enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Vår misslyckade kick-off…

För ett par veckor sedan fick vi den stora förmånen att åka och föreläsa i Färjestaden på Öland. Resan dit var lång men att träffa nyfikna och intresserade människor var fantastiskt trevligt och föreläsningen i sig gav verkligen mersmak. Vilken motivationshöjare!

Men sen gick något snett!

Vi hade tidigare under året (egentligen mot vårt eget bättre vetande) beslutat att vi skulle kombinera resan till Öland med vår kick-off och vi tänkte också att vi skulle hinna se lite av ön som vi endast besökt ett fåtal gånger tidigare. Ni som läst vår bok och/eller tagit del av vår livsfilosofi ser nog vad som gick fel…eller hur? Just det! Man ska inte försöka göra flera saker samtidigt..

Såhär i efterhand borde vi ha sett problemet med detta upplägg redan innan, men det gjorde vi inte! När vi väl var på plats upptäckte vi dock att våra olika mål som att ha det mysigt tillsammans, hinna gå igenom årets mål och framtida målsättningar, se oss omkring på ön, äta och dricka gott, resa två hela dagar och hålla en föreläsning inte var optimalt. Vill man vara negativ kan man säga att just denna kick-off på många sätt var misslyckad. Om man instället vill vara positivt så fick vi ändå göra en del av det vi planerat…och vi har lärt oss hur vi inte ska göra i framtiden.

Öland20193

Öland20194

Som sagt nu i efterhand önskar vi att vi gjort detta annorlunda samtidigt kan vi nu se att vi lärde oss en hel del om oss själva. Den här resan bjöd på både många skratt men också en skvätt tårar vilket ibland kan vara nödvändigt. Dag två fick vi trots allt ändå en vag bild av vad vi  vill göra 2020 men kanske en klarare bild av vad vi vill göra på längre sikt och hur vi vill prioritera vårt liv framgent. Vad vi dessutom faktiskt hann med under dag 1 var att gå igenom årets måluppfyllelse så nedan kommer en sammanställning av hur det gick…

Öland20196

Mål 2019 – hur har det gått?

Som vi berättat här tidigare så har vi kick-off två gånger per år senast var i maj då vi, förutom att äta och dricka gott och spendera tid tillsammans, fick möjlighet att fundera över vad som hänt så långt under 2019. (Om du vill se vad vi skrev i början av året så finns det gamla inlägget om våra mål här)

IMG_3643

Vi har som ambition att sätta mål i mitten av ett spann av vad som är möjligt så att det både går att över och underträffa. Målen nedan är satta på det sättet, vi har fortfarande några månader kvar av året men vi har ganska bra koll på vad utfallet kommer bli redan nu.

Öland20199

Ekonomi

 • Löpande utgifter under 20 000 kr/mån (OK)
 • Bad-renovering budget 100 000 kr (OK)
 • Gradvis involvera och ge barnen mer ansvar (NJA)
 • 50% nettomarginal i firman (ej privat) (OK)

(Kommentar: Löpande utgifter är ungefär i linje med budget, badrumsrenoveringen är slutförd men vi har inte fått alla fakturor, oavsett tror vi vi kommer in under budget på totalen, Vi har en liten utmaning med att ge barnen mer ansvar vilket vi måste fortsätta bli bättre på. Hittills i år har firman haft väldigt låg marginal på grund av att kostnaderna för att marknadsföra boken och för att föreläsa kommer innan intäkterna men för helåret kommer vi med största sannolikhet komma in över målet som vi satte i maj – anledningen till att vi har ett marginalmål i firman är att vi tycker att vi bör leva som vi lär och ha låga kostnader även där) 

Arbete

Fru Fri

 • Fakturering 2019 (OK)

 • 6 företagarfrukostar (OK)

 • Självstudier – bl a kommunikation och sociala medier (NJA)

Farbror Fri

 • Testa lärarvik och lägga ca 400 timmar på arbete totalt (OK, men färre timmar)

 • Starta en podcast tillsammans med en partner (OK)

 • Läsa en timme om dagen, skriva en timme om dagen (OK men ojämt fördelat)
 • Fundera över för/nackdelar med att skriva en till bok (NJA)

Tillsammans:

(Kommentar: Boken fick ju så mycket mer uppmärksamhet än vad vi någonsin kunde ha trott innan det här året började. Det innebär också att vårt ”arbete” varit mycket mer fokuserat på den i form av föreläsningar, intervjuer etc än vad vi någonsin kunde ha trott innan inledningen av 2019. Det betyder också att en del annat som lärarvikariat (Oskar) och självstudier (Maribel) har fått mindre utrymme vi har dock testat allt vi tänkte testa så på så vis ska vi vara mycket nöjda i denna kategori! Å det är ju fantastiskt kul att så många gillat boken och att vi har fått träffa så mycket spännande människor. Att utnyttja friheten mer innebär att vi blivit bättre på att ta dagen som den kommer och göra det vi verkligen vill snarare än det vi tror förväntas av oss. )

Hälsa (Mat och Motion)

 • Cykla och promenera (+ spark och skidor vintertid) (OK)

 • Styrketräning varje dag (10-15 minuter) (NJA)

 • Mer fisk/skaldjur (NJA)

 • Mer vegetariskt (OK)

 • Läsa böcker om mat och hälsa för inspiration (OK)

(Kommentar: Här ger vi oss själva 80% måluppfyllelse, vi har blivit mycket duktigare på att röra på oss varje dag men är ännu inte fulländade på detta område. Mathållningen har blivit radikalt hälsosammare och vi har båda gått ner i vikt och känner oss starkare och friskare än vad vi gjorde i höstas)

Hus och Hem

Göra klart!

 • Killarnas rum (små fix) (NJA)

 • Källare (rensa/riv) (NJA)

Ute (April-Sept)

 • Belysning (NJA)

 • Underhålla och bygga om skjulet (OK)

 • Måla skjul (OK)
 • Måla balkongdörr
 • Vindskivor garage

 • Flytta buskrosor

Inne (Jan-Mars + Okt-Dec)

 • Toa/Badrum (OK)

 • Tvättstuga (OK)
 • Rensa (OK)
 • Pyssel-rum

 • Sovrum

(Kommentar: Vårt badrumsprojekt svällde en hel del och vi blev tvungna att även göra rivnings och bygg/måleri arbeten i tvättstugan för att kunna göra nya rördragningar. Detta gjorde att vi prioriterade om och nu är tvättstugan fixad men en del annat har fått stå tillbaka. Vi har också fokuserat en del på att rensa bort grejer då det har passat bra att ”sticka emellan” med när vi inte har haft så mycket sammanhängande tid som vi hade i höstas då det varit olika bokaktiviteter nästan varje vecka under våren. Mycket nöjda är vi också med vårt projekt att bygga om trädgårdsskjulet som vi gjort på en mycket liten budget och med ca 95% återbrukat material (beskrivet här). 

Släkt och Vänner

Ta tillfället i akt att träffa släkt samt gamla och nya vänner.

 • Nyår

 • Sport/Påsklov

 • Frukost/Lunch/Middag

(Kommentar:  Svårt att säga om vi ”uppnått” dessa mål men vi har tagit tillfället i akt att träffa släkt och vänner när det är möjligt och vi har även haft möjlighet att träffa likasinnade  i samband med våra bokaktiviteter vilket har varit riktigt roligt. Vi har i dagarna tagit ett intiativ för att försöka träffa vänner på ett nytt sätt, uppdatering om det kommer sannolikt framöver.) 

Semester/Sommarlov/Lov med barnen

 • Spanien 5-8 veckor (beslut om var och när innan 31 jan) (OK)

 • Test av uthyrning under semestern (OK)

(Kommentar:  Vi bokade ett hus utanför Vigo på Spaniens atlantkust där vi levde lokalt i 4 veckor. Vårt hus på hemmaplan var uthyrt under 5 veckor och efter avdrag för kostnader och skatt så finansierade detta i sin  helhet vårt boende i Spanien. Vår erfarenhet av uthyrningen har vi sammanfattat här

Öland201911

Vi är faktiskt riktigt nöjda med hur väl vi uppfyllt årets målsättningar, det är roligt att se i backspegeln vad mycket vi faktiskt gjort. Vi är mer osäkra än någonsin vad vi ska ha för mål inför nästa år. Det var tråkigt att vår kick-off inte blev exakt så bra som vi förväntat men vi lärde oss en hel del om oss själva och det är i efterhand väldigt mycket värt!

Hur har det sett ut under 2019 för er andra? Har ni klarat av något som ni är riktigt nöjda med eller är det något som gått er hopplöst emot? Berätta gärna i kommentarerna! 

10 reaktioner till “Vår misslyckade kick-off…”

 1. Verkar som att ni föll i gamla spår där man gör ALLT på en gång 🙂
  Själv är jag ganska nöjd med att ha tagit tag i min ekonomi (hushålla klokt), men fortfarande svårt att välja väg: pensionär all-in, eller att fortsätta jobba…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jag det kan vara lätt att falla tillbaka i gamla mönster och försöka vara ”effektiv” när det egentligen ofta blir det motsatta. Skönt att du har fått koll på din ekonomi och skönt också att du därmed kan välja om du vill gå ”all in” pensionär eller fortsätta jobba. Behöver du välja definitivt eller kan du jobba lite och med det du verkligen gillar? Det senare kan ju till och med vara bättre..

   Gilla

 2. Vi har inte gjort något speciellt med vår ekonomi 🙂
  Våra utgifter ligger nu på 15,000kr/månaden ( 2 vuxna + barn) och sparkvot på 70% av lönen

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   He he din kommentar kan nog verkligen sticka i ögonen på många….”inget speciellt” men vi lever på under den nivå som sannolikt skulle anses som fattigdom i Sverige och sparar 70% av inkomsterna…det säger en del om nivån av ineffektivitet i många medelinkomst familjer…;-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du finner det vi gör inspirerande och vi tycker att det är viktigt att även dela med sig av små motgångar för det är orealistiskt att tro att man kan göra något bra och annorlunda utan att ibland snubbla lite på vägen. Efter att nyligen kommit tillbaka från en tre dagars resa som var specifikt inriktad på ”arbete” så tror jag att det var just det att vi försökte ha flera prioriteringar som vi gick bet på…egentligen hade vi ganska gott om tid men det var oklart vad den skulle användas till och det blev fel…dumt..men ändå inte så dumt så länge som man lär sig av misstagen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s