vår ekonomi

Vår ekonomi – Vilka kostnader ingår var?

Detta inlägg är tänkt att kunna leva länge som referens för nya läsare här på bloggen så fortsätt gärna med frågor och funderingar så uppdaterar vi gärna med mer info! 

När vi presenterade utfallet för våra utgifter för mars så kom som ett brev på posten frågan om vad som faktiskt ingår i olika kategorier i vår budget. Vi har haft den här livsstilen väldigt länge nu och är nöjda med vår utgiftsnivå och har en god övergripande koll vilket innebär att vi blivit mindre och mindre detaljerade över tid vilket också syns i våra månadsuppföljningar som är ganska summariska. Det är dock oftast viktigt när man kommer igång att vara detaljerad så därför tänkte vi presentera vad som ingår i vilket kategori i en tabell för den som är intresserad. (Berätta gärna om vi råkat missat något så uppdatera vi eftersom).

IMG_1332

Tabellen ovan ska läsas som följer:

  1. Längst till vänster så framgår de kategorier som vi följer i vår budget och inom parantes är den ungefärliga utgiftsnivån över tid (dvs snittet över många år) för den kategorin.
  2. Den andra kolumnen är de stora utgifterna i varje kategori, dessa utgör uppskattningsvis sammanlagt cirka 75% av den totala kostnaden och är alltså de stora kostnaderna för oss.
  3. Den tredje kolumnen visar övriga kostnader i budgetkategorin, diverse smått och gått som också ingår.
  4. Den fjärde kolumen är sådant som många andra har kostnader för men som vi i det stora hela har avstått ifrån.

Vår sammanlagda budget per månad över tid är 20 000 kr i månaden och inom parantes syns ungefär hur den fördelar sig mellan olika kategorier . När vi skrivit bok och blivit frågade i media så behöver man ju nästan säga en siffra (20 000 kr) för att det ska bli enkelt och greppbart men egentligen så skulle vi hellre vilja uttryck oss som att vår budget i stort sett alla månader är inom spannet 15-25 000 kr. En vanlig månad på hemmaplan när vi inte gör något ”speciellt” så ligger nivån på cirka 15 000. Enskilda månader har utgifterna varit så låga som 10 000 kr medan vi så klart även haft månader där större reparationer eller inköp dragit upp utgifterna till 100 000 kr eller mer (Lite mer information om vår ekonomi finns samlat här)

Ni var flera som frågade efter detta, besvarar detta era frågor eller behövs det mer detaljer för att förstå?

Ny på bloggen och undrar hur vi kan leva gott på så lite? Då får vi tipsa om att du ska läsa vår bok, den finns på många bibliotek..finns den inte där brukar det gå att lämna en önskan om inköp eller så är vi ganska säkra på att du kan spara in priset för ett eget inköp på några dagar om du tillämpar bara några av tipsen! 

30 reaktioner till “Vår ekonomi – Vilka kostnader ingår var?”

  1. Hej
    En bra uppdelning tycker jag. En del av era utgifter har inte jag och i min budget så finns en kategori Djur. Har dom senaste 7 åren lagt ut ca 150000 på hunden (som har diabetes ) trots försäkring på den. Bara hans specialmat kostar 1100 i månaden. Han är en älskad familjemedlem så det har varit värt det för oss.
    Och stort tack för att ni delar med er 👍🏻

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar, tänkte nog att den skulle komma och jag tänkte lite på husdjur och var det skulle ingå? Är det en helt egen kategori, något relaterar till barnen eller kanske ”övrigt” vet inte då vi inte har, inte haft å inte kommer ha husdjur..vad tänker du? Var hör det hemma i er budget…

      Gilla

  2. Hej,
    Ser bra ut.
    En tanke som jag fick och undrar hur ni ser på.
    Vad gäller underhåll har du med det i budgeten men inte renoveringar. Vad anser ni är skillnaden? För min del anser jag att större renoveringar i vårt radhus i stadsområde är till viss del värdehöjande men svårt att garantera givetvis då det påverkas av så mycket annat. Eller räknar ni med att göra alla renoveringar själva?
    Jag har räknat grovt i en renoveringsplan på cirka 30 år och fick då en summa om cirka 2000 kr/ månaden för framtida renoveringar baserat på dagens cirkapriser och att jag gör stora delar själv av underhåll och enklare renoveringar utom vatten, kök och tak. Detta belopp har jag i budgeten, sen slår det grovt varje år men bra att ha ett utgångsvärde.

    Tack för en bra blogg. Har bidragit till att vi delvis ändrat livsstil även om vi eran filosofi också alltid funnits nära till hands för oss. Sparar cirka 50 % av våra löner som är något högre än medellönen i Sverige och vi har ännu inte passerat 30 och har redan köpt boende och cirka 1,5 mnkr i fonder varav det mesta i aktiefonder.
    Gneten vinner!

    / trogen läsare

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar, vi har slutat prata om ”renoveringar” därför att vi tycker att det allt för ofta handlar om olika typer av standardhöjande saker som utbyggnader och rent kosmetiska förändringar av hemmet som gömmer sig i den kategorin. Därför har vi valt att ha kategorierna ”underhåll” som är rent vidmakthållande av den nuvarande standarden (typ målning) och sen ”inredning” som är sådant som vi gör för att vi ska trivas i hemmet. Vi tycker själva att det blir tydligare så men inser att det kan vara förvirrande för en utomstående. Ska försöka fixa till terminologin i sammanställningen så att det blir tydligare.

      Kul att läsa om att ni finner inspiration i vår filosofi redan vid väldigt unga år, önskar jag att jag varit så klok tidigare:-)

      Gilla

  3. Hej!
    Bra sammanställning. Här kommer mina funderingar!
    Har ni aldrig haft studielån? Eller är de betalda? Var skulle ni lägga in den kostnaden i er budget?
    Värdeminskning på bilen tycker jag är svår att räkna ut. De tar ju väldigt lång tid innan den kostnaden märks. I bästa fall 10 år innan man måste köpa en ”ny” bil. Eller är det månadskostnaden/sparandet till en ”ny” framtida bil som avses?
    Var lägger ni in amortering på huslån?
    Tusen tack för inspirationen till ett friare liv!

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi har ett litet studielån kvar (Maribel) men eftersom vi parallellt med detta har ett kapital som med råge räcker för att betala av detta om vi ville så ser vi snarare detta som en kostnad för att finansiera vår portfölj varför räntan dras av från detta när vi sammanställer våra passiva inkomster. Amortering på lån är ju bara en omflyttning av pengar mellan olika rader i balansräkningen.

      Vi vet ju att vi någon gång kommer köpa en ”ny” begagnad bil. Grovt uppskattat rör sig detta om 50 000 kr eller där omkring var 10 år. Vi lägger inte undan detta men det finns däremot med i beräkningen av vad bilen kostar långsiktigt.

      Vi har ingen amortering på huslån då dessa är under 30% av bostadens värde men om vi skulle ha det skulle det vara utanför den här budgeten då det är en omflyttning av pengar inom balansräkningen där sparkontot minskar i samma omfattning som lånet minskar.

      Kul att vi kan inspirera!

      Gilla

  4. Hej! Vilken bra sammanfattning. Har en fråga om resor. Tycker mig komma ihåg ett inlägg där ni pratade om semester och där ni delade upp dessa på 3 år. Sverige Europa och Världen och att ni sparade tror jag 4500kr till detta varje månad. Jag tyckte det var så smart. Finns dessa kostnader med i det ni kallar fickpengar?

    Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Man brukar ju säga att internet aldrig glömmer men här skulle jag nog hellre vilja säga att läsarna aldrig glömmer. Vi hade tidigare ett tankesätt som du beskriver där vi sparade till semestrar i tre olika perspektiv. Ett år i Sverige, Ett år i Europa och ett år i Mexiko/USA, vi sätter fortfarande av pengar separat tillsammans med barnen (ett inlägg om detta kommer inom kort) men vi har inte öronmärkt dessa lika tydligt längre. Vi har nämligen märkt att det inte skiljer så mycket mellan de olika åren i kostnader och vi vill inte heller sätta undan en stor summa pengar till något då det ibland kan bli lite självuppfyllande att den då ”ska gå åt”

      Som sagt vi återkommer lite om hur vi sparar till och med barnen i ett senare inlägg och där hoppas jag att det kan bli lite tydligare.

      Gilla

  5. Hej!
    Jag har precis läst färdig din bok och vill tacka för inspiration. Jag är lite av en nybörjare när det gäller excell-ark och budget och tycker att vissa kategorier är fyrkantiga. Ser i artikeln ovan att du kategoriserar 4500kr från semesterkonto som intäkter (fickpengar). Vi sätter av 3000kr/mån på semesterkonto och då vill jag kalla det för utgift (konsumtion). Kan du snälla förtydliga?
    Tack igen för inspirativ läsning!

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      När du säger inlägget ovan så antar jag att du menar genomgången av vår ekonomi för juli/augusti? I kolumnen längst till vänster i den sammanställningen finns våra utgifter. Dessa utgifter finansieras av olika källor och denna månad är en av dom källorna en semesterfond som vi har tillsammans med barnen. Den går vanligen till långresor var annat eller vart tredje år men nu har vår nästa resa blivit framskjuten och vi fick dessutom ändrade planer för sommaren vilket gjorde att vi förstärkte budgeten från det hållet. Hade allt varit som vanligt hade vi istället hyrt ut vårt hus på hemmaplan medan vi var på semester och då hade det varit inkomsten. Hoppas det blir tydligare.

      Gilla

Lämna en kommentar