ekonomisk frihet, vår ekonomi

Vår ekonomi – sommaren som gick?

Nu är det alltså dags att återkomma med våra månadssammanställningar efter en lång paus över sommaren. Nedan följer sammanställningen för juni, juli och augusti med vardera en kort förklaring på vad som skiljer från det ”normala”. För en bättre förklaring kring hur allt detta hänger ihop så kolla gärna inlägget ”vår ekonomi”.

Sommaren sträckte sig för oss över 9 sommarlovsveckor varav 6 veckor på resa i Europa vilka vi har beskrivit i en serie inlägg.

IMG_3256

Vi började vår resa i slutet av juni men utifrån ett budgetperspektiv så ”bokförde” vi alla kostnader som var direkt relaterade till resan i juli månad. Juni var därmed relativt vanlig och det enda som stack ut var att vi gjorde en service och reparation på bilen innan vi avreste vilket gick på drygt 5 000 kr vilket påverkade budgeten för transport kraftigt. Den enda intäkten var hyra för vår stuga. De totala utgifterna slutade på 21 700 och med en liten intäkt på 3 500 så innebar det att vi behövde ta ut 18 200 från sparkontot i juni.

IMG_3257.jpg

Juli var budgetmässigt en lite mer komplex månad och vi har faktiskt funderat en hel del på hur vi presenterar detta på bästa möjliga sätt men vi kom fram till att göra på det här sättet. I den vänstra kolumnen ser vi att nästan alla kategorier påverkades av resan. (Lite mer om budget och utfall finns i separata inlägg). Vi har här valt att lägga in de extrakostnaderna i respektive kategori (Boende, Transport, Mat, Övrigt (hotel, färja etc)) . I den mittersta kolumnen för intäkter ser vi inkomsten för uthyrning av vårt boende på hemmaplan (både via AirBnB som vi beskriver här och vår långtidsuthyrning av gäststugan. Som övrig intäkt har vi också ett uttag från sparande tillsammans med barnen för just den här typen av resor. Det totala utgifterna den här månaden blev alltså väldigt höga men intäkter på hemmaplan kombinerat med tidigare sparande gjorde att vi endast behövde ta ut 18 500 från vårt sparkonto för att täcka upp den här månaden.

IMG_3258.jpg

Augusti var återigen en ganska vanlig månad. Boendekostnaden påverkades negativ av att vi under sommaren fick problem med vårt avlopp och behövde beställa ut en spolbil (vi fick också avloppet filmat och kommer även behöva göra en lite större reparation vid ett senare tillfälle). Matkostnaden var lite högre än vanligt eftersom vi innan sommaren hade tömt förråden en del något som syntes på en lägre matkostnad i juni som nu blev högre i augusti. Som vi beskrivit tidigare med vår nya struktur kommer dottern denna termin gå några timmar på fritids vilket påverkat utgiften i kategorin barn tillsammans med terminsavgifter för alla tre barn till en idrottsförening sammantaget gjort detta att utgifterna i kategorin ”barn” var relativt hög. Totalt slutade utgifterna på väldigt normala 20 500 kr. Intäkterna avser uthyrningsintäkt, kilometerersättning, traktamente och utdelning och summerar till 5 900 kr. Denna månad minskade alltså sparkontot med 14 600 kr.

Lite komplext kanske att gå igenom tre månader på det här viset men vi hoppas att det ändå är givande att se? Hur har det sett ut ekonomiskt för er i sommar? Har ni gjort några lärdomar av de bra eller dåliga beslut ni tagit? 

5 reaktioner till “Vår ekonomi – sommaren som gick?”

 1. Kul att läsa! Vi har under sommaren lyckats hålla oss inom ”vardagsbudgeten”, även om vi renoverat ganska mycket och ätit en hel del på restaurang. Det har gjort att vi inte tagit några pengar från ”resekassan” eller buffertkontot, vilket känns skönt.
  Vi har under de senaste åren, sakta men säkert ställt om ekonomin så att vi kan göra det vi önskar men ändå ha pengar kvar. Nu ska vi börja styra så att vi dessutom kan arbeta färre timmar. 🙂
  Kul att följa er!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Lars och tack för din kommentar,

   Kul att ni har lyckats göra en omställning och smickrande att ni känner att vi varit åtminstone någon liten del av inspirationen till detta. Härligt också att höra att ni snart kommer växla in ert större ekonomiska utrymme i mer ledig tid.

   Gilla

 2. Redan några år innan jag vart fri, gick jag helt över till rullande 12 månaders medelvärde.

  Med familj, några hus och varierande resor, är det den enda kontroll jag känner att jag behöver, för att veta att jag är kvar på banan!

  Skit händer men på tolv månader jämnar det ut sig rätt bra.

  Gilla

  1. Hej Kalle och tack för din kommenter,

   Det stämmer att det mest intressanta är utfallet över lite längre tid. Snitt 6, 12, 24 och 48 månader. Det är dock många som vill läsa dessa månadsuppdateringar här och många som finner det intressant att se hur det verkligen fungerar månad och för månad så inte mig emot det ger en viss struktur i bloggandet. Får se om det blir uppdateringar mer sällan igen framgent eller om vi fortsätter månadsvis.

   Gilla

   1. Det är klart att det är intressant för dessa som inte fått det ekonomiska tänket, som en betingad reflex än.

    Tänker mer på att det är vissa som känner sig misslyckade och ger upp, bara för att dom hamnar i en bump i vägen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s