Boktips, Lev lokalt, Ut ur ekorrhjulet

Sparboken – Ett ovanligt boktips!

Inlägget nedan innehåller reklamlänkar till Bokus.com.

Det kommer många böcker om privatekonomi varje år, många av dessa är någon variant på hur man blir rik på aktier och investeringar och några handlar också om sparsamhet i en vidare bemärkelse och det är väl inte så dumt. Troligen är det bra att det kommer fler böcker på ämnet då olika författares ton och språk passar olika personer och genom att utbudet ökar så når budskapet kring enkelhet, sparsamhet och investeringar ut till fler.

Däremot känner jag för egen del att jag redan har läst alla ekonomiböcker jag behöver läsa under min livstid:-) Därför består också min läslista av i stort sett bara böcker på andra ämnen numera. Då är det roligt att idag få tipsa om något så ovanligt som en ny ekonomibok som jag faktiskt vill rekommendera.

Det är bloggerskan Fru Efficient Badass (Fru EB) som givit ut en bok med den tydliga titeln ”Sparboken – en konkret guide till ekonomiskt oberoende”. Den här boken är exakt vad den säger sig vara – den är detaljerad och praktiskt konkret. Fru EB berättar tydligt hur man kan spara från område till område (mat, bostad, träning, resor, fritid med mera).

Fru EB går också pedagogiskt igenom hur marknadsföring påverkar oss, hur varor placeras i butik för att styra vårt köpbeteende med mera. Kort sagt saker som är mycket bra att vara uppmärksam på om man vill leva ett enklare, friare och mer sparsamt liv med mindre skrot och färre överflödiga aktiviteter men med högre livskvalitet. Som vi brukar kalla det #bättrelivtillhalvapriset

Språket är, likt det mesta som Fru EB skriver, roligt och kreativt hon använder roliga uttryck som att kalla sig själv för ett ”frugal weirdo”. De vanliga konsumenterna, som hon även själv villigt erkänner att hon har varit en kallar hon istället för ”consumer suckers”. Andra roliga grejer är när hon presenterar förslaget om att man kan köra ett ”Slaktår” där man drar ner på allt utom det mest nödvändiga, eller varför inte investeringstipset ”att spela död”:-)

Här finns även en bra poäng kring att vi gärna silar mygg och sväljer kameler när vi försöker spara. Exempel på detta kan vara att skaffa klippkort och få var 10:e lunch gratis medan den verkliga besparingen handlar om att istället ta med sig matlåda/pick-nick. Kort sagt många roliga och tänkvärda tips på livets alla områden. Boken går att läsa i sin helhet från pärm till pärm men är också en bra uppslagsbok om man till exempel vill ta tag i sin matbudget så går det att läsa just det kapitlet (igen…och igen).

Jag rekommenderar den här boken speciellt för den som gillade vår första bok ”Ut ur ekorrhjulet” men ville ha mer konkreta spartips och mer detaljer kring varje område. För den som istället läste ”Ut ur ekorrhjulet” och ville ha mer livsfilosofi kan jag rekommendera en bok som heter ”Lev lokalt” som tar perspektiven mer i en filosofisk riktning:-) Precis som jag sa inledningsvis så brukar böcker på det här ämnet överlappa en del men också komplettera varandra i olika fokus, ton och språk.

Sparboken, som är en egenutgivning av författaren, finns att köpa på de flesta håll där böcker säljs som bokus.com Du kan ju även kolla om den finns på ditt bibliotek. Tänk också på att bibliotek gärna tar emot inköpsförslag!

Har du läst Sparboken? Vad läser du just nu? Något du vill rekommendera?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

8 reaktioner till “Sparboken – Ett ovanligt boktips!”

 1. Enkelt och klokt ”Exempel på detta kan vara att skaffa klippkort och få var 10:e lunch gratis medan den verkliga besparingen handlar om att istället ta med sig matlåda/pick-nick.”

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har liknande exempel i ”Ut ur ekorrhjulet” (på sidan 46 för den som är intresserad) där vi pratar om att man ibland känner att man sparar ”hela tiden” för att man jagar rabatter och erbjudanden men det ger bara typ 10% på totalbudgeten medan en smartare design och nya beteenden kan ge 40-70% besparing för många. Fru EB tar upp samma sak men med andra ord och andra exempel vilket jag gillar skarpt!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som du säger, en bok som kan vara mycket lärorik för många och trevlig att läsa även för oss som redan lever efter de mesta av principerna:-) Trevlig helg!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar

   Som sagt så tycker jag att Fru EB’s bok kompletterar vår första med att bli mer specifik kring många områden där man kan spara pengar och mer uttryckligen samt dra ner byxorna på ”konsumismen” och marknadsföringen:-)

   Hoppas du kommer gilla både denna och ”Lev lokalt” när du får möjlighet att läsa dom!

   Gilla

 2. Tack för tipset om denna suveräna Sparbok! Sträckläste den, så som jag även gjort med era egna två böcker. Många bra exempel och tänkvärda sätt att resonera i vår konsumtionsfyllda värld. Böcker att läsa igen – man förstår mer och mer vartefter man lever sparsamt själv.

  Gilla

 3. La förslag till Trollhättan bibliotek på denna och nu är den på väg in och det är redan en på kö efter mig !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s