Mer om Frihet

Vi fyller på allteftersom….

OBS! Vissa länkar nedan är märkta med (affiliate) vilket innebär att vi får en liten provision om du köper något via länken. 

Bloggar

Det enkla livet

Sparsamhet och investeringar

Böcker

Vår bok

 • Ut ur ekorrhjulet – (Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg) Läs mer under vår bok. Boken finns på många bibliotek och den finns även som ljudbok bland annat hos Nextory och Bookbeat (Båda erbjuder en gratis provperiod i 14 dagar om du inte tidigare varit kund)

Ekonomiskt oberoende/tidig pension

 • Your Money or your Life (Affiliate)(Vicki Robins och Joe Dominguez) – Den ursprungliga boken i ämnet har kommit i uppdaterad version 2018.
 • Early Retirement Extreme (Jacob Lund Fisker) Exakt vad titel säger.
 • Miljonär innan 30 – pensionär innan 40 (Affiliate) En praktisk guide till tidig pension skriven för svenska förhållanden.
 • Meet the Frugalwoods (Affilate) (Elisabeth Willard Thames) En känslosam resa mot frihet skriven av bloggerskan som blivit ekonomiskt fri med sin familj.
 • Job Free (Affilate) (Jake Desyllas) Beskriver fyra olika vägar att lämna ekorrhjulet. Lättläst och baseras på författarens egna podcastintervjuer.
 • Lev rikt (Gratis ebok, betala om du vill) – En utförlig guide till att ”köpa tid för pengar”. Skriven av Anders ”Onkel Tom” Gustafsson.

Grundkurs i privatekonomi  

Frivillig enkelhet

Minimalism

 • Everything that remains (Affiliate) (Joshua Fields Milburn och Ryan Nicodemus) – En känslomässig resa från olyckliga slipsnissar med fina titlar i företagsvärlden till lyckliga minimalister.
 • Prylbanta – färre saker, större frihet (Affiliate) (Elisabeth Byström och Johan Ernfors) – En praktiskt guide till att rensa ut hemma (var ska man börja, varför är det så jobbigt och vad ska vara kvar?)
 • Rensa i röran med Feng Shui (Affiliate) (Karen Kingston) En klassiker med handfasta tips om hur man får mer lugn genom att rensa bort onödiga saker.

Beteendevetenskap

 • Hjärnkoll på pengarna (Affiliate) (Elin Helander) – Lär dig förstå dina egna och andras beteenden med pengar bättre.

Arbete

 • Tio tankar om arbete (Affiliate) (Bodil Jönsson) Bok om vår motsägelsefulla relation till arbete där snart sagt alla inovationer handlar om att bespara arbete medan arbetslinjen och ”att skapa arbete” går som ett mantra genom samhället.

Poddar

 • The Slow Home podcast – ”Slow living in a fast world” Podd om ett annorlunda och mer långsamt liv. Drivs av paret Brook och Ben Mcalary och varvar reflektioner ur deras eget liv med intervjuer med spännande författare etc.
 • Nyfiken på mindre– Kalle och Jacqueline poddar om ett friare liv med mindre, entreprenörskap och naturen.
 • Bortom ekorrhjulet– Två systrar intervjuar olika personer som lever liv bortom ekorrhjulet.
 • The minimalists podcast– Josh och Ryan om minimalism och hur man kan leva ett liv med färre prylar och i linje med sina värderingar. Intressanta gäster och lyssnarfrågor.
 • The Strongtowns podcast– Amerikansk podcast om Strong Towns-rörelsen. Podden leds av  Charles Marhon som också skrivit boken Strong Towns. Om hållbara samhällen, stadsplanering och samhällsgemenskap.

Billiga mobilabonnemang

 • Billiga mobilabonnemang är ett bra sätt att spara pengar. Generellt tycker vi att väldigt få skulle behöva ett abonnemang som kostar över 100 kr i månaden men ändå är det många som betalar mångdubbelt mer. Det finns massor av alternativ på marknaden. Det bolag som just nu erbjuder mest för pengarna är Hallon.se (affiliate) vars abonnemang förutom fria samtal erbjuder 4 GB surf för 99 kr i månaden. (Nackdelen med Hallon att de använder sig av operatören 3’s nät vilket troligen är det med sämst täckning utanför tätorterna.)  För den som bor eller vistas mycket där mobiltäckningen är lite sämre kan då ofta välja en leverantör som nyttjar Telias nät och då finns Fello (affiliate) även här med fria samtal men ”bara” 1GB surf för 95 kr.  Även operatören MyBeat (affiliate) använder Telias nät och där får du för 100 kr i månaden fria samtal och 2 GB surf.  Ytterligare ett lågprisalternativ är Vimla (affiliate) som använder Telenors nät och som erbjuder fria samtal och 2 GB surf för 100 kr i månaden, fördelen med deras modell är att de erbjuder rabatter på ditt abonnemang om du värvar över vänner som också vill ringa billigt.

Minska matsvinnet

 • En bidragande orsak till att vi kan hålla vår matbudget så låg är att vi köper mycket mat som är utgående eller på kort datum. Det känns också rätt ur så många perspektiv att minska matsvinnet. Det mesta av den maten handlar vi på affärerna där vi bor men då och då kompletterar vi med framförallt skafferivaror från matsmart.se (affiliate) Matsmart erbjuder varor som annars skulle slängas till rabatterade priser och med leverans över hela landet. Du bör vara uppmärksam på att det tillkommer en fraktkostnad så för små beställningar lönar sig sällan. Å andra sidan behöver du också vara uppmärksam på att inte beställa något som du inte kommer använda…den dyraste maten är den som aldrig äts upp!  

Försäkringar 

Försäkringar är väldigt lönsamma men inte för dig som kund i första hand, utan oftast bara för försäkringsbolaget. Därför är vi restriktiva med vilka försäkringar vi skaffar oss. Vi har begränsat detta till en trafikförsäkring på bilen och en villaförsäkring för hemmet. Vi har även skaffat en extra reseförsäkring om vi varit borta längre än den period som hemförsäkringen täcker (mer om det nedan). 

När det gäller trafikförsäkringen så  brukar vi utsätta våra för konkurrens vid varje årsförnyelse genom att jämföra dom på Insplanet (affiliate) och om vi hittar ett alternativ som är minst 10% billigare än vår nuvarande försäkring så byter vi. Inte sällan har  då vårt tidigare försäkringsbolag ringt upp och erbjudit oss ett bättre pris. 

Hemförsäkringen har vi också utsatt för konkurrens årligen och nu har vi valt ICA försäkring (affiliate) då de erbjuder 60 dagars reseskydd något som är värdefullt för oss som är borta länge de få gånger vi reser. Även Modernaförsäkringar (affiliate) erbjuder 60 dagars reseskydd men deras försäkring var något dyrare för samma innehåll när vi jämförde utifrån våra förutsättningar. När vi varit utomlands längre än två månader har vi haft en kompletterande försäkring för den tiden via Europeiska ERV (affiliate) som erbjuder lite olika nivåer på försäkring för olika situationer (tex studier, resa, affärsresa, backpacker, extremsport etc). Vi har alltid haft en basnivå med hög självrisk men ändå ett back-up skydd om någon riktigt allvarligt skulle hända på resan. 

Vår huvudsakliga försäkring är dock alltid våra goda ekonomiska marginaler och vi väljer hög alltid självrisk på våra försäkringar då vi så sällan så möjligt vill blanda in försäkringsbolag för småsaker!