ekonomisk frihet, Familjeliv, Life hacks

Njut mer av det du redan gör!

En reflektion som vi gjort många gånger de senaste åren är att det är lätt att önska sig bort från det som man behöver göra. Det kan vara middagen en vardag när de sedan är bråttom till träning, det kan vara promenaden till någon bokad aktivitet eller de ändlösa timmarna vid plan i samband med någon cup. Även om allt detta kan vara härligt så finns det också tillfällen när man helst, om man var fri att välja där och då, skulle göra något annat.

Samtidigt innehåller ju ett liv en rätt stor del av dessa måsten, vissa som att fixa mat varje dag är ett verkligt måste medan en del annat handlar om val man gjort tidigare och som man nu ”behöver” leverera på. Det är ju fritt fram att avstå från att åka på cup men har man anmält sig så blir det ju inte bättre av att man önskar sig att vara någon annanstans. Det blir lite som att gnälla på vädret, vädret blir inte bättre men humöret blir sämre.

Sommar vid basebollplane, vinter i Snowpark och en hel del vardagsmat, lika bra att göra det bästa av det man redan gör!

De senaste åren har vi därför medvetet försökt få in mer av det vi gillar i de aktiviteter som vi ändå behöver göra. Ska vara helt ärlig att det suttit lite långt inne eftersom vi i grunden är sparsamma och tycker att det tar lite emot att spendera några pengar alls så har vi nog ibland tidigare varit lite ”snåla” när vi gjort den här typen av måste grejer.

Det har tagit emot att gå ut och äta eller ta en öl i hotellbaren med den andra föräldrarna i samband med en cup. Med tiden har vi insett att om vi inte tar det tillfällen som ges så blir vi antingen utan det trevliga umgänget eller så ska vi lägga till det också till listan av aktiviteter och då kan det också, hur trevligt den än är, också bli ett måste ofta då också till än stor kostnad i både pengar och tid.

Har ni exempel på när ni får ut mer av saker ni redan gör?

7 reaktioner till “Njut mer av det du redan gör!”

  1. Hej och tack för en mycket bra blogg och fantastiska böcker! Jag har försökt skriva en kommentar på ett tidigare inlägg men verkar inte ha lyckats, så jag testar igen. Min fråga handlade om inlägget om era extra utgifter ni haft för bland annat bilreparation. Räknar ni in de oväntade utgifterna i budgeten eller tar ni bara direkt av sparpengar? Vi försöker hålla en tajt budget för att båda ska kunna jobba deltid, men det är just oväntade utgifter som ställer till det. T.ex. bilen går sönder, diskmaskin går sönder, dottern behöver pkötsligt glasögon m.m. Går det ens att uppskatta kostnad för oväntade utgifter och sen spara den summan varje månad?

    Det blev kanske rörigt, hoppas ni förstår ändå 🙂

    mvh Evelina

    Gilla

  2. Så sorgligt att ni känner att det tar emot pengamässigt att ta en öl med de andra föräldrarna på en cup. Tänk vilka intressanta och trevliga samtal ni förmodligen missar. För mig som har typ gård så jobbar jag sjukt mycket i trädgården. Jag lejer in ungdomar att jobba tillsammans med. Då känner jag rik och det blir roligare tillsammans.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Poängen i inlägget är ju att det från början tog emot för att vi då tänkte att vi skulle kunna hitta ett annat trevligare sammanhang att hänga med dessa föräldrar eller andra vänner. Sen dök inte det tillfället upp för att vi hade fullt upp och då gick vi miste, därför har vi ändrat mindset och nu tycker vi inte längre att det tar emot utan ser det som en utomordentlig möjlighet att göra en resa som vi ändå ”måste” göra till trevlig på mer än ett sätt. Låter härligt att få hjälp i trädgården:-)

      Gilla

  3. Är mitt i småbarnslivet och där försöker jag verkligen lägga in mina egna intressen eftersom jag valt att arbeta halvtid så har vi mycket tid att umgås. Tex gå på restaurang som jag föredrar men med barnen osv. Nu när jag är höggravid i sommar och vi blir av förklarliga skäl hemma i sommar så tänkte vi unna oss så mycket det går att åka till olika lokala skärgårdsrestauranger varvat med att innan/efter hänga i lekpark, bada i någon sjö etc.

    Vi rider också grannens ponny (gratis), perfekt då jag pausat min ridning att få veckovis kontakt med hästarna samtidigt som det är en rolig aktivitet som hela familjen följer med på och vi pratar om hur årstiden förändras varje gång.

    Så mycket det bara går försöker jag se att våra liv flätas samman så alla får sina behov tillgodosedda.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Låter som att ni har hittat ett sätt som passar för er, gillar tanken på att familjen liv är sammanflätade och att vi i samma stund kan tillgodose våra olika behov.

      Gilla

  4. Låter bra att ni lyckats ändra mindes kring kostnader vid umgänge. Jag kan själv bli lite snål när det gäller detta och tex tacka nej när mina kompisar vill gå på teater, för att sen ångra mig. Det gäller verkligen att hitta en balans mellan kostnad i form av pengar och vinst i form av umgänge och relationer.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är ju en avvägning alltid, vi har inte råd eller lust med allt som erbjuds men vi villl inte gå miste om allt roligt. Tänker att det handlar om att hitta en modell där man lite på autopilot vet när man spontant ska säga nej och när man ska säga ja.

      Gilla

Lämna en kommentar