ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil, Mat

Vad ska jag köpa för att spara pengar?

Vår tid är så vansinnigt marinerad i konsumtionskultur att en av de frågor vi oftast får,när det gäller att spara pengar, är ”vad ska jag köpa?” Detta är väldigt ironiskt då den största boven i de flestas privatekonomi är att man köper på tok för mycket. Men det är klart att alla möjliga typer av produkter och tjänster marknadsförs med argumentet att det sparar pengar och/eller tid och vi utsätts för väldigt många reklambudskap dagligen så egentligen borde det kanske inte vara förvånande.

Vårt svar är absolut oftast DU SKA INTE KÖPA NÅGONTING”! Dock efter lite eftertanke har vi kommit på ett par saker som de flesta bör skaffa om de inte redan har det.

Dessa är:

 • En plastmugg
 • En vattenflaska
 • En termos

Jag vågar nog drista mig till att de flesta redan har detta hemma så då handlar det inte om att du behöver köpa något. Då handlar det bara om att lägga dig till med vanan att slänga ner dom i ryggsäcken/väskan/påsen varje gång då du ger dig iväg hemifrån.

Att köpa vatten ute är sjukt onödigt, speciellt i Sverige där vi har så bra dricksvatten överallt! Oftast finns kranar på livsmedelsbutiken, bibliotek, banker, idrottsplatser etc och där kan man passa på att fylla på med iskallt porlande fräscht vatten. Varmt kaffe eller te-vatten får man tyvärr oftast ta med sig hemifrån.

För min del har utrustningen ovan kostat 5 kr totalt då både termosen och vattenflaskan varit gåvor medan muggen är köpt på loppis för 5 kr. Säg att en flaska vatten kostar 15 kr och en kaffe kostar lika mycket så blir detta 25 kr besparing redan första dagen och därefter 30 kr om dagen in till evigheten…

Har du några andra liknande exempel på billiga enkla grejer som sparar stora pengar över tid? 

14 reaktioner till “Vad ska jag köpa för att spara pengar?”

 1. Inte jättebilligt utan det kostar ett par hundralappar, men med en menskopp kan man ersätta bindor och/eller tamponger i ca tio år.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, jag har av naturliga skäl svårt att relatera till denna produkt direkt men att köpa något för en relativt liten summa som sedan kommer till användning under många år är nästan alltid en bra idé!

   Gilla

 2. Hej! Bra sparförslag är också att ha en liten vattenkokare med sig om du är ute på resor. Kokar vatten till kaffet, soppor mm. Ha en bra spardag! Vänlig hälsning Gunilla

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, ett jättebra förslag tycker jag! Vi hade faktiskt en liten vattenkokare för några år sedan som även gick att använda på strömmen i bilen. Vi gav bort den och har inte skaffat någon ny. Tanken har verkligen slagit oss under sommarens resa då det ibland hade varit bra att kunna koka lite vatten!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, bra grej oh återigen något som nästan alla har hemma det handlar bara om att ändra ett beteende för stora besparingar och bättre mat!

   Gilla

 3. En hink, bärplockare, bärrensare och svampkorg och en eventuell svampkniv =)
  Då har man förhoppningsvis matsvamp, hallon, blåbär, smultron, lingon och hjortron hemma under lång tid framöver.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, bra grejer för den som använder! Skulle rekommendera alla att ta ett par vändor i skogen utan specialutrustning (bara påse eller burk) när man förhoppningsvis fattar hur härligt det är kan man gradvis skaffa det skriver om…allt eller vissa saker beroende på intresse..👍😀

   Gilla

 4. Inte så billigt, men en cykel bör du köpa för att slippa ta bilen. Häng på en cykelkorg på pakethållaren så får du med dig det mesta utan att ta bilen. Sparar mycket pengar i längden!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Camilla, du har så rätt alla bör ha en cykel. En fungerande basmodell kan iofs kosta mindre än ett nytt däck till bilen och med hjälp av cykel skulle nog många som idag har två bilar kunna sälja en…och vissa skulle kunna klara sig helt utan..

   Gilla

 5. Något som sparat utgifter åt mig nästan varje dag är en tygpåse som tar liten plats och som jag alltid har med mig i väskan. Kostade inte många kronor i inköp och hålller under lång tid.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tygpåsar är väldigt bra, själv har jag nästan alltid en ryggsäck på ryggen och i den några extra tygpåsar om jag vill handla på vägen eller hittar svamp/bär efter promenadvägen. Grymt tips!

   Gilla

 6. Mattermos funderar jag starkt på! Vi gör ofta utflykter och för att slippa dyr utemat blir det ofta matsäck. Men fantasin tryter ibland då det ska vara mat som klarar värme och är god kall, så fick tips om mattermos! Tjoff, tjoff i med några korvar, soppa eller liknande så är matsäcken klar! ☺️

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jättebra tips, vi har inte riktigt hittat någon mattermos som vi velat köpa ännu men under tiden har vi tagit med både varmkorv och soppa i våra vanliga termosar vid olika tillfällen. Tack för tipset!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s