Boktips, ekonomisk frihet, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Boktips – vad har varit svårt?

Inlägget innehåller en annonslänk.

Under senare år har det kommit ganska många böcker på ämnet ekonomiskt frihet och av naturliga skäl så är det ganska många av dessa som är skrivna på engelska. Vi har några ”gamla favoriter” vilket finns listade i slutet av vår bok och en lite längre lista finns även under ”vi gillar” här på bloggen där vi listat böcker, bloggar etc. på ämnet.

Ibland kan man verkligen undra om det behövs fler böcker och visst förekommer det en viss upprepning av grundläggande koncept. Ändå tycker jag att flera av de nya böckerna tillför en nytt perspektiv vilket gör att de ändå kan varar intressanta.

En ny bok som kommit i år är ”Playing with FIRE” skriven av Scott Rieckens. Detta är samma titel som på den dokumentär som också lanserades i början av året om samma familj. Dokumentären har tyvärr inte har fått någon svensk distribution ännu. Begreppet FIRE har vi beskrivit lite mer i ett tidigare inlägg.

Det perspektiv som den här boken tillför, som jag inte tycker att andra böcker gjort på samma vis ,är att den tydligare beskriver svårigheterna med en radikal livsstilsförändring. Det är också en av de frågor som vi mest frekvent fått…Vad har varit svårast? Anledningen till att det blir mer tydligt i den här boken är att författaren tillsammans med sin fru gör den här förändringen relativt snabbt. Efter några månaders förberedelse ger de sig av från sitt tidigare hem utanför San Diego och reser runt och träffar en massa folk bland annat en del FIRE ”kändisar” som Mr Money Mustache, Mad Fientist och Vicky Robins. De bor delvis hos släktingar och slutligen hittar ett nytt hem. De gör också ganska stora förändringar i sin livsstil och skär (för) hårt i budgeten vilket gör att de kör in i en del svårigheter. Det blir också tydligare att det skär sig med några av dras vänner och familj då förändringen går snabbt. När jag läser om deras utmaningar så kan jag känna igen en del av oss själva men eftersom vi gjorde förändringen mycket långsammare så var det aldrig lika ”akut” varför det också har varit svårare att beskriva för oss i efterhand. Det är också en av bokens styrkor att den är skriven mer eller mindre i realtid medan förändringen sker. Det senare är också dess svaghet. Tidvis känns den lite slarvigt skriven. Den är också ganska ”ful” med grått billigt papper och saknar illustrationer eller bilder. Ibland är den inte heller helt sammanhållen utan hoppar hit och dit.

Sammantaget ger jag boken 4 av 5 fria ekorrar! ‘

Den är kort sagt ett solklart lästips för den som är i början av en livsstilsförändring och funderar på vad som kan vara svårt!

Ekorren har fått tillfälligt sällskap i frihetshyllan!

Som vanligt rekommenderar vi att ni om möjligt lånar boken på ett bibliotek (enligt Libris databas verkar den finnas på 4 bibliotek i Sverige för närvarande snart 5 när vi hunnit donera vårt ex:-)

Om du ändå vill köpa boken använd gärna vår länk till bokus (affiliate).

Har du läst boken? Vad tyckte du? Har du några andra lästips?  

6 reaktioner till “Boktips – vad har varit svårt?”

 1. Tack för tipset, ska absolut läsa boken!

  Jag tycker ni täckt in mycket intressant i era länkar, men är man intresserad av arbete och varför den meningsfulla sysselsättning vi väl alla strävar efter kan vara så svår att uppnå via lönearbete så skulle jag rekommendera Mats Alvesson och Andre Spicers bok Dumhetsparadoxen. Även Roland Paulssens böcker om arbetssamhället är läsvärda.

  Den första bok jag kom i kontakt med på temat frivillig enkelhet var nog Jörgen Larssons ”Rik på riktigt”. Den har några år på nacken men jag tycker den står sig än.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, har läst alla böcker du nämner och dom är väldigt intressanta.

   Väl värda läsningen!!

   Gilla

 2. Hej! Läst boken från ett bibliotek. Håller med om den övergripande beskrivningen. Pga höga löner kan man uppenbarligen spara undan stora summor på kort tid i USA. I Sverige blir det lätt en 10-årsplan, kräver tålamod. En sak jag undrar är om det finns någon som kartlagt vilken 10-årsperiod det varit mest gynnsamt att starta sin sparresa. De senaste 3,5 åren har man inte fått medvind direkt. Det är bara att borra vidare, spara och vara glad ändå…

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Precis som du säger så är det möjligt att tjäna stora pengar i USA även på relativt ”vanliga” jobb men man ska också ha i åtanke att man där tillexempel behöver privat försäkring för sjukvård och att priserna på boende matchar inkomsterna i vissa delar av landet.

   Vet inte om det finns någon studie om när det varit mest gynnsamt att starta sin ”sparresa” men de senare 3-4 åren borde väl räknas som ungefär ”normala” med en viss uppåtgående trend på börsen och stabila och stigande direkt avkastningar etc. Om man tittar historiskt så innehåller de flesta 10 års perioder antingen en riktigt stor kris eller fler mindre vilka på ett sätt skulle kunna ses som ett hinder men som också gett upphov till investeringslägen för den som varit långsiktig och kunnat hantera det psykologiskt svåra med att köpa när alla skriker SÄLJ!

   Det viktigaste är att investera konsekvent över långa perioder och framförallt att leva ”ett bättre liv till halva priset”:-)

   Gilla

   1. Bästa 10 årsperioden borde vara att börja nu, vi har aldrig haft så höga reallöner som nu och skulle de komma en krasch närmaste åren är det bara en möjlighet.

    Gillad av 1 person

   2. Lite som det gamla talesättet ”det bästa tillfället att börja spara var för 10 år sen…det näst bästa är idag” 😀👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s