Vi har inte kunnat komma på något som varit RIKTIGT tufft under vår livsstilsomställning. Visst kan vi lista det något generellt om att det är svårt att vara förälder och något om att det är svårt att leva motvalls mot ett samhälle präglat av konsumism, men vi kan inte komma på något specifikt som varit jättejobbigt.
Många verkar vilja höra historier om när vi totalt misslyckades – hur vi ramlade på näsan rakt ner i backen eller sopade rakt in i en bergvägg. I olika intervjusituationer har vi verkligen grävd och grävt och funderat på om vi har några exempel. Visst har vi haft några månader helt utan inkomst, några lite större bilreparationer, vitvaror som akut behöver bytas och börsnedgångar som kommit plötsligt och varit stora samt barn som blivit sjuka olägligt med mera. Dock har vi inte kommit på någonting som har känts riktigt jobbigt eller som ett misslyckande under vägen.
Det har givit upphov till dagens fundering kring vad det kan bero på? Vi tror att det förenklat kan sägas ha tre skäl.
- Först det yttre.. – vi har varit relativt förskonade från familjetragedier under den senaste 10-års perioden (ta i trä). Visst har det funnits sjukdomar och olyckor men inget fruktansvärt allvarligt eller skrämmande och oväntat. Det mesta har varit övergående, hanterbart och/eller väntat.
- ..sen hastigheten.. – vi har genomfört förändringar i vad som bäst kan beskrivas som en bekväm promenadtakt. Det betyder att vi kanske inte nått resultat rekordsnabbt men det innebär också att vi under vägen har kunnat justera riktning, bromsat i tid och tagit en liten sväng runt saker som stått i vägen utan att det blivit någon katastrofal krasch.
- ..och sist förberedelsen – med hjälp av förberedelse har vi också omvandlat en del bergväggar till farthinder – sparade pengar, god planering och utrymme i kalendern har gjort att avvikelser kunnat hanteras utan att det blivit katastrof.
Den första aspekten kan man ju inte göra så mycket åt, möjligen är man bättre förberedd även för de riktigt jobbiga sakerna genom rimlig hastighet och förberedelse men inget kan helt förbereda en för riktigt jobbiga saker som drabbar familjen eller andra som står en nära. Tror också att en allvarlig händelse i familjen hade gjort oss än mer övertygade om vår väg men däremot hade det ju kunnat sätta oss tillbaka tidsmässigt och ekonomiskt då vi varit tvungna att fokusera på något annat under en period.
De två senare är dock medvetna val. Något som vi ofta tror blir förbisett är att om vår tid och ekonomi är utnyttjad till max under goda tider vad har vi då för förberedelse för ens någon mindre negativ överraskning? En mindre ekonomiskt överraskning som inte kan hanteras kan snabbt växa till en jobbig skuld och en tidsmässig utmaning om inget utrymme är skapat kan på sikt leda till stress och negativa hälsokonsekvenser.
Samtidigt är det vanligt att höra att många tappar sugen med sina förändringsplaner just för att det kommer (små) negativa överraskningar efter vägen. En månad med sjukskrivning och lägre inkomster eller en oväntat reparation av bilen med efterföljande kostnad gör att man tappar sugen med sparandet. En tidskrävande utmaning under en period när man planerat för att varva ner kan vara tufft . Å andra sidan kanske man har möjlighet att hantera utmaningen just för att man planerat in fri tid och har ekonomiskt utrymme.
Kanske ska man vara glad när man dundrar på ett farthinder och tänka att under andra förutsättningar hade det istället kunnat vara en bergvägg.
Planeringen och förberedelsen är inte bortkastad bara för att det inte riktigt blir som man tänkt sig, troligen är det istället den som möjliggör att man hanterar det oväntade utan att det blir katastrof? Eller hur tänker ni?
Har sett ett mönster i många av de böcker jag läst senaste året, eran, Prylbanta, Rich Dad, Poor Dad, Bliss och en hel del andra. Och det är Hastighet, eller snarare sagt ”Slow Living” på ett sett eller annat. Det ger som du skriver möjlighet att runda ev problem. Har man dessutom en stabil ekonomi, penga-maskin eller liknande så jobbar ju dessutom tiden för en och inte emot. Kanske inte så konstigt att man i de Blå-zonerna lever långsammare…
GillaGillad av 1 person
Hej och tack för din kommentar,
Apropå hastighet tror jag att det finns en tendens att fokusera på att göra ”nått” snarare än att göra rätt saker. Det betyder att många av dom som springer snabbast inte kommer någonstans, sen blir man frustrerad och tänker att lösningen nog måste vara att springa fortare….och fortare…och till sist rakt in i väggen..
GillaGilla
En ryggsäck med pengar i all ära men det är ett flexibelt sinne som är den stora säkerhetsmarginalen!
GillaGillad av 2 personer
Hej och tack för din kommentar,
Så är det helt klart, vissa blir till och med mer stressade av en ryggsäck full med pengar då de är mer otroliga för vad som kan hända om den försvinner än de är glada över att de har den…något vi berör som hastigast i ett avsnitt i den nya boken…
GillaGilla
Toppeninlägg och mycket klokt formulerat.
GillaGillad av 2 personer
Hej och tack för din kommentar,
Kul att du gillade:-)
GillaGilla
Hej! En fråga som dykte upp när ni pratade om sjuka barn. Kan man vabba och få betalt när man ej har ett ”jobb”?
H
GillaGilla
Beror väl helt på vad man har för SGI antar jag
GillaGilla
Hej och tack för era kommentarer,
Ingen aning faktiskt vad som gäller rent formellt, vi har inte tagit en enda dag VAB sedan jag slutade på mitt heltidsjobb för snart 5 år sedan och tycke inte att det känns rätt även om vi skulle kunna ha gjort det någon gång. Däremot hade vi sparade föräldradagar som vi tagit ut med den lägsta ersättningsnivån när vi varit lediga på sommaren.
GillaGillad av 1 person