ekonomisk frihet, Lev lokalt, Ut ur ekorrhjulet

Aktiva, passiva men helst MAGISKA besparingar!

Som enkel och sparsam familj så tycker vi ofta att det är allt för mycket fokus på inkomster när ekonomi i någon form kommer på tal. De flesta kan åtminstone kortsiktigt påverka sina utgifter mer än sina inkomster (som vi skrev om i förra inlägget) och det är dessutom så att ingen får till något sparat kapital att bygga en framtid på om man inte har koll på utgifterna.

Med andra ord – det finns ingen begränsning på hur mycket luft man kan pumpa i en läckande badring.

Samtidigt tror jag att många tycker att det här med besparingar låter jobbigt. Fokus ligger ofta på att på ganska arbetsamma sätt hitta bättre priser på produkter och tjänster därför tycker jag att det är bra med en definition av olika besparingar(Aktiva, Passiva och MAGISKA) där alla är bra men vissa är mer eftersträvansvärda än andra.

FÖRELÄSNING I MARS – SES VI I FILIPSTAD?

Den 15:e mars föreläser vi på Filipstads bibliotek, deltagande är avgiftsfritt men antalet platser är begränsat boka din biljett här.
Vill du boka en föreläsning läs mer här och tveka inte att ta kontakt.

Aktiva besparingar är just de där som man får jaga, det är det där lite bättre elavtalet, den förhandlade räntan, extrapriset på falukorven och macken där bränslet är 20 öre billigare, någon byter teleabonnemang ofta för att få några rabatterade månader etc. Rätt mycket jobb och oftast i slutändan endast besparingar på marginalen.

Passiva besparingar är sådana som är inbyggda i livsstilen, ett hälften så stort hus med med lägre energikostnader, underhållskostnader, räntekostnader, inredningskostnader etc automatiskt hela tiden. Bilen som valts utifrån bränsleekonomi snarare än status – som oftast har lägre driftkostnader i allt från service till däck och reparationer.

MAGISKA besparingar är de allra bästa. Det är dom som sparar och som samtidigt höjer livskvaliteten. Den största här är enligt oss att leva lokalt och kunna gå och cykla till nästan allt. Du sparar pengar samtidigt som du kommer ut, du möter dina medmänniskor utan en vindruta emellan och du rör på dig varje dag. Ett annat exempel är uppdateringar av hemmet baserat på återbruk som ofta är enklare och samtidigt mycket billigare och mer personligt. Som magiskt ingår även en etablerad ”lågkonsumtionsmentalitet” där du inte hela tiden känner att du måste leta och jämföra nya grejer eller tjänster och är förnöjsam med det du har istället för att snegla på andra.

Vilken typ av besparingar har du etablerat i ditt liv? Behöver du jaga de aktiva besparingarna för att få saker att gå ihop eller är de integrerade och passiva? Har du kanske till och med några magiska besparingar som höjer din livskvalitet? Kommentera gärna!!

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss

6 reaktioner till “Aktiva, passiva men helst MAGISKA besparingar!”

  1. Tack för en trevlig blogg, förutom ett trevligt och intressant innehåll så uppskattar jag att ni använder en bloggplattform och inte likt många andra som slopat bloggen, för att bara finnas på Instagram och Facebook. Hatten av!

    Vi har likt er downshiftat sen flera år. För oss blev vår segelbåt verktyget för att det skulle gå att genomföra frigörelsen på relativt kort tid. Frihetsidén kom till oss rätt sent i livet. Med åren har vi utvecklat båten med investeringar som direkt börjar betala sig tillbaka. Som exempel producerar vi vår egen ström (solkraft/vindkraft) och även vårt dricksvatten som vi tillverkar av havsvatten (watermaker ). Vår framfart sker med hjälp av vinden (våra segel) och vi fiskar medan vi seglar (och får också napp numera) där vi senaste säsongen helt kunde täcka vårt behov av fisk med vildfisk från egen fiskelina. Förutom detta är deviser som zero waste, äta lokalt och laga all mat från grunden självklara. Båten tankar vi med diesel blott två gånger per år.

    Vår ekonomiska filosofi är att ha så få räkningar som möjligt. Och idag har vi nästan inga fasta räkningar alls. Vår rekordmånad levde vi två personer för 3500 kronor och då levde vi gott (summan exklusive försäkringar men inklusive allt annat, vi ankrade i natursköna vikar långt ifrån stad, butiker och restauranger mm). Vi tänker självförsörjning som ett eget begrepp inom ramen för det ekonomiska tänkandet – vilket inte behöver innebära att hela behovet täcks genom självförsörjning (men kanske i vart fall en del). Kombinerat med annat får det dubbla värden. Som att ha natur och fiske som hobby och då lägga ut lite nät (finns regler att följa men på många ställen i Sverige får fritidsfiskaren lägga ut lite nät för husbehov). Eller bli självförsörjande på hushållselen genom att investera i solpaneler när man ändå renoverar taket. Köpa ett växthus…(för den som bor på land vill säga). Vi brukar därför poängsätta de investeringar vi gör. Bidrar de till självförsörjning och därmed lägre levnadskostnad i framtiden (även om investeringen initialt medför en kostnad) så är de mer försvarbara. Vi betalar alltid utan lånade pengar Och idag har vi kommit såpass långt att vi kan leva extremt billigt . Sen tänker vi gärna utanför boxen. Vi har tex bara ett (1) mobilabonnemang totalt, som går till en av våra mobiler. Från den gör vi sen delningar till våra andra enheter – datorn, iPad och övriga mobiler. Fungerar fint i hemmet när vi båda är hemma men inte lika enkelt för den som blir utan internet ute på stan. Men har man nu downshiftat som vi, så spenderar man mycket av tid ändå tillsammans och dessutom äger vi tid att kunna planera. Den som vill gå en promenad behöver sannolikt ingen mobil medan den andre på sitt ärende behöver den mer. Det här tänket passar pensionärer tänker vi. Det kräver förstås att man inte har några hemligheter då en mobil liksom blir en hotspot som båda använder och som den med störst behov tar med sig ut på stan (om man nu inte gör varandra sällskap för då kan man även fortsatt dela på surfen) För oss har detta blivit dubbelt bra – vi kunnat minska på skärmtid, framförallt det destruktiva användandet av sociala medier. För vi brukar om möjligt låta mobilerna ligga kvar hemma. Samtal görs mest via Messenger och whatsup numera. Ett tips för den som vågar!!!

    Gilla

    1. Hej och tack för er kommentar,

      Ja det har kanske inte varit så ”inne” med blogg på sista tiden men vi gillar det och en av skillnaderna förutom att det är trevligare att läsa här jämfört med i sociala medier (tycker jag) är ju att det här innehållet och den här plattformen äger vi…eller åtminstone vi köper tjänsten av wordpress istället för att det är vi som förser Facebook, Instagram och Twitter med innehåll.

      Tycker generellt att det är kul som ni ger exempel på att experimentera med var som är möjligt, hur lite kan man leva på, vad händer om vi säger upp ett abonnemang etc. Det mesta kan testas och vill man inte göra det permanent så kan man försöka under en period. Just nu har vi i så stor utsträckning etablerat ett liv som vi vill leva och som ryms i vår budget men blir sugen på lite nya experiment snart när jag hör om era äventyr:-)

      Gilla

  2. Hej. Tips till dig. När man fÃ¥r ert nyhetsbrev sewr det väldigt anonymt ut. Avsändare är WordPress och ämnesraden börjar med ”nytt inlägg” (se bifogad skärmdump). Lätt att man inte förstÃ¥r vem avsändaren är och rederar som skräppost.

    [image: Skärmavbild 2022-02-23 kl. 07.34.13.png]

    Bästa Hälsningar,

    Fransson

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Bra poäng, vi har egentligen aldrig tänkt på att vi har ett ”nyhetsbrev” utan funktionen ingår som standard på wordpress och jag var själv förvånad för lite sedan när jag upptäckte att det var flera hundra personer på listan. Kan helt klart vara värt att titta på om man kan göra detta på något annat sätt så att det blir tydligare att det kommer från oss och vad det är för innehåll….

      Gilla

  3. Jag kan uppleva att många är oroliga inför sin pension och fokuset ligger nästan helt på hur lite pengar man kommer att få.
    Precis som du skriver i inlägget så tror jag att man ska försöka skifta det fokuset till; hur mycket kan jag förändra när det kommer till mina/våra utgifter.
    Fast vi precis har uppnått pensionsåldern så började vi med detta för flera år sedan OCH vi tyckte faktiskt att det var väldigt givande, till och med roligt. 🙂

    Behöver vi ett eller flera tv-paket (sport, film, barnprogram m.m.), behöver vi en pappersmorgontidning, behöver vi dessa prenumerationer, behöver vi äta/fika på restaurang/café flera gånger i veckan/månaden o.s.v.
    Så länge som vi har våra grundläggande behov uppfyllda så är det ju egentligen inte så mycket som är nödvändigt.
    Alltså, en förändring av fokuset och även ett litet skifte mentalt till att se hur mycket man kan spara på sina utgifter – och därmed fixar att leva med x antal tusenlappar mindre varje månad i inkomst.
    Det som vi tror att vi MÅSTE ha kan visa sig vara överdrivet.

    När man sedan blir pensionär (om man har tur) så förändras också ens behov och tankar.
    Kanske börjar man se annorlunda på att regelbundet resa utomlands, shopping, status i samhället (arbetsplatsen har man ju lämnat) m.m. – många verkar tro att man tycker samma saker är viktigt i livet när man är 70 som när man var 40.

    Gilla

    1. Hej och tack för er kommentar,

      Vi är helt eniga om detta, det är för mycket fokus på att få så hög inkomst som möjligt och sedan hitta på olika sätt att sätta sprätt på varenda öre. Omvänt kan man ju börja att fundera på vilken typ av liv man vill leva och sedan hur man kan fylla sitt liv med det man vill på det enklaste och smartaste sättet. Det finns inget egensyfte i att göra av med eller tjäna mycket pengar om man inte använder dom väl och till saker som gör livet bättre (eller bidrar till ett bättre liv för andra).

      Att tro att man vill ha samma sak hela livet, är inte det samma sak som att utgå ifrån att man inte utvecklas?

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar