enkelhet, Lev lokalt, Livsstil

Är sparsamhet ett misslyckande?

Häromdagen lyssnade jag på ett radioinslag där energikrisen diskuterades och förvånades igen över det faktum att politikerna i Sverige är helt ovilliga att prata om energibesparing som en viktig del i lösningen.

Samtidigt pågår alltjämt massor av renoveringar runt om oss där nya och väl fungerande material och saker byts ut till nya med ungefär samma funktion. Matsvinnet är fortfarande högt och trots att ökande matpriser diskuteras så är det inte direkt kö till hyllan med varor med kort datum som butikerna erbjuder till kraftigt rabatterade priser.

En anledning till detta tror jag är att sparsamhet förknippas med misslyckande, att du inte har råd för att du har misslyckats med att tjäna pengar eller att du budgeterat dåligt. ”Det är för mycket månad kvar när lönen är slut”. Spartips presenteras också i ett sådant ljus ”så klarar du vinterns elräkning” eller ”så får du matpengarna att räcka fram till januarilönen”.

Alltså sparsamhet som en nyvaken lösning på ett akut problem, inte det som borde vara en livsstil där det är naturligt att alltid välja effektivitet framför slöseri.

Den 20:e september föreläser vi på biblioteket i Sala på temat ”Ett lokalt liv utanför ekorrhjulet”. Fri entre men begränsat antal platser, mer info på länken.

Sparsamhet är nämligen i grunden effektivitet, en effektiv användning av pengar som allt som oftast också innebär en effektiv användning av jordens resurser, både de ändliga och de förnyelsebara som trots sitt namn inte heller är obegränsade.

Nyvaken ”paniksparsamhet” slår däremot ofta över till snålhet och ibland till och med gå över i dumsnålhet vilken går ut över den egna och andras livskvalitet.

Där kanske vi också har nyckeln till att sparsamhet ofta ses som ett misslyckande, trots att det är slösaktighet som i verkligheten är misslyckat. Eller vad tror ni?

Du vet väl att våra böcker ”Ut ur ekorrhjulet” och ”Lev lokalt” båda finns som ljudböcker hos  Bookbeat,  Nextory (som båda erbjuder en gratis 30 dagars provperiod för nya kunder) och Storytel (som erbjuder 14 dagars gratis för nya kunder). 

Våra båda böcker finns också köpa på de flesta ställen där böcker finns men bäst direkt från vårt lilla förlag pug.se . Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag. Böckerna finns även att köpa som ljudbok på adlibris och bokus.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på Twitter som @farbrorfri och på Instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss.

19 reaktioner till “Är sparsamhet ett misslyckande?”

  1. Javisst, sparsamheten är en fjäder i hatten, en avgörande del för att gå stark genom tuffa tider och ha stora marginaler i goda tider. Tuffa tider fostrar och tar fram det bästa ut både individer och bolag.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det finns en tendens (vilket vi inte heller själva är helt immuna emot) att dra på sig stora kostnader i goda tider då pengar känns helt obegränsade, detta förekommer även i företag som växer kraftigt och där kostnader verkar ointressanta. Den som trots denna tendens kan bygga styrka i de goda tiderna för att överleva de dåliga kommer igenom dessa stärka…vissa av de som inte byggt styrka när tid fanns går under…

      Gilla

  2. Jag tror sparsamhet är ett misslyckande när man tvingas att göra det men väljer man det av egen vilja så tror jag inte alls det är någon uppoffring utan kan snarare ses som en hobby av vissa

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Bra poäng, det är därför det är så bra att ha en grundläggande sparsamhet i goda tider när det bygger något för framtiden snarare än att vänta med sparsamheten till det är akut och man tvingas att dra in på även sådant som är viktigt rent praktiskt eller känslomässigt.

      Gilla

  3. Älskar att leva sparsamt och är därtill nödd och tvungen, tycker att det ger en enorm tillfredställelse, skapar kreativitet och uppfinningsrikedom. Jag lever inte i armod men enkelt utan att försaka allt. Med de små medel jag har delar jag med mig, kan vara en måltid, någon present eller bjuda på fika, skulle vara trist att aldrig kunna bjuda eller ge.
    Har länge levt väldigt sparsamt känner mig inte så påverkad av nuvarande läge, utan lever på som jag gjort i många år. Går lite mer hårt inför extrapriser och drar stort sett helt ner på allt utöver matätande, så inget godis eller glass. Med en fullvuxen här på halvtid så ligger min matbudget på 1500 kr. Äter bra och mest vegetariskt samt lite fisk och ägg. Mat den här veckan har bland annat varit, moussaka, böngryta med ris, soppa, smörgås och äppelkaka av egenplockade äpplen, torskrygg med brynt smör och egenodlad potatis, omelett, sheperds pie och någon dag en sallad på allt möjligt samt hembakt bröd. Lider inte av någon näringsbrist och äter gott. Kastar aldrig mat.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vilket härlig beskrivning av att sparsamhet kan kännas som styrka och kan ge tillfredställelse. Dessutom lät alla dina maträtter så goda så nu är jag hungrig…men över en timme till lunch:-)

      Gilla

      1. Nu är jag ju inte något företag men har suttit i en del bostadsrättsföreningar och varit bromsen när det har farit ut i det blå men samtidigt sett till att det grundläggande underhållet har blivit gjort, vilket är tacksamt idag. Jag har ingen högre utbildning men med sunt förnuft kommer man långt. Det gäller att hålla balansen i livet och inte hamna i några ytterligheter vare sig det gäller att slösa eller snåla båda förhållningssätten skapar brister. Ibland måste man satsa, ibland hålla igen!

        Gillad av 1 person

  4. Väl skrivet!

    Jag läser om den panik många upplever och ser hur handling i panik jämfört med handling i lugnt tillstånd leder till vilt skilda resultat.

    Någon i sociala medier som är i panik och släcker all belysning hemma för att sätta på sig en pannlampa. Fastän personen bor i lägenhet med fjärrvärme där värme/varmvatten (d.v.s. det som på riktigt förbrukar el) ingår i hyran. Hade samma person sett nyktert på situationen hade hen sett att lampornas månadsförbrukning i zon 4 max motsvarar kostnaden för en tuggummipåse. Genom att se över sin tugummikonsumtion kan personen troligtvis spara mer pengar än genom att leva i mörker och panik. Genom att se över helheten i sin privatekonomi och agera på fakta kan personen rent av få en bättre ekonomisk situation mitt i ”krisen” än innan den.

    Tänk vilken styrka om de med panik nu skulle inse det! 🙂

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Intressant hur panik kan få oss att handla irrationellt en kris kan ju också innebära möjligheter. Din sista mening för mig att tänka på Winston Churchill som lär ha sagt “Never let a good crisis go to waste”.

      Gilla

  5. Mycket bra sagt! Kom på mig själv idag med att undra om folk trodde jag var snål alternativt fattig för att familjen hade med sig matsäck när vi var på Grönan. Men kom sen fram till att det inte är viktigt vad andra tycker. Det viktiga är att jag lever som jag vill och tycker är bäst, dvs lagom sparsamt och klimatsmart

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi tar alltid med oss matsäck på nöjesfält därför maten där är för dyr för vad det är och dessutom riskerar man att spendera halva dagen i en matkö om det är mycket folk. Går gärna ut och äter någon annan gång på ett ställe där det är bra mat och en trevlig miljö och vid ett väl valt tillfälle. Tror att sparsamhet är på väg att göra comeback efter några decennier på avbytarbänken.

      Gilla

  6. Det är synd att de flesta ser minskad konsumtion som ett hot. Verkligheten är att i samma stund vi konsumerar mindre blir vi friare på flera olika sätt. Kan inte förstå att så många väljer att gå in så hårt för att leva som konsumenter. Vi blir ju andras slavar. Nej tack.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jag tycker också det är ironiskt att under alla år som vi pratat om sparsamhet som vägen till att realisera en stor dröm så har intresset varit relativt lågt men nu när sparandet är en akutåtgärd så är gemene man mer benägen att ta till sig budskapet. Det verkar finnas något i den mänskliga naturen som gör att vi är mer rädda för att förlora än vad vi är sugna på att vinna…

      Gilla

  7. Prismedveten är något jag hellre kallar mig, även om somliga skulle kunna kalla mig snål. Vi äter ute en hel del i perioder (familj på 5, varav 3 barn 3-10 år) men gör även det prismedvetet. Jag älskar nämligen utflykter men behöver hushålla med min energi och väljer då att lägga den på äventyret och låter familjen dela på några pizzor eller köper drickyoghurt, banan och hönökaka eller plocksallad i mataffären. Sen har vi nästan inga streamingtjänster eller prenumerationer, köper kläder begagnat eller på rea, inredning begagnat osv. Mao lägger pengarna där de gör mest nytta utifrån hur vi mår bäst och drar in på onödigt, utifrån våra värderingar. Prismedvetet.

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Helt rätt, det handlar inte om att i varje låge göra av med så lite som möjligt utan att få värde för de pengar man lägger ner. För oss kan det tillexempel innebära att köpa en lite dyrare och härligare matsäck när vi är ute och undvika en tråkig snabbmatsrestaurang inte maximalt billigt men inte heller ”dyrt och dåligt”. Kanske får barnen önska något som de vill ha med men från affären istället för från vägkrogen…Prismedveten det ordet är riktigt bra och ibland bortglömt.

      Gilla

Lämna en kommentar