ekonomisk frihet, enkelhet, Life hacks, Livsstil

Tre ekonomiska superkrafter (del 2) – Förmågan att se framåt!

Häromdagen började vi en serie om ekonomiska superkrafter som i del 1 hyllade måttligheten. Nu har vi kommit till del två som hyllar en annan färdighet som gör underverk för ekonomin nämligen förmågan att se framåt. Detta handlar både om en förmåga att planera för framtiden men även att kunna avgöra vad man helst ska göra så snart som möjligt.

Även om man har en lång lista på saker man skulle vilja göra så är det sällan en bra väg vare sig ekonomiskt-, tids- eller energimässigt att försöka göra allt samtidigt. Att istället se att vissa aktiviteter passar just nu och andra passar framöver vilket kan vara om en vecka, ett år eller om tio år när barnen flyttar hemifrån beroende på vad det är för dröm som ska realiseras.

Veckan, året och livet har faser och olika aktiviteter passar olika bra in i dessa faser, att kämpa emot blir ofta dyrt och dåligt. När barnen är små uppskattar de oftast små enkla utflykter i närområdet och det är riktigt onödigt att åka till stora nöjesparker eller avancerade aktiviteter. När de blir lite större blir de nyfikna på detta och dessutom kan de göra mer vid ett besök så då kan det vara värt det. När dom som våra barn är i, eller börjar närma sig, tonåren är kompisarna viktigast och det kan vara svårt att ta dom bort från det sammanhanget även om det är till ett roligt resmål.

Förmågan att se framåt handlar om att kunna ha en mängd olika planer och placera ut dom på en tidslinje så att de blir av. Att kunna glädjas åt det som händer nu, ser fram emot om något som ska hända sen och lära sig av det som redan varit och leva på minnen från saker som hörde till en tidigare tid.

Ett annat sätt att tänka på det är att man kan göra ”allt” men inte samtidigt. Det handlar inte om att skjuta upp utan det handlar om att se vilket fas man just nu befinner sig i och sedan göra mycket av det som passar i den fasen. För oss som har tre barn styrs dessa faser väldigt mycket av var barnen befinner sig i ålder, utveckling och intressen. Ska ge några exempel för att det ska bli tydligare.

  • När barnen var små kunde vi resa och vara borta länge, det fanns ingen skolplikt att ta hänsyn till och de var också mindre beroende av sina kompisar på hemmaplan och hittade snabbt nya kompisar var man än kom. När vi var hemma räckte det gott med en tur till sjön eller ut i skogen så var de nöjda och glada med äventyret. Det var också skönt att ha flera extra dagar ledigt i veckan när vi kunde hänga och göra dessa små utflykter.
  • När de blev lite större blev det svårare men å andra sidan uppskattade de att åka till ett nöjesfält eller till en ny plats, vi kunde upptäcka tillsammans men de kunde också göra en hel del själva. De ville fortfarande resa med oss och var bara till viss del berodde av vänner.
  • Nu när de alla tre, i något varierande grad beroende på ålder, allra mest intresserade av att göra saker med kompisarna, det betyder att vi oftare väljer att vara hemma eller under skidsäsongen ta med kompisarna till backen. Det betyder också att vi är mer fria att arbeta lite men vi kan också gå ut och äta eller gå på bio om vi vill. Vi behöver vara hemma till kvällen men i övrigt klarar de sig och tycker om att få vara lite själva.
  • Framgent blir de sannolikt allt mer oberoende och vi kommer finnas som stöd men kan och kommer också ge dom mer frihet och vi kan också själva få mer frihet.
  • En dag flyttar de hemifrån och då kan vi göra helt andra saker som vi skrivit i ett tidigare inlägg om att ha fem liv efter 55.

Faser går över snabbt med barn och även vi vuxna kan tröttna på att göra samma sak år ut och år in så om det finns någon som du/ni just nu uppskattar så njut av det i fulla drag, skjut andra planer och aktiviteter framåt till en period när de passar bättre. Backpacker resan eller utlandsuppdraget med jobbet ska kanske göras när du är 20-30? Drömmen om att åka runt i husbil är kanske rimligare vid 58 än vid 78? Så som sagt det handlar inte om att skjuta upp utan det handlar om att var sak har sin tid

Besparingspotentialen i att göra rätt sak vid rätt tillfälle är enorm och samtidigt blir upplevelserna större då de passar med dina fysiska, tidsmässiga, ekonomiska och övriga förutsättningar. Denna superkraft är en riktig win-win för livskvalitén och plånboken.

Hur är det med din förmåga att se framåt? Har du lätt för det eller vill du rent spontant att allt ska hända nu?

En reaktion till “Tre ekonomiska superkrafter (del 2) – Förmågan att se framåt!”

  1. Tänkvärt inlägg. Jag har två barn i lågstadieåldern. Tidigare har vi kört mycket lek i parken, gå till skogen och hemmadagar. Varit ledig så mycket som möjligt men inte gjort så mycket. Nu kommer en tid när vi kan göra mer ihop, cykla mountainbike, åka skidor, vandra och resa. Det känns väldigt kul och jag vill utnyttja dessa år för aktiviteter ihop med barnen. Ridningen har jag lagt på hyllan så länge då ingen av barnen nappade på det. Kör dock vidare med yoga eftersom återhämtning och energi är en bristvara. När barnen är större kommer jag nog börja rida igen, åka längd och turskidor och ännu mer yoga. Försöker också prioritera att umgås och göra trevliga saker med mina föräldrar då de är pigga nu men inte alltid kommer att vara det tyvärr.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar