enkelhet, Familjeliv, Livsstil, Okategoriserade

Varför har vi inte gjort detta tidigare?

Under många år har jag fascinerats över hur vissa personer kan vara så starka på ett område och så svaga på ett annat. Tillexempel kollegor och vänner som varit fantastisk duktiga på jobbet (ofta som ekonomer) men som knappt haft koll på sin egen ekonomi. Det har även varit personer som är extremt hälsosamma och vältränade men som är fullkomligt odugliga på att planera upp ett arbete och sitt övriga liv. Helt enkelt personer som är uppenbart grymt starka på ett område och väldigt svaga på ett annat som ändå känns besläktat. Kan man sköta företages ekonomi så borde man kunna sköta sin egen, kan man planera mat och träning borde man kunna planera livet..eller?

Det krävs dock lite tid och reflekterande för att se att jag är likadan själv! För snart ett halvår sedan hade vi vår senaste kick-off och även om vi var väldigt nöjda med vårt liv just nu så är det också uppenbart att vi varit sämre på att genomföra det vi ville som fria än vad vi var på att genomföra planen ”att bli fria”. Delvis handlar detta om det det som jag belyser i stycket ovan nämligen att vi varit dåliga på att applicera den lärdom som frihetsprojekten givit oss på den nya fasen.

De stora framgångsfaktorerna för oss under vägen mot frihet var att:

 • redan från början skapa ett liv som vi trivs med varje dag (vi har alltså inte plågat oss till frihet)
 • bryta ner det stora långsiktiga målet i små aktiviteter och mål på kortare sikt (nästan dagligen genomföra en liten och hanterbar aktivitet som sammantaget med många andra förändrade vårt liv totalt)
 • kommunicera med varandra hela tiden så att vi är på väg åt samma håll  (kolla av att vi har samma idé)
 • justera målet eller vägen dit när vi blir ”klokare” (har vi haft otur när vi tänkte första gången..så tänker vi om)

Trots att vi vet detta så har vi varit dåligt på att applicera det på det liv som vi lever idag som fria. Kanske är det avsaknaden av ”det stora målet” eller också är det svårigheten att se att metoden kan appliceras på nya områden två exempel där detta har blivit tydligt är att:

 • Få gjort det vi VILL ha gjort – Vårt övergripande mål idag är att leva väl och att ha det bra tillsammans i familjen. Det goda livet innehåller för oss båda ett visst mått av ”arbete” vilket kan vara rent hemarbete (mat, tvätt, underhåll, trädgård) men även ideellt engagemang eller betalda uppdrag (föreläsningar, vikariat, etc).  Det som vi vill i huvudsak ska styra våra val är vår egen vilja och varken yttre tryck eller ytliga distraktioner. För egen del är jag tillexempel betydligt mer nöjd med en dag om jag läst en skönlitterär bok i 4 timmar än om jag suttit framför datorn och klickat runt på diverse underhållning och distraktion. Båda är lika ”onödiga” men boken är något som gör mig glad och nöjd i slutet av dagen…medan det senare (som på vissa sätt är mer frestande) får mig att känna mig tom och deppig. Det tog tid att fatta detta men sedan bara några veckor tillbaka har vi därför blivit duktigare på att en (eller ibland flera) gånger om dagen stämma av med varandra ”vad har du tänkt göra idag/imorgon”.  Detta har funkat superbra. Det gör att vi vet vad den andra gör men också att man själv måste tänka igenom ”vad vill jag ha ut av den här dagen”. Varför har vi inte gjord detta tidigare?
 • Hälsa och välmående – Ett annat området som vi varit lite dåliga på har varit vår  egen hälsa och välmående. Inte så att vi varit akut ohälsosamma men år från år har vikten krupit upp lite grann och vi har varit för dåliga på att äta frukt och grönsaker. Sedan i höstas har vi tagit tag i detta och det har givit rejäla resultat. Vi är betydligt starkare och mer hälsosamma och maten har blivit roligare med fler olika frukter och grönsaker och fler experiment. Vi har inte gjort något revolutionerande utan egentligen gjort väldigt små förändringar i marginalen av ett i grunden bra liv. Vi har nästan helt tagit bort socker (även om vi inte är rabiata) och i har begränsat mängderna på våra måltider till en portion och ökat andelen frukt och grönt istället för kolhydrater. Vi har även minskat mängden alkohol (vi gillar ett glas vin ett par gånger i veckan men blir sällan mer lyckliga av två). Dessutom ser vi numera till att vi verkligen går de där 10 000 stegen varje dag varje helgmorgon tar vi en promenad före frukost och i veckorna går vi till alla olika aktiviteter. Vi gör också åtminstone några styrketräningsövningar varje dag (tar typ 5-10 min). Varför har vi inte gjort detta tidigare?

 

Ja varför har vi inte gjort detta tidigare? Det kan man verkligen undra och frågan är om svaret inte handlar om att det ibland är svårt att tillämpa det man lär sig på ett område direkt i ett annat.  Att prioritera, planera och budgetera sin tid och sin hälsa verkar på ytan vara något annat än att göra det samma med ekonomin. Men även om det är andra områden så gäller samma grundläggande principer nämligen:

 • Flera små förändringar i samma riktning leder till störa framsteg på sikt
 • Om man inte planerar tiden (pengarna) så tenderar dom att försvinna på tom distraktion.

Hur är det med er andra där ute? Är ni lika tröga som oss eller är ni lika ”starka” på alla områden och ser direkt dessa mönster? Har du exempel på när du applicerat lärdomar på ett område för att göra förbättringar på ett annat? 

10 reaktioner till “Varför har vi inte gjort detta tidigare?”

 1. Kanske det är detta som är att vara människa..? Och inte en maskin 😉
  Vi styrs alltså av så mycket mer än rent rationellt tänkande.

  Lite hjälp har nog jag haft av att sluta röka, gå ner i vikt – till att få koll på ekonomin.
  Dvs att det är inte lätt att ändra ett beteende; även om beteendet leder till något negativt.

  Intressant inlägg 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt säkert rätt och det är nästan omöjligt att vara med på alla områden samtidigt. Samtidigt är det ju bra om vi kan ta de lärdomar vi gjort på ett område och tillämpa det på ett annat så att man inte behöver uppfinna hjulet om och om igen. Bra exempel med att tillämpa lärdomar från att sluta röka på att förändra negativa beteenden kring ekonomi.

   Gilla

 2. Hej!
  Jag försöker också leva i ungefär samma anda som ni. Jag promenerar varje morgon sedan lång tid tillbaka, och har länge tänkt att jag borde lägga till styrketräning 2-3 gånger i veckan. Men jag har hittills inte hittat några övningar som känns enkla och som jag trivs med. Så jag skulle jättegärna vilja höra vad ni gör för styrkeövningar!
  Tack på förhand!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är fantastiskt härligt att promenera på morgonen. Tyvärr känner vi inte riktigt att vi orkar/hinner det på vardagarna när barnen ska till skolan men alla lediga dagar så tar vi oss ut och det finns inget som slår smaken på den frukosten efteråt.

   Vad gäller styrketräning så är det enklast möjliga med kroppsvikt eller några hantlar och någon lös vikt med handtag som även går att sätta på en skivstång. För min del har jag som princip att varje dag köra minst 100 repetioner av ”något” men inga andra krav. Brukar anpassa till hur jag känner mig i kroppen har jag tillexempel jobbat mycket med benen kör jag några övningar för överkroppen medan om jag är träff i övergkroppen så kör jag benen…mycket enkelt och inget speciellt men lätt att hålla för det tar så lite tid varje dag.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vet inte exakt vad du menar? Det enda jag kan säga är empiriska bevis på att jag kan bära fler och tyngre grejer längre sträckor utan att bli trött och att jag numera har synliga muskler där det tidigare bara va skinn å ben😀 Fortfarande spenslig å klen men på en något högre nivå😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s