enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil

”Kan du till exempel tänka dig att gå utan byxor”

När jag började blogga så skrev jag små korta inlägg om hur vi funderade kring vårt liv med ganska stort fokus på ekonomi och hur vi sakta lärde oss att leva ett bättre liv på mindre pengar. Inläggen var ganska praktiska och utgick ifrån våra egna budgetar, tankar kring investeringar och livsstil med mera. Under åren som följt har detta fortsatt men också förändrats.

Framförallt har det som från början var ett experimenterande från vår sida i mångt och mycket blivit integrerade principer som vi lever efter utan att tänka på dom så mycket. Den övergripande principen kan sammanfattas som ”Lev lokalt” (vilket ju också är titeln på den senaste boken) och för oss handlar det i lika delar om att leva lokalt rent geografiskt som det handlar om att söka de enkla och närliggande lösningarna först inom alla livets områden innan man tittar på mer komplexa eller avlägsna lösningar. Principen kan också sammanfattas som att vi tror att det är bättre att GÖRA något litet redan idag som gör livet bättre än att PLANERA något stort som ska hända ”nån gång i framtiden”.

Principerna är dock inte starkare än deras tillämpning i verkligheten och därför är det också bra att ta ner dom på jorden ibland och fundera på vad det innebär på ett begränsat område. Tänkte därför berätta lite hur principerna påverkar en lite del av min garderob nämligen min jeanshylla.

Några frågor jag ställer mig innan köp:

 • Fyller den nya saken ett verkligt syfte? (Viktigaste principen)
 • Ersätter den något som ska bytas?
 • Går den att hitta begagnat?
 • Finns det en annan lösning?
 • Går den att köpa lokalt?
 • Kommer den hålla länge?
 • 80% är väldigt bra!
Jag använder jeans nästan dagligen och äger därmed 5 par, 4 av 5 (80%)köptes begagnade, 3 av 5 (60%) köptes lokalt. Nya på ordinarie pris hade de kostat över 5 000 kronor, men jag har betalat totalt 750 kr för alla 5 paren en besparing på 85%.

Listan på principer kan göras längre och mer detaljerad men i grunden handlar det om att först utröna om det finns ett syfte med produkten, för min del har jag insett att jag trivs med och har jeans nästan jämt. Då behöver jag några till vardags som kan vara lite mer slitna, några lite nyare som går att ha i sammanhang där det passar att var lite finare klädd, och så behöver jag ett par till att gräva, riva, bygga och måla i.

Här ingår även att fundera på om det finns några alternativ, uteslut inget inledningsvis, tänk fritt, uteslut inga alternativ …kan du till exempel tänka sig att gå utan byxor…he he;-”

Detta innebär att jag har hittat en balans där 5 par är vad jag har nytta av (inte ”behöver” för i grunden skulle jag såklart kunna klara mig med ett par). Paren som jag köper är först ”fin jeans” och när jag använt dom en hel del så blir dom ”vardagsjeans” och dom som fortsätter att slitas men på ett bra sätt kan till sist få äran att bli ”grovjobbsjeans”.

När ett par är uttjänta så funderar jag på om behoven har förändrats och om dessa behöver ersättas eller om jag kanske kan klara mig med färre? Detta gäller såklart hela garderoben. Med ändrade förutsättningar de senaste åren så är det framförallt kostymer, finbyxor och skjortor som har åkt ut…medan jeansen har fått vara kvar och har ersatts eftersom.

Begagnat är alltid förstahandsalternativ, både ur ett hållbarhets- och kostnadsperpektiv är det också överlägset. Överflödet är dessutom så stort att det i stort sett aldrig är svårt att hitta. 4 av de 5 paren jag använder idag är köpta begagnat och det par som köptes nytt var på en utförsäljning för 6-7 år sedan så det var också på sätt och vis ”överskott” som togs tillvara.

Försöker också så långt som möjligt hitta alternativ lokalt vilket sparar tid men också bidrar till att bygga samhället där du lever. Av jeansen ovan är ett par köpta nya på en lokal butik (medan jag fortfarande jobbade för 6-7 år sedan och dom behöver numera hållas upp med ett bälte så midjemåttet minskade när kontoret övergavs:-). Ett par är inköpt på en lokal välgörenhetsbutik och ett par via den lokala köp och säljgruppen på Facebook. Två par är köpta begagnade men från annan ort och fick skickas av säljaren…vilket också funkade bra:-)

En annan faktor är kvalitet, det är såklart en bedömningsfråga men jag köper hellre färre par med lite högre kvalitet som håller längre så behöver jag inte byta och köpa nytt så ofta. En sak som visat sig vara avgörande är att det är en hög andel bomull i jeansen (helst 100%) då dessa håller längre och dessutom slits snyggare. Att köpa kvalitet handlar både om att det är en besparing i längden men också om att trasiga grejer tar tid vilket gör att det är mycket värt om något håller flerdubbelt längre.

Att uppfylla sina principer till 80% är också en bra princip i sig. Alltså försök att alltid tillämpa dina principer, men vara nöjd med att lyckas till ca. 80%. Det är nämligen så att de sista andelen av principuppfyllelse ofta tar så mycket kraft att det inte blir något till över till andra området. Det finns många som till exempel försöker köpa varenda grej begagnad, eller lagar all mat från grunden, väljer bara giftfria produkter, handlar lokala varor eller avstår helt från att använda bil helt. För vissa fungera det bra men för många ser jag att det innebär att man bara orkar med ett område och därmed missar enkla vinster på andra områden. Genom att ”nöja sig” med ungefär 80% följsamhet till principerna så orkar man med att tillämpa dom tvärs över hela livet.

Dessutom går det att på detta sätt leva ganska annorlunda jämfört med ”alla andra” utan att vara komplett motvalls vilket också förenklar mycket!

Hur jag köper jeans är såklart inte det som avgör vår familjs ekonomi eller hållbarheten i vår livsstil. Det som gör den stora skillnaden är att tillämpa dessa principer tvärs över alla områden i livet. Så som på hela familjens garderober, på inredning, sportutrustning, transporter och så vidare. 80% principen gör dessutom att vi klarar att räkna hem vinster på flera områden parallellt – detta gynnar vår frihet, vår hälsa och vår hållbarhet!

Vilka principer försöker du leva efter? När tycker du att det är lätt respektive svårt?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

2 reaktioner till “”Kan du till exempel tänka dig att gå utan byxor””

 1. Vilken spännande fråga! Jag har funderat en stund, och kommit fram till följande:
  Köp inga nya saker- jag påbörjade detta förra året, och tyckte då det var jättesvårt att bryta ett beteende (köpa saker jag egentligen inte behövde eller ens använde ibland), men tycker att det började släppa efter ett halvår. Förra året begränsade jag till 20 saker, detta året blir det max 10 saker, och det här året är som sagt mycket enklare. Inte helt implementerat för resten av familjen eller hemmet- lite i taget passar mig.
  Äg så få saker som möjligt- även detta inspirerat av dina bloggkollegor minimalisterna. Jag har i år försökt rensa ett rum eller ett halvt rum/helg. Det blir en enorm skillnad- mindre stök, mindre letande efter saker osv.
  Köp gärna tjänster- jag köper tex städning (jag tycker det är tråkigt att städa) och träningsprogram (jag tycker det är roligt att träna, och jag vill gärna stödja ett litet företag inriktat på stryketräning för kvinnor)
  Res mer, men mest så kort som möjligt- jag vill se nya platser, och åka till nya ställen, men är jättenöjd om själva resan består i en cykeltur på en kvart eller en vandring rakt in i skogen.
  Anpassa jobbet efter livet, och inte tvärtom- mina barn börjar bli lite äldre, och behöver inte ses efter som när de var små. De mår dock bra av att ha föräldrar i närheten. Så jag och maken har två dagar var då vi kommer hem tidigt från jobbet. Jag jobbar gärna hemma ”mina” dagar, men passar på att ta eftermiddagens kafferast när ett barn kommer hem från skolan.
  Ät mer mat utomhus. För det är gott och härligt!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Väldigt intressant att höra, det verkar som ni gör många genomtänkta val med hjälp av era etablerade principer.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s