ekonomisk frihet, enkelhet

Vet du varför du aldrig ska betala ordinarie pris?

När vi bodde i USA i mitten av 00-talet så slogs vi av att väldigt många butiker hade ständiga reor där man inte sällan hade både 50 och 70% rabatt när mycket produkter fortfarande fanns kvar. Så såg det inte ut i Sverige då men mer och mer upplever jag att vi går i den riktningen.

Under den tiden gick jag också en utbildning om prissättning och i den pratade man mycket om att ”aldrig lämna några pengar på bordet” vilket betyder att man ska sätta ett nästan löjligt högt ordinarie pris för att sedan rabattera nedåt för att se var man möter köparen. Om man istället sätter ett rimligt pris så kommer det finnas köpare som var beredda att betala mer som inte gör det. Genom att få vissa att betala vad som egentligen är ett överpris så gör man dessutom produkten så lönsam så att det går att gå ännu lägre på det lägsta priset för att fånga in även den mest priskänsliga köparen.

Tendensen att ha högre och högre priser och sedan mer och mer generösa och återkommande erbjudanden har gradvis ökat men med de senaste årens inflation tycker jag att det har blivit värre än någonsin. Troligen är det så att vissa inte kollar så noga utan bara betalar det som står på prislappen och inte funderar så mycket på om det är rimligt att priset har gått upp så mycket.

Att ”allt har blivit så dyrt nuförtiden” blir på det sättet självuppfyllande”

Med tanke på att allt från kläder till apoteksvaror, elektronik, resor, abonnemang och mat med jämna mellanrum säljs med erbjudanden med kraftiga rabatter så kan man inte längre anse att det ordinarie priset som står på hyllan faktiskt är det verkliga priset, säljaren räknar från början med en rabatt på tiotals eller kanske upp till femtio procent i snitt redan när man sätter priset och kan man vänta ska man därför göra det tills priset är rimligt.

Finns det något som du alltid köper till ordinarie pris?

ANNONS: När jämförde du pris på ditt mobilabonnemang senast? Tvärt om hur det borde vara så premierar operatörerna nya kunder som får bra priser. Kolla om du kan få ett bättre pris hos exempelvis Fello eller Vimla. Fello använder sig av Telias nät som har bäst teckning i hela Sverige, Vimla använder Telenors nät och erbjuder rabatt om du värvar vänner.

En reaktion till “Vet du varför du aldrig ska betala ordinarie pris?”

Lämna en kommentar