ekonomisk frihet, vår ekonomi

Vår ekonomi – var tar extrainkomsterna vägen?

Detta inlägg är tänkt att kunna leva länge som referens för nya läsare här på bloggen så fortsätt gärna med frågor och funderingar så uppdaterar vi gärna med mer info! 

Uppmärksamma läsare av bloggen och boken har sett att vi pratar om att vi ibland har extrainkomster som vi inte räknat med från början när vi gjorde vår frihetsplan. Frågan har också kommit upp var dessa egentligen tar vägen i vår ekonomi eftersom de inte syns i våra månadssammanställningar och det tänkte vi nu försöka förklara. Anledningen till att vi inte tar med dessa är att vi inför oss själva och andra vill bevisa att den plan som vi från början hade håller och att vi kan leva på det kapital som vi sparat ihop. Det handlar också om att vi vill fortsätta att känna att eventuellt arbete är frivilligt och inte nödvändigt.

I vår vardagsekonomi så räknar vi in inkomster från våra investeringar i form av utdelning och ränta, vi räknar även in intäkter från uthyrningen av vår  gäststuga. Små inkomster från försäljning av saker som vi inte längre behöver som  tillexempel saker barnen växer ifrån eller möbler som vi inte längre har nytta av räknas också in och ”kvittas” mot inköp av andra saker som fyller nya behov (i vintras sålde vi tillexempel tre par begagnade skidor som vi inte längre behövde och köpte ett par nya till dottern).

De inkomster som vi INTE räknar in är sådana som kommer från olika typer av arbeten som vi utför och vi räknar inte heller in barnbidraget som kommer månadsvis. Vi håller dessa pengar separata från vardagsekonomin genom att lägga dessa separat.

 • Barnbidraget sparas på ett gemensamt konto för barnen (ett eget inlägg om hur vi tänker där kommer senare).
 • Löneinkomster från tillexempel vikariat samlar vi ihop och gör extra amorteringar på vårt lilla bolån.
 • Helst tar vi dock uppgifter som vi kan fakturera via vår gemensamma firma och eventuellt överskott efter att vi betalat kostnader och skatt låter vi stå kvar i firman och tar ingen utdelning eller lön.

Det bör tilläggas att detta ovan så här långt har rört sig om ganska små inkomster. Bolånet som från början var på 600 000 är idag 589 000 och de första två åren när endast jag var fri så blev det ett sammantaget överskott på 50 000 i min då enskilda firma som blev till aktiekapital i vårt gemensamma aktiebolag. Förra året var överskottet efter kostnader och skatter ca 30 000 så när detta år började så var behållningen i firman cirka 80 000 vilka vi alltså låter stå kvar där och varken tar ut som lön eller utdelning. Även inom firman lever vi som vi lär privat och den huvudsakliga anledningen till att det blivit något överskott över huvudtaget är att vi har låga kostnader.

Principen är att dessa extra inkomster bygger en möjlighet att hoppa på spännande saker som kommer upp och är i sista hand förstås också en liten extra trygghet för familjen. De är dock på inget sätt en förutsättning för vårt liv så som det är utformat.

Vad är era reflektioner kring detta? Har ni ytterligare frågor kring hur vi har tänkt och varför? 

5 reaktioner till “Vår ekonomi – var tar extrainkomsterna vägen?”

 1. Bra tänkt!

  Vi gör lika dant fast med våra bolag. Vi lever på våra hyresintäkter och vissa andra inkomster. Men räknar bara in att ta lön upp till grundavdraget från våra ABn.

  Vi tar dock ut utdelning från bolagen efter att vi satt vår privata årsbudget. Ifall vi vill unna oss något extra. FIRE är inte riktigt vår melodi, även om vi lever på rätt så kostnader inom flera områden.

  Därefter sparar vi resten i Bolagen för att kunna investera mer samt göra roligare och bättre verksamhet i bolagen.

  Att investera pengar som tjänats i bolaget, direkt i bolaget istället för att betala ut det i skatt och sedan investera privat. Gör att man kan investera minst 1,5 ggr större summa.
  Detta skapar större nytta både för mig och samhället!
  – Jag investerar mer. Företag får mer kapital att utveckla, anställa mm för
  – Jag betalar en totalt sett en högre skatt då vinsten blir större och behöver beskattas 2 gånger innan jag får ut dem i handen. Staten behöver dock vänta på sin uppskjutna belöning :))
  – Jag får själv ut mer i handen när det är utbetalt och skattat från mig och mitt bolag.

  win,win,win och mycket mer..

  /Jakob E Saternus, Main Home

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tänker också lite så att vi kan behålla pengar i firman som kan bidra till något större över tid istället för att föra över dem i vår egen ägo där de egentligen inte kommer göra någon nytta. En av de bärande idéerna i vår livsstil är ju att ”leva lokalt” så att ha möjlighet att investera lite mer lokalt och bidra på flera sätt skulle inte vara dumt.

   Ni är mer FIRE än vad ni tror:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, låter väldigt sunt och bygger ju gradvis en större ekonomiskt styrka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s