ekonomisk frihet, enkelhet, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil

”Bokstavligen ett jävla skitproblem!”

I fredags när vi precis skulle börja packa matsäck för att åka till skidbacken kom våra hyresgäster in och berättade att det verkade vara något fel på avloppet i gäststugan. Dom har inte varit där på några veckor och nu rann inte vattnet undan i toaletten.

Med andra ord, bokstavligt ett jävla skitproblem!

Ganska snabbt konstaterade vi att det mest troligt var en ispropp i avloppet och att dropp från duschen i kombination med långvarigt kallt väder var orsaken. Att spendera några timmar på fredagkvällen och större delen av lördagen med att få ordning på avloppet var en på alla sätt oönskad aktivitet.

Vi löste problemet på egen hand med hjälp av familj och vänner, vilket sparade oss mycket pengar jämfört med att till exempel hyra in en spolbil på jour. Dessutom lärde vi oss också något om hur avloppet i stugan fungerar och nu vet vi hur vi ska minska risken för att något liknande händer igen. Skulle det ändå hända igen så vet vi bättre var vi ska börja och troligen skulle vi då kunna lösa det på några timmar istället för större delen av en helg.

Detta blir ett tydligt exempel på hur de 8 kapitalen fungerar. Dessa har vi till exempel beskrivit i det här inläget. Det är också är en av de bärande teorierna i vår nya bok Lev lokalt. Det handlar om att vi är beroende av flera kapital för att leva och att det det ofta är ineffektivt eller till och med omöjligt att lösa en uppkommen situation med ”fel” typ av kapital.

De 8 kapitalen är alla nödvändiga, kompletterar varandra men kan aldrig fullt ut ersätta varandra. En viss aktiviteter kan både förbruka och bygga ett eller flera kapital.

För att återkomma till vårt avloppsexempel, vi hade möjlighet att via en vän till familjen få tag på en vattensug (som vare sig gick att köpa eller hyra just då). Vi hade kunnat få en spolbil på lördagen men det hade kostat många tusenlappar och hade troligen ändå inneburit ganska mycket jobb för oss och dessutom hade vi sannolikt ändå behövt vara hemma hela dagen.

Genom att vi löste det själva så byggde vi vårt erfarenhetskapital och nu vet vi bättre nästa gång hur vi ska göra. Tror att den som lånade ut sugen till oss kände en viss tillfredställelse bara genom att få hjälpa till, med liten egen insats, men vi passade även på att skicka med en liten present som tack för hjälpen. Förhoppningsvis får vi också möjlighet att återgälda tjänsten vid något tillfälle. En klok person sa till mig en gång att ”socialt kapital bygger på generös kreditgivning utan säkerhet och med väldigt lång återbetalningstid”.

Helgens utmaning var ett nästan övertydligt exempel på hur de olika kapitalen kan samverka och byggas på. Det var också exempel på att pengar inte alltid löser allt på bästa sätt. Vi hade varken kunnat köpa eller hyra en vattensug i närområdet vid just den tiden då den behövdes så pengar hade inte löst problemet. Vi hade kunnat hyra in en spolbil men då hade vi ändå varit tvungna att vara hemma och hade därmed förlorat både tid och pengar, istället för som nu ”bara” tid. Vi hade inte heller lärt oss för framtiden på samma sätt som vi gjorde nu. Med andra ord ibland är det effektivt att köpa sig fri, men lågt i från alltid.

Har du några exempel på hur du märkt av de 8 kapitalen i ditt liv? Vilket kapital tycker du är viktigast?

Hoppas ni kommer gilla nya boken ”Lev lokalt”! Ställ gärna frågor och kommentera här på bloggen – vi försöker verkligen svara på allt och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss! 

Båda böckerna finns som sagt att köpa på BokusAkademibokhandeln samt direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs.

6 reaktioner till “”Bokstavligen ett jävla skitproblem!””

 1. Hej!!
  En fundering såhär mitt i vintern är vad ni har för uppvärmningssystem i huset?
  Det är ju den högsta kostnaden för boendet nu när det är kallt.
  Kör själv med luftvattenpump, men funderar på att komplettera med en kamin för att stötta upp dom kallaste månaderna.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   En relevant fråga dock inte den jag hade förväntat mig på just detta inlägg:-) Vi har vattenburen bergvärme i det stora huset och kompletterar med eldning i en kamin i källaren och en öppen spis. Gäststugan är uppvärmd med direktverkande el, där finns även en öppen spis och en vedspis.

   Gilla

   1. Nej frågan kanske kom under fel artikel, men det har ju med boende att göra ändå.
    Tack för svar, jo man får försöka stödelda, solpaneler är en stor investering känns det som och lång återbetalningstid.

    Gillad av 1 person

 2. Hej! Jag har en fråga, kanske inte direkt kopplat till ämnet, men har ni något riktigt bra tips på hur man undviker att hamna i ett läge med många dyra spontanköp görs varje månad? Jag hamnar många gånger i ett läge där jag i slutet av månaden nallar av bufferten bara för att jag ”unnat” mig för många dyra spontanköp såsom grejer till bilen, skidor, träningsutrustning mm. Sedan inför nästa månad så är jag till en början hård och följer budget men sedan faller tillbaka igen bara för att jag ”måste köpa” något. Ofta rör sig månadsutgiften på omkring 30 000 kr för mig.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det enkla svaret är att du bör sluta köpa saker spontant, inför en spärr där du lämnar ett betänketid för varje lite större inköp. För områden där du vet att du kommer vilja spendera pengar så sätt en budget som är rimlig och håll sedan den. Om du har speciellt svaga områden kan det också vara en bra övning att införa totalt köpstopp under en begränsad tid säg att du inte köper något utöver det mest nödvändiga antingen på alla områden eller på ett specifikt område som är ”problematiskt”. Ofta är det svårt i början av en sådan utmaning men när man etablerat vanan att inte köpa så brukar man märka hur lite man egentligen behöver och även när man avslutar utmaningen brukar spenderandet inte återgå till den gamla nivån i min erfarenhet.

   Det finns många tips om hur man tar tag i sina kostnader framförallt i vår första bok Ut ur ekorrhjulet så om du inte har läst den så kan den rekommenderas. Finns på många bibliotek och just nu på bokrean.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s