ekonomisk frihet, Livsstil

Vi testar en ny struktur för frihet..

En vanlig missuppfattning vad gäller frihet är att den är som störst när det saknas en struktur, när man tar dagen som den kommer och bara glider med. Det är en fälla som vi själva också ofta har gått i men nu börjar vi får fler och fler exempel på att så inte är fallet både från vårt tidigare liv och från det fria livet.

Skillnaden mellan ett väl fungerande fritt liv och ett som i sin helhet är bundet av åtaganden är enligt mig inte avsaknaden av en struktur utan att det är du själv som sätter strukturen. För egen del har vi trixat runt lite med detta de senaste åren. Det som fungerat absolut sämst är att inte ha någon struktur alls då blir färre saker gjorda både av det som vi behöver göra (tvätt, städning, mat) och det vi vill göra (skriva, läsa, vara i naturen, skapa, vara med barnen).

För många år sedan hade jag en lärare i ämnet ”kreativitet” som pratade mycket om att skapa kreativa arbetsplatser. Han menade baserat på sin erfarenhet och forskning att den största missuppfattningen var att kreativitet gynnades av oreda..visst kunde själva den kreativa processen ibland vara icke linjär och kreativa personer kanske var kanske mer ”röriga” än andra men samtidigt fungerade oftast dessa personer bäst i ett sammanhang där det basala var i ordning. Att de visste att löner betalades ut, att de kunde hitta en penna och ett papper när de ville skriva ner något eller att det fanns en fungerande dator när de ville söka någon information. På senare år har jag även funderat på detta i relation till det tidigare hyllade och idag mer utskällda ”manliga geniet” som ofta hade en fru, mamma eller i vissa fall assistent springande framför och bakom sig som tog hand om allt det praktiska och sopade bort snedstegen och misstagen så att skapandet kunde fortsätta…detta bör inte vara acceptabelt men en form av struktur är det ju trots allt.

Bla bla bla….kom till saken nu då! Vi har under våra två år som fria tillsammans testat oss fram med lite olika strukturer. Delvis har dessa varierat för att vi testar oss fram men också därför att vi haft olika mycket ”arbete” och barnen skolgång/fritids/dagis har passerat olika faser. Som jag skrev inledningsvis är det som fungerat sämst att inte ha något struktur alls för att allt flyter ihop. Det säger väl sig självt att om man inte gör någonting blir inget gjort…men det är nästan lika ineffektivt att försöka göra allt samtidigt vilket oftare blir fallet för oss som trots allt har lite driv.

Sämst struktur någonsin hade vi under våren som gick då vår bok kom ut och fick mer uppmärksamhet än vad vi hade kunnat drömma om vilket krävde mer av oss än vad vi hade förväntat. Inte så att vi nödvändigtvis la så väldigt mycket tid men det var en del intervjuer och resor och det var också en del artiklar som kom ut när vi inte förväntade oss det och diskussioner som  pågick delvis utan vår kontroll men där vi ibland ville delta. Detta drog isär vår tidigare struktur. Mot slutet av terminen hittade vi en struktur som var mer ”ad hoc” som vi beskrivit kortfattat i detta inlägg  som innebar att vi varje morgon diskuterade igenom hur dagen skulle se ut. Detta var inte optimalt men det var vad vi kunde göra där och då.

IMG_3140.JPG
Bara för att det är arbetsdag behöver det inte betyda att skrivandet sker på ett kontor..

Nu börjar en ny termin och vi har beslutat oss att testa en ny struktur. Denna går ut på att vi ser måndag-onsdag som våra ”arbetsdagar” där vi gör sådant som vi vill göra som påminner om ett traditionellt arbete detta sker mellan 8-15 och då är den yngsta dottern på skola/fritids och de äldre är i skolan och går sedan hem själva. Det är på denna tid som jag i huvudsak läser, skriver, tar samtal, planerar föreläsningar, administration etc. Maribel gör även en del av det samma men i än högre utsträckning ägnar hon sig åt kreativt skapande i form av inredning och bild (just nu som förberedelse inför en marknad i september) och funderar även på att lägga lite tid på utbildning under hösten. På torsdagar och fredagar går sedan dottern på skolan endast under ordinarie tider och vi tar tag i allt som vi vill och behöver göra kring hus och hem. Detta betyder att vi i så stor utsträckning som möjligt kan skjuta arbetsuppgifter till de dagar där de ”hör hemma” och inte försöker göra allt samtidigt vilket bidrar till ett bättre fokus och bättre resultat.

Vad vi vinner med detta är att vi hinner med allt vi vill och behöver göra genom att dela upp veckan så att var sak har sin tid. Denna struktur har vi ju skapat själva och därmed står det oss fritt att ändra om och när vi vill men såvida det inte fungerar väldigt dåligt så tänker vi hålla fast vid detta under minst en termin så vi får se hur det fungerar i praktiken och hur det sätter sig.

Men vänta lite är inte detta samma som ett jobb? Nej det är inte samma men det har vissa likheter. En fördel med ett jobb är ju att det faktiskt ger en viss struktur, skillnaden med jobbstrukturen är att den sätts av någon annan. En annan skillnad är omfattningen när vi jobbade hade vi 5 veckors semester idag har vi sammanlagt 20 veckors lov per år. Under terminerna som alltså är 16 veckor långa så har vi avsatt ca 20 timmar till ”arbete” vilket motsvarar halvtid och alltså bara de veckor banen går i skolan.

Vad tänker ni andra kring struktur? Ni som har frihet har ni någon struktur eller gillar ni att ta det som det kommer? Ni som drömmer om större frihet drömmer ni också om att slippa struktur? Eller kanske att sätta er egen?

13 reaktioner till “Vi testar en ny struktur för frihet..”

 1. Har precis samma ”problem” på semestern, vi hade 3 veckor gemensamt och hade planerade saker, då fungerade det mesta rätt bra, även träning och städning. Men så började min fru jobba igen och jag hade inget planerat mina sista 2 veckor och då fick jag inte speciellt mycket gjort…
  Tycker ni har helt rätt i att man skall tänka att ”detta är min planering” = ”frihet”

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Att bara ta dagen som den kommer kan mycket väl vara helt rätt beslut under enskilda dagar men när man är fri under längre perioder så tenderar allt att flyta ihop vilket nog var vad du upplevde under dina sista två semesterveckor och det är något som vi verkligen upplevt tidvis under våra två första år som fria. Det kan tänkas att det finns människor därute som kan leva ett liv i stort sett utan struktur men i varje fall för oss småbarnsföräldrar som hur fria vi än är har andra att ta ansvar för så är det verkligen nödvändigt med en struktur för att tiden inte bara ska rinna iväg. Lite som en budget eller ekonomiskt plan när det gäller pengar egentligen, det senare har vi alltid varit duktiga på…

   Gilla

 2. Låter som en bra plan! Utan struktur skapar jag noll och intet, är mammaledig ons-fre så måndag och tisdag jobbar jag för hela veckan, planerar alltid kvällen innan, allt från det tyngre till det fria härliga. Och onsdag morgon har jag och sonen sovmorgon 😊😊😊

  Ska ni ställa ut på kulturkalaset? Jag kommer med mitt företag Varelse, kom gärna och säg hej! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Speciellt om man har barn och dessutom saker som man vill åstadkomma/göra så är det viktigt med en struktur. Jag har tidigare tagit exemplet med att jag kan vara alldeles utmärkt nöjd med en dag då jag ”bara” har läst en bok…därför att jag vet vad jag har gjort av dagen…att däremot en dag har gått och jag har ingen aning gillar jag inte. Att planera in sovmorgon är ett liknande exempel:-)

   Japp Maribel ska vara med på Kulturkalaset då då träffas ni förhoppningsvis där. Det blir i den skapande verksamheten hon har tillsammans med sin syster och som de kallar 38:e gatan efter platsen där deras Mormor bor i Mexiko. https://www.facebook.com/38egatan/

   Gilla

 3. Håller helt med dig om beskrivningen av vikten av struktur: vi som inte har ett lönejobb som strukturerar upp vardagen, får själva styra upp tiden – så den inte bara flyter ut.
  Jag har fått ett så bra tips (av en pensionerad väninna) om att strukturera upp dagen i ”arbete” och ”ledighet”: På dagen ”arbetar” man med alla måsten, för att på kvällen vara ”ledig” och kunna göra det man tycker är kul 🙂
  Det hjälper mig att både få saker gjorda – och uppskatta den fria tiden…

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Helt rätt det är viktigt att skilja på de olika delarna. Om man gör något när det är ”arbetstid” så känns det bättre att ta det lugnt när det är ledigt. Att åka hela familjen och se på något av barnens fotbollsmatcher eller helt enkelt sitta en stund i soffan tillsammans. Om känslan är att man inte har fått något gjort är det svårare att ha det lugnet vilket är synd för det har ett stort värde. All tid är ”fri” men det finns en struktur för att tillexempel styra att det är nu på måndag morgon som jag svarar på din kommentar och inte när den kom för den dagen var jag ute och målade:-)

   Gilla

 4. Bra skrivet, jag känner verkligen igen mig i detta.
  Jobbar själv frivilligt deltid, men med siktet inställd på FI så småningom. Av naturliga skäl går det lite långsammare, men det får ta den tid det tar…

  Trots att jag bara är deltidsledig har jag märkt av hur strukturbiten verkligen är något som jag behöver jobba med för att ha en bra vardag. I början trodde jag att det berodde på att just jag har dålig självdisciplin, men nu lutar jag mer åt att det här helt enkelt är färdigheter som många av oss aldrig behövt utveckla iom att vi gått i skolan/lönearbetat hela livet.

  Personligen tror jag att struktur- och identitetsbiten är det som får många att krampaktigt klamra sig fast vid arbetslivet, trots att de egentligen kanske skulle kunna jobba mindre. Iaf i mitt yrke räknas man inte riktigt på riktigt om man jobbar deltid. Spännande att få ta tag i struktur- och identitetsbiten på egen hand, men en utmaning 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är kanske en viss form av mod som krävs för att skapa sin egen identitet och struktur även om jag ser mig själv (oss) som ganska feg. Det är kanske också naivt att tro att man ska vara så väldigt duktig på det efter att ha varit inrutad i skolan i 15 år (inklusive högskola) och sedan ungefär lika länge i arbetslivet. Att skapa vår egen struktur är inget vi tränas till och jag reflekterar ibland över att barnen i än lägre grad än vad vi gör fostras i detta. Det är skola, läxor, träningar, matcher och spel och annan underhållning på skärm. Allt är sådant där strukturen och agendan sätts av någon annan…vi försöker ge våra barn verktyg för att vara friare och skapa sin egen struktur men det är rätt svårt eftersom det mesta runt omkring inte fungerar så. Man kan faktiskt fundera över hur vi ska fostra de kreativa personer som vi säger att samhället behöver framöver när allt som våra unga får syssla med är styrt av andra…förhoppningsvis blir vi fler som styr vår egen struktur framöver så att det åtminstone finns förebilder för dom som vill göra något annorlunda.

   Gilla

 5. Jag gick i pension långt innan jag hade planerat det eftersom min arbetsgivare avslutade sin verksamhet på orten där jag bor. Därmed försvann också strukturen på mina dagar. I flera år mådde jag dåligt p.g.a. det, och jag fick inget annat jobb heller fastän jag försökte.
  Men så bestämde jag mig för att skapa min egen dagliga struktur. Jag bestämmer allt som jag ska göra under veckan. Och de sakerna gör jag undan på förmiddagen. Eftermiddagarna har jag ”ledigt” och kan göra vad jag vill. Umgås med mina väninnor, läsa en bok, träna. Jag mår mycket bättre nu när jag har mina rutiner varje dag. Och jag får så mycket gjort här hemma och i trädgården. Men en del dagar låter jag vara blanka, och då får jag bara se vad som dyker upp.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att det ligger mycket i det du säger. Det är inte lätt att bli ofrivilligt arbetslös även om den situationen man då befinner sig i inte är helt olik den för någon som är ekonomiskt fri. Att det blir en tuff period i början är kanske oundvikligt men att sedan ta tag i det som du berättar att du har gjort är ju grymt bra. Att ta vara på de unika fördelar som den situation man är i har att erbjuda istället för att fokusera för mycket på vad som kunde ha varit är väldigt ofta en bra väg framåt.

   Gilla

 6. Er satta struktur låter riktigt bra. Det är svårt att motivera sig utan varken struktur eller måsten.
  Arbetar ni efter en månadsplan eller årsplan med mål?
  Eller är det välmående och familj som nu är i fokus så inga ”galna” mål är satta för framtiden då mållinjen är passerad?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Nu är vi ju bara en vecka in men jag är mycket nöjd med strukturen. Tidigare har jag tillexempel hela tiden känt att jag borde svara på kommentarer som kommer på bloggen. Nu vet jag att i början av veckan finns det tid och då får det vänta tills dess, hoppas ingen blir ledsen för det men det viktigaste är väl att allt blir besvarat.

   Vi jobbar numera i huvudsak med en årsplan som vi bryter ner i mindre delar. Vi har inget riktigt stort långsiktigt mål just nu utan tycker att vi vill bibehålla friheten i att ändra lite riktning över tid när barnen växer och andra förutsättningar gradvis förändras. Vi har en långsiktig plan för hur vi vill utveckla vårt boende vilket sker i små steg varje vecka (enskilda myrsteg som tillsist tar oss många mil). Vi har även en planering för våra ledigheter så grovt sträcker sig över treårsperioder där vi tänker oss att åka till Mexiko en gång vart tredje år och till Spanien lika ofta. Under barnens uppväxt är vi också intresserade av att eventuellt bo ett år i någon av dessa länder men det är inte ett ”mål” som måste genomföras utan snarare en viljeriktning som vi ständigt tittar på förutsättningarna för. Men som sagt inget stort övergripande mål snarare idéer, principer ock/eller viljeriktningar som vi strävar emot.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s