att hyra ut boendet? (inlägg kommer)
  3. Hur gör ni med den medhavda maten när ni är på resa…vilket är vad detta inlägg ska försöka besvara…

Grunden för hela vårt tänk kring mat är att den absolut allra oftast ska ätas hemma eller vara med i ryggsäcken och endast i undantagsfall ätas ute (dessa undantagsfall handlar om tillfällen när inga andra alternativ finns eller när en restaurang erbjuder en speciell upplevelse antingen vad gäller maten i sig eller miljön).

Detta grundtänk håller vi kvar vid även när vi är på resa men vi släpper lite på ”reglerna” och istället för att mer än 95% av alla måltider äts hemma eller kommer ur ryggsäcken så släpper vi detta till kanske kring 80% på resa. Vissa dagar kan det helt enkelt vara den enda möjligheten att få ett lagat mål mat att äta detta ute och då gör vi det.

Vi utger oss inte heller för att vara några specialister på mat men vi har kommit på några saker som fungerar för oss när det gäller matsäck. Bland annat har vi i stort sett alltid nötter, vatten, torkad frukt och kex med oss. Kanske inte den bästa maten men det har hållit hungern stången vid många tillfällen då det annars hade blivit panik i bilen eller på skogspromenaden.

Vi har en ryggsäck som alltid är förberedd för utflykt där det finns en kniv, några bestick, en pappersrulle etc. Där kan vi snabbt slänga ner lite saker om vi ska ge oss ut. Vi kompletterar detta med en liten mjuk kylväska när vi ska vara borta längre eller är på bilresa så kan vi ha med oss lite mer saker. På riktigt långa resor har vi ofta också med oss en matkasse (återanvändbar i plast) där vi kan slänga ner konserver, frukt, grönsaker, kakor, snacks etc som vi köper efter vägen.

IMG_3189.JPG
Några exempel från sommaren!

Ska man ut på skogspromenad eller en dag i staden får man såklart vara noga med att inte ta med sig för mycket så att det blir tungt och det är också bra att tänka på förpackningar som inte väger så mycket för då lättar packningen snabbt allt eftersom man äter upp det man tog med sig. När man däremot ska åka bil i några dagar är det lika bra att köpa lite extra av sådant som håller ett tag. Vi brukar sätta begränsningen till den stora matkassen men den brukar vara välfylld med mat under hela resan.

På den senaste resan köpte vi även 5 bra matlådor som är lätta och har en bra form för att även fungera att äta direkt ur. Dessa fungerar om man gör en pastasallad på morgonen men även om man äter lunch ute och det blir mycket över så kan man peta ner det i lådorna och ta med sig detta i kylväskan för äta senare. Det senare gjorde vi bland annat när barnen åt spagetti bolognese på en tysk vägkrog…det var gigantiska portioner som även räckte till middag när vi kom fram till vårt AirBnB.

På resan ser maten inte alltid ut som det gör hemma med en bit kött/fisk, någon stärkelse och sen kanske sås och en sallad. På resan kan det istället handa om att vi köper nybakade baguetter och lite ost/salami på morgonen och vi äter detta som ”plockmat” tillsammans med lite frukt och grönsaker till lunch. Barnen vill ibland ha snabbnudlar något som vi aldrig äter hemma men som är OK på resan och något som de då alltid smaskar i sig med glädje. Det har även hänt att vi någon gång ätit kalla färdiga köttbullar med körsbärstomater direkt ur burken….även det funkar om det är undantag och inte regel.

Eftersom vi inte köper mer än nödvändigt av färskvaror för att undvika att slänga kan vi även ha en tub majonäs, en burk oliver, några burkar sardiner/tonfisk, lite bönor, tortillas, knäckebröd etc att fylla på med om det behövs. Om dessa inte behövs så håller de till nästa dag…eller nästa vecka. I södra Europa där vattnet i kranen inte är särskilt gott är det alltid bra att ha några flaskor vatten vilka med fördel köps i flerpack på en livsmedelsbutik och inte en och en efter vägen. Ett tips är också att frysa en eller flera flaskor vatten och använda dessa i kylväskan som kylklamp…två flugor i en smäll. Finns det inte tillgång till frys där man bor erbjuder en del hotel plats i deras kylskåp, vissa har ismaskin där man kan fylla en matlåda med is och använda som frysblock eller så köper man helt enkelt några frysta varor som man sedan kan använda att laga/äta vid nästa övernattning där man har kök.

Med en välfylld ryggsäck och en liten kylväska håller vi oss nöjda och glada på utflykterna! Det ger oss också möjlighet att promenera och upptäcka fritt.

Är det alltid optimalt att göra såhär, nej självklart inte, ibland har vi suttit på en tråkig vägkant och ätit mat som varit måttligt inspirerande, å andra sidan har vi varit på många oinspirerande vägkrogar också och ätit ganska tråkig (och dyr) mat.  På vissa ställen där vi stannade fanns det finna rastbord och en lekpark för oss som hade med oss mat medan restaurangen var väldigt tråkig och inte hade något att göra för barnen som hade suttit så länge i bil. Skulle det vara så att vi såg en trevlig resturang efter vägen eller var väldigt sugna på att äta så har vår mat oftast varit uttänkt så att vi då kan ta den medhavda maten senare under dagen istället.

Var har ni för tips när det gäller mat efter resan? Har ni några specifika favoriter som alltid funkar? 

5 reaktioner till “Mat på resan..billigt, gott och enkelt!”

  1. Det jag tror att vi sparar mest pengar på är nog ändå att packa matsäck, visst äter vi ute en del men bara genom att ha en vattenflaska och varsin frukt eller morot med sig klarar man sig oftast hem igen. Jag brukar ha en burk med blandade nötter med mig också. När vi reser brukar vi budgetera för att köpa all mat på restaurang, men det är roligt med barn för det min son minns bäst av besöket på High Chaparral för kanske 5 år sen är plocksalladerna vi köpte i en matbutik på vägen dit… Så matsäck är att föredra och som plan b mataffären, som alltid är billigare än restauranger.

    Ser fram emot nästa inlägg i serien!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det där lilla och enkla efter vägen som du beskriver, lite vatten, kaffe, kaka, frukt/grönsak, nötter kan spara så väldigt mycket och inte bara pengar utan dessutom tid, stress och osämja eftersom att även ”snabbmat” ofta tar för lång tid när barnen verkligen är hungriga.

      Barn är roliga när det gäller mat och de uppskattar inte alltid det man själv tror, inte sällan är det något verkligt enkelt från mataffären (kanske som de själva får välja) som är det mest uppskattade från hela resan. Om våra barn fritt fick välja från all mat i världen så tror jag att det vanligaste svaret skulle vara ”pannkakor” eller ”makaroner och köttbullar” och när vi lagar något verkligt vällagat så rynkas det inte sällan på näsan….:-)

      Gilla

  2. Vi använder vårt triangiakök flitigt. Allt från kaffe till pastamåltider längs vägen – ofta på utsiktsplatser. Mycket trevligare än vägkrogsdepp!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar. På den typ av resa som vi gjorde som trotts allt var mycket transport skulle vi nog inte vilja stanna och laga mat…hellre äta nått enkelt och sen slappa och röra på sig lite. Däremot om vi åker runt i Sverige i framtiden eller runt i hemtrakterna är börjar vi bli riktigt sugna på idéen med ett gas- eller spritkök att laga på…tack för tipset👍😀

      Gilla

Lämna en kommentar