ekonomisk frihet, Familjeliv, Life hacks, Livsstil, semester

Hyr ut bostaden under semestern

Mitt hem är min borg, eller? Vi har skrivit några inlägg om vår resa till Spanien där vi delat med oss av budget, utfall och maten, flera har önskat ett inlägg om hur vi gjorde när vi hyrde ut vårt hus samtidigt som vi var bortresta i 6 veckor så här kommer det!

Det här var första gången som vi testade att hyra ut vårt hem. Vi har en stuga på vår gård som är långstidsuthyrd men att hyra ut vår egen bostad veckovis var nytt för oss. Det innebar en hel del förberedelser men vi tyckte helt klart att det var värt det då vi kunde hyra en fin bostad i Galicien, Spanien för pengarna vi fick in på att hyra ut. Boendet i Galicien kostade oss 19500 kr för hela perioden (28 dagar) och vår uthyrning på  hemmaplan gav en intäkt efter avgifter, skatt etc på 20 000 kr. 

Vi hyrde ut vår bostad via Airbnb  vi hade satt en uthyrningsperiod på ca. 6 veckor och den blev uthyrd under nästan hela perioden till 4 olika familjer. Vi valde att lägga upp vårt boende som uthyrningsbart endast veckovis för att minimera antal incheckningar/utcheckningar. Visst hade det varit bra om vi hade fått en familj som hyrde under hela perioden, samtidigt bygger Airbnb på att du får många betyg/recensioner så ur den aspekten så är det bra med flera som hyr, i alla fall om det är första gången.

IMG_1987

Bilder från vårt hus när vi plockat undan saker och städat inför uthyrning. 

Under våren hade vi också registrerat vårt boende på Home Exchangeen plattform som erbjuder byte av bostad. Det går att göra ett byte rakt av med en annan familj eller så får man poäng när någon bokat ens eget boende för poäng (guest points), poängen kan du sen använda på ett annat boende. Vi hittade ingen att byta med rakt av via den här appen och det dröjde innan vi fick förfrågningar på vårt boende. När vi var nere i Spanien fick vi en del förfrågningar men då var ju vårt boende redan uthyrt via Airbnb. Man får en grundpoäng när man registrerar sig på Home Exchange, den poängen räcker till ca. 5-7 nätter beroende på var man vill hyra. Har man väl etablerat sig på den här plattformen så är det säkert ungefär lika smidigt som Airbnb. Kan tänka mig att det uppstår mycket respekt och hänsyn till andras boenden då de flesta hyr ut sina privata boenden som de själva bor i. Ska man använda sig av HomeExchange är det nog bra att vara ute i god tid, registrera dig minst ett år innan din resa så att du kan börja bevaka vad som finns och skicka ut förfrågningar på byten dit du vill resa. Bra också om du får ett tillfälle att använda startpoängen innan du själv hyr ut så att du kan få ett omdöme som gäst.

DSC04480

Boendet vi hyrde i Coruxo, Galicien. Vi föll för den härliga trerasen, läget och utsikten över bergen och vinrankorna.

Airbnb bygger på att både hyresvärd och hyresgäst sköter sig, mycket hänger på dina omdömen och antal omdömen. Ett populärt hus dyker till exempel upp högre i listan på orten där du hyr eller hyr ut. En del kanske tycker att det känns olustigt att någon annan ska bo i ditt hus och sova i din säng, men kan du tänka dig att själv sova på hotell och i andras stugor så är det ju lite samma sak. En annan grej som gör att en del inte hyr ut är kanske också rädsla över att något kan hända med huset medan man är borta. Airbnb har en värdgaranti som täcker vissa skador på egendom som orsakats av hyresgästen, annars är det det vanliga hemförsäkringen som gäller.

IMG_2931

Omgivningarna och stranden i Coruxo. Närhet till allt och möjligheten att leva bilfritt.

Att hyra ut kräver en insats och kanske är det främst det som hindrar många från att hyra ut. Räkna med att det tar ett par timmar att fixa en bra annons och några dagar med att ställa i ordning huset innan uthyrning, tänk dig en variant av flyttstädning så tror jag de flesta förstår insatsen som krävs. Även om det innebär en del jobb, så nu när vi har testat och upptäckt vilken ren vinst det är så kommer det vara svårt för oss att motivera att resa iväg utan att hyra ut vårt boende under samma tid. Nedan följer ett gäng tips som du kan tänka på när du ska hyra ut.

Tips för uthyrning

 • Ta fina foton av ditt hem när det är undanplockat och välstädat. Om du vet att du ska hyra ut nästa sommar så börja fota redan nu och samla bilder så kan du plocka fram dem när du lägger ut ditt boende. Glöm inte exteriörbilder.
 • Foton av omgivningarna. Lägg gärna till några bilder av omgivningarna och sevärdheter som finns i trakten där du bor. Det ger en känsla för helhetsupplevelsen. Om du hyr ut i olika säsonger se till att du har exteriörbilder som visar t ex både sommar och vinter.
 • Kolla andras annonser eller där du själv har hyrt. Hur beskriver de sitt hem och vad faller du själv för när du vill hyra och utforma din annons på liknande sätt.
 • Var noga med att beskriva ditt hem, vad som finns i omgivningarna, hur långt är det till närmsta mataffär, finns det bussförbindelse, ingår cyklar i boendet, är det nära till bad? Ju tydligare beskrivning desto större chans att få det uthyrt till rätt gäst.
 • Skriv ut en manual/guide med bra-att-ha-information till gästerna. Var ska de slänga skräp, koden till wi-fi etc. I Airbnb-appen kan man lägga till en ”husmanual” vi tycker också att det är bra att det finns en utskriven kopia på en synlig plats i huset.
 • Lakan/handdukar, ska detta ingå? Om det ska ingå så tänk till hur det ska hanteras (tvätt och nya lakan mellan incheckning). Om det inte ingår så ska det här framgå tydligt i beskrivningen. Gäster från andra länder är ovana vid att man tar med sig eget.
 • Städning, ska detta ingå? Om det inte ingår, se till att det finns gott om städmaterial och att det är lättillgängligt för gästen att hitta dessa. Gör en checklista för städning (lägg till den i husmanualen) så att gästerna vet vad som förväntas. Den här typen av checklistor går säkert att hitta färdiga mallar som du kan modifiera efter hur du vill att det ska städas i ditt hem.
 • Nyckel och incheckning. Tänk till hur det ska hanteras så att det funkar för dig och de som ska hyra. En nyckelbox på huset? Ska de hämta nyckeln hemma hos någon? Kommer någon och möter upp och lämnar nyckeln? Vi löste det med en nyckelbox som vi skruvade fast på huset. Gästerna fick ett meddelande från Airbnb-appen ca. 24 h innan incheckning med koden till boxen så vi behövde inte tänka på det inför varje incheckning.
 • Ha en kontaktperson på plats hemma om du är bortrest samtidigt. Kommunikation sköts smidigt via Airbnb-appen men det kan vara skönt både för dig som hyr ut och för den som hyr om det finns en person att prata med om det skulle behövas något under tiden du själv är bortrest.  Det är också bra att ha en person som kan kontrollera om hyresgästerna skött städningen så att du kan ge ett ärligt omdöme till gästen. I vårt fall fick vi hjälp med det här av mina föräldrar men tänker mig att det kan vara en perfekt uppgift för en tonåring som vill tjäna en slant. Du kan även lägga till medvärdar i Airbnb så att ni gemensamt kan sköta boendet i appen.
 • Krukväxter. Har du någon som ska vattna när du är bortrest, samla krukväxterna på ett och samma ställe så blir det enkelt att vattna för den som sköter dem. Vi hade våra i ett rum i källaren  och mellan incheckningarna så fick de en skvätt vatten av min mamma.
 • Tomma ytor och få saker framme. Vi föredrar själva att hyra lägenheter och rum som är ganska tomma på saker. Det här är en utmaning när man hyr ut sitt privata boende som man använder året om. Vi har ett flertal skåp, byråer mm med lås så vi plockade undan så mycket prydnader och grejer som möjligt och stuvade undan grejor i dessa skåp och byråer. Kläder i garderober packades ner i plastbackar som vi ställde i källaren. Markera skåp eller rum med sånt som inte gästerna har behov av med en trevlig ”privat”-lapp.
IMG_3252
Ett mysigt Airbnb vi hyrde i Tyskland.

Vi gillar verkligen att hyra privata boenden via Airbnb det passar oss väldigt bra som är en familj på 5, oftast är det mer personligt, prisvärt och praktiskt (”Familjen Fris 3 P:n” 🙂 ). Nu när vi har hyr ut så känns det kul att kunna erbjuda andra familjer att få komma till vårt hem, att få en inblick i vårt hem och upptäcka omgivningarna runt Leksand som vi älskar! Hyr man hos oss så ingår förstås cykel! 🙂

Är du sugen på att hyra ut? Har du någon gång drömt om att driva ett bed&breakfast? Blir det här något du gör under nästa resa? Eller bor du i en storstad och har ett rum över? Vet att en del som besöker storstäder gärna hyr ett rum för enstaka övernattningar för att till exempel gå på konserter eller teaterbesök.  Testa! Genom att hyra ut så så kan man leka hotell, tjäna lite pengar och göra en vistelse trevlig för någon annan!

Använd gärna den här länken om du vill börja hyra ut via Airbnb.

11 reaktioner till “Hyr ut bostaden under semestern”

 1. Vi hyr också ut via airbnb. Ofta bara en natt eller två men fungerar så bra. De bor i vår egen lägenhet och vi delar på kök. Den här säsongen fick vi inkomster som täckte en vecka i Tyskland för oss .

  Gillad av 1 person

  1. Det är ju superbra att hyra ut ett rum på det sättet. Har man ett ”gästrum” så är det ju redan förberett! Härligt när man ser en direkt koppling uthyrning=resa!

   Gilla

 2. Hej! En fråga helt orelaterad till innehållet i inlägget. Något jag funderar på är hur ni fria och frihetssökande agerar i sociala sammanhang där man förväntas ge presenter? Tänker på om man är bjuden på fest, någon i familjen/släkten fyller år, dop, bröllop, middagar osv osv. Funderar också över hur ni tänker kring julklappar och presenter till era barn, deras eventuella kusiner mfl? Och om barnen blir bjudna på kalas hos en kompis, hur gör ni med presenter då?

  Tankar om hur man på ett trevligt sätt tackar nej till presenter hade också varit intressant att ta del av. Tar gärna emot svar från andra läsare också. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej Hanna! Kul att du tar upp det här, ämnet skulle nog behöva ett helt inlägg eftersom jag tror att det finns många som har bra tips på hur man skulle kunna göra och tänka kring ämnet presenter. I vårt fall så handlar det inte så mycket om pengarna i sig utan snarare om sakerna! Det finns ett sånt överflöd i alla hem så vi vill liksom inte ge en till sak till någon som redan har det mesta eller kan köpa det den behöver själv. Den korta sammanfattningen, till vuxna ger vi helst presenter i form av mat och dryck, ibland har vi gjort egen marmelad, bröd mm, eller en upplevelse tillsammans med oss. Till barn (t ex kusiner) ger vi helst böcker som vi kanske kanske kompletterar med en slant till eget sparande eller påbyggnadsleksaker, t ex tågbanedelar, duplo, lego. etc. Sånt som också går bra att sälja vidare om de skulle vilja. Finns det behöv av något klädesplagg så ger vi det eller kläder som alltid går åt (kalsonger, strumpor, pyjamas mm). Om barnen väljer presenter själva för att de ska till ett kalas så försöker vi styra in dem på lego, pyssel eller presentkort (t ex bio) men vi låter dem välja inom en viss summa pengar. Som sagt, vi kanske får skriva ett helt inlägg framöver så kanske fler kan haka på och kommentera med tips! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s