vår ekonomi

Vår ekonomi – hur såg det ut i september?

Då är alltså september till ända, som vanligt det närmaste man kan komma definitionen av en vanlig månad. Under september höll vi en föreläsning om vår bok och fick den här gången förmånen att besöka biblioteket i Mjölby (här hittar du vårt program vilket innehåller några till föreläsningar under hösten). Månadens tema har varit ”rensning” vilket vi beskrivit i detta inlägg. Vi har också haft lite skördetema och plockat äpplen i trädgården och svamp i skogen. På barnens friluftsdag den sista september stängde vi av vårt wifi och gjort äpplemos och torkade äppelringar tillsammans en aktivitet som gav mersmak.

Men nu till dagens huvudämne nämligen utfallet för våra utgifter i september! Med start januari började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många har uppskattat det så vi fortsätter åtminstone året ut.

Nedan är en sammanställning av utfallet för september: 

IMG_3558

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 19 200 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga 3 500 kr . Det ger ett netto på totalt -15 700 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskade med det beloppet.

Detta var också utgifts-mässigt en ganska vanlig månad  och väldigt nära vår långsiktiga målnivå på 20 000 kr i månaden. Även i en vanlig månad döljer det sig några ovanligheter, kort beskrivning nedan:

I en kategori hade vi ovanligt höga utgifter. Det var framförallt boende som var ovanligt högt denna månad med både försäkring (årlig utgift) och sophämtning och vatten (kvartalsvis utgift). På inredningskontot hade vi dock ett positivt netto då vi sålde saker för mer än vad vi köpte.

I andra kategorier var utgifterna lägre än vanligt. Framförallt bilen kostade väldigt lite den här månaden då vi har kunnat gå och cykla mycket och större delen av utgiften i kategorin ”transport” avser en ny (begagnad) cykelkärra och ett par extra fästen till den. Trots dessa extra kostnader var alltså transportkostnaden lägre än vanligt.

Övriga utgiftsposter var i linje med vad som är normalt eller något under.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Skönt på något vis med en vanlig månad efter ett antal ganska ovanliga  månader både ekonomiskt och praktiskt med långsemester i Spanien och uthyrning av vårt boende via AirBnB etc.

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det något ni skulle vilja fortsätta se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

Om du är ny på bloggen läs gärna mer under vår ekonomi

11 reaktioner till “Vår ekonomi – hur såg det ut i september?”

 1. Jag tycker om sammanställningar som denna. Har man inte gjort resan eller vet var man ska börja är det nyttigt att se hur ekonomin hänger ihop. För egen del är det också nyttigt att mäta och se utfallet månad för månad. Vi använder appen Tink för detta ändamål och det fungerar fint för oss.

  Våra månadskostnader är klart högre. Som bäst har vi varit nere på 22 000 kr och som sämst (efter vi började spara) 30 000 kr. Då är vi två heltidare som betalar A-kassa och annat som också kan skalas bort. CSN kommer försvinna om några år och även vår amortering på huset. Sub 20K känns möjligt!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du uppskattar sammanställningen. Våra månadskostnader var högre så länge vi arbetade. Vi hade då både jobbpendling, en del jobbkläder, måltider och dessutom mer barnomsorg. När vi båda arbetade var vår budget 25 000 i månaden. Trots att våra barn nu är äldre och generellt har lite högre kostnader och dessutom har vi ju ändå haft viss inflation tillexempel på matpriser de här åren så ligger vi alltså ca 20% under vår budget innan vi slutade med våra heltidsjobb.

   Utgifterna tenderar ju att variera mycket över tid och vår variation är nog högre än den du beskriver med hus, bil etc där större kostnader ibland kan uppkomma.

   Gilla

 2. Gillar månadssammandragen för det ger en så bra inskit i att ni verkligen nu lever ert liv på den frihetsbudget ni gjort upp. En verklig inspiration! Eftersom jag är en rikitg siffernörd skulle jag gilla om det i sammandraget skulle finnas en spalt för varje kategoris medeltal hittills per år, eller ens för den totala summan, för då skulle man kunna följa med om ni på års nivå kommer komma in under/över budget. Tack för en inspirerande blogg!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du uppskattar! Tanken är att detta ska vara en enkel uppställning som inte blir för förvirrande. Har dock redan funderat på att göra en årssummering slutet av året för att visa på det du eftersöker men då som ett separat inlägg med ”helåret”. Där man både kan fundera över hur snittet för året ser ut men också hur kostnader varierar över året med säsonger etc. Tänker att detta kanske är lättare att ta separat än att försöka göra för mycket i ett inlägg? Vad tänker/tycker du om det?

   Det är alltid en avvägning mellan att ge mer info och att göra det rörigt för nya läsare….

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är i huvudsak pengar som kommer från avkastning men vi ”äter” också lite av kapitalet under den perioden som vi är inne i just nu. I vår plan ingår att det ”fria kapitalet = aktier, ränta och sparkonto” kommer krympa ihop en hel del fram till den dag som vi får tillgång till våra pensionsavsättningar (tidigast om 12 men mer troligt om 15 år).

   Det finns en kort beskrivning här kring hur vi har tänkt att det ska fungera över tid.

   https://enkelboning.com/var-ekonomi/

   Gillad av 1 person

 3. Hej!
  Följt dig ett bra tag nu men lite dålig på att kommentera.. Du gör ett kul och intressant jobb med bloggen. Fortsätt så! Jag gillar dina månadssammandragen för det ger en bra insikt och jämförelser till vårt hushållsbudget. En bra inspiration!
  Undrar om ni har amortering inräknat i boendeutgiften?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar och kul också att du nu har kommit igång och kommentera. Vi har inga amorteringar på vårt lån som motsvarar mindre än 30% av bostadens värde. Vad som ingår vad i får budget har vi beskrivit här.

   https://enkelboning.com/2019/04/05/var-ekonomi-vilka-kostnader-ingar-var/

   Det händer också att vi extra amorterar när vi får ”extra inkomster” vilket vi beskrivit i detta inlägg

   https://enkelboning.com/2019/04/08/var-ekonomi-var-tar-extra-inkomsterna-vagen/

   Gilla

 4. Hej,
  Det hade varit intressant om Ni vid årets slut uppdaterar balansräkningen också och inte bara gör sammanställning över kostnaderna. Det blir ju ett sjysst bokslut och något för oss andra som kämpar att jämföra med.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Självklart ska vi uppdatera balansräkningen oxå vid tillfälle…årskiftet kan ja vara en bra tid för sånt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s