enkelhet, Familjeliv, Mat

Vi upprepar – Mat på resan..billigt, gott och enkelt!

Nu är vi ett par veckor in i vi vårt vanliga 10 veckors sommarlov och publiceringstakten här på bloggen är låg. För dig som hittat hit för första gången hoppas vi att du letar dig runt och läser det som redan finns och kanske vill du även läsa vår bok ”Ut ur ekorrhjulet”? Det glädjer oss att boken finns på så många bibliotek och den går så klart att köpa överallt där du normalt köper böcker (Den är utgiven på Pug Förlag , ett litet bokförlag så beställ gärna direkt från dom) Den finns också som ljudbok på flera plattformar däribland Storytel, Bookbeat och Nextory

Detta är en repris på ett inlägg från förra sommaren men som är lika aktuellt denna sommar. Bilderna nedan är från  förra året då vi bilade ner och spenderade 5 veckor i spanien men principerna är lika tillämpbara på sommarens ”sve-mester”. De flesta av tipsen är dessutom lika relevanta på långrean som på cykelturen till grannbyn.

Grunden för hela vårt tänk kring mat är att den absolut allra oftast ska ätas hemma eller vara med i ryggsäcken och endast i undantagsfall ätas ute (dessa undantagsfall handlar om tillfällen när inga andra alternativ finns eller när en restaurang erbjuder en speciell upplevelse antingen vad gäller maten i sig eller miljön).

Detta grundtänk håller vi kvar vid även när vi är på resa men vi släpper lite på ”reglerna” och istället för att mer än 95% av alla måltider äts hemma eller kommer ur ryggsäcken så släpper vi detta till kanske kring 80% på resa. Vissa dagar kan det helt enkelt vara den enda möjligheten att få ett lagat mål mat att äta detta ute och då gör vi det.

Vi utger oss inte heller för att vara några specialister på mat men vi har kommit på några saker som fungerar för oss när det gäller matsäck. Bland annat har vi i stort sett alltid nötter, vatten, torkad frukt och kex med oss. Kanske inte den bästa maten men det har hållit hungern stången vid många tillfällen då det annars hade blivit panik i bilen eller på skogspromenaden.

Vi har en ryggsäck som alltid är förberedd för utflykt där det finns en kniv, några bestick, en pappersrulle etc. Där kan vi snabbt slänga ner lite saker om vi ska ge oss ut. Vi kompletterar detta med en liten mjuk kylväska när vi ska vara borta längre eller är på bilresa så kan vi ha med oss lite mer saker. På riktigt långa resor har vi ofta också med oss en matkasse (återanvändbar i plast) där vi kan slänga ner konserver, frukt, grönsaker, kakor, snacks etc som vi köper efter vägen.

IMG_3189.JPG
Några exempel från sommaren 2019!

Ska man ut på skogspromenad eller en dag i staden får man såklart vara noga med att inte ta med sig för mycket så att det blir tungt och det är också bra att tänka på förpackningar som inte väger så mycket för då lättar packningen snabbt allt eftersom man äter upp det man tog med sig. När man däremot ska åka bil i några dagar är det lika bra att köpa lite extra av sådant som håller ett tag. Vi brukar sätta begränsningen till den stora matkassen men den brukar vara välfylld med mat under hela resan.

På den senaste resan köpte vi även 5 bra matlådor som är lätta och har en bra form för att även fungera att äta direkt ur. Dessa fungerar om man gör en pastasallad på morgonen men även om man äter lunch ute och det blir mycket över så kan man peta ner det i lådorna och ta med sig detta i kylväskan för äta senare. Det senare gjorde vi bland annat när barnen åt spagetti bolognese på en tysk vägkrog…det var gigantiska portioner som även räckte till middag när vi kom fram till vårt AirBnB.

På resan ser maten inte alltid ut som det gör hemma med en bit kött/fisk, någon stärkelse och sen kanske sås och en sallad. På resan kan det istället handa om att vi köper nybakade baguetter och lite ost/salami på morgonen och vi äter detta som ”plockmat” tillsammans med lite frukt och grönsaker till lunch. Barnen vill ibland ha snabbnudlar något som vi aldrig äter hemma men som är OK på resan och något som de då alltid smaskar i sig med glädje. Det har även hänt att vi någon gång ätit kalla färdiga köttbullar med körsbärstomater direkt ur burken….även det funkar om det är undantag och inte regel.

Eftersom vi inte köper mer än nödvändigt av färskvaror för att undvika att slänga kan vi även ha en tub majonäs, en burk oliver, några burkar sardiner/tonfisk, lite bönor, tortillas, knäckebröd etc att fylla på med om det behövs. Om dessa inte behövs så håller de till nästa dag…eller nästa vecka. I södra Europa där vattnet i kranen inte är särskilt gott är det alltid bra att ha några flaskor vatten vilka med fördel köps i flerpack på en livsmedelsbutik och inte en och en efter vägen. Ett tips är också att frysa en eller flera flaskor vatten och använda dessa i kylväskan som kylklamp…två flugor i en smäll. Finns det inte tillgång till frys där man bor erbjuder en del hotel plats i deras kylskåp, vissa har ismaskin där man kan fylla en matlåda med is och använda som frysblock eller så köper man helt enkelt några frysta varor som man sedan kan använda att laga/äta vid nästa övernattning där man har kök.

Med en välfylld ryggsäck och en liten kylväska håller vi oss nöjda och glada på utflykterna! Det ger oss också möjlighet att promenera och upptäcka fritt.

Är det alltid optimalt att göra såhär, nej självklart inte, ibland har vi suttit på en tråkig vägkant och ätit mat som varit måttligt inspirerande, å andra sidan har vi varit på många oinspirerande vägkrogar också och ätit ganska tråkig (och dyr) mat.  På vissa ställen där vi stannade fanns det finna rastbord och en lekpark för oss som hade med oss mat medan restaurangen var väldigt tråkig och inte hade något att göra för barnen som hade suttit så länge i bil. Skulle det vara så att vi såg en trevlig resturang efter vägen eller var väldigt sugna på att äta så har vår mat oftast varit uttänkt så att vi då kan ta den medhavda maten senare under dagen istället.

Var har ni för tips när det gäller mat efter resan? Har ni några specifika favoriter som alltid funkar? 

12 reaktioner till “Vi upprepar – Mat på resan..billigt, gott och enkelt!”

  1. Vi brukar hålla utkik efter när vår mataffär sänker priset på mjölk som har kort datum. Då passar vi på att steka upp pannkakor och sen lägga i matlådor lagom för en måltid och stoppa i frysen. Bara att ta fram när man bestämmer sig för en utflykt. När de rear ut köttfärs på samma sätt så köper vi och rullar köttbullar som tillagas i ugnen och sen fryses in i portionspåsar. Inte så mycket jobb för billiga hemgjorda köttbullar. Jätteskönt att kunna plocka fram inför spontanutflykter eller när vi helt enkelt inte orkar laga mat 😊

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar

      Jättebra förslag, vi brukar också köpa mycket mjölk och andra mejeriprodukter på kort datum då det känns bra både för plånboken och miljön att se till att inget går till spillo.

      Väldigt bra också att förbereda picknick mat i frysen, det är vi lite sämre på för oss blir det oftare så att vi kanske steker pannkakor ena dagen som även räcker till dagen efter eller att vi grillar några extra skivor kött, ost eller grönsaker som vi kan ha till lunch dagen efter. Vi borde nog bli bättre på att ha ännu mer färdigt i frysen speciellt för sådana perioder som vi är i just nu när det nästan är för varmt för att röra sig.

      PS. Sitter på en solstol på norrsidan om huset och skriver denna kommentar…har försökt måla och jobba i trädgården men det var för varmt…ser fram emot lunch när barnen kommer hem och sen ner till badet:-)

      Gilla

      1. Tänkt när jag såg det där om barnen – nu vet jag ju inte var någonstans de var innan lunch och hur gamla de är men hur gör man med alla lov när man inte jobbar – förskola finns väl 15 timmar i veckan tror jag och fritids får man inte alls går på, eller hur funkar det?

        Gillad av 1 person

      2. Hej, barnen är alla tre lediga just nu från skola och fritids. Däremot var dottern på dagkollo på kyrkan och killarna var och lekte/badade med kompisar just den förmiddagen. I vanliga fall under terminerna har barnen från och till haft förskola/fritids men då när vi har arbetat tex med att skriva eller haft något vikariat eller liknande…om det var din fråga?

        Gilla

      3. Tack – ja, jag kom plötsligt på att det skulle kanske behöva vara en aspekt man funderar på med friheten dvs om man då inte har rätt till förskola/fritids (och vab). Men kör man med eget företag och frilansar/vikar så är det nog inga problem tänker jag? Tack

        Gilla

  2. Hej! Till cykelturerna fryser jag in vattenflaskan liggandes lite på lut med 1/4 vatten i och sen är det bara att ta fram och fylla upp när man ska iväg på cykeltur. För törstig blir man och har då kallt vatten i flaskan på ramen.

    Gillad av 1 person

    1. Jättebra tips som vi faktisk använt tidigare men ”glömt bort” lite denna varma sommar..dags att ta upp igen😀

      Gilla

  3. Vi äter också medhavd mat på resande fot och älskar att botanisera i mataffärerna. Grillad kyckling, grillade revben, oliver, tomater, yoggi som öses i medhanda plastglas, frallor som bryts och doppas i bonjourost, saltiner eller majskakor med kryddsmak, leverpastej och goda ostar över disk är lyxigt om det finns. I sommarvärmen är en påse frusna bär med en liten cremefraicheburk ljuvligt gott. Hela familjen kan även dela på en lite finare köpt jordgubbskräm/hallonkräm med mjölk. Att köpa glass i flerpack i varuhus eller tom dela på en glasslåda är priseffektivt.

    Jag tycker även att man kan komma undan billigt på mcdonalds om man väljer deras donken dealshamburgare som en trippel cheesehamburgare för 25kr så blir jag mätt eller några chicken burgers för 10kr. Vi äter utanför på något trevligt ställe och har med eget vatten. Eller slicear några pizzor som hela familjen delar på. Det är väldigt festligt om man äter det sällan till vardags.

    Gillad av 1 person

    1. Vill lägga till att de frusna ärtor som heter ”extra fina” är jättegoda att bara låta tina och äta. Dyra än de vanliga men festar till det och är ändå billiga i sammanhanget. Även frusna sugar snaps är fint. Skulle nog sammanfatta med att valen i affären blir lite utöver det vardagliga men det är det som gör det lite festligt.

      Gillad av 1 person

      1. Hej och tack för dina kommentarer med en massa bra tips,

        Har testat en del men inte allt, tillexempel frysta bär och creme fraiche lät väldigt gott. Vi brukar ofta köpa frusna bär, frukt och grönsaker som ätbara kylklampar på resa men ärtor är inget vi har testat så det ska vi göra:-)

        Håller också med om att man kan göra lite val utöver det vardagliga både därför det är semester/fest men också därför att på resan så är ”konkurrenten” en resturang medan när man är på hemmaplan så finns det ofta bra och billiga saker redan hemma i kyl, frys och skafferi..och dessutom mer tid och möjlighet att laga från grunden vilket ofta får den enkla maten att smaka fantastiskt.

        Gilla

  4. Vi har gjort som ni till viss del, sparat, betalt gården som idag är värd flera miljoner (pensionskapital eller frihetskapital) En 15 år gammal bil som funkar perfekt, eftersom vi alltid haft djur har vi inte kunnat ha semestrar, 6 mil till närmsta stad och fina restauranger så vi unnar oss allt vi vill ha på hemmafronten… Eftersom vi inte har några skulder så kan vi spara minst 15000 i månaden…Vi är båda nu fria att göra vad vi vill….

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Fantastiskt roligt att höra att ni lyckats nå friheten och ett #bättrelivtillhalvapriset så roligt att höra varje exempel på detta:-)

      Gilla

Lämna en kommentar