ekonomisk frihet, Familjeliv, Livsstil

PANIK – vad är det värsta som kan hända?

Som vanligt trodde vi att det under sommaren skulle öppna sig möjligheter att skriva små uppdateringar på bloggen och som vanligt visade det sig vara svårt att hitta den tiden. Eller egentligen i ärlighetens namn handlade det om att prioritera annat när vi under en månad fick chansen att uppleva en annan del av världen. Långa morgonpromenader istället för långa blogginlägg helt enkelt. Hoppas ni inte är för besvikna på oss för detta och att ni också har haft en sommar fylld med promenader, mat, läsning, umgänge och allt annat som förgyller livet.

Nu är vi dock tillbaka i Sverige sedan drygt 10 dagar och även om barnen ännu inte har börjat skolan så börjar livet ta mer vardagsformer. Träningar börjar rulla igång och vi tar lite tid här och där för sådant vi vuxna vill och behöver göra som möten, luncher och tid för att skriva. För egen del har jag alltid ett uppdämt behov för att skriva efter sommaren men samtidigt en nervositet därför att det känns som om det jag skriver behöver vara väldigt bra då jag ju varit borta så länge. Men nu kör jag bara för att komma igång och om någon visar sig vara ”halvtänkt” så får vi tänka klart tillsammans:-)

Vår semester var väldigt lyckad och vi fick definitivt mersmak av trakterna kring Vigo i Galicien där vi spenderade 4 veckor (bilden längst upp är från en av mina sista morgonpromenader innan hemresa). Det var heller inte helt fritt från utmaningar att åka långt i bil med tre barn. Trots det var både vistelsen i Vigo en upplevelse för livet och även resan gav på många sätt mersmak med vistelser i små enkla boenden i fina städer i Holland, Frankrike och Tyskland och besök hos vänner på Spaniens medelhavskust.

PANIK! Vi återkommer troligen till resan i flera kommande inlägg men idag tänkte jag redogöra lite för den planerings- och budgetpanik som vi drabbades av strax innan avfärd. Under senare år har vi nämligen antingen spenderat vår lediga tid i Sverige (och då till största del på hemmaplan) eller i Mexiko och där har vi så bra koll på vad saker kostar och hur saker fungerar att vi knappt behöver budget eller plan. Med någon månad kvar till avfärd och endast fyra veckors boende i Vigo bokat så kom vi på att det kanske är dags att ha en plan. Men hur planerar man när allt är okänt?

Först kändes det även för oss som är vana att budgetera som lite övermäktig och det kändes som om resan skulle kunna kosta allt från 50- till flera hundra tusen lite för stor osäkerhet för min smak. Men med några enkla steg så blev det mer tydligt. Vi konstaterade först att avresan några dagar efter skolavslutningen innebar att vi skulle ha 4-5 dagar att ta oss ner och då blev färja från Sverige till Tyskland ett bra alternativ för att ”spara en dag” på vägen. Vi gjorde bedömning att det gick att hitta hotell efter vår resväg för mellan 1000-1500 kr natten för hela familjen och att vi skulle äta i snitt en måltid ute om dagen på vägen ner (och resten som matsäck eller frukostar som ingick på vissa hotell). På vägen hem skulle vi skippa färjan men i gengäld ta lite fler dagar med längre stopp hos goda vänner och/eller AirBnB.  Till osäkerheten bidrog att vi hyrde ut vårt boende på hemmaplan via AirBnB men alla veckor var inte bokade.

Vad vi gjorde då var en ”värsta falls budget”. Den gick ut på att det skulle kosta oss grovt 20 000 kr inklusive allt (bränsle, biltullar, övernattningar, färja, mat etc) att ta oss ner till Vigo och lika mycket att ta oss hem. Sen kostade huset vi hyrt ca 20 000 att hyra och för enkelhetens skull rundade vi uppåt och tänkte att vi kanske skulle göra av med lika mycket på plats under våra 4 veckor. 20 000 gånger 4 skulle alltså innebära 80 000 kr totalt som värsta fall. Någon av dessa delkostnader hade kunnat bli dyrare men troligen inte alla samtidigt så summan på 80 000 var ett sammantaget vårt ”värsta fall”.

Processed with MOLDIV
En samling bilder som sammanfattar resan – huset, utsikten, promenader, picknick och bil! 

Sen tittade vi från andra hållet vad vi hade i vår avsatta budget för sommaren vilket var 15 000 som är vår vanliga budget för 6 veckor på hemmaplan till vardags. Till det kommer 10 000 som vi alltid budgeterar extra för sommaren och dessutom har vi under några år sparat tillsammans med barnen för att kunna åka till just Spanien vilket var ytterligare 25 000. 10+15+25 ger en total på 50 000, om vi inte lyckades hyra ut vårt boende på hemmaplan vilket netto skulle kunna ge oss cirka 20 000.

Det som var intressant med den här processen var att trots att vi konstaterade att det ”saknades” 30 000 mellan vårt ”värsta senario” och vår avsatta budget (exklusive uthyrning hemma), var att detta var lugnande då det var hanterbart jämfört med en mycket luddig risk att det ”kan gå för mycket pengar”. Det hade självklart inte varit optimalt att göra av med för mycket pengar men vid ett enskilt tillfälle och med nya erfarenheter i bagaget så hade det inte varit hela världen. Att göra en ”risk” mer påtaglig är på det hela taget en väldigt bra övning då det ofta visar sig att ”det värsta som kan hända” inte är så farligt jämfört med de spöken man kan hitta på om man ”inte vågar titta”.

Nästa gång återkommer jag med hur utfallet blev! Vad tänker ni kring detta? Brukar ni själv göra den här typen tankeövningar och funderingar kring olika utfall? 

19 reaktioner till “PANIK – vad är det värsta som kan hända?”

 1. Gott att ni är igång igen 🙂
  Skall bli intressant att se vad ni hamnade på. Är ju inte någon extrem budget för 4 veckor!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Nej det är ingen farlig budget men inte heller det allra billigaste man kan företa sig att åka på långresa i bil. Håller som bäst på att summera utfallet och håller också på att simulera vad andra typer av semestrar skulle kunna kosta för att göra en jämförelse.

   Gilla

 2. Jättekul att få följa era äventyr. Inspirerande! Jag kan förstå att ni tog bilen, praktiskt och lätt att stanna hos bekanta på vägen. Tåg är ju tyvärr dyrare. Ska bli spännande att se utfallet.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det var ett riktigt roligt äventyr och jag har följt våra kostnader dag för dag vilket också blivit en form av dagbok vilket gör att det är lättare att komma ihåg nu vad vi faktiskt gjort och dra lite slutsatser från resan (vad var lyckat och vad var kanske mindre bra). Tåg är nog dyrare och även svårare med barn det är dessutom inte någon miljövinst om man packar in 5 personer i bilen eftersom tågen i Europa till stor del går på fossil el eller i vissa fall även diesel. Av 800 mil körde vi en bra bit mer än hälften på gas. Jag har räknat ut utfallet på totalen men vill göra lite mer ”analys” innan det blir några inlägg på bloggen…så håller er på halster ett tag till..

   Gilla

 3. Beundransvärt att orka med så många hundra mil i bil med tre barn!

  Hade nog valt lite flygskam och hyrt en bil på plats!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentera,

   Tycker att vi använder upp vår ”flygskam” på resorna till Mexiko vart tredje år och dit går det ju faktiskt inte att köra bil…eller ta tåget. Dessutom tycker vi att det trots utmaningen var väl värt det med själva resan också då vi fick se en del annat efter vägen också och dessutom hade möjligheten att med endast ca 30 mils omväg hälsa på goda vänner utanför Barcelona. Den här gången var lite av ett test och vi körde visa ganska korta dagar, tog några två-tre dagars stopp och körde väldigt långt några dagar. Nu har vi märkt vad som funkar så att man kommer någonstans men samtidigt kan njuta av resan. Vi har ju inte bråttom med 9 veckor ledigt varje sommar (och totalt ca 20 veckor om året)…ganska stor skillnad om man vill stressa ner för att utnyttja sina få veckors semester…

   Gilla

 4. Hej! Ni har ju en gasbil – och du hintade att ni körde mer än hälften av sträckan på gas. Är nyfiken på hur tillgången på gasmackar är i Europa. Tyskland är ju bra…men resten? Hur är prisbilden gas/bensin?
  …och undvek ni t ex (dyra) betalvägar i Spanien?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar. På vägen ner var vi dåligt förberedda och tankade bara gas när vi såg en skylt vid vägen vilket innebar kanske 1/3 av sträckan. Det var alltså svårare att hitta mackar (även i Tyskland) än i Sverige. På vägen hem tog vi reda på hur vi bäst skulle hitta mackarna efter vägen (cngeurope.com) och nu står bilen på vår uppfart i leksand med en halv tank spansk bensin kvar. Gasen kostade 10 kr i Spanien jämfört med 20 i Sverige och Frankrike/Tyskland någonstans mittemellan. När vi körde långa sträckor på en dag så tog vi betalvägarna medan på de kortare utflykterna försökte vi undvika dom. Ganska stor skillnad på hur långt man kommer på en dag så hade vi kört de fria vägarna hade vi istället fått lägga ut några ytterligare nätter på hotell…fler dagar i bilen..

   Gilla

   1. OK! Tack för svaret, och även länken till cngeurope.com. Ska ha den i minnet till nästa gasbil. Gällande betalvägar är min erfarenhet annars att de gratis vägarna (som ofta är finansierade av EU-medel…) är nästan lika bra som betalvägarna. Jag vet dock att det skiljer mycket mellan regionerna. I det rika norr är det t ex ofta fler betalvägar och färre bra publikt finansierade vägar.

    Gilla

 5. Hur gör ni med ”hemmauthyrandet” – har ni någon som sköter överlämningarna? Tänker på nyckel, städning och sånt mellan olika hyrare. Just de sakerna är den puckeln jag måste över för att våga satsa på uthyrning. Nyfiken på hur andra löser de bitarna.
  Vi gjorde en liknande resa förra sommaren och då kändes det så nedrigt att vårt hus bara stod oanvänt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Jannice!
   Angående uthyrningen så har vi monterat en nyckelbox med kod på huset. Airbnb- appen är väldigt smidig och den lämnar ut koden till gästen någon dag innan incheckning. I vårt boende hade vi lagt upp att gästerna städar själva innan utcheckning och det gick inte att köpa städning som extra tillägg. Här hade vi tur att mina föräldrar kunde gå in och kontrollera mellan incheckningarna och det funkade bra. (Hade vi inte haft mina föräldrar på nära håll så hade vi nog anlitat en skolungdom till uppdraget.)
   Upplever att svenska gäster som är vana vid det här upplägget med egen städning av stugor och vandrarhem sköter det fint och förväntar sig inget annat. Kan tänka mig att det kan vara viktigt att påpeka det här med egen städning och ha tydliga instruktioner för vad som förväntas när det är gäster som kommer från andra länder där städning oftast ingår eller går att köpa till som en extra service. Vi hade t ex en Holländsk familj som blev förvånade att inte lakan och städning ingick men vi löste det och de och vi blev nöjda med uthyrningen.
   Vi har dragit en hel del lärdomar och slutsatser om uthyrning, övervägande positiva, och kommer att skriva ett inlägg framöver det vi beskriver lite mer hur vi tänkt och hur vi gjorde.
   Ha en fin dag!

   Gilla

 6. Hej! Kanske ni har skrivit om detta tidigare, men vad kör ni för gasbil? Och upplever ni att ni sparat pengar jämfört med motsvarande bensin/diesel bil?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har en VW Passat 1,4 Ecofuel från 2009 som vi köpte för snart 1 1/2 år sedan. Vi är nöjda med den och den är garanterat billigare än vår tidigare bli som var en VW Caddy diesel. Om den är billigare än motsvarande diesel eller bensinbil beror ju en hel del på hur mycket man kör men också andra avväganden. För oss som kör relativt lite så var det en bidragande orsak att köpa denna att den har en årsskatt på bara drygt 500 kr. När vi köpte var den dessutom ganska rejält mycket billigare än motsvarande bensin eller dieselbil då utbudet är svårt men också med anledning av att VW hade en del problem med sina gasbilar av äldre årsmodell (innan denna) vilket fortfarande gör avtryck på begagnatmarknaden. När vi köpte gjorde vi bedömningen att detta var den bästa bil vi kunde få i den prisklassen (vi betalade 50 000 kr). Att den sedan är något mindre miljöovänlig är ju en trevlig bieffekt. Eftersom det inte finns någon gasmack i Leksand kör vi på ca 70-80% gas utslaget på helåret.

   Hoppas det svaret hjälper något på vägen, ställ hjärna följdfrågor om du undrar över något mer:-)

   Gilla

   1. Tack för utförligt svar!

    Kör heller inte så mycket i vardagen så tror jag värderar ungefär samma egenskaper som ni. Ska helt klart kika på en gasbil. Idag har vi en som kan gå på e85, vilket också ger lägre skatt, dock inte lika låg som er. Men den börjar bli lite liten för familjen. Vi har dessutom gasmackar nära där vi bor så borde kunna köra mycket på gas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s