Vår ekonomi

På den här sidan är det tänkt att vi ska beskriva lite hur vår ekonomi som fria fungerar. Tanken är att göra detta på ett övergripande sätt vilket innebär vissa förenklingar men samtidigt hoppas vi att det gör det mer överskådligt. Om du har frågor kring hur något hänger ihop ställ gärna frågor i kommentarerna på något av våra blogginlägg.

Hur mycket pengar gör vi av med på en månad?

I grunden har vi en budget per månad på 20 000 kr för hela familjens totala utgifter. Utgifterna varierar dock mycket från månad till månad något som vi tänker visa genom att månadsvis här på bloggen redovisa vår månadssammanställning (dessa finner du under tagen ”vår ekonomi”.

En ”vanlig” månad om det nu finns något sådant kan se ut så här. 

IMG_0918

Till vänster ser ni våra utgifter så som de normalt fördelar sig, sedan ser ni våra intäkter vilka består i en intäkt från uthyrning av en gäststuga och (under övrigt) utdelning från aktier samt ränta på räntebärande placeringar.

OK bra, ni lever på ”bara” 20 000 kronor i månaden men var kommer pengarna ifrån??

I sin enklaste form kan man säga att vi har köpt oss tid för de pengar som vi under ett antal år valt att inte göra av med. Dessa pengar lade vi delvis i aktier i räntor och på sparkonto (orange, gul och grön – i diagrammet nedan). Vi valde också att sätta in extra pengar i vår pension och amortera på vårt hus (vilket syns i de blå delarna nedan). Huset ger oss idag en billig bostad för familjen och en extra inkomst i form av uthyrning och de extra pensionsavsättningarna gör att vi kan försörja oss när vi når en mer vanlig pensionsålder.  Tillgångarna i pajen nedan summerar till drygt 7 miljoner kronor.  Pension inkluderar tjänstepension och privatpension. (Hur vi fick ihop pengarna? Lite mer om det har vi sammanfattat i det här inlägget)

IMG_0920

De pengar som vi har i aktier, ränteplaceringar och på vanligt sparkonto är de pengar som vi lever på just nu (totalt drygt 1/3 av totalen eller cirka 2,5 miljoner). Vi får viss avkastning på dessa i form av ränta och utdelning på aktierna men det räcker inte fullt ut därför behöver vi också ibland sälja av lite aktier för att fylla på sparkontot. Tanken är att dessa pengar kommer att urholkas fram till det att pension börjar bli tillgängligt för oss i omgångar från 55 års ålder. Hur vi tänker med dessa investeringar har vi sammanfattat här.

Hur vågar ni är inte detta riskfyllt? 

Precis som vi också skriver i vår bok så är ekonomiskt frihet minst lika mycket en filosofisk som en ekonomiskt fråga. Som människor uppfattar vi gärna att vi tar mindre risk om vi gör precis som alla andra men är det verkligen sant? Vi tror att det snarare är det vanliga ”ekorrhjuls-livet” som innebär risker inte bara ekonomiska utan även för miljön och hälsan.

Vår huvudsakliga styrka är att vi kan leva gott på lite och det kan ingen ta ifrån oss. Sen har vi likt Pippi en kappsäck full med pengar vilket gör livet lite enklare. Vi har också några säkerhetsmarginaler på den kalkyl vi gjorde innan vi sa upp oss vilka i sammanfattning är dessa:

  • Inställning – vi har en flexibel inställning till livet och ekonomin och kan tänka oss att till exempel tidvis hyra ut vårt boende för att tillexempel bo i något annat land under en period. Vi kan tänka oss att leva på ännu mindre pengar och vi kan tänka oss att arbeta  i lagom omfattning när det känns meningsfull.
  • Ekonomi på kortsikt – när vi gjorde vår ursprungliga kalkyl räknade vi inte med någon inkomst från uthyrning av stugan, vi räknade inte heller barnbidraget (som vi sparar separat till/med barnen). Vi har inte heller räknat med några extra inkomster från eventuella projekt som vi drar igång även om frihet för oss också innebär ett lagom mått av arbete vilket ibland kan ge viss inkomst.
  • Ekonomi på långsikt – i den ursprungliga kalkylen har vi inte heller räknat med någon pension från det allmänna pensionssystemet. Även om det systemet är ifrågasatt så tror vi att sannolikheten för att det inte ska ge en enda krona i framtiden är rätt litet.

Hoppas detta ger er en översiktlig men tydligt bild av vår ekonomi! Som sagt kommentera gärna på bloggen och kom med frågor och funderingar. Vår erfarenhet är att ekonomin är viktig men att det är ännu viktigare att lägga sig till med en livsfilosofi byggd på lika delar flexibilitet, livsglädje och jävlar-anamma!

MER LÄSNING?

Vi har fått några frågor återkommande frågor om detta vilka vi besvarat i dessa inlägg: