Familjeliv, Livsstil, vår ekonomi

Ska man spara till barnen?

Detta inlägg är tänkt att kunna leva länge som referens för nya läsare här på bloggen så fortsätt gärna med frågor och funderingar så uppdaterar vi gärna med mer info! 

En fråga som vi ofta får är om man ska spara till barnen? Kopplat till det är ju i så fall hur man bör spara/investera? Vi får också frågan hur gör ni? Förhoppningsvis ska detta inlägg kunna redogöra för lite filosofiska funderingar men även hur vi har löst dessa. Det enkla svaret på frågan är dock att man SKA ingenting det är upp till var och en att avgöra hur man vill göra.

Det finns många olika versioner av hur man sparar till barnen. Det finns personer som säger att de genom sparande och investeringar ska göra sina barn till miljonärer på 18-års dagen. Det finns andra som starkt känner att det är fel att spara till barnen då de istället bör lära sig och veta att de ska klara sig själva. Ytterligare andra sparar till barnen i eget namn för att kunna fortsätta vara föräldrar även efter 18-års dagen och kanske bidra till en kontantinsats till framtida boende eller liknande.

Vi har vänt och vridit på detta och har kommit till slutsatsen att inte spara TILL barnen utan att istället spara MED barnen. Det kan låta som bara semantik men vi ska försöka oss på att beskriva vad vi menar med detta.

När barnen var riktigt små behövde de nästan ingenting och kunde inte heller ha några åsikter om ekonomin så under de första 5 åren så satte vi helt enkelt av hela barnbidraget och senare även flerbarnstillägget i fonder som vi fortfarande har kvar. Här har vi sparat ca 70 000 per barn vilket har växt till 115 000 med hjälp av avkastningen. Dessa pengar får just nu stå orörda och finns som en buffert för framtiden och skulle exempelvis kunna användas som ett extra ”stipendium” om barnen vill ta körkort, åka på språkresa, studera utomlands eller liknande. Det kan även hända att de kan få ett belopp när de fyller 18 men huvudfokus är att kunna hjälpa till att bredda deras utbildning och erfarenhet.

IMG_5722 2

Sedan barnen blev lite större så sparar vi på ett separat sparkonto där syftet är att spara tillsammans MED barnen istället. Skillnaden nu är att vi kan göra uttag från detta konto när vi gemensamt med barnen tycker att det finns något speciellt vi vill göra och som vi tycker är bra/roligt/utvecklande för hela familjen.För närvarande finns totalt ca 90 000 i den här fonden som alltså också är separerad från vår vardagliga ekonomi.

Fotona i inlägget är exempel på sådant vi gjort tidigare.Det första en lokal utflykt en sommardag när vi åkte upp på toppen av Gesundaberget tog liften upp och tittade på utsikten över Siljansbygden. Ett annat exempel på en sådan grej var när vi åkte till Mexiko senast och stannade över några dagar i LA promenerade runt och bland annat besökte Santa Monica Pier där barnen var på tivolit och spring omkring dagen innan en lång flygning hem till Sverige. 

Sist men inte minst vill vi vara tydliga med att vi valde att hoppa av ekorrhjulet därför att vi tror att barnen mest av allt behöver tid med oss och möjlighet att skapa sina egna nöjen. Detta behöver de långt mycket mer än vad de behöver konsumera (överflödiga) saker eller köpta upplevelser. Därför ser vi dessa pengar som vi sparat separat med barnen också som en ”säkerhetsmarginal för familjen”. Barnbidrag får man inte för att det ska sparas utan för att det ska hjälpa barnfamiljer att inte minst kunna vara mer med sina barn och för att kunna köpa det som de behöver. Om vi skulle hamna i den situation där ekonomin blev tuffare än vad vi har förutsett så skulle vi inte tveka att använda dessa pengar till det familjen behöver där och då.

Hur ser ni på barnsparande? Är det en nödvändighet eller kanske till och med skadligt? Bör barnen få en summa pengar att ta ansvar för när de blir 18 år eller ska föräldrarna fortsätta att hålla på dessa pengar längre?  

13 reaktioner till “Ska man spara till barnen?”

 1. Jag (även mannen är med på detta upplägg😀) har öppnar en k-försäkring i mitt namn men med barnen som förmånstagare. I denna försäkring har barnbidraget från att första barnet föddes gått in, även barnbidrag och flerbarnstillägg från barn nummer två har gått in i försäkringen. Anledningen till att jag (vi) valde detta upplägg är att jag inte vill att barnen (när de blir tillräckligt gamla för att ha mobilbank) ska kunna se detta sparande. För mig har det också varit viktigt att ha en produkt (k- försäkringen) som kan delas upp i lika stora belopp då dagen kommer för att ge bort pengarna. Nu har ytterligare ett småsyskon kommit och tillkommande barnbidrag och flerbarnstillägg går in i försäkringen och den kommer så småningom delas i tre lika stora belopp. Från början var det tänkt i två lika stora summor. I och med detta sätt, så påverkas inte avkastningen på sparandet av när pengarna sattes in och vi som föräldrar kan känna oss trygga med att varje barn får lika mycket då den dagen kommer.

  Vad pengarna ska användas till? Tja, min förhoppning är att de ska användas till boende eller för att dryga ut studentkassan. Själv hade jag ca. 75 tkr, som min mamma sparat ihop till mig, när jag började på universitet. Dessa pengar tillsammans med lite extrajobb (och enkelt levnde) gjorde så att jag inte behövde låna från CSN trots 5 års heltidsstudier. Jag känner en stor frihet i att inte ha några studielån (har dock ett litet bolån) och min förhoppning är väl att mina barn ska göra något liknande med det bidrag som de får av oss någon dag. Lite startkapital i unga år är aldrig fel ha😀

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar och roligt att läsa hur ni har löst det. Låter som att ni har sunda tankar kring detta vilket är det viktigaste inte att göra på ett specifikt sätt. Jag fick också en summa pengar av mina föräldrar när jag fyllde 18 var inte lika smart som du och brände faktiskt en del av pengarna på onödiga saker men samtidigt tror jag att hanteringen av den här summan pengar…att se den först minska..öka…minska ingen etc var en bra läroprocess, att få ta eget ansvar för sina bra och dåliga beslut.

   Gilla

 2. Ja det känns som en självklarhet att ha ett barn-sparande. Pengarna kanske inte gör så stor nytta i unga år, men när vi närmar oss vuxen ålder (+15 år) börjar ju ett antal dyra aktiviteter infinna sig. Tänker på:

  – studentbal, examen
  – ev. moped + mopedkort
  – körkort
  – flytta hemifrån

  etc. Dessa kostnader är ju inget man snyter ur näsan själv, och det är inget som jag som förälder kommer att ha speciellt stora åsikter kring heller såvida det inte drar iväg rejält åt skogen…

  Kort svar: Ja, ett barnspar är alltid bra, saker och ting kostar och det är inte bli billigare.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, sparande är alltid bra sen är ju frågan om det specifikt behöver vara ett ”barnspar” eller om det kan vara ett sparande inom familjen som möjliggör allt det som du pratar om nedan. Tror även att barn kan må bra av att det är lite ”tight” och att man får tänka till hur man ska få pengarna att räcka till det man vill…kan man låna en klänning/kostym till balen? Kan man köpa en gammal moppe och fixa till? Kan man jobba ihop hälften av pengarna till körkortet själv? Kan de första möblerna vara ett hopkok av arv och second hand?

   Som du säger så tenderar aktiviteter för barnen att kosta något mer när de blir äldre så det kan vara klokt att omfördela lite pengar från de år när dom är små till äldre åldrar.

   Gilla

 3. Hej!
  Bra tänk tycker jag. Vet dock inte om jag skulle vilja ha barnsparandet på ett räntekonto men kan förstå hur ni tänker.
  Vi sparar inte hela barnbidraget.

  Vi har två barn och lägger undan 1 000kr i en KF som är tänkt för t.ex kontantinsats eller vad barnen kan behöva som ungvuxen.

  Vi har inte alltid sparat 1 000kr utan detta har ökat med tiden.
  Resten av pengarna använder vi till roliga aktiviteter utflykter, resor som barnen gillar. Typ att barnbidraget subventionerar en veckas semester i GBG.

  Så jag tror vi tänker ganska lika kring barnsparandet egentligen.

  Mvh PB?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar! Låter som att vi har ett liknande tänk!

   Skrev jag någonstans att detta är ett räntesparande? Vissa delar är sådant som vi vill ha tillgängligt kortsiktigt och det finns på ett vanligt sparkonto men de pengar som är placerade på lite längre sikt är i mestadels fonder (och några aktier som barnen fått välja själva).

   Gilla

   1. Jag tänkte på de 90 000kr som finns på sparkonto.

    Men det är helt klart vettigt att ha dem där om det finns tankar på att använda dem framöver.

    Mvh PB?

    Gilla

 4. Hej! Vi har sparat pengar i fonder, men i förälders namn. Sonen som fyller 20 snart, bor fortfarande hemma. Så han har fått körkortet betalt och en utb i marbella, nu finns de 80 tusen kvar. Jag tycker det var bra att det stog i mitt namn, så jag kan styra lite när och till vad pengarna behövs till. Jag tänker att nu blir det till en bil el kontantinsats till boende. Mvh Malin

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, tycker att det låter som ett sunt grundtänk och det viktigaste är ju att det fungerar för er. Att barnen kan få ”stipendier” för bra saker som utbildning tycker jag är en lockande tanke där vi som föräldrar kan styra en del. Sen finns det fördelar med att de får en summa pengar och får göra sina egna misstag (och framgångar). Kul att höra olika versioner och hur det har fungerat. Det är en stor styrka att ha den där lilla ryggsäcken med extra pengar i varje fall oavsett vad den används till och är man duktig på att ”leva gott på lite” räcker ju pengarna väldigt långt.

   Gilla

 5. Spara till Barnen – handlar om hur mycket pengar man har-men bortskämda barn spårar ur.

  HAR MAN MYCKET GOTT OM PENGAR – KÖPER MAN EN BOSTAD FÖR LIVET TILL BARNEN REDAN NÄR DE ÄR UNGA – sen har de när de flyttar hemifrån

  Men bostaden ägs av föräldrarna så klart så att barnen inte kan ”få idéer” o så länge detta
  sker är den även säkrad vid separationer. O det har visat sig att i bra bostäder ligger pengarna
  kvar (med råge). Dåliga bostäder o små bostäder är inte lika bra grej – läget är också mycket viktigare än vad folk normalt fattar. Hur många har fööörloooraat pengar på en stor BR eller
  andelsvåning på Strandvägen, Stockholm.

  Man kan också ställa pengar/sparande under förvaltning – t o m tills barnen blir pensionärer.

  Men så långt går man inte – man sparar i föräldrarnas namn o ger barnen bil or whatever OM
  DE FÖRTJÄNAR DETTA – fördelen är då även att man själv som förälder i rimligt samråd
  kan bestämma vad pengarna skall gå till,

  Gilla

 6. Hej!

  Vi började spara till barn långt innan vi blev gravida 🙈. I min fantasi trodde vi det skulle ta max några månader. Flera år senare och med en bebis i famnen hann vi spara 150000. När andra barnet kom så hade vi totalt sparat 300,000kr. Barnen är idag 4 och 2 och pengarna är i fonder.
  Pengarna ska användas för studieresor och utbildning

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s