Det här med ekonomiskt frihet blir ofta onödigt komplicerat och börjar snabbt handla om avkastningsantaganden, sparkvoter och ekonomiska prognoser över långa tidsperioder.
Det handlar ju dock i grunden om något så enkelt som att köpa tid.
Vi är ganska många som vill köpa tid då det vid lite eftertanke är det enda som har verkligt värde då relationer, saker, pengar eller andra tillgångar inte har något som helst värde om vi inte har tiden och orken att njuta av dom.
Hur mycket tid vi har möjlighet att köpa handlar om två saker:
- Hur mycket vi kan spara
- Hur mycket tiden kostar
För den som vill köpa tid är därför förmågan att ”leva gott på lite” en superkraft då den påverkar både hur mycket pengar vi kan sätta undan för framtiden och hur långt dessa sedan räcker.
För att visa hur stor skillnaden faktiskt kan vara så ska vi ta två exempel personer med samma förutsättningar med väldigt olika utfall.
Person A skull vilja ta ett år ledigt för att resa:
- Inkomst 20 000 (efter skatt) kostnader 18 000 kr
- Sparande: 2 000 i månaden
- Kostnad för ett års resa beräknat till 240 000
- Tid att spara 240 000/ 2 000 = 120 månader (10 år)
- Om Person A börjar nu skulle det alltså innebära ett ledigt år 2030.
Person B vill också ta ett år ledigt och bo utomlands:
- Inkomst 20 000 (efter skatt) kostnader 10 000
- Sparande 10 000 i månaden
- Kostnad för att bo utomlands i ett år 120 000
- Tid att spara 120 000/10 000 = 12 månader (1 år)
- Om person B skulle nu skulle det alltså innebära ett ledigt år redan 2021.
Det kommer alltså ta Person A 10 ggr så långt tid att få sig ett ”friår” och det är egentligen ganska små saker som skiljer:
- För det första har person A skapat sig ett liv på hemmaplan som innebär ganska stora kostnader (mest sannolikt diverse småutgifter så som nästan dagliga restaurangbesök, kaffe på stan, ny telefon, hämtmat samt jobbpendling med bil).
- Person B har istället designat ett gott liv utan dessa dyra vanor och där jobbet ligger på bekvämt cykel eller gångavstånd.
Den andra faktorn är perspektivet på ”friåret”;
- Person A planerar att RESA vilket ofta handlar om att åka från plats till plats och hyra boende kortsiktigt och lägga mer pengar på transport. Att resa handlar om att hoppar runt och se många saker men på ett ytligare sätt.
- Person B tänker sig att BO utomlands och väljer att göra detta i ett land där kostnaderna är dramatiskt lägre än hemma. Att budgeten ändå är samma som hemma beror på att resekostnader och kanske en del upplevelser kan kosta lite pengar. Att bo utomlands handlar om att uppleva en plats på djupet.
Det ena är inte nödvändigtvis sämre en det andra men det påverkar kostnaden för ett fritt år betydligt. För enkelhetens skull utgår vi ifrån att båda personerna ovan ska spendera tiden utomlands men ur ett ekonomiskt perspektiv skulle dom precis lika gärna skulle kunna stanna på hemmaplan och ta sitt friår om de så önskar. Ett friår på hemmaplan kan vara precis lika utvecklande med möjlighet att utveckla intressen som man annars inte har tid med! Att starta en egen verksamhet eller utbilda sig eller bara promenera i skogen det är bara fantasin som sätter gränserna.
Detta enkla exempel fick igång en del tankar hos mig så det är mycket möjligt att det kommer en ”överkurs” inlägg kring detta i en inte allt för avlägsen framtid.
Så då är väl fråga vilket väg skulle du välja? Hur ser du på det här med att köpa tid?
Kostnad, sparkvot och optimering. Det går att få ut så mycket mer på mindre tid om man bara är medveten om vad man gör. Mycket bra inlägg!
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Hade inte tänkt ut exemplet ovan så där superväl men utgick från två situationer som jag ser som fullt realistiska…blev själv förvånad över hur stor skillnaden blev..har ett uppföljningsinlägg till detta med lite mer ”optimering”…:-)
GillaGilla
Är helt inne på era tankar och är så glad att ha hittat er och er blogg (Tack Alexander Pärleros) och ska även läsa er bok. Jag är ensamstående med en 12-årig dotter och har även tre utflugna vuxna barn och kan intyga om att bo en längre tid på ett ställe blir en helt annan upplevelse än att vara turist i ”vanlig” bemärkelse. När min dotter var ett år avled min man och jag ”ärvde” min mans föräldrapeng. Downshifting tankarna har alltid varit med mig och har alltid känt att jag uppskattar upplevelser mycket mycket mer än att äga/ha saker. Tog så ledigt med hjälp av föräldrapenningen i tre månader nov-12 – feb-13 och åkte med tre av mina barn till Indien. Första tiden jobbade vi mot mat och husrum genom workaway vilket funkade utmärkt även med min då femåring. Vi hyrde sedan en lägenhet nära ett slumområde längre söderut i Indien och de barnen i slummen blev min dotters vänner. En helt fantastisk upplevelse som finns kvar inom oss ännu. Pratar man om fattiga barn i slummen vet min dotter vad det handlar om, så värdefullt!
Vi bor i en pyttelägenhet i en småstad i Värmland. Drömmen är ett litet torp i på landsbygden någonstans för att kunna bli mer självförsörjande och bo billigare. Vi köper inget mer än det absolut nödvändigaste, har ingen bil men vi reser och upplever desto mer både inom oss och runtom i Sverige och ibland också i andra länder. Att jobba är just att köpa mig tid till annat och nu, tack vare er är jag ännu mer inspirerad så ska verkligen sätta mig ner och göra en ordentlig plan. Tack för att ni delar med er och jag hoppas många som inte riktigt förstått att man faktiskt kan hoppa av ekorrhjulet vare sig man är två eller som jag en hittar hit till er! Tack!
GillaGilla
Vår ”B-familjs” story i sin enklaste form. Vi valde att leva mycket(!) enklare än vad vår inkomst tillät. Efter några års sparande blev vi fria (köpt all vår tid) att göra vad vi vill. Valde att flytta till Palma i Spanien och ”leva livet” tillsammans med barnen när de fortfarande är små. Har inte ångrat det än, långt därifrån.
Det är synd att det ska vara så svårt att sälja konceptet till vänner, även de med jättebra ekonomi, som skulle kunna göra allt de (egentligen) vill om de bara valde att leva lite enklare genom att kanske inte köpa nya bilar, mobiler eller tokrenovera hela tiden.
Apropå BO utomlands – geoarbitrage är kraftfullt! Våra utgifter sjönk drastiskt med flytten och marginalerna är nu ännu större. Tittar ut och noterar att vi har blå himmel och sol, tar nog med mig en cafe con leche och sätter mig i parken en stund och filar på nästa blogg-inlägg. 🙂
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Visst är det märkligt hur mycket ”livstid” många är villiga att ge upp för en lite häftigare bil, ett nyrenoverat kök och några extra rum? Detta till och med när man har ett exempel på alternativet? Märkligt men tror det har att göra med att vi tycker att det som ”alla andra gör” också är det mest rimliga. Har ett uppföljningsinlägg på gång där jag bland annat tänker ta upp möjligheten till geoarbitrage vid tillfällig (eller permanent) utlandsflytt.
GillaGillad av 1 person
”Märkligt men tror det har att göra med att vi tycker att det som ”alla andra gör” också är det mest rimliga.” – Ja precis så, men också åt andra hållet ”om man kunde göra så som du beskriver så skulle ju alla göra det”. Det är en mental resa för många, särskilt för de som stänger av redan vid ordet börs eller investering.
Geoarbitrage – Spännande, ser fram emot det. Ska fila på ett svenskt-spanskt inlägg själv, måste bara lura ut hur jag får min spanska bank att filtrera utgifterna på ett bra sätt. Säg till om du vill ha någon input! 🙂
GillaGillad av 1 person
Såklart handlar det ändå till sist om hur mycket pengar du kan ”garantera” att försäkra dig om. Dvs vilken risk du tar i ditt sparande, hur du planerar dina pensionsuttag osv. Alla som vill spara sig till ett liv med egen tid, har inte möjlighet att börja arbeta igen när de är 56 år, om det skiter sig så att säga. Därför är planering och avkastnings”mål” en viktig parameter i ekvationen för många.
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Osäker om jag förstår din kommentar men min poäng ovan är inte att avkastning är oviktig snarare att vissa kanske inte kommer igång alls därför att de tycker att detta är svårt att relatera till. Ekonomiskt frihet kan vara så enkel som att du lever på mindre och jobbar deltid, att du väljer att jobba säsongsvis och får pengarna att räcka hela året eller att du som i exemplet ovan tar ett ”sabbatsår” då och då. Sen finns det ju personer som likt oss sparar under en viss period och sedan vill att det kapitalet ska räcka resten av livet och då blir avkastning en viktigare parameter.
Vill också påpeka att jag tror att det för de allra flesta är möjligt att fortsätta jobba (eller återinträda i jobb) även efter en period av frihet förutsatt att man fortsatt att utveckla sig själv under den fria tiden samt att man inte förväntar sig något ”topplön” eller en ett fast heltidsjobb från dag ett. Det senare är ju inget som helst problem för oss som vet hur man lever gott på lite…
GillaGilla
Idag sparar jag mer än halva lönen så givetvis är det den vägen som jag väljer. Men ännu har jag inte kommit så långt att jag sparar för att få fritid. Jag sparar för att kunna få låga omkostnader och en trygg ekonomisk framtid. Min största utgift är hantverkare. Så där har jag köpt fritid men samtidigt givetvis betalat dyrt..
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Bra jobbat med att leva på halva lönen, redan där finns stor frihet att ta olika vägar i framtiden när du bestämmer dig för vad du vill göra. Ett tips när det gäller hantverkare är väl att göra en liten del själv både för att spara pengar men även för att lära sig lite varje gång så att man kan göra mer själv längre fram…om intresse och tid finns.
GillaGilla
Jag köper mig frihet genom att jobba deltid (har precis gått upp till 75%, från 60%). Det är det bästa sättet för mig att känna frihet i vardagen och få en bra balans mellan livets olika delar.
Jag har också tagit sabbatsår, men det finansierades genom CSN (gick en konstutbildning på folkhögskola). Har aldrig känt mig så fri! Ett helt år av skapartid, som bara var till för mig utan att någon annan skulle få ut nåt av det. Underbart. Längtar tillbaka nu när jag tänker på det. 😍 Kan verkligen rekommendera detta sätt att ta sabbatsår, man har ju också 2 extra års studiemedel för studier på gymnasie/folkhögskola.
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Att jobba deltid kan vara ett väldigt bra sätt att skapa lite utrymme i vardagen och större känsla av frihet. Att studera kan ju som du säger vara en väg för att dryga ut kassan om det ger rätt till studiemedel och om man känner att det finns ett område där man vill fortsätta att utvecklas via studier.
GillaGilla
Frihet för mig är att få tid i vardagen till det som min kropp o själ längtar efter känna att det är jag som bestämmer över dagen, dock har ”friheten” fyllt med olika innehåll över åren. För mig/oss har inte att resa/bo utomlands varit en första prioritering utan att just vara hemma i vardagen, eller åtminstone i Sverige på den lediga tiden. Att leva i ett lugnare tempo och på så sätt också leva på ett ”billigare” sätt som just ”ha tid”/frihetstimmar ger förutsättningar för. För mig ligger inte heller friheten som något som ligger flera år fram som skall sparas till utan genom att minska i arbetstid ”nu” har jag haft en dag eller två dagar i veckan ledigt. Vem vet hur livet är i framtiden, när är det över. Nu är jag pensionär sedan två år(slutade arbeta som 63 åring)och livet är till fullo fyllt av att låta vardagen få ta plats men också att ta tag i alla de guldkorn som naturen erbjuder när man har en aktiv hund. Att få sitta och äta frukost o läsa tidningen med en sovande hund jämte, just så länge som jag vill är guld värt. Att kunna baka eget bröd och njuta av dofterna som fyller rummet är också guld värt och fullt möjligt en eller två dagar i veckan med minskad arbetstid.
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Har inget att tillägga egentligen bara ett stort tack för att du delar med dig av din livserfarenhet och kunskapen om vad ett enklare liv i lite lägre tempo kan innebära!
GillaGilla
Kanonbra inlägg! Bra formulerat.
Det är så få som faktiskt inser att när man sparar stora summor handlar det inte om att skippa livet och ha ett enormt bankkonto (klassiska argument) utan att skapa tid och frihet. Jag själv har som mål att kunna jobba halvtid resten av livet. Tack vare lägre skatt vid lägre inkomster och ett jobb med OB-tillägg är vägen dit inte särskilt lång och behöver få ut kanske endast 2-3000/månad från aktier. Har även lite sidoprojekt som genererar runt 1500kr efter skatt 😀
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Exakt så! När man har små utgifter så blir små summor STORA och några tusen lappar här och där räcker jättelångt. Grymt!
GillaGilla
Hej! Jag har lyssnat på dig och din fru i 2 olika poddar när jag åkt till jobbet, så intressant att höra så jag har längtat efter hemresan när jag kan fortsätta lyssna 🙂 ni var gäster i 2 poddar.
Ni har ingen egen podd??
Jag är nyfiken på snappcar, vår andra bil står mycket, funderar om om man skulle våga hyra ut den. Vad är era erfarenheter av snappcar?
Jag undrar också utdelning ni får, brukar ni återinvestera den på aktier?
GillaGilla
Hej och tack för din kommentar,
Vi har ingen egen podd däremot så hade jag ett tag en podd som hette ”Fri helt enkelt” tillsammans med en annan person. Podd var dock inte riktigt mitt format och eftersom hon inte heller riktigt hade tid för klippning etc så ligger den just nu på is på obestämd framtid. Jag tycker det är enklare att skriva så det blir mer blogg istället. Jag/Vi har dock varit med i en hel del poddar så det borde finnas några till att hitta där ute.
Vi har goda erfarenheter av SnappCar men vi har bara hyrt ut några få gånger eftersom efterfrågan i Leksand ofta sammafaller med att vi har skollov och behov av bilen själva. Tror att det finns fler tillfällen att hyra ut i lite större städer.
När vi byggde upp vårt kapital återinvesterade vi alla utdelningar men nu sedan vi börjat leva på kapitalet så tar vi istället ut pengarna när de kommer in på kontot. Lite mer om hur vår ekonomi hänger ihop hittar du här. https://enkelboning.com/var-ekonomi/
GillaGilla