Vi gillar

Vi fyller på allteftersom….

OBS! Vissa länkar nedan är märkta med (affiliate) vilket innebär att vi får en liten provision om du köper något via länken. 

Bloggar

Det enkla livet

Sparsamhet och investeringar

Böcker

Vår bok

Ekonomiskt oberoende/tidig pension

 • Your Money or your Life (Affiliate)(Vicki Robins och Joe Dominguez) – Den ursprungliga boken i ämnet har kommit i uppdaterad version 2018.
 • Early Retirement Extreme (Jacob Lund Fisker) Exakt vad titel säger.
 • Miljonär innan 30 – pensionär innan 40 (Affiliate) En praktisk guide till tidig pension skriven för svenska förhållanden.
 • Meet the Frugalwoods (Affilate) (Elisabeth Willard Thames) En känslosam resa mot frihet skriven av bloggerskan som blivit ekonomiskt fri med sin familj.
 • Job Free (Affilate) (Jake Desyllas) Beskriver fyra olika vägar att lämna ekorrhjulet. Lättläst och baseras på författarens egna podcastintervjuer.
 • Lev rikt (Gratis ebok, betala om du vill) – En utförlig guide till att ”köpa tid för pengar”. Skriven av Anders ”Onkel Tom” Gustafsson.

Grundkurs i privatekonomi  

Frivillig enkelhet

Minimalism

 • Everything that remains (Affiliate) (Joshua Fields Milburn och Ryan Nicodemus) – En känslomässig resa från olyckliga slipsnissar med fina titlar i företagsvärlden till lyckliga minimalister.
 • Prylbanta – färre saker, större frihet (Affiliate) (Elisabeth Byström och Johan Ernfors) – En praktiskt guide till att rensa ut hemma (var ska man börja, varför är det så jobbigt och vad ska vara kvar?)
 • Rensa i röran med Feng Shui (Affiliate) (Karen Kingston) En klassiker med handfasta tips om hur man får mer lugn genom att rensa bort onödiga saker.

Beteendevetenskap

 • Hjärnkoll på pengarna (Affiliate) (Elin Helander) – Lär dig förstå dina egna och andras beteenden med pengar bättre.

Arbete

 • Tio tankar om arbete (Affiliate) (Bodil Jönsson) Bok om vår motsägelsefulla relation till arbete där snart sagt alla inovationer handlar om att bespara arbete medan arbetslinjen och ”att skapa arbete” går som ett mantra genom samhället.

Poddar

 • The Slow Home podcast – ”Slow living in a fast world” Podd om ett annorlunda och mer långsamt liv. Drivs av paret Brook och Ben Mcalary och varvar reflektioner ur deras eget liv med intervjuer med spännande författare etc.

Billiga mobilabonnemang

 • Billiga mobilabonnemang är ett bra sätt att spara pengar. Generellt tycker vi att väldigt få skulle behöva ett abonnemang som kostar över 100 kr i månaden men ändå är det många som betalar mångdubbelt mer. Det finns massor av alternativ på marknaden. Det bolag som just nu erbjuder mest för pengarna är Hallon.se (affiliate) vars abonnemang förutom fria samtal erbjuder 4 GB surf för 99 kr i månaden. (Nackdelen med Hallon att de använder sig av operatören 3’s nät vilket troligen är det med sämst täckning utanför tätorterna.)  För den som bor eller vistas mycket där mobiltäckningen är lite sämre kan då ofta välja en leverantör som nyttjar Telias nät och då finns Fello (affiliate) även här med fria samtal men ”bara” 1GB surf för 95 kr.  Även operatören MyBeat (affiliate) använder Telias nät och där får du för 100 kr i månaden fria samtal och 2 GB surf.  Ytterligare ett lågprisalternativ är Vimla (affiliate) som använder Telenors nät och som erbjuder fria samtal och 2 GB surf för 100 kr i månaden, fördelen med deras modell är att de erbjuder rabatter på ditt abonnemang om du värvar över vänner som också vill ringa billigt.

Minska matsvinnet

 • En bidragande orsak till att vi kan hålla vår matbudget så låg är att vi köper mycket mat som är utgående eller på kort datum. Det känns också rätt ur så många perspektiv att minska matsvinnet. Det mesta av den maten handlar vi på affärerna där vi bor men då och då kompletterar vi med framförallt skafferivaror från matsmart.se (affiliate) Matsmart erbjuder varor som annars skulle slängas till rabatterade priser och med leverans över hela landet. Du bör vara uppmärksam på att det tillkommer en fraktkostnad så för små beställningar lönar sig sällan. Å andra sidan behöver du också vara uppmärksam på att inte beställa något som du inte kommer använda…den dyraste maten är den som aldrig äts upp!