Boktips, Filmtips, Livsstil

Filmtips – Ett jordat liv!

(Inlägget innehåller reklamlänkar till bokus.se)

Vi har vid många tidigare tillfällen nämnt och rekommenderat artilar, krönikor, böcker, filmklipp etc med David Jonstad och nu har det kommit en ny dokumentärfilm på en knapp timme som är väl värd att se.

Denna dokumentärfilm bygger löst på hans senaste bok Jordad (affiliate) som är en av mina favoriter på ämnet. Den målar nämligen inte bara upp en förestående kris för vår civilisation ute att den ger också ger hopp om möjliga lösningar. Detta i form av en analys av hur tidigare enklare civilisationer fungerat och hur detta skulle kunna se ut i modern tappning.

”Vi har aldrig tidigare jobbat så hårt som idag, för att upprätthålla det här komplexa bygget som vi har skapat” – David Jonstad 

Här finns många intressanta reflektioner kring vår ”fosilenergidopade” samtid och hur vi jobbar mer än någonsin för att hålla detta system flytande. Detta är en källa till oro men också en anledning att tänka att en enklare men samtidigt bättre framtid är möjlig.

Trevlig helg! 

3 reaktioner till “Filmtips – Ett jordat liv!”

 1. Tack för en intressant och trivsam blogg! Har följt er i flera år och det är så mycket som inspirerar. Jag har en fråga som inte berör detta inlägg, kanske har ni skrivit om det tidigare. Min undran är hur ni tycker det funkar att hyra ut er stuga? Hur hittar ni hyresgäster och vilka avtal/regler gäller? Hur stor är er stuga och hur mycket hyra tar ni (om ni vill berätta). Undrar också hur ni upplever att ha någon annan boendes ”på tomten”. Funderar på att bygga om vårt varmgarage till boende och hyra ut, tycker det verkar vara en bra extrainkomst.

  Gilla

  1. Hej Eva och tack för din kommentar,

   Vi redovisar i varje månadssammanställning hur mycket hyra vi får för vår stuga vilket är 3 500 kr i månaden (varmhyra). Det är en stuga på ca 25 kvadrat med enklare kök och dusch/toalett.

   Vi har haft två hyresgäster under de cirka 4 år som vi ägt huset och vi tycker inte att det är konstigt att ha någon som bor på tomten. Snarare tvärt om skulle vi nu tycka att det var konstigt om det var tomt (vilket det varit under några få månader). Efterfrågan på bostäder från studenter och veckopendlade etc är stor i Leksand så det är inte alltid det ens är nödvändigt att annonsera för att hitta hyresgäster men vi hade en annons inne vid första uthyrningen och fick då väldigt många svar.

   Att hyra ut är en jättebra extra inkomst som dessutom är skattefri upp till 50 000 på ett år. Det kan ju dessutom vara en samhällstjänst då det råder brist på rimligt prissatta hyresbostäder i stort set i hela landet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s