Filmtips, Mat

Tips – Länge leve äkta mat!

Den här veckan fick lite av ett mat tema helt utan att det var tänkt så. Ibland ramlar man dock över något som är så bra att det helt enkelt behöver spridas. Den här gången var det äldsta sonen som häromdagen tittade på  kunskapskanalen och då gick den intressanta amerikanska dokumentären ”länge leve äkta mat” vilken verkligen fångade vårt intresse så vi fortsatte titta.

Dokumentärens huvudperson är Michael Pollan (journalist, författare, föreläsare).En bit in i programmet berättar han om sin grundfilosofi kring mat viken utvecklats under flera år av efterforskningar och som kan sammanfattas i sju små ord:

 • Ät mat
 • Inte för mycket
 • Mestadels växter

Det sammanfattar ju så väl vad vi alla egentligen vet om mat men som den senaste ”mode-dieten” ofta överskuggar. Tanken med dessa enkla principer är också just detta att kunna göra det så enkelt att äta bra att det är omöjligt att missa. En diet enligt ovan baserat på riktiga råvaror istället för processad mat är dessutom oftast billigare (ett kapitel i vår bok handlar om just detta). Den positiva effekten på livskvalitet är i förlängningen är såklart ännu större då inget är så tråkigt och dyrt som dålig hälsa.

Dokumentären är väldigt sevärd med för den som vill ha en ännu mer sammanfattad version finns detta korta klipp från Youtube:

Kombinerar du dessa enkla principer kring maten med att röra på dig varje dag minst 30 minuter men gärna det dubbla så har du gjort en väldigt stor del av vad du kan göra för att få en bra hälsa. Det behöver inte vara svårare än så!

Nu önskar vi er alla en fin och aktiv helg med lagom mycket riktig mat! 

3 reaktioner till “Tips – Länge leve äkta mat!”

 1. Rörande enig med detta. Vegetarian sedan 20 år tillbaka men tillåter fisk ibland + mejeri och ägg (vilket borde göra mig till pescaterian).

  God mat lagad från grunden typ Portionen under Tians mat är både nyttig och billig.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Portionen under tian har massor av bra tips och jag gillade speciellt boken där vi tagit många tips utan att kopiera hela recept. För min del tänker jag att det blir så dyrt och omständigt om man väldigt kategoriskt väljer bort vissa saker, risken är också att det är just detta man fokuserar på eftersom man ”inte får äta x” om man istället tänker jag ska ”äta massor av y som är nyttigt” blir det en helt annan mer positiv grund för att äta bra:-).

   Gilla

   1. Helt rätt; fokus på det positiva – och att man är tacksam över att överhuvudtaget ha mat att äta sig mätt på.
    Själv har jag tagit upp min egenodlade potatis – och det är fascinerande!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s