enkelhet, Livsstil, Vår bok

Fråga till läsarna – skriva eller leva?

Sedan boken kom ut för cirka ett år sedan så har vi ständigt svarat på frågor. På något vis så har vi blivit ”experter” och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är vårt eget liv som vi pratar om. Vi började dock blogga lika mycket för att ställa frågor som för att svara på dom…och nu tänkte jag återgå lite till att fråga läsarna och råd. Under den kommande tiden kan ni vänta er fler frågor och färre påståenden! 

Ett påstående får ni dock klara av nämligen ”man blir inte rik på att skriva böcker” som tur var så va inte det heller meningen när vi skrev vår bok. Vi ville bara komma ut med vårt budskap om att ett enklare liv också kan ha högre livskvalitet och att en större ekonomiskt frihet är möjlig för de allra flesta och trodde att en bok var en bra väg att nå detta mål. Därför är det minst lika roligt att se att boken lånas ut på bibliotek, eller laddas ner som ljudbok som det är att se att den säljs. Roligt också att flera börjar höra av sig med kommentarer kring hur den har förändrat deras liv och hur de nu rekommenderar den till andra.

Att boken trots allt togs väl emot gör att vi har den stora förmånen att ha erbjudande om att skriva en till där vi kan fördjupa våra resonemang i någon riktning. Det finns mycket mer att skriva om men trots det så tvekar vi lite då det finns så mycket att göra i livet. Kortfattat så skulle man kunna sammanfatta våra avväganden såhär:

 • Om vi väljer att skriva bok nummer två så kommer det vara vårt huvudfokus (förutom familjen) under det kommande året. Vi kommer att göra annat men skrivandet och allt annat kring boken blir fokus. Vi kommer då att göra lite mindre av det andra vi gör så som att fixa med vårt hus, promenera i skogen, vikariera etc Alla dessa andra saker som vi väljer att göra därför att vi vill. Vi kommer troligen att göra lite av varje men fokus blir helt klart på boken. Fördelen med detta är att vi får möjligheten att fördjupa våra resonemang och sprida den insikten till andra vilket är kul. Nackdelen är att vi lever lite mindre av det liv vi faktiskt rekommendera och vi öppnar upp för kommentarer så som ”men alla kan ju inte syssla med att skriva böcker” vilket ju är helt sant!
 • Om vi väljer att avstå från att skriva boken så blir fokus istället att leva det livet vi rekommenderar andra. Kanske testar vi att ta tillfälliga jobb inom andra branscher än dom vi testat hittills för att se hur vi trivs med det. Kanske blir det ännu mer tid i skogen eller med att fixa med hemmet. På många sätt skulle vi då leva mer av det livet som vi pratar om och rekommenderar  men vi skulle inte ha samma möjlighet att berätta om det då vi inte kommunicerar vad vi sysslar med.

Detta är ett lyxproblem och på ett vis kan man säga samma sak som ovan kring bloggen: ska vi tillexempel göra underhåll av huset och sedan skriva om det så blir det lite mindre tid och fokus till nästa projekt. Å andra sidan om vi inte skriver om det så missar vi möjligheten att påverka i en riktning som vi ser som positiv, i detta fall att ta vara på det som redan finns och återbruka i så hög utsträckning som möjligt.

Hur skulle ni tänka? Hur skulle ni väga förmånen att få skriva en bok (och en blogg) som många läser mot att leva det fria livet fullt ut utan att berätta om det?

Vi är väldigt tacksamma för era kloka kommentarer och tankar! 

33 reaktioner till “Fråga till läsarna – skriva eller leva?”

 1. Jag hade levt det fria livet fullt ut! Men å andra sidan hade jag aldrig kommit på idéen att skriva en bok. Ni har ju uppenbarligen en vilja och ett driv att sprida ert budskap. Om ni tycker om att skriva en bok så gör det!! Det andra livet har ni tid att göra sen. Njut av att ni har möjligheten att välja. Vi ”vanliga” Svenssons har inte skaffat oss möjligheten att välja att tex skriva en bok. Ett annat sätt som kanske är enklare är att blogga. Men då finns risken att ni inte når ut till dem som inte tänkt i dessa banor tidigare. Om jag självisk får tycker så tycker jag att ni ska skriva boken och fortsätta blogga. Det gynnar mig mest med all den inspiration jag får 😀. Ha de gott och lycka till med valet! Mvh Johan

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som du säger så finns det olika fördelar och nackdelar med blogg/bok. Bloggen är väldigt direkt och jag kan se att idag har x antal personer läst och x antal personer kommenterat eller spridit vidare på twitter. Det är aktuellt men gamla bloggposter faller snabbt i glömska. Boken blir mer bestående och eftersom man även jobbar tillsammans med en förläggare/redaktör så jobbar man mer med budskapen och språket. Det verkar också som att en bok är någon form av kvalitetsstämpel som gör att vanlig media bryr sig om det vi har skrivit. Det är också det senare som gör att det är möjligt att nå ut till bredare lager av personer som inte redan är intresserade vilket är roligt och givande.

   Att skriva och göra sitt liv ”tillgängligt” tar en del kraft det är naturligt frågan ovan handlar väl egentligen om det ger mer än vad det tar…min spontana känsla är att skrivandet ger mer än det tar men det är inte självskrivet och det känns inte alltid så…beror lite på dagsformen..

   Gilla

 2. Att kunna ha fördelen att skriva om den kunskap man har inom ett specifikt ämne eller livsval, som i ert fall, ter sig som en ynnest tycker jag. Det är många som behöver erhålla den kunskapen som ni besitter och många som säkerligen längtar efter nya bloggposter och även ny bok!

  Jag röstar för att ni skriver en till bok, lever på som vanligt i övrigt och njuter av livet!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Precis som du säger är det en ynnest att ha möjligheten att skriva en bok och påverka människor utanför den närmaste kretsen. Samtidigt så är det viktigt för oss att vi lever det liv som vi rekommenderar andra. Det finns gott om författare (speciellt av böcker inom ekonomi) som ska berätta för medelsvensson hur dom ska bli miljonärer genom sparande och smarta investeringar mens om själva lever ett lyxliv på en helt annan nivå än dom som de skriver böcker för. Det gör inte vi men ibland får jag känslan av att det uppfattas så eftersom vi är ”författare och föreläsare” och det är svårt att greppa för vissa att om vi skulle lägga motsvarande tid på något annat så skulle vi ha större möjligheter både att leva ännu billigare än vad vi gör idag och/eller tjäna per pengar om vi kände det intresset/behovet.

   Som sagt är det ett lyxproblem men likväl ett dilemma som vi brottas med ibland. När allt kommer omkring så lutar det nog dock starkt åt att vi skriver en bok till i någon form vid något tillfälle.

   Gillad av 1 person

 3. Det jag läser in är att ni vet vad som är rätt för er. Gå vidare på er inslagna väg, och lev det liv som ni vill. Självklart blir man smickrad av att få frågan från bokförlaget, men så länge ni inte själva känner att ni ”måste” utveckla ert koncept i en ny bok, låt andra ta vid. Nu har ju er blogg, kanske den räcker just nu. Helt plötsligt dyker en ny idé upp och ni bara måste skriva vidare. Då är det dags!
  Jag tycker att det låter toppen med de planer ni har framöver.
  Jag tror på kraften i att inte göra något alls om man inte vet vilket håll man ska gå åt (ingen förändring alltså).
  Kommer från en som hänger i luften för tillfället, i väntan på att få någon signal om vad som ska bli mitt nästa steg😁
  Lycka till med ert fortsatta härliga liv🌺
  /Carina

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vet inte om jag tolkar dig rätt men vi har verkligen genuint svårt att göra detta val. Anledningen är att det är att välja mellan olika väldigt goda alternativ.

   Spännande att du gjort en förändring och hoppas att du hittar vidare i dina nästa steg!

   Gilla

   1. Det är ju underbart, att ha flera bra val, förstår att det blir så mycket svårare då😊 Lycka till med vad ni än väljer, ni inspirerar oavsett🙏

    Gilla

 4. Jag kanske uppfattar det fel, men avstå inte från att skriva en till bok med anledningen av att nån anonym bloggläsare där ute ska tycka att ni inte lever som ni lär. Vill ni skriva en bok till så gör det! Om ni inte känner för det så avstå. Och nej, alla där ute kan ju inte skriva böcker om sitt ekonomiskt fria liv ( och tjäna pengar på det) men glöm inte att det sitter rätt många där ute som hoppat av ekorrhjulet långt innan FIRE begreppet blev populärt och det skrevs ekonomibloggar till höger och vänster. Med det sagt så skulle jag gärna läsa en bok till av er!

  Gilla

  1. Hej,

   Nej det är inte med tanke på kommentarer från en anonym bloggläsare som vi funderar på hur vi ska göra utan snarare för det exempel vi sätter. Min tanke som fri var alltid att fixa hemma, vara med barnen och kanske vikariera några timmar och lära mig några nya praktiska färdigheter. Det är också det senare som vi vill rekommendera andra, samtidigt har det ju blivit så att vi under de senaste åren i varit ”författare och föreläsare” förutom vår huvudsysselsättning som hemmaföräldrar och min oro är mer allmän att budskapet som vi försöker ge blir mindre ”genuint” eftersom vi i någon mån inte just nu lever som vi lär..om det går att förstå vad jag menar?

   Gilla

   1. Jag tror jag förstår. Att skriva en bok blir ju lite av ett moment 22; genom att skriva boken om livet ni lever så lever ni inte livet ni skriver om. Och det känns ju som ett nedköp både för läsaren och för er själva kan jag förstå. Kanske bara leva fria lite till och skriva en bok senare om det känns roligt?

    Gilla

 5. Med tiden, blir det uppenbart som fri att vi aldrig kommer bli mer än någon procent av en population.

  Det finns böcker skrivna ur alla möjliga synvinklar och för människor med olika förutsättningar och personligheter.

  Det kan aldrig bli ekonomiskt effektivt att skriva en bok på svenska om ett så smalt ämne.

  Känner man att man absolut måste få denna bok skriven, så absolut, annars gör något annat skoj, som ger lite mer pengar för tidstjuven.

  Som fria får vi inte sluta att vara effektiva med våran stund på jorden.
  Livet går inte i repris!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju självklart som du säger och det är inte min fundering egentligen. Snarare är det det omvända att trots att det att skriva böcker (speciellt på ett smalt ämne men i stort sett för de flesta författare i Sverige) är väldigt dåligt om man tänker ekonomiskt. Samtidigt är det ju väldigt givande och det är ju den friheten vi har köpt oss.

   Det är sjukt roligt att skriva men bara om det tas emot på ett bra sätt och om när det kommer fram personer och berättar om sina livsstilsförändringar. Vad kan vara mer givande!

   Gilla

 6. Jag tror att man även som FIRE måste hitta mening och engagemang i något specifikt för att trivas i längden och leva ett innehållsrikt liv. Jag har också funderat på att ta andra typer av jobb för att testa på och tjäna lite extrapengar. Varje gång kommer jag fram till samma sak, varför inte bara satsa på det jag älskar att göra oavsett om det ger nån inkomst eller inte. Det är FIRE för mig. Jag tror vi mår bra av att fortsätta sträva efter att utveckla och fördjupa oss i det vi gillar att göra. Att irra omkring mellan 100 saker som kanske iofs är roliga saker men inte ger någon riktning i livet tror jag kan kännas tomt efter en tid.
  Så skriv boken om ni älskar att skriva och förmedla ett budskap. Om inte, hitta något annat ni älskar och gör det innerligt och på era egna villkor. Jag tror man ska satsa hårt på något specifikt som FIRE.

  PS, jag går själv in i FIRE nu och ska göra vad jag kan för att hitta mitt nya sammanhang som känns givande för mig. Jag har inget emot att jobba ganska mycket så länge det är med mina egna saker och att det är jag som styr med passionen som kompass. Men jag har svårt att se mig hålla passionen i livet igång genom att ta ströjobb.

  Tack för en bra blogg som jag läst länge….

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt klart en poäng, men jag skulle säga att det för oss efter så pass lång tid som fria snarare handlar om att välja mellan olika goda ting…vilket är nog så svårt.

   Att ta ströjobb är ju kanske inte i sig en ”passion” för mig handlar det snarere om att få en omväxling i livsrytm och att träffa andra människor (i skolans värld både vuxna kollegor och barn). Passionen har jag egentligen för att vara ute i naturen, läsa, lära, skriva och vara med mina egna barn och inte minst min fantastiska fru. Det utesluter inte att jag kan uppskatta att göra annat ibland. Att ta motsvarande arbetsuppgifter på heltid skulle inte vara aktuellt för då skulle det bli lite tid över för det som är livets huvudmening.

   Jag lyssnar på några engelskspråkiga poddar och där förekommer ibland begreppet ”tilt in” dvs att luta sig in i en uppgift och ge den sitt allt för att sedan luta ut och ta sig an något annat. Det handlar mycket om att kunna ha den balansen man vill ha över tid med många olika delar i livet samtidigt som en uppgift (som tex att skriva en bok) kan få ta lite mer tid och fokus under en kortare tid varefter man återgår till ”normal läge” eller lutar sig in i någon annan uppgift.

   Gilla

   1. Gillar i och för sig tanken med tilt in. Då kan man hänge sig något 100% och sedan dra sig ur när man känner för det utan att känna sig besviken över att det inte var ens livsmening. 👍🏽

    Gillad av 1 person

 7. Nu kommer ett rätt själviskt svar: Jag skulle vilja att ni lever mer av det liv ni valt att leva, utforska möjligheterna där och göra lika intressanta och välskrivna blogginlägg som hittills. Det skulle vara en stor inspiration för alla dem (och mig!) som vill leva ett rikare och enklare liv. Skriva bok är bra, men det är lätt att det blir ”uppföljare till varje pris”. Eftersom ni ens ställer frågan kanske ni egentligen redan vet svaret? 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du pekar på något men kanske inte det du tror vilket är det som är så himla intressant med att diskutera med er läsare, man blir så glad! Vad du säger egentligen är att du som redan är intresserad av livsstilen föredrar att vi visar på exempel kring hur vi lever och berättar om det här på bloggen och det respekterar jag mycket och blir väldigt glad av. Effekten av att skriva en bok är dock en annan då boken kanske framförallt riktar sig till dom som inte har tänkt tanken. Skulle vi skriva en bok till skulle vi nog göra det lika svårt för oss själva som vi gjorde första gången och skriva en bok som inte liknar det vi gjort tidigare för att kanske fånga några personer som inte tilltalades av den första. Det ”enklaste” som du också säger i din kommentar är att bara skriva en uppföljare, gärna med lite samma formmässiga språk och tilltal och på så vis säja fler böcker till samma läsare och det skulle vara tråkigt och helt ointressant.

   Däremot så tycker vi att det finns utrymme för att fler får upp ögonen för ett annat och bättre liv och skulle vi kunna bidra till det skulle det vara fantastiskt. Därmed ställer vi frågan helt öppet och har inte slutligen bestämt oss för vad vi ska göra…

   Återigen tack för en intressant och tänkvärd kommentar!

   Gillad av 1 person

 8. Jag önskar: Skriv gärna mer. Jag och många fler har blivit inspirerade. Jag tänker att det är viktigt att göra sin insats, stora eller lilla, för att förbättra jorden. Ni har beskrivit praktiska vägar för att minska de kommersiella krafterna grepp om oss, hur man kan leva en annan typ av liv och hur just ni har gått tillväga. Vi behöver goda exempel! Tack för den fina boken!! Planetskötare Nilsson

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi vill verkligen motivera flera till att förändra sina liv i en riktning som är bättre för både det egna livet och för planeten. Frågan är väl kanske egentligen görs detta bäst och mest effektivt genom att skriva en ny bok som kanske har möjlighet att nå nya grupper eller görs det bäst genom att ”leva livet” och kanske då och då skriva om det på bloggen.

   Kul att du gillade boken:-)

   Gilla

 9. Eller vänta ett år med att skriva nästa bok för följden av att ni skriver nu under 2020 är att ni får resa runt år 2021 och göra alla intervjuer precis som ni gjort nu under 2019. Kul men lite jobbigt har jag hört ibland.
  Det kanske är en syssla som ska skjutas på framtiden ett år till när barnen är ytterligare lite större.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra poäng om eventuella mediaframträdanden etc under 2021. Nu tror jag i och för sig inte det blir lika mycket med en uppföljare men vem vet..

   Gilla

 10. Jag tycker att ni kan vänta med nästa bok. Om ni känner för det när ni gör nästa ”årsplanering” så planera in den då.
  Om nedlagd tid på att skriva inte genererar så många kronor in så kan ni hellre använda den tiden på att göra roligare saker med familjen tycker jag.
  Däremot ser jag fram emot nästa bok.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Christer och tack för din kommentar,

   Först vill jag tydliggöra att kommentaren kring att ”man inte blir rik” mer handlar om att vissa verkar tro att vi tjänar massor med pengar på föreläsningar och böcker och därmed inte lever det liv som vi rekommenderar för andra. Boken behöver dock inte ge några stora pengar och är det något som motiverar oss så är det när vi hör att den har förändrat någons liv..att någon har gjort positiva förändringar…det kan ju ske likväl hos någon som lånat den på bibblan eller lyssnat på ljudboken.

   Jag tycker dessutom att det är riktigt roligt att skriva och en möjlighet att nå andra än dom redan övertygade villket är intressant…det är bara en fråga om balans…vi lutar nog åt att skapa en ny bok..men beslutet är inte riktigt taget ännu..

   Gilla

 11. Håller med Skogsanna och Christer.
  Avvakta ett tag (1 år?), borde kunnat utkristalliserat sig om det passade att göra en bok till då. Tror inte tillfället nödvändigtvis försvinner för att ni inte hoppar på det nu. Kanske blir annan inriktning/ämne men nog hittar ni något att skriva om, givet att glöden fortfarande finns.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Glöden för att skriva finns redan nu och det har egentligen varit lite svårt att inte redan sätta igång..frågan är väl mer kring vad som ger läsaren mest…att vi lever det liv vi rekommenderar andra eller att vi lever ett ”författar liv”..det senare har minst lika hög kvalitet ur vårt perspektiv men risken är väl möjlighet att vårt liv inte blir lika representativt för en bredare massa…tänker jag och det går att förstå..

   Gilla

 12. När jag läser dina kommentar i kommentarsfältet, Oskar, låter det som att ni skulle vilja skriva boken, men ni vet inte om ni är beredda att betala ”priset” (mindre tid till annat). Finns det något sätt ni skulle kunna ordna det så att själva skrivandet med boken blir roligare för er? Det är lätt att man låser sig i ”antingen gör jag A eller B” och missar gråzonerna däremellan. Ni kanske t.ex. skulle kunna boka in en skrivarhelg på samma sätt som ni gör med era kick-offer och börja skriva på/skissa på boken, och se om det känns kul att ge sig hän åt boken? Eller bestämma er att skriva boken i ert eget tempo, t.ex. klämma in skrivdagar när det passar, men också kunna vara ute och gå i skogen m.m. om ni hellre känner för det. Hoppas att ni hittar en kreativ lösning på ert dilemma och väljer något ni är nöjda med i längden!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi kommer nog göra lite av varje precis som jag skriver men det är min ansluta övertygelse att man måste ha ett huvudfokus. Även om vi är fria så har vårt dygn ändå bara 24 timmar och vi vill både sova och ta hand om våra barn etc vilket tar en stor del av den tiden i anspråk. Det betyder att det ibland blir ”konflikt” mellan olika saker som skulle vara roliga att göra och det är då det är bra med en prio. Om vi väljer att skriva boken så kommer det vara vår ”prio” under åtminstone 6 månader i år…det betyder att det kanske blir några färre skogspromenader och någon fler gång när jag tackar nej till ett vikariat men det tar inte bort helt från allt det andra.

   Om vi skulle planera att skriva en bok men skjuta projektet på framtiden så tror jag att den fortfarande skulle mala lite i mitt sinne och då tror jag att det skulle vara bättre att säga nej nu och sedan inte komma tillbaka till den frågan på några år…det är mitt perspektiv..

   Gilla

 13. Jag tänker på frihet och det är att ha valet att välja det man själv vill. Om ni vill skriva bok och brinner för nya bra idéer som väntar på att skrivas ner så ska ni absolut göra det. Om tillfället ges nu, så är ni fria att ta det nu. Det är väl därför ni har valt att vara fria för att ta vara på de tillfällen som ges och göra det som känns meningsfullt. Vad känns mest meningsfullt? Om ni har ett annat större projekt som ni brinner mer för är det det projektet ni ska välja. Att tacka nej för att skrivandet skulle inskränka på friheten vore tokigt. Då måste man säga nej till mycket i livet som lägger anspråk på ens tid. Det som får lägga anspråk på ens tid är det man själv valt. Det är frihet att få välja!
  Utan både er bok och blogg tror jag många skulle känna sig fattigare och mer låsta. Jag uppskattar att ni sprider ordet om olika sätt att leva och att vi inte är så begränsade ekonomiskt som samhället fått oss att tro.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt klart en poäng och vi har inget emot att ta oss an lite större projekt om det känns relevant och roligt. Min frågeställning utgår nog egentligen från ett ”utanför perspektiv” och att vi på olika sätt vill påverka andra att tänka mer i dessa banor för att själviskt bli mer fria men också i ett bredare perspektiv för att bygga ett mer hållbart samhälle. Frågan är nog egentligen – Hur påverkar vi bäst och mest, genom att skriva en bok eller genom att ”bara” leva det fria livet och försöka vara förebilder?

   Kul att du tycker att det finns ett värde i det vi skriver och gör, det värmer alltid att höra!

   Gilla

 14. Hej! Jag har en ide vad ni skulle kunna skriva en bok om. Besök en högskola eller universitet. Såklart om det är ok från rektorn. Ha en föreläsning om ”Fire” och det ni har gjort med erat liv. Det borde vara på hösten och sista året dessa studenter studerar samt civilekonomlinjen eller annan tyngre linje. Låt studenterna läsa eran bok som kursmaterial. Gör återbesök och svara på frågor och liknande. Syftet är ju att få dom att förstå detta med investeringar och ”ränta på ränta”. Återbesök på våren och strax före slutet på deras utbildning. Därefter kontakt via e-mail eller liknande. Detta projekt kan ju egentligen ta hur lång tid som helst och det går ju att skriva flera böcker om resultatet.

  Rektorn kommer inte att tacka nej då detta sätter han skola på ”kartan” alldeles gratis och avlastar någon lärare lite.

  Med vänlig hälsning Barry Cotz Sundsvall

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Väldigt spännande upplägg, den boken skulle jag gärna läsa. Mer tveksamt om vi vill skriva den😉😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s