Boktips, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Ut ur ekorrhjulet

Vem är det som kör egentligen?

En av huvudpoängerna i våra båda böcker och blogg är att vi tror att all förändring börjar med dig själv och att den mest bestående förändringen är den som sker i små steg varje dag under lång tid.

I Ut ur ekorrhjulet pratar vi specifikt om detta i ett kapitel med rubriken ”Fokusera på det du kan påverka och ignorera bruset”. Där tar vi också en liknelse med en bil och hur du kan påverka om du kommer fram säkert. Vissa saker kan du inte alls påverka, som vad är det för väder eller hur andra trafikanter beter sig. Andra saker kan du påverka på sikt som hur säker din bil är och om du har bra däck etc. Några saker kan du påverka varje gång du ska transportera dig, för det första kan du fråga dig om resan ens är nödvändig? Om den är det så åker du i god tid, kör du lugnt och med goda marginaler, är du uppmärksam på vägen och på andra trafikanter, vilken väg väljer du? Om du fokuserar på det du kan göra något åt så gör du resan säkrare för dig själv och ökar sannolikheten att du kommer fram. Samtidigt gör du indirekt samma tjänst även för alla andra som är ute på samma vägar.

I Lev lokalt spinner vi vidare på dessa tankar men med perspektivet att ta tag i något litet redan idag snarare än att planera något stort på väldigt lång sikt. Poängen är att genom ”att fokusera på det som ligger närmast, är enklast och som tar oss ett litet steg närmare målet” så får vi en förbättring redan idag. Vi menar också att detta medför att sannolikheten att komma fram till ett större mål på lång sikt också ökar. Även detta handlar om att sätta sig själv i förarsätet och aktivt genomföra en positiv förändring nu, snarar än att passivt önska sig en förändring nån gång i framtiden.

Det är sannolikt att en större samhällsförändring kommer vara både önskvärd och nödvändig över de närmaste decennierna. Vi tror dock inte att det börjar med att politiker står i TV och kastar paj på varandra. För det första kan man ofta höra som oberoende åskådare att båda sidorna i en debatt har sina poänger och för det andra så handlar det om att människor i gemen inte gillar förändring (och speciellt inte sådana som tvingas på dom) så det är för svårt för politiker som snart vill bli omvalda att göra någon genomgripande förändring på något område för det blir för mycket motstånd.

Lämna ekorrhjulet och lev ett jordat lokalt liv….låter inte så dumt va? När du gör det kan du sedan inspirera och praktiskt hjälpa fler att göra förändringen.

Då tror jag att lösningen hellre finns i något som David Jonstad (författare, bloggare, debattör, jordbrukare) sagt vid några olika tillfällen. Han liknar det nuvarande systemet med stolar som vi alla sitter på. Skulle vi bara helt abrupt dra bort stolen under oss så skulle vi alla falla till marken. En förändring behöver därför ske över tid. Vad vi då som individer kan fokusera på är att gradvis flytta vikten, bli mindre beroende och över tid så kan fler och fler stå på egna ben utan stöd av stolen. Stolen kan också kallas för ”Ekorrhjulet” och vi tror att ett liv utanför det är möjligt för alla även om vägen dit är olika.

För att genomföra förändringar måste vi som sagt sätta oss själva i förarsätet på våra egna liv, börja göra det som går redan idag för att ta oss ett steg närmare våra verkliga mål. Gradvis skifta vikten från den stol eller ekorrhjul som vi idag är beroende av. När vi hjälpt oss själva kan vi (som de säger på flyget om syrgasmasken) även hjälpa andra att börja skifta vikten och lämna ekorrhjulet.

Vad ger dessa resonemang dig för tankar? Vad håller du med om och vad tycker du är struntprat?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s