Lev lokalt, Vår bok

Nu går det att beställa nya boken! #Levlokalt

Releasen för ”Lev lokalt” är på torsdag 28/1 men från och med idag gå att beställa via de stora näthandlarna. (Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln) . Den går även att köpa direkt från förlaget på pug.se.

Den nya boken ”Lev lokalt” kan ses som en fördjupning av den första men står helt på egna ben. I viss utsträckning kan man säga att detta är bokversionen av det vi pratade om efter att den första boken ”Ut ur ekorrhjulet” utkom för två år sedan. Vårt intresse har gradvis skiftat iväg från ekonomin i sig och mer mot hur vi använder vår tid och energi vilket återspeglas i ”Lev lokalt”.

Vi fick några förhandsexemplar redan förra veckan tycker den blev rätt snygg!

Boken baseras på våra egna erfarenheter och efter att vi nu ha varit fria från kravet på lönearbete ett antal år så har vi fått fler bra exempel på vad det innebär i form av frihet och livskvalitet men också utmaningar. Boken skiftar mellan filosofiska tankar och handfasta tips för att välja sin egen väg samt specifika exempel ur vårt eget liv. Detta för att belysa möjligheterna med den fria, hälsosamma och hållbara livsstilen så tydligt som möjligt.

Det var långt ifrån självklart för oss att vi skulle skriva ytterligare en bok men gradvis så blev det tydligt att det fanns mer att beskriva utifrån flera perspektiv som inte var med i ”Ut ur ekorrhjulet” . Som vi ser det står de två böckerna på två sidor av samma målsättning kring ett liv med ”frihet, hälsa och hållbarhet”. Våra två böcker belyser detta från två olika riktningar. Ser detta i mitt inre som när två gatlampor lyser upp en bit av marken från olika håll och som kombinerat ger en bra belysning av området mellan dem men också lyser upp mer av ytan än vad en lampa gör enskilt.

Lev lokalt är ett uttryck som vi har använt både i direkt – rent geografisk betydelse – men också i en indirekt betydelse där det handlar om att utgå ifrån den position man har och utveckla sig själv, sitt hem, sina relationer och sin kunskap med mera utifrån den punkt där man startar. Detta i kontrast mot att önska sig en annan utgångspunkt. Det blir också ett uttryck för en form av ”livsstilsminimalism” där man inte ständigt väljer från all världens möjliga alternativ utan fokuserar på det som finns nära och som ger livskvalitet, och sedan selektivt och med eftertanke kryddar livet med det som finns längre bort.

Tanken är att perspektivet i ”Lev lokalt” ska kunna fånga nyfikenheten hos en bred grupp så att man vågar utforska möjligheterna till ett friare liv. Vi försöker också beskriva fler av fördelarna som blir synliga först när förändringen är genomförd. Tror att många som gillar budskapet och är intresserade av en förändring kommer vilja läsa båda böckerna men det är inte på något vis nödvändigt att läsa dom i en speciell ordning de kompletterar varandra men är inte beroende av varandra.

Hoppas ni kommer gilla ”Lev lokalt”! Ställ gärna frågor och kommentera här på bloggen – vi försöker verkligen svara på allt och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

Båda böckerna finns som sagt att köpa på Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln samt direkt från förlaget på pug.se.

10 reaktioner till “Nu går det att beställa nya boken! #Levlokalt”

 1. Är det inte begränsande för uppväxande barn att i princip alltid vara hänvisade till hemma- slalombacken, intressen som inte kostar så mycket (ridning och hockey kan ju knappast vara aktuellt) och i hela detta tänk väldigt återkommande sociala miljöer och att pengar är i sådant totalt fokus?🤔

  Gilla

  1. Hej Johanna och tack för din kommentar,

   Din fråga går att besvara på så väldigt många olika sätt, för det första så begränsar alltid föräldrar sina barn på olika sätt, det kan vara arbete, pengar eller tid som sätter gränsen, det kan även vara föräldrarnas uppfattningar om vad som är bra/dåligt eller vad som är farlig med mera som begränsar barnen från att göra exakt vad de vill.

   Ur vårt perspektiv så finns det också begränsningar och men i slutändan är det sällan ekonomin som sätter den gränsen, det är istället vårt intresse och tid som avgör vad vi väljer att göra och vi lägger inte gärna till aktiviteter som vi inte riktigt hinner med. På så sätt lägger vi heller mer pengar och tid på skidåkning än att lägga till ännu en aktivitet…vi har dock inte hindrat barnen från att börja med någon idrott eller annan aktivitet för att det skulle vara för dyrt, vi är ju måna om att leva smart sparsamt men vi är ju inte fattiga och behöver avstå av tvång.

   Din avslutande mening har jag svårt att förstå helt och fullt men för oss är pengar väldigt lite i fokus, man skulle kunna säga att vi nu har fått pengarna ur vägen och kan leva vårt liv utifrån våra värderingar istället för utifrån hur vi ska tjäna och spendera pengar. Fokus i vårt liv ligger ganska lite på pengar men däremot är vi sparsamma med den tid och energi så att vi kan spendera dessa på det som är viktigt och givande för oss. På bloggen har fokus i lite högre utsträckning varit pengar då det tydligen är intressant för andra som ofta ställer frågor om det.

   Gilla

 2. Om alltför många väljer att leva ”fri” blir det svårt att ta del av samhällets resurser t.ex. när det gäller sjukvård. Man betalar ju ingen kommunal/ landstingsskatt men förväntar sig att få all service gratis. Det går inte ihop!

  Gilla

  1. Hej Knut och tack för din kommentar,

   Detta är inte en helt ny fråga och vi har besvarat den bland annat i detta inlägg.

   https://enkelboning.com/2019/02/26/vad-skulle-handa-om-alla-gjorde-som-ni/

   I sammanfattning tror jag att det är två missuppfattningar inbakade i din kommentar, för det första så tror jag inte att de personer som blir mer fria nödvändigtvis bidrar mindre till samhället utan jag tror snarare att man bidrar på andra sätt. För det andra finns det stora problem med hur samhället fungerar idag både när det gäller det gemensamma engagemanget (ideellt, politiskt mm) hur människor mår fysiskt och psykiskt samt hur planeten mår givet det sätt vi väljer att leva med väldigt hög (materiell) konsumtion.

   Gilla

  2. Hej.

   Det fungerar inte vidare bra idag, Knut, och det av flera olika samverkande faktorer beroende på exakt var och vad vi mäter.

   Jag tar ett personligt exempel (som givetvis gynnar och styrker min tes):

   Min sjukpenning och det min fru betalar i kommunalskatt när hon jobbar är ungefär lika mycket, det slår på under femhundringen. Hade det inte varit mer rationellt att beskatta hushållet, istället för att pengarna ska in och vända i skattekassan? Det finns många sådana rationaliseringar att göra, som gör att skattetrycket, både det specifika och det generella skulle kunna sänkas utan förlorad service. Ett annat exempel är sjukresor med kollektivtrafik, regionen som är skattefinansierad betalar det lika skattefinansierade bussbolaget (man använder kallelsen som biljett). Men man samkör inte data så att alla pat. med samma typ av besvär går samma dag. Varför hade det vart bra? Jo, för då kan man ha (1) buss som kör runt på och samlar upp alla dessa patienter, lämnar vid lasarettet, och sedan kör hem dem. Istället måste man nu ibland t o m betala för taxi/övernattning: vi som inte bor i stad kan ha en femton-tjugo mil till närmsta lasarett, och då bil blir allt dyrare och vård är en rättighet… ja, jag hoppas du ser hur vårt välfärdssystem skapar sina egna problem?

   Och lägre skatter gynnar den med låg inkomst/små tillgångar. Att kunna behålla femhundring mer i månaden när man har en nettolön på ca 14k, heltid ink. kvällar, nätter och helger (jodå, det finns tio- om inte hundratusentals i detta land som knegar för såna löner, via kommuners och myndigheters div. projektanställningar) är betydligt mer än 5 000:- för den som ändå drar in 50k/månaden. Man kan inte äta sig mer än mätt, men man kan j*vlar i min låda alltid vara mer hungrigare, frusnare och fattigare, det vet jag av erfarenhet.

   @Bloggaren: har inte läst böckerna, men frun och jag lever syftande till autonomi så långt det går med hänsyn till ålder/hälsa. Fråga/efterlysning:

   Vad man skulle behöva är böcker med klara, tydliga och överpedagogiska ritningar och konstruktionsanvisningar hur man gör egen biodisel, bygger och sköter ett gengasaggregat, och mer i samma stil – t ex hur gör jag för att koppla en vindsnurra (derrick) till en transformator från en lastbil så att jag får el till mobil/dator, med rätt amp och impedans och allt vad det heter?

   En sorts Kajsa Wargs kokbok men för enkla tekniska lösningar som inte börjar med ”Beställ/köp XX hos YY”.

   Just gengas är ju helgjutet här i gräns-skogarna mot Norge – råvaran växer på träd s.a.s. och är dessutom klimatvänlig!

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare
   PS Hoppas jag inte brer ut mig för mycket, är arbetsskadad av det akademiska. Påstår jag i alla fall. DS

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s