Fredagsfunderingen, Life hacks

Att jämföra äpplen och ruttna gamla päron..

Idag börjar sommarlovet för oss och vi får väl se vilken publiceringstakt vi kommer hålla under sommaren..brukar bli rätt låg..men det är väl lite av idén med att vara fri också att kunna göra lite som man vill. Vi kommer i varje fall vara i Sverige hela sommaren med en resa ner mot Småland i början av juli och sen en tripp till fjällen de två sista veckorna under sommarlovet.

I veckan som gick gjorde vi en annan typ av utflykt också när vi intervjuades av en journalist som skriver för femina.se. Denna gång på ämnet om det är billigare att bo i stan eller på landet. Roligt i detta fall att frågorna kom ur ett annat perspektiv än vanligt.

Men nu efter detta intro till dagens ämne, nämligen att jämföra äpplen och gamla ruttna päron….

Detta är ett inlägg av typen ”Fredagsfunderingen” vilket innebär att jag har en ide eller tycker mig se en trend men inte har tänkt klart och inte har en helt färdig uppfattning, så jag skulle gärna höra era kommentarer och funderingar kring ämnet!

Vad menar jag med det? Jo i veckan började vi fundera på vad det är som gör att så många tycker att dom behöver köpa nytt på område efter område. Detta trots att de inte gjort allt som är möjligt med det dom redan har. Vi kom då fram till att det kan vara så att vi tenderar att inte ens jämföra äpplen och päron som det heter i talesättet utan vi jämför de nya äpplena med ruttna gamla päron.

Med det menar vi att det nya alternativet ofta är nytt, rent, nytvättat, fräscht och ordningsamt medan det vi jämför med i vår vardag är ungefär så rörigt, smutsigt och oordnat som vardagen tenderar att vara. Det nya ser vi inte sällan i en katalog, på en webbplats eller en butik där allt är tillrättalagt för att se attraktivt ut.

Det här blev tydligt för oss i veckan när vi tog oss an att grundligt göra rent och putsa våra köksluckor och beslag. Det tog några timmar men efter det var köket om inte som nytt så rejält mycket fräschare än innan, inga ruttna päron kvar så långt ögat nådde.

Beslag blir som nya med kokande vatten och en trasa.
Processed with MOLDIVDetta

Ett annat exempel fick jag senare samma dag när jag spolade av bilen...i detta fall 20 minuters arbete från oanständigt smutsig till riktigt ren och fin. Inte ny med andra ord men inte heller ofräsch.

Processed with MOLDIVS

Tror många känt den här känslan när de gjort i ordning ett boende, en bil eller någon pryl för försäljning. Man städar, fejar och plockar undan och tar kanske snygga foton. Sen frågar man sig varför det inte sett ut såhär hela tiden? Ska vi ens sälja den här fina bilen? Ibland kan det vara befogat att köpa nytt men se först till att ta hand om det du har…du kan bli överraskad över hur bra det kan bli med en liten insats. Detta är dessutom snällare för plånboken, miljön och tar trots att det känns lite arbetskrävande ofta mindre tid än att byta till nytt som trotts att det i marknadsföringen beskrivs som så enkelt också kräver en del tid.

Vad tänker ni om det? Vilka exempel har ni?

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

7 reaktioner till “Att jämföra äpplen och ruttna gamla päron..”

  1. Det är väl därför det är så viktigt att ta hand om sina saker, så man får den där känslan oftare och man blir mer rädd om sina prylar?
    Själv räddade jag vår brevlåda som hade hoppat in mellan bilen och släpet vid en lite stressig del av vår flytt. Vi hade tänkt att köpa en ny men när jag hade knackat och böjt en del av plåtarna gick den faktiskt att sätta ihop igen och med ett par poppnit blev den inte som ny, men fullt fungerade och jag rätt stolt 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Hörde någon som sa att dom hoppades att den nya tiden skulle bli mer materialistisk i bemärkelsen att vi ska bli bättre på att ta vara på det vi har snarare än konsumistisk där vi ständigt strävar efter nästa grej. Grymt med brevlådan också..ett riktigt bra exempel:-)

      Gilla

      1. Appropå materialistisk. Jag övar på att laga textiler och blir glad när ngt blivit trasigt för då får jag laga. Kanske inte hade haft samma entusiasm om jag haft en stor familj med massa barn dock 🙂

        Gillad av 1 person

  2. Det här har jag också funderat på. Så fort det är ostädat hemma blir jag sugen på att göra om, får känslan av att de möbler och grejer vi har inte duger eller att det behövs en renovering. I själva verket är det en städning som behövs eller en rensning av saker för att uppnå en tillfredsställande och förnöjsam känsla.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Känner igen det där, vi skriver i boken Lev lokalt om hur man ibland tror att man ska behöva bygga om hela hallen för att det är rörigt…och så visar det sig att några nya krokar och en enkel hylla till det som faktiskt behöver vara i hallen…kombinerat med att rensa bort det som inte ska vara där löser ”problemet”. Ofta tror jag dessutom att städning och rensning löser problemet bättre för bygger man om och byter möbler men inte gör något åt rutinerna för att rensa och städa så är man snart tillbaka på ruta ett..

      Gilla

  3. Hej!
    Jag undrar om du skulle vilja skriva ett inlägg som handlar om sparande/månadspeng till barn, och hur ni gör med detta?
    Hur mycket sparar ni på börsen till dem, och framför allt hur mycket får de i månadspeng, och vad ska den räcka till? Vad ska de hjälpa till med hemma?
    Vi har barn i ungefär samma ålder som er. Vi har kört 100 kr i mån i månadspeng men nu börjar den störste högstadiet så vi skall höja lite.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s