ekonomisk frihet, enkelhet

Den säkraste vägen till frihet!

Känner allt mer att jag avslöjar min ålder när jag skriver och refererar tillbaka. Det är till exempel 15 år sedan som jag började intressera mig för frågor kring frihet, enkelhet (och ekonomi utifrån det perspektivet). Det är 10 år sedan som vi tog det där beslutet om att vi skulle bli ekonomiskt fria vilket vi också realiserade för 4 år sedan.

Under de här 15 åren har jag sett olika trender komma och gå tidvis har snabba klipp på börsen och fastighetsinvesteringar (ofta med lånande pengar) varit ”grejen”. Under andra tider har mer enkelhet och oberoende varit i fokus som en väg till frihet. Trender i detta sammanhang är vad som uppmärksammas i stora medier och får stor spridning. Självklart finns dessa strömningar parallellt hela tiden men med olika styrka och uppmärksamhet.

När vi bodde i USA 2005-07 så chockades vi av nivån på konsumtion, lån och den relaterade stress som så tydligt syntes hos våra kollegor, grannar och vänner där borta. Livet var ungefär som hemma i Sverige men det var som om volymen var uppskruvad. Samtidigt hade ekonomin ångat på som tåget under några år och det var tydligt att många strävade efter en större frihet. Den vägen man såg gick ofta via att belåna sig ännu mer, kanske köpa några uthyrningsfastigheter eller råvaruaktier ”som alltid går upp i värde”.

På toppen av det som av vissa kallades ”supercykeln” det vill säga den uppåtgående trenden som typ aldrig skulle ta slut så flyttade vi hem till Sverige. Det första året var ungefär som vanligt men 2008 började hela världsekonomin krackelera och företaget som jag jobbade på tappade hälften av sin försäljning på några få månader och vissa tider var orderingången negativ för en del verksamheter…det vill säga det var fler avbokningar än nya ordrar.

I kontakten med andra etablerade storbolag fick jag höra att de hade varit bara dagar ifrån att inte ens klara av att betala ut löner till sina anställda. Detta på grund av att de haft så lite reda pengar på kontot så att de fick likviditetsproblem bara några veckor in i krisen. Detta säger något om riskerna man var beredd att ta för marginella vinster i slutet av uppgången.

Den mänskliga önskan om större frihet var dock konstant men under krisen började det pratas om ”frivillig enkelhet” för vissa att flytta ut från stan och bli självförsörjande för andra att klara sig på mindre inkomster i stan. Stater och centralbanker runt om i världen steg då in och sänkte räntor och tryckte pengar och mer eller mindre ”garanterade” att inga tillgångar någonsin får gå ner i värde framöver.

Efter detta har Greklandskris (även Italien, Spanien, Portugal mfl), valet av Trump som USA’s president, Brexit omröstningen, Corona panemin etc i olika vågor gjort intresset för ett enklare och mer självförsörjande liv större, varefter interventioner från stater och centralbanker övertygat marknaden om att inga tillgångar någonsin kan falla i värde vilket på många sätt tagit oss tillbaka till 2007 när det är investeringar i förhoppningsprojekt med hjälp av lån som är vägen till frihet.

Det är svårt att sia om framtiden men jag tror inte det är sista gången den här pendeln svänger och frågan är om den inte kommer svänga väldigt kraftigt vid något tillfälle framöver just därför att politiken och centralbankerna gjort så väldigt mycket för att minska svängningarna under så många år nu. Att göra allt för att undvika små kriser kan mycket väl bygga upp till en kris med enorm kraft.

Två saker är jag dock säker på – att längtan hos människor efter frihet är konstant och jag är även övertygad om att den säkraste och bästa vägen till frihet går via enkelhet och att skala av snarare än att bygga upp rangliga tillgångsbyggen baserade på lån. En frihet som baserar sig på enkelhet är i det närmaste ostoppbar vare sig det gäller ekonomiska kriser eller politiska beslut.

Enkelheten är också överlägsen när det gäller känslan av frihet för den som ständigt strävar efter mer och större blir inte fri från denna strävan och känner därför aldrig förnöjsamhet över hur bra man redan har det. Den som bygger sin frihet på ”mycket” känner sig dessutom ofta orolig för att förlora sitt överflöd genom stöld, politiska beslut eller affärsmässiga motgångar. Tillsammans med människans inbyggda aversion mot att förlora gör detta att många känner en större skräck för att ramla ner än vad de känner glädje över att ta sig upp.

Hur ser din längtan efter frihet ut? Vad baserar du den på och varför? Har dina tankar förändrats över tid?

Våra båda böcker finns att köpa på Bokus  och kanske ännu bättre direkt från förlaget på pug.se och på de flesta andra ställen där böcker säljs. Kan eller vill du inte köpa så finns den på många bibliotek, finns den inte på ditt lokala bibliotek så kan du lägga ett inköpsförslag.

Vi försöker verkligen svara på alla frågor vi får och ställer du frågan på bloggen så kan fler läsa både fråga och svar! Vill du ändå skicka ett privat meddelande, boka en föreläsning, intervju eller liknande så går det bra via detta formulär. Vi finns även på twitter som @farbrorfri och på instagram som @enkelboning där ni också gärna får följa oss!

10 reaktioner till “Den säkraste vägen till frihet!”

 1. Hej! Det var ett tag sedan jag läste på ”frihetsrelaterade” bloggar. På ett sätt kanske av liknande anledning som du numer är på enkel boning, nämligen vi har hittat vår ekonomiska strategi och följer den och fokuserar på annat som är spännande. Men det var kul och inspirerande att läsa denna och den föregående om förarsätet. Ett kärt återbesök hos er. 🙂
  Vi har en målsättning att vara ekonomiskt fria om en sådär 7 år. Men det som ändrats det senaste åren, och det är så spännande, är att jag från tidigare velat fly från ”arbetslivet” till att uttala att ”jag vill arbeta tills jag är 90, efter det får jag se”.
  Med risk att avslöja min ålder, så är jag några år äldre än dig och har ett antal riktigt tuffa år bakom med många dödsfall och kriser i min absoluta närhet. Jag är också så gammal att jag upplevt krisen på 90-talet och med det kanske andra perspektiv uppstår (som egentligen inte alls skiljer sig speciellt från ex. era mål). Det är att det gäller att leva nu och därför har jag (med min frus fulla uppbackning) valt att använda en del av frihetskapitalet för att göra en förändring till att hitta en sysselsättning utifrån det som verkligen talar till mig. Jag vill vara i förarsätet i bilen som är mitt liv och kör jag av vägen så har jag alltid möjlighet att välja hur jag reagerar på det.
  Att ändra attityd kring hur jag hanterar mitt mående och att våga arbeta på nya riktningar utifrån drömmar så här sent i livet är en enorm frihet! Det har gjort att jag någorlunda har klarat kanske den värsta perioden i mitt liv där hela tillvaron gungat, bl.a. pg.a pandemin.
  Så, jag arbetar fortfarande mot ekonomisk frihet, men jag tror jag kommer att arbeta på det sätt jag vill efter det men också redan nu. 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för en spännande och läsvärt kommentar,

   Frihet kommer inte enbart från att ha ett stort kapital sparat utan är en känsla som kan uppkomma ur många källor. Det viktiga är att man känner just att man sitter i förarsätet på sitt liv och därmed kan välja var det ska bära, att kunna ha inflytande över vad man arbetar med och hur mycket. De är också viktigt att säga att vägen till ekonomisk frihet om det är vad man eftersträvar inte ska vara dålig under vägen, ambitionen bör vara att mejsla ut ett bra liv redan under vägen fram. Sen förespråkar vi att man ibland utmanar sig själv med tidsbegränsade utmaningar för att testa sina gränser…men överlag ska det vara ett gradvis bättre liv under hela processen.

   Känner igen mig i det att intresset när ekonomin är i god ordning i stor utsträckning skiftar iväg till andra områden som känns mer intressanta, tror faktiskt också att jag kommer arbeta resten av livet även om det sker på egna villkor och i vårt fall utan krav på inkomst.

   Nu går det såklart inte att likna vid det du varit igenom vilket låter som ganska många motgångar inom familjen men har själv varit sjuk de senaste 4 veckorna om än på bättringsvägen och det gör att man omvärderar vad som är viktigt.

   Gilla

   1. Hej. Ursäkta för sent svar. Livet kom emellan återigen.
    Först och viktigast, glad att höra att du mår bättre! (Och förhoppningsvis är helt frisk).
    Ja, håller med i det du skriver. Att må bra nu tror jag dessutom ökar chansen att må bra sen. Sen när jag har möjlighet att välja så får vi se om det är något med inkomst eller inte. Nu är det inte så riktigt ännu, men samtidigt såg det heller inte lås mycket. Jag mår ju bra!

    Gilla

 2. Svårt att säga, friheten har ju alltid funnits där på ett och annat sätt genom tider av frihet såsom studietid, arbetslöshet, deltidsjobb, föräldraledighet, tjänstledigt ja varianterna har varit många. Har aldrig tyckt om att sälja min tid 100% även om det hänt någon gång. När har tid vill man få något uträttat när man ej har tid vill man ha mer tid. Låter flummigt men så har känslan pendlat i stort sätt genom större delen av mitt vuxna liv. För mig är det viktigt att ha ett arbete som ger glädje på något sätt inte nödvändigtvis hela tiden men elementet måste finnas annars är det bättre att göra annat eller skola om sig.
  Frihet är en känsla denna kan fås utan att ha precis enligt 4% regeln. I ärlighetens namn studier i all ära men människan är mycket mer finurlig än siffror och studier.

  Att bli mer självförsörjande och icke beroende av något/någon. Mer och mer lutar det en mix av FI och downshift. För de flesta är det svårt att vara särskilt produktiva ifall man vill få betalt för det man gör. Dock behöver inte produktivitet likställas med att få betalt. De åtta kapitalen som omnämns i Lev Lokalt är något jag håller med starkt om samt där det finns mycket att hämta som inte kan mätas. Mycket bra bok gillar det omvända termen inside thé box thinking (kreativ innanför boxen tror jag du kallade det?)

  Mvh Anonym-m

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för en kommentar som satte igång mina tankar,

   Funderar på det som du säger om frihet vid olika faser i livet. Tror att vissa kan känna att studenttiden eller föräldraledigheten är fantastiskt fria perioder i livet medan andra kan tycka att det är raka motsatsen. Det kan både handla om hur man uppskattar just innehållet i studierna eller livet som hemmaförälder men tänker att det också kan ha att göra med hur man ställer sig kring ekonomi. Nästan alla får lite lägre inkomst under dessa perioder men för vissa kan friheten vara så väldigt mycket mer värd. Vissa studenter är helt fantastiskt kreativa kring att få maximalt med studentliv ur en begränsad budet…medan vissa ständigt klagar över att inte ha några pengar…och ytterligare andra jobbar så mycket vid sidan om att det inte finns någon tid till studentliv över huvud taget.

   Du har ju helt rätt i att frihet är en känsla och i Lev lokalt pratar vi även om detta att vägen till frihet kan bero lite på personlighet. Någon känner en jättestor frihetskänsla av att ha en kappsäck med pengar medan någon annan ständigt är rädd för att de ska minska i värde eller bli stulen.

   För min del anser jag att riktig ”FIRE” alltid innehåller ett visst mått av smart sparsamhet och självförsörjning (på ett eller annat sätt, någon bygger sitt eget hus, någon annan odlar sin mat). Tycker att det är just den aspekten som gör det som vi från början inspirerades av så intressant. Nu har det ju på senare år börjat dyka upp begrepp som ”Fat FIRE” men jag har svårt att se vad som skiljer det från att helt enkelt bara vara väldigt rik?

   Kul att du gillar koncepten i boken förresten, så otroligt att höra från er som läst boken!

   Gilla

 3. Hej!

  Jag hittar det här inlägget och är nyfiken kring hur ni idag ser på lån och i synnerhet bostadslån? Nu verkar vindarna blåsa just åt att räntorna är på väg upp.

  Jag syftar inte på storstadslån utan på bostäder med maxvärden ca 5 mlj. Vi har en villa som är värderad till 3 miljoner med lån om 1 miljon. Huset är nyligen köpt och renoverat med kraftig värdeökning på 3 år. Vi investerar varje månad i vår pengamaskin i syfte att nå ekonomisk frihet. Vi har även en trygg buffert på sparkonto.
  Vi hyr ut huset en kortare period med bra inkomst, vilket gör att vi nu har fått in extra pengar att …? Vad är ert råd?

  Amortera extra på huset?
  Investera extra i pengamaskinen?

  Två delar av lånen är bundna och ett går ut nu i sommar, därav min fråga om amortering.

  Tack för en bra blogg!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar.

   Svårt att ge råd men jag kan säga hur vi har gjort. Vårt hus köpte vi för 2 miljoner och då var det i OK skick men lite lägre standard än i de flesta moderna hus. Vi tog då ett lån på 600 000 vilket var 30% av värdet vid köptilfället, vi har sedan dess använt lite extrainkomster för att amortera men bara 50 000 kr på 6 år.

   Sedan dess har vi varsamt uppdaterat och lagt mindre summor pengar på uppdateringar och huset har ökat i värde till mellan 3-3,5 miljoner på grund av en allmän uppgång i värdet på bostäder men också för att det idag är fräschare än då. Nu står vi i begrepp att göra några lite dyrare uppdateringar på huset och det lutar åt att vi då kommer att låna lite mer (kanske upp till 450 tusen, så att vi har totalt 1 miljon i lån) vilket efter dessa uppdateringar kommer vara en bra bit under 30% av värdet på fastigheten.

   Vad vill jag då säga med detta, jo vi är måna om att ha en låg belåning för att det ger oss en kännla av trygghet och frihet men vi tycker samtidigt inte att det alltid är optimalt att amortera maximalt….var det till någon hjälp? Ställ gärna följdfrågor!

   Gilla

   1. Tack för ett utförligt svar!

    Hur tänker ni kring bundna vs rörliga räntor?

    Vi planerar att bo kvar iaf 20 år.

    Gilla

   2. Hej igen,

    Vi har alltid haft rörliga räntor och kommer nog fortsätta med det, om man har marginaler i ekonomin så borde det nästan alltid vara bättre men det är ju också upp till var och en hur bekväm man är med volatilitet i kostnader, tänker jag.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s