Familjeliv, Gästinlägg, Livsstil

Arbetslös, men inte meningslös!

Vi är just nu upptagna med familjeliv, bokprojekt, skola och en del annat så det har blivit lite glest mellan inläggen på sista tiden. Vad roligt då att Klara ville skriva ett nytt gästinlägg.

Hej igen! Nu är jag tillbaka för ett andra inlägg som gästskribent. (mitt första inlägg hittar du här) Roligt att få stänka ut några korta ord om ekonomi igen! Det har kliat i fingrarna under tiden jag har varit borta. Mitt första inlägg handlade om att sitta stilla i båten under Coronakrisen.

Innan Corona tog fart studerade jag en magisterutbildning på ett år, valde sedan att vara föräldraledig med vår mjuka bebis i 7 månader i direkt anslutning och nu när föräldraledigheten precis tagit slut står jag utan jobb. På något tekniskt plan har Corona gjort mig arbetslös, om jag får vara så skamlös att jag skyller ifrån mig på det. Åtminstone har det gjort det ohyggligt mycket svårare att få tag på ett jobb i det fält jag vill arbeta inom. 

Så, nu är krisen här. I stort sett det värsta scenariot vi kunde tänka oss infriades. Vårt drömscenario var förstås att jag skulle kunna arbeta heltid medans min man var föräldraledig. Istället blev jag kallt och hårt arbetslös och vi får leva endast på en persons föräldrapenning. Därav har min ideologi blivit satt på prov. Har jag smaklöst glidit ifrån “sitt still i båten”? Har jag panik? 

Nej, kort och gott så sitter jag ännu stilla i båten trots att vi potentiellt står inför en större, delvis oväntad, utgift nästa år. En skulle kunna sammanfatta läget som fritt men frustrerande. Och det summerar egentligen det mesta. Det ska dock betonas att detta inte bara har skett utan endast är möjligt för att vi varit medvetna om våra förutsättningar och planerat därefter. Ett exempel på det är att vi konstant lever med låga fasta utgifter vilket ger en stor rörlig del. Ett annat exempel är också att vi sparar ungefär 50 % av det vi får in varje månad vilket gör att om vi bara “pausar” sparandet mot ekonomisk frihet så förändras inte levnadsstandarden nästan alls. Det enda som händer är att vi inte kan röra oss på samma sätt mot vårt mål. Ett tredje exempel är att vi har ett buffertkonto att göra uttag från ifall vi verkligen skulle sakna pengar på någon post. Och. Så. Vidare.

Istället för att stressa över vad som går förlorat njuter vi av fördelarna. Vi får, återigen, mer familjetid ihop. Tillsammans gör vi söta äppelremmar i ugnen och letar i blöta skogsmarker efter lingon och svamp. Jag har tid att slänga gamla saker i garaget som jag trängts med i två år, akvariet är skinande rent och i soffan på kvällen sitter, istället för två tysta, trötta vuxna, två pratglada vuxna och diskuterar Naruto och skrattar. Fokus ligger på meningsfullheten, inte arbetslösheten. Det är tråkigt när friheten får stå och vänta men vi ser det som att vi tar ut friheten i förskott nu istället, som ett litet test. Då får vi blodsmak i munnen och vill arbeta hårdare när vi väl får möjligheten samtidigt som vi lever fritt medans barnen är små istället för senare. Jag låter dörren stå öppen för möjligheterna att trilla in. 

Avslutningsvis vill jag säga att jag förstår att jag är priviligerad som kan ta det lugnt som arbetslös. Jag förstår att vissa andra arbetslösa har en mycket mer stressande ekonomisk situation utan möjligheten att förbereda sig eller förändra den. Jag känner stor tacksamhet för möjligheten att leva ett så bekymmerslöst liv. Arbetslös men inte meningslös. Tillvaron känns givande.

11 reaktioner till “Arbetslös, men inte meningslös!”

  1. Verkligen inte ”meningslös” bara för att man inte jobbar! Om inte förr, så inför pensioneringen måste man ta till den sanningen att lönarbetet är inte det enda som ger mening åt ett arbete.
    Och; kanske det är just den här tiden som tvingar oss att ompröva hur vi vill leva..?
    Och; ett ytterligare ”och”: jag ser inte er som ”privilegierade”. Ni tvingades in i arbetslöshet – men löste det på ett utmärkt sätt!

    Gilla

    1. Jag håller med dig i alla punkter. Men jag tänker till exempel på en person i ett singelhushåll som bor i en dyrare hyresrätt eller kanske någon som nyss blivit klar med studier och inte lyckas gå vidare. Där finns inte samma möjlighet att kanske ha sparat ihop inför eventuella ”kriser” exempelvis. Jag ser det, oavsett förberedelse och lösningar, som otroligt privilegierat att kunna förlita mig på en annan människas inkomst för min egen trygghet! Men jag förstår hur du tänker. I just min situation handlar det ju om planering såklart.

      Gillad av 1 person

  2. Inspirerande läsning med igenkänning. Jag gick på en (mer eller mindre) frivillig paus vid årsskiftet och lagom när jag skulle igång igen så kom Coronan. Att då under några år minskat på utgifterna samt att ha byggt upp ett frihetskapital har gjort att vi inte alls blev så stressade av situationen. Ur ett personligt perspektiv så har detta året än så länge varit ett av de bästa på många år. Att ändra mitt sätt att tänka och fortsätta arbeta på det har varit så meningsfull. Det går!

    Gillad av 1 person

    1. Vad roligt att du tyckte det var inspirerande! Livet får verkligen ett nytt perspektiv när man har möjligheten att sakta ned lite. Det här året har varit väldigt bra för mig också, ur den synvinkeln!

      Gillad av 1 person

  3. Hej!
    Tråkigt att allt inte blivit som ni tänkt. Men det är verkligen fantastiskt hur en god ekonomi kan gör att det mesta faktiskt bli hanterbart och inte panik. Kanske t.o.m en möjlighet till något gott.

    Vet inte om jag missat något men visst jobbade du i skola tidigare. Om du är intresserad så kan jag kanske tipsa min arbetsgivare för vi behöver vikarier. Hör av dig om du är intresserad!

    Pappa betalar? – Bloggen om privatekonomi

    Gillad av 1 person

      1. Men gud! Helt rätt. Vilken koll du har. Sorry för sent svar. Jag PMar dig på Twitter så kan jag berätta mer om min situation 🙂

        Gilla

Lämna en kommentar