ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

Missa inte gratisåren!

En extra dag i backen, ett år till med gamla bilen eller mobilen, 10 år till för badrummet. Exemplen kan göras många på det vi kallar för ”gratistid” eller ”gratisår” – det vill säga extra livslängd på saker som redan är betalda.

Som ni vet vänder och vrider vi på begreppen här och undrar hur det kommer sig att så många går på myten att saker ska bytas långt före slutet på deras tekniska livslängd eller ett annat för oss närliggande exempel att man köper säsongskort till skidbacken men sedan inte prioriterar att faktiskt vara där.

Några saker som jag tror påverkar detta är när pengarna lämnar kontot och hur verkliga dessa pengar upplevs. Några exempel:

  • Många upplever att det är sanslöst dyrt att tanka, serva och köpa nya däck till bilen men är obrydda över värdeminskningen som ofta är den största kostnaden. Detta har troligen att göra med att värdeminskningen inte ”tas ut” från kontot medan de övriga kostnaderna syns direkt när de uppkommer.  Detta gör också att nya bilar ironisk nog i den dagliga ekonomin ofta upplevs som billigare än lite äldre bilar.
  • Att fräscha upp ett gammalt badrum för några tusenlappar och därmed ge det tio ytterligare år är återigen en utgift som kommer direkt från kontot. Många lånar dock upp några hundra tusen för att göra en större renovering. Den större och dyrare renoveringen upplevs på ett sätt som ”billigare” då lånet inte uppfattas som verkliga pengar.
  • Säsongskortet i skidbacken är dyrt i inköp men köps ofta till ett något mer förmånligt pris i inledningen till säsongen. Denna utgift är sedan bortglömd en tid in på säsongen och det känns mindre viktigt att faktiskt ta vara på denna fantastiska förmån man köpt sig. Istället stannar man hemma eller lägger pengar på en annan parallell aktivitet.

Vårt tänkande kring detta är att uppmärksamma  gratistid som något fantastiskt, ett sätt att gör detta tydligare är att tänka i på avskrivning. Vi har just fixat till ett av våra badrum så låt oss ta det som exempel, det hade inga tekniska brister men det kändes gammalt/nedgånget/ofräscht.

Det fanns två alternativ: (det fanns egentligen även ett tredje alternativ ”gör ingenting”)

  1. Helrenovering för 200 000 med en trolig livslängd på 20 år = 10 000 kr om året
  2. Uppfräschning för 4 000 kr med en förlängd livslängd på 10 år = 400 kr om året

Efter 10 år kan nytt beslut tas, går det att ytterligare förlänga livslängden med 5-10 år med en mindre uppdatering eller behövs nu en mer genomgående ombyggnad? Under tiden har 96 000 kr ((10 000- 400) * 10) sparats som kunnat användas till att köpa frihet!

Att konsekvent tänka på detta sätt över alla områden av livet gör enorm skillnad på utgifterna för ett i övrigt väldigt vanligt medelsvensson liv. Detta tänk har även en hållbarhetsaspekt då man inte river ut och byter fullt fungerande utrustning vilket på många sätt känns som ännu viktigare då vi behöver bli mycket duktigare på att ta vara på våra gemensamma naturresurser.

Hur tänker ni kring detta? Hur ser ni till att göra de overkliga pengarna verkliga?

23 reaktioner till “Missa inte gratisåren!”

  1. Inte riktigt jämförbart med era tankar, men snarlikt;)
    Kan det ha att göra med vårt sätt att leva nu, då allt ska gå SNABBT och vara NYTT..?
    (…även om Coronakrisen kommer göra att vi måste byta livsstil)
    Då hinner man ju inte hålla på att själv renovera sitt badrum, utan väljer att köpa tjänsten och därmed höja sina lån. Dessutom blir det kanske tjusigare om en hantverkare gör det..?
    Inom hundvärlden är det lätt att falla i tanken ”om jag bara började med ny valp/hund, DÅ skulle jag äntligen uppnå dom där tävlingsresultaten som jag suktar efter”
    Själv håller jag kvar vid mina relativt gamla hundar, tränar och tävlar dom efter deras (och min) förmåga – och sparar därmed kring 35 000 kr för inköp av två rasrena hundar 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det var väl ett jättebra exempel, att göra maximalt. Att göra maximalt med det man har innan man börjar snegla på att köpa nytt är ofta en väldigt bra väg. Det finns mycket belöning i att se vad man kan göra med begränsade resurser också!

      Gillad av 1 person

  2. Jag brukar tänka lite samma sak, familjen flyttade till ett hus för ett år sedan, där köket är från när huset byggdes (91) men fortfarande funktionsdugligt och rätt fräscht. Vi har valt att inte renovera det utan funderar ev på att köpa ny spis (till en induktion – då matlagning är sambons stora intresse) och väntar lite på att kyl/frys ska braka ihop (då kylskåpsdörren är lite sned och de är rätt gamla). Förra sommaren slipades bänkskivor och i sommar funderar vi på att slipa luckorna och måla om dem. Små punktinsatser till låga kostnader som fräschar upp! Medan nyinflyttade grannar några hus bort har blåst ut hela köket som var nyare än vårat..

    Gillad av 1 person

    1. Vårt hus är byggt -99, som alla hus på vår gata. Ett par grannar på gatan pratade om att deras hus var i originalskick när de köpte det för några år sen och att de nu renoverat upp det, med nytt kök och badrum. Där stod jag, som fortfarande har huset i ”originalskick.”… Varken kök, badrum, tvättstuga eller golv är utbytta och det finns inget behov av det än. Vi har målat om tak och väggar och det gör väldigt stor skillnad. Brukar omvandla renoveringar på huset till värdeminskningar/driftkostnad per månad, på samma sätt som vi brukar tänka med bilen. Badrum för 100000 var 20: e år är 5000/år. Badrum för 100000 var 30:e år är 3300/år. Sjukt stor rabatt genom att bara vänta! För att inte tala om miljöslöseriet när folk slänger ut fullt fungerande kök.

      Gillad av 1 person

      1. Hej och tack för din kommentar,

        Bra att räkna på vad det faktiskt kostar (vilket ofta går hand i hand med miljöeffekter) så att man åtminstone kan väga olika alternativ mot varandra….det finns ofta väldigt många olika vägar att få ut det man önskar av ett rum eller ett helt hus…och ”helrenovering” är sällan en effektiv väg att nå dit..!

        Gilla

    2. Hej och tack för din kommentar,

      Det är verkligen skrämmande hur mycket fullt fungerande grejer som bara rivs ut och kastas. I vissa fall förekommer det att någon vill ge bort ganska ny köksinredning via olika loppisgrupper och det är inte ens alltid någon som vill ha det gratis heller. Har sagt det förut om säger det igen att de flesta inklusive mäklaren räknade med att vi skulle lägga ner minst en miljon på vårt hus innan vi flyttade in (det var 5 år sedan) och nu har vi sammanlagt lagt ner kanske 1/5-del av det under dessa 5 år och har snart arbetat oss runt hela huset…men då har vi gått långsamt fram och inte bytt ut sådant som fungerar. Minst hälften av det vi gjort har ändå varit ”kosmetiskt” och inte direkt nödvändigt…

      Gilla

  3. Driften att renovera/köpa nytt tror jag handlar lite om att fylla det stora (eller lilla) slukhålet som människor ständigt kan bära med sig inom sig. Som vill fyllas med prylar eller upplevelser för att inte bli för stort.
    Allt från att vara rädd för att stanna upp (vad händer då i den upplevda tristessen?), till att det kickar att köpa nytt, om så bara för en stund.
    Eller att man helt enkelt njuter så mkt av att planera och byta allt, att det är svårt att förstå om man inte är av samma sort.
    Vi fylls av livskraft av så olka saker och jag är glad att jag är lika som er.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Intressant reflektion! Jag tror absolut att det är många som försöker fylla ett tomrum med att renovera och köpa saker och i grunden tror jag att det handlar om att vi vill nå självförverkligande och tror att det kan ske via köpta saker och upplevelser. I det här sammanhanget tänker jag att många skulle behöva träna på sin förmåga att känna förnöjsamhet med det vi har men samtidigt ha en vilja att utvecklas och tillägna oss nya förmågor och göra små långsamma förbättringar. Tror att det finns en undermedveten oro att om vi inte ständigt förändrar mycket och snabbt så kommer vi stagnera helt men det är en falsk motsättning där en långsammare förändringstakt ofta ger oss möjlighet att utvecklas mer som människor.

      Gilla

  4. Så intressant att reflektera kring detta. Vi ska precis till att renovera vårt badrum. Det är 40 år gammalt nu, när vi flyttade in för 8 år sedan fanns en fuktskada i duschen men då vi hade begränsade resurser fick vi prioritera hårt och valde att satsa på ett nytt tak då det regnade in. Vi satte in en duschkabin i samband med att vi flyttade in, så vi inte skulle förvärra något. Nu är det dags för badrumsrenovering (eftersom mattan spruckit) och vi kommer ta hjälp med ytskikten och flytspackling av golv, men vi kommer göra taket själva samt få hjälp av rörmokare med rör såklart. Vi har budgeterat 60.000 för renoveringen och självklart sparar vi de saker som fortfarande är funktionsdugliga och/ eller blivit utbytta under de senaste 8 åren. När bekanta renoverat badrum i ungefär samma storlek har det kostat 150.000 kr så detta känns som en högst rimlig och nödvändig investering.

    Vad kul att ni skrev om värdeminskningen på nya bilar, jag skulle även vilja se den totala miljöpåverkan som tillverkningen av en ny bil har jämfört med en begagnad bil som man fortsätter laga och ta hand om. Vi brukar köpa 2 nya däck (vid behov) inför varje säsong för att hålla en jämnare kostnad så det kan vara ett tips om man upplever att det är dyrt med alla utgifter till bilen…

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Badrum och kök är verkligen en kategori för sig själv när det gäller renovering/underhåll av hus..det kan bli nästan hur dyrt som helst. Vi har också blivit varse att ganska små variationer på vilken lösning man väljer i olika sammanhang kan påverka priset mycket. För vår del beslutade vi tillexempel att renovera vårt enda riktiga badrum på nedervåningen då det var enklare att hantera de rör som behövde bytas. Sen gjorde vi en mindre renovering av toaletten på övervåningen istället, tillsammans med att vi också bytte huvudavloppsledningar i källaren kostade det ändå bara hälften så mycket som det hade gått på att bygga ett helt nytt badrum på övervåningen som var vår första idé.

      Nya bilar, kylskåp och mycket andra saker marknadsförs ofta som energisnåla och miljövänliga och när man köper nytt så tror jag absolut att det kan vara värt att titta på något med bra kvalitet men också låg energiförbrukning. Det är däremot väldigt svårt att räkna hem de utsläpp som det innebär att tillverka något helt nytt med den energi som det förbrukar under sin livslängd.

      Att bara byta två däck om två är bra är absolut en bra ide, och egentligen lite på temat ovan att inte byta ut sådant som fungerar. Förra året köpte vi nya både sommar och vinterdäck till vår bil och det är ju inte världens roligaste utgift;-(

      Gilla

  5. Hej
    Jag håller med om mycket i resonemanget och gillar ju inte att ”totalrenovera” eller köpa nytt. Nöter på min gamla mobil (nu 5 år gammal) till dess det blir kris och planerar att bara ”fräscha upp” vårt kök från 1979 som är fullt funktionellt men lite mörkbrunt dystert…När det kommer till bilar håller dock inte riktigt det här resonemanget har jag nu lärt mig av erfarenhet. Åtminstone ska man ha lite mer koll på driftskostnaderna/bilens värde och ev reparationer. Min gamla Golf gick inte igenom besiktningen och när jag började fundera kring vad det skulle kosta att åtgärda rosthålet och vad den var värd så bestämde jag mig för att sälja den direkt utan åtgärd. En av upptäckterna jag gjorde var nämligen att 2:a handsmarknaden inte var stor på den då fordonsskatten var 5600 kr per år, mer än vad bilen var värd…I och med att jag cyklar till jobbet numera så hade jag också bara kört 100 mil sista året med den men repat den för 7000 kr, bara för att turboröret sprack och jag var tvungen att ta ett ogenomtänkt beslut. Nu blev det så att vi funderade igenom det här med det totala bilägandet och kom fram till att vi köper en begagnad elbil (Golf) som tar alla kortare turer (under ca 20 mil) som inte kräver släpvagn och den andra bilen som vi lade ut 25000 kr i bränsle för ifjol på 1500 mil ( motsvarande för elbilen blir ca 3000 kr) får gå så lite som möjligt..På sikt kommer vi nog bara att behöva en bil men inte ännu. Det blir en investeringskostnad för den nya bilen naturligtvis men för miljön blir det faktiskt bättre. Bilar till skillnad från de flesta andra prylar skitar ned mest under driften (här påverkar givetvis körsträckan) vilket bland annat IVL har visat.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Helt klart är det så att energiförbrukning är en viktig aspekt och om det är så att man kör mycket så kan det mycket väl vara befogat med en nyare bil (kanske inte helt ny) som drar mindre bränsle eller går på ett annat bränsle och som blir en besparing på både miljö och plånbok. Har man dock valet att istället fundera över om man kan ställa om sitt liv så att man kör mycket mindre är det sannolikt bättre att behålla en äldre bil som bara går några få mil. Som med så mycket annat så är måste bedömningen göras från fall till fall. Tyvärr finns det inga enkla lösningar som gäller för alla i alla situationer.

      Gilla

  6. Mycket intressant diskussion! Jag håller med om att man behöver öva sig på att vara förnöjsam och eftertänksam med renoveringar och nyinköp, men samtidigt måste man ju trivas i sitt hem. Vi har till exempel ett golv i en hall som har himla ful klinker. Inte alls vår stil och det stör mig varje dag, men det är ju samtidigt funktionsdugligt och oskadat. Vi kommer ändå riva ut det och ersätta med fiskbensparkett som det är i angränsande rum. Visst kan man leva med gamla kök och fula badrum, men är det verkligen alltid värt det? Om man vantrivs insitt eget hem? Jag vet vad jag svarar på den frågan.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är ju inte meningen att man ska avstå från allt som man vill förändra bara för att det inte är nödvändigt. Det är ju dock viktigt att ta sig en funderare på vad det är man ger upp istället och om det är värt det…och framförallt att benämna det vid sitt riktiga namn och erkänna för sig själv att ”detta gör jag bara för att jag tycker det blir snyggare” inte för att det är en investering eller för att det är nödvändigt. Det bästa med den här beslutsprocessen är att man oftare avstår från att göra saker eller hittar nya bättre/enklare lösningar och i det få fall man ändå väljer att göra något så blir man extra glad och nöjd över detta också.

      Vi trivs fantastiskt bra i vårt hem och har förändrat varje rum i huset i större eller mindre omfattning så vi är inte motståndare till förändring och förbättring:-)

      Gilla

    2. Ser mig som hyfsat ekonomisk och tänker igenom de allra flesta köpen, köper nästan alltid begagnat om det finns och är fräscht etc. Men för mig är inredning och trivsel i hemmet både ett intresse och viktigt för mitt välbefinnande, precis som jag upplever att du tycker. Letar ofta lösningar som får mig att stå ut lite längre. Exempelvis drog jag ner överskåpen (de var så små att mattallrikar inte rymdes på djupet) och ersatte med några hyllor och en köksö i vårt orangea och hårt daterade 90/00-talskök. Blandaren och diskmaskinen som båda var trasiga byttes också. På med ny färg på resterande skåp och kakel och så kan vi leva med köket några år till (4 år hittills men nu börjar det rasa trots att vi gillar det). Kostade max 10 000 och det blev jättefint. Eftersom vi är en småbarnsfamilj som dessutom bor i Sverige med vårt klimat så tillbringar vi vääääldigt mycket tid hemma. Det motiverar åtminstone mig till att göra hemmet fint för oss. 😊
      Men att ha två bilar som bara står under föräldraledighet och nu hemarbete under pandemin vill jag helst inte tänka på…

      Gilla

      1. Hej och tack för din kommentar,

        Vilka bra exempel, tror vi ofta luras till att tänka att antingen ska det vara precis som det är eller också ska vi ”helrenovera” det finns så många mellanvägar som ger en stor förbättring till en rimlig penning.

        Om ni tror er behöva bilarna senare kan ni ju alltid ställa av dom till att börja med och sen fundera på hur ni ska ställa om livet när det här är över..så att ni kanske kan slippa en eller båda i framtiden.

        Gilla

  7. Intressanta tankar och mycket nyttigt för både miljö och ekonomi. Man kan göra mycket med enkla medel. Jag funderar dock hur man kan applicera dessa tankar på värmesystemet? Några kloka tankar?

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Helt klart kan man göra mycket med små medel. Förstår dock inte helt din fråga kring värmesystem kan du vara lite mer specifik?

      Vårt hus har vattenburen värme med en bergvärme pump och vi har en öppen spis i vardagsrummet och en kamin i källaren. Vi har en grundtemperatur i huset på ca 18-19 grader på vintern och sedan eldar vi när vi vill ha det lite varmare.

      Gilla

      1. Jag menar mer hur man ska tänka med gratisår vad gäller ett värmesystem som närmar sig slutet på normal livslängd. Lite mer vågat att chansa på gratisår där då man inte vill riskera ett havererat värmesystem.

        Gilla

      2. Hej och tack för ditt svar,

        På vilket katastrofalt sätt ser du framför dig att värmesystemet fallerar? För egen del skulle jag inte byta ut något som är väl fungerande bara för att det är gammalt men om jag trodde att det kunde bli någon form av katastrof (brand, vattenskada) så skulle det ju vara annorlunda. Sen tänker jag att när något tekniskt börjar närma sig slutet på sin livslängd kan det ju vara bra att redan ha en plan för vad man tänker göra när det väl slutar fungera så att man kan ta ett bra beslut och inte för göra det i panik.

        Hur tänker du och står du just nu inför ett sådant beslut?

        Gilla

  8. Hej! Nej frågan är inte så aktuell för oss just nu, men vi har däremot kört några vintrar med en gammal panna utan möjlighet till elpatron. Känslan när den krånglade och det var riktigt kallt ute var ingen höjdare 😊 Risken vi levde med då var att om pannan lagt av så hade vi fått värma huset med typ kupévärmare och vara utan varmvatten innan vi fått en ny panna installerad. Min fråga var mer hur ni tänker kring tekniska prylar som kan utgöra en risk/större problem när/om den lägger av. Tack för ditt svar!

    Gilla

Lämna en kommentar