Designdagboken

Önskedröm eller ett mål i sikte…Designdagboken

Förra året studerade jag Design på Leksands folkhögskola. Jag trivdes så himla bra och kände att jag äntligen var på helt rätt plats, det gav mig en hel del självförtroende som lett till att jag nu i höst påbörjat en ny utbildning på Leksands Folkhögskola som heter Kreativt Entreprenörskap.

Förra veckan var första veckan på plats och alla i klassen fick träffas. Jag fick otroligt mycket energi och inspiration av den veckan men blev också helt slut. Det tar på krafterna att få nya intryck och träffa nya spännande och inspirerande människor. Alla har så mycket bra idéer och erfarenheter som dom delar med sig av så bara det är en riktig bonus!

Upplägget på utbildning bygger på att man har en affärsidé eller ett företag som man vill utveckla vidare i någon form. Ungefär 1 vecka i månaden är vi på plats på skolan och i ”mellanperioderna” jobbar vi med uppgifter som är kopplade till vårt företagande.

Det känns otroligt kul att ha startat den här utbildningen och det är något som jag gör för min egen skull, något som jag har valt själv utan att påverkas av vad som förväntas av mig. Samtidigt känns det också väldigt nervöst att vara på väg mot en dröm som kanske kan bli sann.

Vad är min affärsidé då? Ja, den är inte helt färdigutvecklad och gror i mitt huvud. Jag är också ganska öppen för att den kan komma att förändras med tiden men i grova drag så är den någon form av tjänst kopplad till grafisk design eller illustration. Det känns jätteläskigt att uttala det så här men det är också därför jag gör det. Det är svårare att dra sig ur något som jag har uttalat som en önskan eller dröm om jag har berättat den för många.

Är det något vi trycker på själva så är det att våga drömma lagom och att sen ta små steg mot den drömmen. Alla små steg på vägen är erfarenheter som sen gör drömmen till verklighet. Så mitt mål är kanske ganska långt bort fortfarande men jag kommer börja vandra i rätt riktning så att drömmen och målet blir verklighet.

Ett av våra tråkiga förvaringsrum nere i källaren håller på att omvandlas till mitt arbetsrum. Jag vill ha gott om plats och ett ställe där saker och ting som jag arbetar med kan ligga framme. Det är en hel del jobb (och en hel del rensning av prylar) men är det något som tycker om så är det att fixa och se möjligheter med utrymmen i vårt hus. Att gräva där jag står. Läs gärna mer om det som jag tidigare kallade vårt skämsrum som nu öppnas upp tack vare minimalismens fördelar!

Det konstiga spångolvet som låg på betonggolvet har jag rivit ut och träpanelen mot ytterväggen har också tagits bort. Det kändes som att både golvet och panelen spärrade in fukt. Nu känns det mycket fräschare.

Ett enkelt bildcollage sätter tonen för arbetsrummet och håller mig fokuserad.

Våra båda böcker finns att köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

4 reaktioner till “Önskedröm eller ett mål i sikte…Designdagboken”

 1. Det låter som ett bra steg med utbildningen som tycks ligga helt i linje med dina kreativa ambitioner. Själv tycker jag det är både svårt och ansträngande att förflytta mig i föredragen riktning mot mer kreativt liv – det som jag vet är energigivande för mig. Om vi bortser från det för framgång, självklara i tydliga målsättningar, delmål och målmedvetenhet: Kan du ge ytterligare något tips eller råd hur man i ett vanligt familjeliv i ekorrhjulet kan uppbringa tillräckligt med energi för att kunna uppskatta de små stegen mot målet. I mina goda stunder ser jag ju att de sker.

  Gilla

  1. Tack för din kommentar. 🙂 Det är inte helt lätt det där med att hitta tiden till att utföra sånt som vi vet ger oss glädje och energi. Precis som du säger så är det viktigt att uppskatta dom små stegen mot målet och infinna sig i tanken att var sak har sin tid. Kanske ha tålamod och se att det kommer att komma tider i livet med större luckor att kunna utföra sånt som man tycker om. Jag tyckte att det var svårt när barnen var små att finna tid och ork till att göra mina kreativa grejer. Jag valde då att göra små saker som kanske låg lite utanför det som jag helst vilje göra som jag visste skulle ta mer tid. T exempel började jag använda mobilen mer för att fota istället för kameran. Kollade hur jag kunde vara kreativ på ett ganska snabbt och kravlöst sätt och lära mig något om bildkomposition samtidigt. Kollade mycket på hur andra som inspirerade mig fotade heminredning, barn, landskap osv. Kanske mitt bästa tips är att projekten inte behöver vara stora och tidskrävande, gillar man att teckna kanske man kan hitta 15 min varannan dag till övning (inte färdiga alster) gillar man att sy kanske man får göra små projekt, till exempel göra lagningar för hand, övning som sen gör de stora projekten bättre typ. Kanske inte helt tydliga tips men lite åt gången kan räcka långt! 🙂

   Gilla

 2. Att hitta något kreativt som tilltalar ens inre är ofta väldigt givande, ibland lite för givande och det kan vara svårt att veta när det är ”good enough”…
  Har själv haft foto firma ett tag men fick lägga ner det då man kan lägga hur mycket tid som helst i photoshop 😉
  En annan sak man skall vara klar på är hur mycket ”du-får-möjlighet-att-exponera-dig-om-du-gör-detta-gratis-så-kanske-nästa-gång…” jobb man skall göra. Väldigt vanligt i kreativa yrken där man även stöter på ”du-tycker-ju-det-är-roligt” när man säger att man vill ha betalt.
  Vet inte hur mycket av de frågorna ni tar upp i utbildningen?
  Önskar dig lycka till och ser fram mot fler inlägg om detta.
  Och rummet kan ju bli hur fint som helst 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det där med good enough kräver en del övning. Särskilt det där med bildredigering eller digitala illustrationer. Det är som att programvarans oändlighet gör att man sitter och pillar i oändlighet med sånt som någon annan aldrig skulle uppfatta. Jag tycker om både digitalt och analogt men jag gillar begränsningarna med analogt arbete det är på något sätt lättare att acceptera något som färdigt.
   Ja det är märkligt det där med kreativa och konstnärliga uttryck. Det är på något sätt mer accepterat att tro att någon vill göra det gratis för att det också är ens intresse. Det är nog inte så vanligt att en projektledare blir tillfrågad om att göra några gratistimmar…
   Ja, det är väldigt kul med rummet, ska göra en uppdatering när det är klart. Tack för din kommentar! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s