Familjeliv, Life hacks, Livsstil, Mat

Lär barnen om ekonomi – vi summerar vårt experiment!

Då var vårt matexperiment över för den här gången! Vi började för två veckor sedan med ett inlägg där du kan läsa om förutsättningarna. Efter den första veckan uppdaterade vi hur det hade gått och vad vi hade lärt oss och förra veckan hade vi även ett inlägg om varför vi tycker att fler borde experimentera mera. Nu har turen kommit till att knyta ihop säcken och summera hela experimentets två veckor.

Förutsättningarna var alltså att vi normalt har 150 kr om dagen i budget för mat men att vi gemensamt med våra barn har försökt äta bra men lägga ut en mindre summa i 14 dagar. Överskott delar vi på och var och en får göra något roligt med sina pengar. Syftet är alltså inte att spara pengar utan att barnen ska lära sig lite mer om hur en hushållsekonomi fungerar och vad olika saker kostar samt vad man kan göra för att påverka utfallet.

Utfallet  i tabellen nedan: 

IMG_0453
Den här har suttit uppsatt på vårt kylskåp under hela utmaningen och barnen har varit väldigt intresserade – dom var väldigt besvikna den 19:e när de var ett stort minus och dessutom hade vi köpt näst grönsaker, frukt och kaffe;-)

Som synes har vi under utmaningen  spenderat 977 kr (knappt 70 kr om dagen) av de 2 100 kr (150kr*14) som var vår (i mångas ögon redan låga) budget. Detta ger en besparing på -53% och 1 123 kr. Vi har även tömt skåpen på en del matvaror men detta har främst varit basvaror som ris, pasta och kryddor samtidigt som vi fyllt på med en del annat. Sammantaget är vi övertygade om att den summa vi lagt att stämmer ganska väl överens med den verkliga kostnaden för maten vi har ätit under dessa två veckor. En hållbar miniminivå för vår mat skulle nog ligga någon eller några hundralappar i veckan över den nivå vi haft under den här utmaningen.

Den verkliga vinsten är dock inte besparingen utan de samtal som vi haft runt matbordet där bland annat barnen fått gissa hur mycket maten kostat just den dagen…hur de önskat olika maträtter och spekulerat kring vilka som är billiga och vilka som är dyra. Det som är bra med barn är ju annars att några av deras absoluta favoriter är riktigt billiga rätter, men vi vuxna måste påpeka att det även måste finnas lite grönsaker och annat ”onödigt” till som också kostar pengar:-)

Mellansonen hade en rolig tanke några dagar in i experimentet frågade han varför vi inte hade handlat allt innan vi började så hade vi ju kunnat spara varenda krona under själva utmaningen. Tycker det var en rolig tanke och man märker hur deras hjärnor har börjat komma igång och fundera.

Processed with MOLDIV
Barnen har fått gissa vad ”matkassarna” och maträtterna har kostat som en kul lek på 5 minuter…och vad kostar pappas hembakade bröd egentligen?

Vi tror att det är bra att barnen förstår att våra hemmagjorda pizzor på fredagarna kostar typ 50 kr för två stora familje-pizzor medan EN vanlig enkel ”hämtpizza” kostar ungefär det dubbla. Eller att lammracks (en favorit) kostar 5 ggr så mycket som revbenspjäll (en annan favorit). Den insikten handlar inte om  att vi alltid ska avstå från det dyrare alternativet men för att få ett hum om vad saker kostar och varför vi gör vissa val.

Vi anser också att det är bra att barnen vet att vi gör dessa val inte för att vi är ”fattiga” eller ”inte har råd” utan för att vi gör andra prioriteringar det är en mentalitet som dom förhoppningsvis tar med i sin mentala verktygslåda när dom blir vuxna.

Ska ärligt säga att snacket kring maten och vad den kostar avtog lite under den andra veckan, vet inte om det berodde på att det blev lovdagar och lite annan rytm eller om det helt enkelt var trötthet. Där vi vuxna gärna kör utmaningar över flera månader verkar det som om kortare perioder passar barnen bättre. Funderar på om vi ska köra utmaningar av olika typ oftare men kortare. Igår fick barnen 225 kr var som ”blivit över” och det verkade dom vara väldigt intresserade av i varje fall…får se vad det blir för pengarna.

För vår del tror vi att barnen lär sig en del på detta och vi tror inte att dom tar skada av att tänka dessa tankar kring hushållning av vår gemensamma ekonomi. Hur ser ni andra på detta med barn och ekonomi? Har ni kanske gjort något annat experiment, eller hur inkluderar ni barnen för att lära sig om dessa saker? 

8 reaktioner till “Lär barnen om ekonomi – vi summerar vårt experiment!”

  1. Så intressant att följa detta experiment. Som en ”fortsättning” skulle det vara roligt med en veckas recept och kostnader för detta, alla måltider

    Gilla

  2. Våra barn (9 o 7) får månadspeng då det mest praktiska är att ta ut 100kr var den 1:a varje månad. Kravet är att de ska städa sina rum och hjälpa till på olika sätt hemma. Vi försöker lära barnen om hushållning och sparande med dessa pengar. I helgen stod godis på önskelistan men även glass. De fick okej på att köpa båda den här gången då det blev ett tillfälle för att prata om ekonomi. Hur långt skulle pengarna räcka? Hur många lördagar är det kvar? Hur mkt skulle de lyckas spara den här månaden? För det är också ett av våra krav, ett litet sparande. Glassen (Daim) skulle kosta 25kr, hur mkt pengar fick godiset kosta? Vi tittade på familjepack med fler, billigare men mindre Daimstrutar i som vi erbjöd att köpa och så kunde de köpa en varsin för mer än halva priset av oss.

    Vår äldsta vägde sina val noga och köpte den stora glassen, en liten påse gott och fick några kronor över till slutet av månaden. Men för henne var det inget lätt beslut och vi försökte heller inte värdera det utan enbart föra ett resonemang.

    Vår yngsta har ännu inte fått samma känsla för matematiken.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Visst är det kul att se hur barnen resonerar, vi låter dom också ta ganska många beslut själva men där vi lägger fram för och nackdelar med olika beslut. Glass är ju ett jättebra exempel på där priserna per glass kan vara allt från 5 till 50 kronor…samma med tillexempel dricka läsk/saft/kaffe.

      Det är egentligen inte beslutet som barnen tar som är viktigt tycker jag utan att man ser att dom går igenom en process och tänker efter. Det gör att det är lättare att lära sig av både ett bra och ett dåligt beslut i efterhand.

      Samma hos oss den yngsta (snart 7 år) har inte så mycket känsla för pengar, förstår knappt skillnaden på 100 och 1 000:-)

      Gilla

  3. Roligt experiment men blir lite fundersam – eftersom barnen fick en insparad summa var, vill de inte fortsätta? Kan se barnen framför mig, stenkoll på inköp och föräldrar och många sköna slantar till annat men kanske inte tillräckligt med mat. Förstår att det är ni som bestämmer och att det inte kommer att hända, men hade jag varit barn hade jag tyckt att det varit en bra deal och att vi gärna kunnat fortsätta.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Ja det var ju en del diskussion kring varför vi behövde köpa mat över huvud taget eller varför vi behövde grönsaker och frukt etc. Det var nog smart av oss att redan från början begränsa till 14 dagar…vem vet hade detta pågått länge hade dom kanske insett att vårt kaffe ingick i mat budgeten och velat dra in på det…hemska tanke;-)

      Gilla

  4. Hej!
    Intressant experiment. Vår son på åtta år har precis börjat få veckopeng på 30 kr. Jag har dock som krav att han måste ”investera” minst 5 kr varje vecka (om han vill lägga alla pengarna i burken då får han det, men minst 5 kr är kravet) och helgen innan julafton, så kommer jag och hans pappa att dubbla summan. Min förhoppning är att han ska förstå att en långsiktig investering lönar sig och att pengarna växer på lång sikt 🙂

    En fråga: i vilken post lägger ni in toapapper, schampo, tvättmedel etc? Det är ju bara mat som ingår i matbudgeten antar jag? Har ni nån budget för sådana utgifter?

    Gilla

Lämna en kommentar