ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Livsstil, Minimalism, Ut ur ekorrhjulet

Alla skulle bli besvikna!

Vår nya bok Lev lokalt – vägen till ett hållbart, hälsosamt och fritt liv (läs mer här) finns att köpa där böcker finns som tillexempel(Bokus och Akademibokhandeln) . Den går även att köpa direkt från förlaget på pug.se. Där finns även vår tidigare bok Ut ur ekorrhjulet (läs mer här)

En fråga som jag har fått sedan jag började skriva på en blogg för 9 år sedan är om det inte tar slut på ämnen att skriva om. Det märkliga i det sammanhanget är att det är just när man inte skrivit på ett tag som det är svårast att komma igång igen medan när jag redan skrivit ett par inlägg under en vecka så bubblar det upp många fler idéer. Tidvis har det gått flera månader mellan inläggen och då känns det som att man måste komma tillbaka med något riktigt smart…vilket är en säker väg för att inte skriva något alls.

Den känslan infinner sig fast tiofalt när vi just har släppt en bok. Den har jag jobbat med under nästan ett år tillsammans med Maribel och förlaget och hur ska något som jagknappar ner idag liksom matcha det? Men sen fick jag en idé när jag pratade med en researcher inför vår medverkan i TV4 och det blev uppslaget till detta inlägg.

Här finns TV4 klippet för den som är nyfiken…

Det var en riktigt rolig lite utvikning som vi pratade kring men inget som kom med i TV, nämligen det faktum att vi lever så balanserat att jag tror att de flesta som skulle få en inblick i vårt liv skulle bli lite besvikna. Ska försöka beskriva vad jag menar.

I den nya boken säger jag att vi troligen är starkare, rikare, hållbarare och mer minimalistiska än vad vi någonsin tidigare har varit. Detta tror jag kan tolkas som att vi är på något vis perfekta inom dessa områden men det är lång ifrån sanningen. Det handlar istället om hur stor förbättringspotential det finns inom dessa områden för en vanlig familj. Det visar också hur långt man kan komma inom fler områden om man inte blir för extrem på en arena.

Men varför skulle många i så fall vara besvikna?

 • Jo vårt hem ser inte ut som ett minimalistiskt hem ”ska” göra det finns relativt få avskalade vita väggar och det står/ligger en hel del grejer här och där. Vi har rensat mycket och skåpen är numera inte överfulla och det är betydligt lättare att städa och plocka i ordning än vad det än gång var…men vi lever inte i en reklamfilm för minimalism som inredningsstil.
 • Vi rör på oss varje dag, med långa promenader och enkla träningsövningar hemma med den egna kroppen som vikt och några enkla träningsprylar, vi har dock inga svällande biceps eller kan skryta med att vi tar xxx kg i bänkpress. Det sägs att ”strong is the new skinny” men frågan är om inte ”healthy is the new boring” för det syns faktiskt inte sådär jättetydligt på utsidan.
 • Våra barn bråkar en hel del med varandra men också med oss, det blir inte bara harmoniskt för att han har mer tid hemma, det blir också fler tillfällen till potentiell konflikt. Ett sätt att beskriva det är att vi troligen har fler fina stunder med våra barn men vi har också fler konflikter för vi har helt enkelt mer tid tillsammans.

Ironiskt då att det i intervjusituationer ofta blir fokus på hur ”extremt” vi lever men vi är inte extrema på något vis. Vi har villa och kombi, vi dricker champagne men inte varje dag, vi äter gärna vegetariskt men är inte vegetarianer och så vidare. På ett sätt skulle jag tänka att det är just att vi är o-extrema på de flesta områden som göra att vi når så långt som vi ändå gör med så mycket. Samtidigt är medialogiken sån att den vill hitta något extremt och sätta fokus på det och det får man väl köpa. I detta sammanhang tänker jag på en gammal sketch där ett politiskt parti skulle profilera sig genom att gå mot ”ultra-mitten”.

Hur tänker ni på detta med att vara extrem eller inte? Har du områden där du är extrem? Är det något hos oss som du uppfattar som extremt?

Hoppas ni kommer gilla nya boken ”Lev lokalt”! Ställ gärna frågor och kommentera här på bloggen – vi försöker verkligen svara på allt och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

Båda böckerna finns som sagt att köpa på BokusAkademibokhandeln samt direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs.

5 reaktioner till “Alla skulle bli besvikna!”

 1. Jag tror att vi är extrema i det att vi faktiskt har analyserat våra utgifter och kopplat lycka och värde till dem. Detta i stort och smått. Det som inte er något har inte fått fortsätta och det som faktiskt ger värde och lycka spenderar vi mer pengar på eller mer tid på. Ofta visar det sig att de nöjena är billiga… tid likaså.

  Vi har också gjort en stor översyn och utmanat gamla sanningar samt skapat goda vanor. Det kan också tyckas extremt – vad vet jag. I övrigt bil (sprillans ny!?), radhus i fint område, resor, och annat. Utåt sett ser vi nog högst normala ut och med vårt designintresse kanske till och med lite fancy i vissas ögon. Samtidigt är det mesta DIY eller köpt billigt och restaurerat.

  Hos er tänker jag kanske lite samma som med oss. Ni har tagit livshögen, lagt ut allt på mattan och sorterat i behåll/kasta. Ni har ställt de tuffa frågorna och faktiskt gjort något åt er situation. Det är extremt, extremt bra 🙂

  http://www.iblandgormanratt.se

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant det där, jag tänker att det där med att var ”extrema” är så spännande för jag tror inte att någon under den tiden vi fortfarande arbetade och var anonyma skulle ha tänkt att vi levde extremt. Däremot nu när vi berättar öppet om hur vi lever och vilka val vi gör så upplevs det som extremt. Vi har inte haft så mycket design grejer men vi har alltid haft bra saker och vi har rest på vad många uppfattat som lite extra lyxiga resor i det att vi varit borta väldigt länge. Så någonstans mellan ”normal-tråkiga” till smålyxiga skulle jag tänka mig att många tänkte innan.

   Gillar din liknelse med att lägga upp livet på golvet och sortera upp i olika högar, det mesta i behåll eller släng ut..men kanske även en liten vänta hög för utvärdering:-)

   Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Antar att det är för att lagom är så tråkigt? Men samtidigt innebär lagom att man har allt man behöver men inte för mycket. Det innebär också ganska ofta att man kan fixa lagom på många fler områden, jämfört med att sträva efter perfektion på ett området samtidigt som mycket annat i livet faller samman.

   Gillad av 1 person

 2. Jag och min sambo har flyttat långt norr ut för att vi ville prova på en ny livsstil där vi har promenadavstånd till längdskidspåren, 5min med bil till slalombacken och 1,5h med bil till fjällen. Här har vi hittat vänner som tar ut oss på toppturer, vandringar, m.m., dvs de är mycket mer inbitna friluftsmänniskor än vi, vilket smittar av sig! Så om man vill bli extrem åt ett håll kan man ju alltid skaffa vänner/bekanta som är ännu extremare – på ett bra sätt!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s