vår ekonomi

Vår ekonomi – Vi summerar Dunder Dyr December och helåret!

December avslutades för vår del med lov och besök från när och fjärran. Både familj och vänner kom på besök hos oss och det var intensivt men väldigt roligt och det känns nu som vi behöver lite vardag för att vila upp oss. Vintern kom av sig men som tur var finns vår fina skidbacke (Granberget) som lyckades hålla igång trots bitvis svåra förhållanden och sen hittade vi lite fin skridsko-is i en skyddad vik vilket också var en trevlig vinteraktivitet kombinerat med fika, korvgrillning och möjlighet att träffas.

Dagens huvudämne är ju dock utfallet för våra utgifter i december! Med start januari 2019 började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många verkar gilla detta så vi får se om vi fortsätter på det nya året?

Nedan är en sammanställning av utfallet för december (och under finns snitt för helåret): 

IMG_4207

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 28 000 kr för månaden. Just nu är vår stuga inte uthyrd men förhoppningsvis kommer det en hyresgäst inom någon vecka. Vi hyrde ut bilen via SnappCar ett par dagar innan jul vilket innebar en intäkt på 1000 kr. I övrigt fick vi lite ränta och utdelning på lika mycket och för 4:e månaden i rad så sålde vi mer prylar än vad vi köpte till huset vilket gav ett litet positivt resultat i kategorin ”inredning” som ingår i boende ovan.

Det ger ett netto på totalt -25 900 kr vilka vi tog ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskade med det beloppet.

Detta var en månad med en ovanligt hög utgiftsnivå. Ska försöka beskriva avvikelserna från ”normalt” nedan och ställ gärna frågor i kommentarerna om det är oklart.

I två kategori hade vi ovanligt höga utgifter. Det var barnen där ingår julklappar (mest skidutrustning:-) och även säsongskort i skidbacken. Det samma gäller kategorin fickpengar där kostnaden för våra egna liftkort ingår. Nu är dock familjen i stort sett fullt utrustade inför säsongen så jan-mars brukar vara månader med relativt låga utgifter då vi i hänger i backen nästan alla lediga dagar, hoppas nu bara snön håller och det blir lite kallare!

I kategorin transport var utgifterna låga denna månad endast en tank biogas och inga övriga utgifter. Eftersom vi hyrde ut bilen några dagar så blev det till och med ett positivt resultat just den här månaden även om bilen är lite av ett slukhål i budgeten annars. Kul att notera är även att matkontot kom in lägre än en normal månad i december vilket beror på några saker. 1. Vi åt väldigt mycket ur skåpen under första halvan av december för att göra plats. 2. Vi kör knytkalas på jul så även om vi var hemma hos oss så delade vi på kostnaden och ännu viktigare jobbet 3. Julmat är generellt billig mat och vi bakade brödet och gravade laxen etc själva.

Övriga utgiftsposter var grovt i linje med vår budgeterade nivå.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Helår

Ovan ser ni också ett genomsnitt av helåret vilket visar en 20% högre utgiftsnivå än vad vi normalt har (24 200 mot 20 000 i budget). Det finns två anledningar till detta. 1. Vi bilade till Spanien i somras och hyrde boende vilka höjde kostnaden ”brutto” viket till stor del kompenserades via uthyrning av vårt hus hemma. 2. Vi har åkt en del i ”tjänsten” till föreläsningar och TV framträdanden under året som gick. Detta drog upp bruttokostnaden för transport, vilket har kompenserats med kilometerersättning. Grovt skulle man kunna säga att det uttag vi gjort från sparkontot är i linje med budget medan både ”utgifter” och ”intäkter” är lite uppblåsta av dessa två anledningar.

Vår aktieportfölj avkastade 37% (något bättre än index) under året vilket är mycket bra, samtidigt är det i stort sett hela uppgången även på 3 år och enskilda år kan ju vara både mycket bra och mycket dåliga.  Våra ränteinvesteringar avkastade 4% . Vi hade knappt 10 000 kr i extrainkomster som vi inte kunnat lägga i firman vilka vi tagit och amorterat på vårt bolån enligt plan (läs mer här)

Totalt sett är vi väldigt nöjda med utfallet på helår, och när vi tittar på vår kostnadsbudget så bedömer vi att ungefär 50% är ”vill ha/göra” grejer snarare än måste så det finns mycket flexibilitet och luft i vår ekonomi.

Nu har vi kört detta i ett år, ska vi fortsätta? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

Om du är ny på bloggen läs gärna mer under vår ekonomi

12 reaktioner till “Vår ekonomi – Vi summerar Dunder Dyr December och helåret!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det blir nog att fortsätta ett tag till men efter ett visst antal månader försvinner nog syftat eftersom mycket ser väldigt lika ut månad för månad. Men som sagt ett tag till:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra att vi lyckas vara lite annorlunda i ”blogg djungeln”:-) Vad är det specifikt du uppskattar med vårt sätt att ställa upp saker?

   Gilla

 1. Jättebra om ni orkar fortsätta. Jag lir mycket inspirerad av månadsgenomgången. Det är bra att jag kan jämföra era siffror med våra då vår och er familj ”liknar” varandra.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det lutar åt att vi fortsätter ett tag till då det det verkar vara uppskattat:-) Det känns lite märkligt att sammanställa detta varje månad…tanken ”men vem vill veta detta” smyger sig alltid på…

   Gilla

 2. Det är alltid roligt att se era månadssammanställningar tycker jag! Ni har verkligen en imponerande låg matkostnad.

  Jag/ vi har köpstopp iår (dvs lever som ni alltid gör) vilket är mycket tillfredsställande redan… jag förstår att ni inte vill outa hela er ekonomi på nätet kanske men det skulle vara kul att se hur ni valt att investera era pengar och hur mycket i varje ben samt hur mycket ni har kvar i lån på huset. Allt detta kanske redan finns att hitta i bloggen, får leta lite 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Alltid lika trevligt att läsa era inlägg och bli inspirerad. Imponerande att ni klarar er på ”bara” ca. 20-tusen i månaden för hela familjen. Vi har mycket att lära innan vi är där😀
  Så dessa nästan 200-tusen i inkomster kommer från utdelningar, uthyrning och försäljning av ”gamla” prylar?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Att leva sparsamt handlar mycket om att designa ett liv där sparandet kommer naturligt och tillochmed bidrar till livskvalitet. När vi tillexempel går och handlar i stället för att ta bilen så ser vi det som en stor fördel på en massa sätt…hade vi dock bott två mil från affären så hade det varit väldigt annorlunda. De 200 000 i inkomster kommer i första hand från utdelning och uthyrning och en liten summa från försäljning av överflödiga prylar det är helt riktigt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s