ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

”Vi låser upp flera framtidsdörrar…” – kick-off del 3(3)

När vi har kick-off så har vi tre olika perspektiv. Vi tittar på (1) vad vi har åstadkommit under året som gått sen funderar vi (2) på vad vi vill göra i framtiden på ett års sikt och dessutom funderar vi på vad vi vill göra på lite längre sikt (3) vilket är dagens tema:

Mål och visioner på 3-5 och 10-15 års sikt och där bortom

Den processen är inte så linjär utan vi funderar i alla perspektiv samtidigt, saker som vi stryker ur de kortsiktiga planerna skjuts till en framtid. Nuvarande målsättningar blir byggstenar för framtida möjligheter etc. Några exempel på detta är att vi länge haft planer på att spendera ett år i Mexiko och vi hade som målsättning att utvärdera det i år men sen kom Corona och satte stopp för det kortsiktigt, och stor osäkerhet kvarstår. Vi har därför flyttat det till målen på medellång sikt (3-5 år).

Vi har även börjat formulera mål på inte längre sikt (10-15 år) vilka kopplas till de små sakerna som vi gör dagligen här och nu. Kan kunskaper, färdigheter, pengar och/eller andra kapital vi skaffar nu öppna möjligheter på längre sikt?

De mål vi just nu har på vår lista på lite längre sikt är ganska oprecisa men ger oss ändå en riktning. Här är några exempel på vad vi tänker:

3-5 år 

 • Ett år i Mexiko innan barnen är stora  
 • Stor fest när vi firar 20 årig bröllopsdag (2025)
 • Författar-/skribentutbildning (Farbror Fri) 
 • Etablerad designverksamhet (Fru Fri)

10-15 år 

 • Några år som “nomad” – husbil eller hyrd bostad på olika platser under några år
 • Egen säsongsverksamhet (Cafe, BnB) eller säsongsarbete i annans verksamhet 

För oss sätter dessa mål saker i perspektiv på två sätt, för det första ser vi att vi inte behöver göra allt vi är sugna på just det kommande året utan vi kan fokusera på det som är möjligt just nu och inte packa in för mycket och ha orimliga ambitioner. De långsiktiga målsättningarna sätter också små aktiviteter vi gör nu i ett längre perspektiv på så vis att det vi skaffar oss i form av olika kapital ( till exempel socialt-, kunskaps-, erfarenhets- och finansiellt-kapital) idag bygger upp till att fler möjligheter öppnar sig i framtiden.

Ett annat sätt att uttrycka det är att vi låser upp fler framtidsdörrar (= möjligheter) men låter vissa vara stängda just nu…

Hur ser era långsiktiga mål ut? Vad avgör vad du gör nästa år eller om 3-5 eller 10-15 år? Hur bygger det du gör idag mot det du drömmer om i framtiden?

10 reaktioner till “”Vi låser upp flera framtidsdörrar…” – kick-off del 3(3)”

 1. Kul med långt framåtblickande tankar.
  Säkert en nyttig övning att göra som familj/par.
  Spännande att ni har tanken på några år som nomad och inte ”att testa”. Hur tänker ni det kopplat till barnen samt geografisk?
  Gillar tanken på egen säsongsverksamhet eller arbeta i annans. En erfarenhet som säkert ger mycket socialt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Säsongsverksamhet på 10-15 års sikt tänker vi när barnen är vuxna eller nästan vuxna så även om någon som bor hemma så är de inte boroende av oss, kanske jobbar dom på sommaren och då kan vi också arbeta lite, är hellre ledig när det inte är så många som är lediga så det skulle passa bra att jobba rätt mycket under högsommaren och kanske under lovveckorna på vintern. Vad gäller nomad livet så är det något som vi verkligen tänker när barnen blir större men där vi kanske kan besöka dom på sina ställen runt om i Sverige eller världen på våra nomadresor. Geografiskt tänker vi oss nog i första hand Europa och Nordamerika inklusive Mexiko men det kan ju förändras över tid.

   Gilla

   1. Du tänker aldrig på att Du kan bli Föörhääxaad av en Looliiitaaa eller din fru* tröttnar
    på den snåle jävle mannen – man äger inte en annan människa – eller att något av
    barnen blir drogberoende, vilket är katastrof – så här tänker Z-Mannen – Man Äger Aldrig En Annan Människa – o en kvinna med Vackert Ansikte o Maagiiizkaa Mått o som kan laga mat o sköta hem är utbytbara mot andra kvinnor med magiska mått o som kan laga mat o sköta hem o är Villiga Att Göra Detta.

    * nu kanske hon är likadan själv o då faller ju den frågan

    Sen finns det tyvärr sjukdomar o skit man kan råka ut för.

    FÖR ÖVRIGT SÅ ÄR FOREX BANK PÅ VÄG MOT KONKURS
    169 MKR MINUS Q1 -Q3 2020 O DOM BLÖÖÖÖDEEER VERKLIGEN
    O BÖRSHAJEN HAR HAFT MILJONMINUS TVÅ ÅR I RAD

    Gilla

 2. Ligger här i en stuga med utsikt över siljan och tänkte på dig och din familj idag när vi kom in i Leksand efter att ha flytt ett snölöst Roslagen. Har följt dig under flera år, läst boken osv. En sann inspiration! Ville bara lämna ett litet avtryck och dtt litet hejarop. Vi kommer inspireras av er kickoff nu under några dagar. Nu är barnen med så det blir ju pulka på dagen men sen så ska vi ta oss några funderare. Tack för att ni delar!

  Gillad av 1 person

 3. Härligt med människor som ordnar och försöker göra allt till det bästa i sina liv och på det sättet man själv vill ha det, har förmågan till det och även förutsättningar. Mitt liv är bra men ser helt annorlunda ut. Att tänka på allt elände som kan inträffa som Z-mannen ovanför, är helt meningslöst. Att var införstådd med att livet inte alltid blir som man har tänkt sig är bra.

  Tycker om att läsa här och har följt era tankar ända sedan Köpstoppsbloggens dagar, så det är väl ett tiotal år? Nu vet man ju inte hur långt framtiden blir men om jag skulle ha möjlighet och pengar, skulle jag gärna bo på egen mark i ett ”Tiny House” att slippa hyresvärd är ett mål och en dröm, trött på att ingå i andras projekt vad det gäller boende, samtidigt kunna sänka sina kostnader för boendet är ett annat mål.
  Tågluffa är en dröm, skulle gärna luffa runt i Tyskland, Frankrike, England och en del andra länder en månad i taget eller dra vidare om jag tröttnar innan dess, det förutsätter mycket fri tid och pengar men är inte omöjligt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Helt klart är det så att man ska ha drömmar och mål, dessa måste ta avstamp i en rimlig bedömning av risk men man kan inte måla fan på vägen och planera in allt möjligt elände. Dessutom är jag övertygad om att man kan minska risken för mycket tråkiga utfall genom att ha en gemensam och inspiererande plan för livet. Därför är det kul att läsa att du har så många spännande planer.

   Gilla

 4. Jag har insett att jag är en människa som behöver både trygghet och äventyr. Detta inlägg kommer handla om trygghetsdelen.

  Jag trodde att min trygghet skulle ligga i utbildning och fast tjänst med bra lön och tjänstepension. Och, jag utbildade mig till ingenör efter gymnasiet och efter några år satt jag med en tjänst på statlig myndighet – och det skulle kunna vara klappat och klart! Men, i ärlighetens namn var det dötråkigt att jobba på kontor och mina kollegor kändes inte som någon frisk vind direkt, även om jag haft glädje att möta många intelligenta och snälla männiksor där. Vid 35 år ålder så tog resan abrupt stopp. Jag gick in i väggen, ordentligt, och det tog mig två år att helt komma tillbaka till fungerade yrkesliv. Jag valde att byta bana, jobba med människor istället. Utbildade mig till KBT-terapeut och startade eget företag. Det egna företaget gav mig all den frihet, som jag längtat efter, men samtigt också insikt om hur otroligt mycket en arbetsgivare betalar i skatt! Det blir inte mycket kvar i företaget om man inte jobbar minst heltid. Och att jobba heltid är något jag kommit fram till att jag helt enkelt inte vill. Jag vill inte vänta med att vara ledig, att låta min kropp få sätta dagordningen eller att kunna njuta av livet. Jag tror inte på det där med att vänta tills man får pension. I min värld, så fördelar man sitt enda liv oeffektivt, om man bygger upp det så att man ska jobba heltid i många många år, för att SEDAN kunna vara ledig och njuta. Nej. Jag menar att det är mer effektivt att fördela pengarna mer jämnt över livet och vara ledig tillräckligt mycket MEDAN livet pågår.

  Så, tillbaka till det med trygghet. Jag är idag 40 år. Jag har omvärderat var min trygghet ska finnas. Jag har ett eget boende, det är en trygghet. Och min andra trygghet är eget fritt kapital som jag själv förvaltar och fördelar. Det hänger ihop med att jag tänker mig att det INTE är Pensionsmyndigheten som ska bestämma när jag går i pension eller som ska försörja mig. Jag kan överhuvudtaget inte leva med tanken att någon annan ska bestämma när jag ska sluta jobba eller hur mkt pengar jag ska ha när jag är gammal! När man läser på Pensionsmyndighetens hemsida, så står det klart och tydligt att pensionsåldern justeras med jämna mellanrum, så det innebär att det finns ingen som helst chans för mig att idag veta vilken ålder som gäller när jag ska gå i pension, och kan jag inte förhålla mig till. I min värld är vi svenskar för inkörda i hela det här ”sedan”-tänket och ”tänk på din pension”-tänket. Med inspiration från bl a Farbror Fri, så har jag sedan 1 år satsat ordentligt på fonder. Jag har en 10-årsplan som säger att år 11 så ska jag ta ut den avkastning som genererats under 11:e året och fördela jämnt över årets 12 månader, på så vis frigör jag mig själv, så jag kan styra mycket mer hur mycket och när jag arbetar, jämfört med att ”leva från månadslön till månadslön”.

  Eftersom jag tagit flera stora steg yrkesmässigt och sadlat om rejält och lämnat ett ”på pappret perfekt jobb”, så är jag inte rädd! Det var svårast första gången, nu känner jag att jag kan byta närsom och att jag troligen kommer ha många yrken resterande arbetsliv!! Just nu motiverar det mig att få hög lön, men inte genom kontorsjobb eller jobb med mycket ansvar, så jag såg mig om och hittade en bransch som arbetar säsong på väg och tjänar mkt bra samt har flera månader ledigt om året. Så nu är jag i gång med att ta lastbilskörkort! Hur länge jag kommer att jobba så, ja, det beror på hur länge jag vill jobba så. Vill jag inte mer, så hittar jag ngt annat.

  Att ge tillbaka. Jag tänker att det är ngt som är inskrivet i vårt DNA, vi har ett behov av att ge och att samarbeta, vi är flockdjur kort och gott. Så länge jag själv är stressad över min ekonomi från månad till månad och jobbar heltid och är helt slut efter mitt jobb, så kommer jag inte att orka ge till fler än mina närmaste. Men, med friare liv och en ekonomi som jag själv fördelar, så kommer jag kunna göra insatser för andra! Och det är något jag kommer att satsa på om 10 år!

  Det blev väldigt långt det här, men dessa frågor berör ju verkligen hela ens liv och jag anser att det är viktigt att hela tiden vara beredd att omvärdera! Att inte bara köpa rakt av att den ”normala vägen” skulle vara den ”enda vägen”. Vi lever i ett land med stor frihet att skapa och forma våra liv, och jag vill göra något med den möjligheten.

  Tack för mig 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att läsa om alla dina funderingar. Resan mot det liv man vill leva är ju inte helt spikrak men den blir betydligt bättre om man som du beskriver sätter sig själv stabilt i förarsätet på sitt liv och tar kommando. Detta handlar både om ekonomi men i än högre grad om tid och energi vilket är anledningen till att vi nu skrivit en andra bok…just att tydligare belysa det perspektiv.

   Författaren till boken ”Early Retirement Extreme” sa något roligt i en intervju nyligen kring att höga utgifter är tecken på ett ineffektivt system…ungefär som när en bilmotor börjar ta olja. Det är därför viktigt att systematiskt bygga en bra struktur för sitt liv där man är sparsam med tid, energi och pengar i grundstrukturen och sedan kan välja att lägga dom på det som betyder något. Många gånger är det bästa och finaste pengar kan köpa frihet och trygghet inte några nya prylar eller ens köpta upplevelser.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s