ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

Tre ekonomiska superkrafter (del 3) – Förenkling!

Det tog lite mer tid än jag hade tänkt mig att få klart den här serien efter att vi var upptagna med ett litet projekt förra veckan. Men nu har alltså turen kommit till den tredje ekonomiska superkraften i serien som i del 1 sjöng måttlighetens lov följt av del 2 där vi pratade om förmågan att se framåt. Den tredje superkraften är alltså förenkling!

I ett samhälle präglat av överskott och överflöd av såväl prylar som aktiviteter och där marknaden hela tiden erbjuder mer så är det oerhört kraftfullt både för livskvalitén och plånboken att kunna se att lösningen allt som oftast är att förenkla och välja bort. Att göra och köpa färre saker och att skala av fysiska ägodelar som inte längre fyller sitt syfte.

Ett bättre liv handlar allt som oftast om att göra färre aktiviteter men på ett bättre sätt och att ha färre saker i garderoben och i garaget men saker som passar, fungerar och används. Men hela samhället vill erbjuda oss det motsatta, en sak till och en aktivitet ytterligare så ska problemet (vad än det är) vara löst. Att inse att förenkling ofta är lösningen är därför en superkraft!

Kan tycka att det låter löjligt att skriva sånt här men med tanke på mängden prylar som finns i snart sagt varje garderob, garage och förråd så tål det att sägas igen. Äg en cykel om du brukar cykla, ett tennisrack om du brukar spela tennis och ett fiskespö om du brukar fiska. Ha ett gymkort om du tränar ofta. Men ha bara det du använder eller omvänt se till att använda det du har.

Eftersom alla aktiviteter och prylar, stora som små kostar både tid och pengar är denna superkrafts besparingspotental enorm. Våga välja och gör några få saker ordentligt. Förenkla, förenkla och sen förenkla lite till!

2 reaktioner till “Tre ekonomiska superkrafter (del 3) – Förenkling!”

  1. Så rätt och det är så avkopplande när man kan skala av och göra sig av med saker som bara står och ger dåligt samvete för att jag inte använder dem. Alla saker man äger behöver ju vårdas och det kostar både tid och pengar.
    Något annat på samma spår som jag lärt mig av er är att ”man kan göra allt, men inte samtidigt”. Jag måste inte ha husbilliv, paddla kajak och fjällvandra samtidigt. Denna perioden kör vi husbilsliv och en annan period i mitt liv kommer jag att vilja göra annat igen. Jag kan göra allt jag vill, men inte samtidigt! Då måste jag inte heller äga alla prylar samtidigt.
    Just nu provar vi att hyra ut vår lilla plåtis i ett par 2-veckorsperioder för att sedan kunna åka på långtur själva. Känns bra både i själen och plånboken att kunna dela med sig av de saker vi äger. (Det sista blev ett litet sidospår men så blir det ibland när jag försöker formulera tankarna.)

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Tycker att ditt exempel med plåtisen är ett utmärkt exempel på att satsa på en sak (i detta fall husbilsliv) under en period och sedan kanske göra något annat. Att samtidigt dela sina ägodelar tycker jag är utmärkt. Vi har ju själva en stor 9-sitsig bil som vi ”behöver” när vi åker skidor men som vi resten av livet hyr ut rätt mycket. Nyligen har vi köpt en liten bil för att sonen snart ska börja övningsköra och då tänker vi oss att även den ska gå att hyra ut ibland. Återigen tack för din kommentar det glädjer mig så mycket att få återkoppling.

      Gilla

Lämna en kommentar