Inredning, Livsstil

Bättre badrum till halva priset!

Vi har fullt upp med att fräscha upp vår hall och vårt kök. Det är kul att börja se lite resultat nu när mycket av (det tråkiga) underarbetet i hallen börjar blir klart. Men nog om hallen, en del som läst bloggen ett tag kommer kanske ihåg att vi förra året höll på med en badrumsrenovering. Tänkte att det vore kul med bilder hur det blev och att få veta prislappen!

Så här såg badrummet innan det renoverades. Lite trångt och ytskikt som sett sina bästa dar.

DSC04335_FotorDSC04336_Fotor

 

Vi uppdaterar vårt hus i långsam takt och låter det ta tid då eftertanke ofta leder till bättre och mindre kostsamma lösningar. Initialt när vi flyttade in i vårt hus tänkte vi att vi skulle fixa ett fullt utrustat badrum på övervåningen vi satte en budget för detta på 100 000 kr inklusive en lättare uppfräschning av badrummet nere. På övervåningen finns idag bara en toalett och handfat. När vi sen tog in ett par firmor för att ge oss en offert på den del av arbetet vi inte kunde göra själva så insåg vi att det skulle bli ett ganska dyrt och och tidskrävande jobb (ca 200 000) med flyttade väggar och nya rördragningar som var svåra att överblicka och skulle innebära att vi dessutom fick mindre utrymme i andra rum.

Så här såg den lilla toan på övervåningen ut, tapet som släppt och ganska mörkt och murrigt där inne.  

IMG_1063

Vi valde istället att renovera det lilla badrummet på nedervåningen, tog in en del hjälp (kakling och rördragning) och gjorde mycket själva.  Ungefär i samma veva så bestämde vi oss också för att göra ett nödvändigt stambyte i källaren och en lite uppdatering av tvättstugan som också ligger i källaren.  Istället för att prislappen skulle landa på 200 000 kr för nytt badrum på övervåningen så landade vi istället på totalt ca 100 000 kr för renovering av badrum på nedervåningen (knappt 70 000 kr), stambytet i källaren (knappt 30 000kr) plus en enklare uppfräschning av lilla toan på övervåningen.

Hela den här processen tog cirka 2 1/2 år från första tanken på ett nytt badrum till ett färdigt renoverat befintligt. I januari i år så tog jag två veckor och gjorde uppfräschningen av vår lilla toa på övervåningen där prislappen landade på ca. 4 000 kr vilket summerar hela projektet med badrum, toa, tvättstuga och nya stammar till 100 000  kr vilket är mycket pengar men ändå långt ifrån vad det kunde ha varit och vi är mycket nöjda med resultatet!

Att vi låter saker ta tid gör att vi får gratisår och tänket kan appliceras på det mesta i livet. Nedan lite bilder på hur  badrummet och den lilla toan ser ut idag. Det blev ett stort lyft för oss och eftersom vi hyr ut vårt hus ibland så känns det också bra att kunna erbjuda fräscha badrum.

rosabadrum1Rosabadrum3DSC04826_morakranrosabadrum5lavoirkranDSC04843_lillatoan2DSC04829_lillatoan3

14 reaktioner till “Bättre badrum till halva priset!”

  1. Gillar er approach och vad fint det blev! Att ta sig tid gör som du säger, man nyttjar sakerna lite längre vilket i slutändan lönar sig ekonomiskt och miljömässigt. Det gör också att man faktiskt hinner tänka efter och göra + planera saker ordentligt. Det sistnämnda är viktigt om man vill hålla budget.

    Hatten av!

    http://www.iblandgormanratt.se

    Gillad av 1 person

    1. Hej IGMR! Tack, vi är väldigt nöjda med hur det blev både med utseende, funktion och pris! 🙂 Vi får hoppas att vi klarar oss med en dusch även när barnen växer upp och blir tonåringar….Det gick ju i alla fall bra när jag växte upp, en dusch i källaren till en familj på 6 personer! Ingen av oss verkar ha fått några bestående men av det 😅och det ironiska nu är att mina föräldrar bor kvar i samma hus och nu finns det 3 duschar i huset….

      Gilla

      1. Vi har själva bara en dusch men nu är vi bara tre. Det går finfint – kom ihåg, med nästan alla tiders mått lever vi som kungar även med en dusch per familj 🙂

        Jag gjorde själv vår tvättstuga (20 kvm) i källaren förra vintern. Det tog mig fyra månader men jag lärde mig massor. Grannarna har lagt upp emot 400 000 kronor på tvättstugan och dusch där. Själv landade vår, i mina ögon väldigt fina tvättstuga, på 65 000 kronor cirkus. Radhusen vi bor i är identiska så det är lätt att jämföra lösningar och kostnader.

        Kolla gärna in https://www.iblandgormanratt.se/2019/02/tvattstugan-klar-fotobomb.html

        Gillad av 2 personer

      2. Ja vi har det oförskämt bra och lever i ett stort överflöd, det gäller att påminna sig om det med jämna mellanrum! 🙂

        Kikade in på ert tvättstuge-projekt! Superfint och ambitiöst, är verkligen imponerad av att ni gjorde det helt själva!! Både Oskar och jag är lite lata av oss så om vi ser att något kan dra iväg i tid för att vi ännu inte har lärt oss något så backar vi ibland och tar in någon som gör jobbet åt oss. Precis som vårt pengakonto så är vi även återhållsamma med vårt tidskonto. 😊 Men jag måste säga att trots vår lathet och okunnighet inom vissa områden så har vi under de senaste två åren lärt oss väldigt mycket som vi tidigare aldrig tänkt att vi kunde göra själva. Till exempel kan vi numera ta oss an lister och dörrfoder…Grym känsla det där!

        400 000 kronor för en tvättstuga 😱!! Ser framför mig många härliga spa-weekends i flera års tid….där någon annan tvättar handdukarna åt en. Er prislapp är ju helt klart mycket mer human, bra jobbat!

        Gilla

  2. Så fint det blev! Jag tycker det är jätteroligt att ni skriver om sådana här saker. Badrumsinredningar kan bli hur dyra som helst om man inte tänker till. Vi har varit sugna i många år på att slå ut en vägg i köket för att få plats med mer förvaring och även ett helt kylskåp och en hel frys. Vi har ett delat skåp i dag och det går men är trångt när man försöker veckoplanera inköp. Vi vill dock inte löpa linan ut för att det kan kosta upp mot 250 000 kr att riva vägg, flytta el och rör och ny köksutrustning. Man vill ju mer än att bara bo. Så vi började gå igenom alla grejer vi hade i vårt kök och nu när det är betydligt mer sparsmakat på hyllorna så har vi bestämt oss för att vårt lilla kök får finnas kvar. 250 000kr skulle vi kunna vara lediga från jobbet ett helt år för och det skulle vara värt mer än ett nyrenoverat kök. Nu sparar vi pengarna för en framtid där vi oxå kan få vara ekonomisk fria. Tack för inspirationen!

    Gillad av 1 person

    1. Hej Elin! Tack, vi är jättenöjda med hur det blev! 🙂 Det låter som att ni tänker smart angående ert kök. Vi har också ett delat skåp kyl/frys, vi har alltid haft det och trivs väldigt bra med det. Vi upplever att det är enklare att hålla koll på vad som är färskt i kylen och det fylls inte bara på. I källaren har vi en extra frys, det kan vi verkligen rekommendera om ni har ett sånt utrymme. Ett extra frysskåp ger oss möjligheten att slå till på bra frysvaror och frysa in bär och annat på hösten m.m. Vi håller på att uppdatera köket också och det första vi gjorde var att rensa i alla skåp. Vi kunde då göra oss av med en stor skänk som tog plats och ett av överskåpen, det gjorde det mer luftigt. Ibland ligger lösningen i att skala av och ta bort istället för att lägga till och bygga ut! 🙂 Det är superbra att tänka hur länge man kan vara ledig för pengarna, det sätter saker o ting i perspektiv. Lycka till på er väg mot friheten!

      Gilla

  3. Verkligen fint, och att ni målar rosa,tillsammans med den gröna krukan och växten. Det diskreta gråa är också snyggt och diskret, men lite klatchigt blir man glad av. Saknar Frida Kahlo bara, denna härligt färgstarka kvinna.

    Gillad av 1 person

    1. Tack, kul att du gillar det. Ja det blev rosa till sist, vi valde mellan ljusa blå, gröna och rosa nyanser till slut kom hela familjen fram till ljust rosa! 🙂 Ja Frida är/var fantastisk, hon blev förpassad till källaren under renoveringen och där har hon blivit kvar stackars kvinna 🙈. Kanske dags att hon får komma upp i ljuset igen. 🙂

      Gilla

  4. Håller med föregående talare om att det blev otroligt fint och fräscht. Vi har köpt ett 70-talshus som delvis renoverats tidigt 90-tal, men med dåligt utförande så strukturtapeter m.m. börjar ramla ner. Vi har mycket att göra men låter, precis som ni, det ta tid. Ofta upptäcker man när man bott ett tag att ens första idéer verkligen inte var de bästa. Alla vi känner verkar tycka att det enda rätta hade varit att blåsa ut allt och ta in totalentreprenad på renovering av hela huset. Men kostnaden för miljön och i rena pengar avskräcker minst sagt… Plus att jag anser att ett sådant hus blir så opersonligt.

    Vi har ett litet badrum med badkar som vi funderar på att dela av för att bara behålla toaletten och därmed få en större hall. Badkaret får i så fall flytta ner till källaren, men jag är tveksam till att vi kommer att tycka att det är värt det med tanke på kostnaderna. Vi får se… Vilka delar kunde ni göra själva för att hålla kostnaderna nere?

    Gilla

    1. Tack Hanna! Håller med, ofta ändras idéerna och behoven med tiden så något som initialt verkade som en bra idé kan efter ett par år i huset helt ha ändrats. Det här med ”totalrenovering” som ett begrepp och en tjänst är precis som du säger, avskräckande på så många sätt. Husen tappar också så mycket karaktär och om några år kommer allt det där fräscha och trendiga som genomsyrar hela huset kännas helt fel vid samma tidpunkt i alla rum….Det ligger mycket i uttrycket ”bo in sig”…

      Angående ert badrum så låter det som att ni funderar och låter det ta tid:-)…Ibland kan den där känslan av att man vill ha mer utrymme någonstans egentligen bottna i att man istället behöver rensa ut och skala av, men jag förstår. Hall är en plats där man gärna vill ha lite svängrum och en hel del saker ska förvaras. Vi har också källare och har plastbackar där vi förvarar säsongsgrejer, så när vintern är över åker mössor, vantar och annat vintrigt ner i källaren och sommargrejer kommer upp i hallen. När det gäller renoveringen så det vi gjorde själva var att riva ut alla ytskikt (3 lager hos oss!), forsla bort material, inköp av material, all spackling, fogning och annat underarbete för målningen och tapetseringen som vi gjorde själva. I källaren så ägnade vi ett par dagar åt att forsla bort all jord som blev över när de skulle lägga i nya avloppsrör. Det var jobbigt och slitsamt men tror vi sparade en hel del där. Vissa saker som vi inte hade vågat oss på tidigare har vi nu lärt oss, t ex såga till dörrfoder, byta blandare mm. Det finns mycket bra informationsvideos på Youtube som jag numera kollar först innan jag anlitar någon. 😉 Lycka till med huset!

      Gilla

    1. Varsågod! 🙂 det är kul att se förändringen men det kan ju ibland ta många månader för oss innan det kan bli en före och efter bild… 😀

      Gilla

  5. Väldigt fint och inspirerande, tack :)!
    Jag och min familj ville så gärna gå er kurs nu i sommar, och jag hoppas verkligen att ni gör ett nytt försök att hålla den! Jag kommer hålla utkik.
    Ha en fin sommar.

    Gillad av 1 person

    1. Hej! Vad kul att höra att ni tänkte gå kursen! Det var synd att den blev inställd men det var för få anmälda och sen kom Corona så allt blev väldigt osäkert. Håll utkik så får vi får se om det kan bli något nästa år. 😊Ha en fin sommar ni med!

      Gilla

Lämna en kommentar