Familjeliv, Livsstil, Vår bok

Res sällan men var borta länge!

Ett avsnitt i vår bok som fått en del kommentarer är det där vi berör resor. Det har varit både ris och ros och det är uppenbart att detta är ett ämne som engagerar. Många har verkligen gillat tänket med att sätta (flyg) resans längd i relation till hur länge man kan vara borta. Andra har invänt att de ju vill bli fria just för att kunna flyga billigt när det är lågsäsong och ytterligare andra säger ”men jag gillar ju inte att vara borta länge”.

Vi har redan tidigare uppfattat att många som tänker sig ett liv som fria skulle vilja resa mycket. Samtidigt som resande kan kosta mycket pengar och inte minst flygresor är väldigt dåligt ur ett miljöperspektiv. Vi upplever också att korta resor ofta blir ganska ”generiska” då det är svårt att uppleva något genuint eller annorlunda på en plats man besöker några få dagar.

Vår utgångspunkt är därför att man i första hand ska skapa en vardag på hemmaplan som är så bra att man egentligen inte behöver resa ifrån den.

Hitta din plats på jorden och lev lokalt!

Din plats kan självklart vara på olika platser i Sverige men även andra delar av världen. När man sedan reser från sin vardag, så kan dessa resor med fördel göras sällan och med lite planering kan man vara borta länge (om man vill). I boken föreslår vi tumregeln nedan vilket kan vara en tankeställare för många tror vi.

IMG_1642
En tumregel…och en tumme!

Som sagt detta har vi skrivit med utgångspunkt i att det verkar som om många verkligen gillar att resa och ansatsen har varit hur vi kunnat resa och uppleva världen utan att för den sakens skull göra för stora hål i plånboken eller bidra till onödigt stora utsläpp.

För vår del upplever vi att resorna blir mycket bättre på det här sättet. Vi har möjlighet att även på orten vi besöker ”leva lokalt”. Hyra ett boende i lägenhet eller hus, promenera runt i kvarteren och laga en hel del mat själva. Vi gillar att besöka lokala grönsaksmarknader, gå till slaktaren och handa hos mejeristen med mera. Visst är man fortfarande turist men ändå med lite mer av en smak av det liv som vanligt folk lever på den plats vi besöker. För vår del återvänder vi också gärna till platser där vi varit tidigare och tycker att vi ser mer och upplever mer för varje gång.

img_4981.jpg
”Vårt kvarter i Mexiko” Hit brukar jag promenera på morgonen och köpa färsk birotte, ost, ägg och chorizo.  Ägarinnan, leverantörer och kunder hälsar och skojar glatt med varandra. I butiken intill gör dom tortillas för hand och lite längre ner på gatan säljes det färskpressad juice.

För oss är detta inte i första hand en kostnadsfråga utan handlar väldigt mycket om miljömässig hållbarhet och upplevelse på platsen. Vill man inte vara borta så länge så kan man ju ändå uppnå den miljömässiga vinsten med att inte resa så ofta även om resorna i sig inte är över så många dagar. Resorna kan självklart vara kortare om man inte uppskattar att vara borta hemifrån så länge men däremot har jag svårt att se att det går att motivera att flyta tvärs över världen för att vara borta nån eller några veckor en eller flera gånger om året.

Hur ser ni på det här med resor? Reser ni ofta eller sällan? Gillar ni att vara borta länge och uppleva en kultur? Vill ni helst ”bara” slappa på en strand eller vill ni uppleva äventyr? 

Om ni undrar vad vi gör på semestern de där andra åren när vi inte flyger någonstans så läs gärna det här inlägget om att semestra i Sverige

24 reaktioner till “Res sällan men var borta länge!”

 1. En fråga om tumregeln, det är inte inräknat returresans tid?

  Om man har möjlighet att vara borta längre, tror jag också möjligheten att ta andra färdmedel (inom Europa) ökar också då tidspressen försvinner.
  Kanske arbetsgivarna/arbetsplatserna ökar upp möjligheterna i framtiden? Låta människor vara lite mer flexibla.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt rätt vi har inte räknat med retur resan utan istället handlar det om avståndet till destinationen (det är en väldigt grov uppskattning inte en exakt vetenskap).

   Helt klart ökar möjligheten att ta andra färdmedel. När vi ”bara” har en vecka ledigt blir det svårt att tänka sig att tillexempel åka tåg eller bila till södra Europa. Om vi istället har ett par månader så kan resan ner få ta en vecka med en del stopp på vägen och det samma med resan hem.

   Tror faktiskt att denna typ av flexibilitet när man har lite långledigt kanske vart annat år skulle vara ett enklare sätt att implementera en arbetstidsförkortning i nutidens arbetsliv än att gå ner till tillexempel 6 timmars arbetsdag för alla. (vad innebär det ens om man ändå har telefonen och datorn med sig hem?) Säg att man skulle få dubbel semester vart annat år som man fick ta ut sammahängade på ett sätt som man kom överens med arbetsgivaren om…Nästan alla yrken har säsonger när det är lite lugnare tänk om man då fick logga ut helt och ta en lång resa..eller bara vara hemma..eller gå en utbildning eller vad man nu vill?

   Gilla

 2. Vi tågade oss precis genom Europa till Kroatien. Två veckor blev det totalt och vi höll oss på samma ställe i Kroatien. Underbart att låta vardagen komma in och inte maxa alla upplevelser. Den största upplevelsen för mig är sinnesron, familjen, tid att tänka klart tankar och att låta sig glömma vilken dag det är.

  iblandgormanratt.blogspot.com

  Gillad av 2 personer

   1. Intressant! Jag kollade nu och flyget t/r hade släppt ut 438 kg CO2 per person. Tåget släppte ut 27 kg CO2 per person. STOR skillnad.

    Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul exempel och jättebra att med lite mer tid kunna se resan som en del av målet snarare än som ett nödvändigt ont för att ta sig till destinationen som det ofta blir med korta charterresor. Vi har än så länge inte åkt tåg längre än till Stockholm men vi gillar tåg och i framtiden kanske det kan bli mer av den varan:-)

   Gilla

 3. Jag gillar verkligen att ”bo” borta – kunna handla och laga mar m.m. Det största problemet med att vara borta länge är barnens skolplikt, men ni kanske åker över sommarlovet? Jag vill helst åka på vintern, men det känns svårt att vara borta två månader från skolan då…

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,
   Senast vi var borta så var det över jullovet när vi fick några extra veckor ledigt före och efter lovet och var borta hela december och januari. För vår del handlade det ju också om en resa till släkten i Mexiko vilket om jag förstår det rätt oftast är gör det lättare att få ledighet beviljad då det har en kulturell aspekt att träffa familjen och inte ”bara” semester.

   I vissa delar av världen finns det möjlighet för barnen att gå på svensk skola om de får ledigt vet tillexempel att vissa åker en hel vinter till thailand och kan ”ta med sig skolan” men eftersom vi inte åker åt det hållet vet jag inte exakt hur det fungerar.

   Framöver kommer vi att i huvudsak resa på sommarlovet. För det första så gillar vi vintern med skidåkning men det handlar också om att det för oss blev en hel del tjafs om läxorna som barnen hade fått med sig vilket känns tråkigt när man är ledig tillsammans. Barnen har lov 20 veckor om året så det finns ju goda möjligheter att resa då.

   Gilla

 4. ”Vår utgångspunkt är därför att man i första hand ska skapa en vardag på hemmaplan som är så bra att man egentligen inte behöver resa ifrån den.”

  Den meningen klingade sant och logiskt, för mig.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar den meningen. Tror många gånger att korta resor handlar om ”flykt” från en vardag som man inte är riktigt tillfreds med. Tror då att det skulle vara bättre att ta tag i vardagen för de små parenteserna som resorna blir är ändå väldigt små i förhållande till alla veckor i vardagen.

   Gilla

 5. Den dagen jag inte jobbar så mycket som nu ska jag skaffa en måttligt dyr husbil och kuska runt i Norden. Om jag har riktigt gott om tid blir det en runda i Europa men det tillkommer 150 mil Sverige först!!

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter härligt. Det är något som vi också skulle kunna tänka oss när barnen är utflygna. Skulle gärna köpa en ganska liten husbil (typ VW Camper) som man enkelt kan köra in överallt i städer, byar etc. Att ha huset med sig likt en sköldpadda och åka genom Europa ett par månader…eller varför inte ett par år…

   Du bor ganska långt norrut om du har 150 mil Sverige först:-)

   Gilla

   1. Japp jag bor i Luleå och Kalix i de södra och sydöstra delarna av Norrbotten. Och då är det långt till Malmö.

    Hälsningar Anna Sundström

    Gillad av 1 person

   2. Härligt gillar dom delarna av landet, min pappa var från Arvidsjaur och jag borde militärtjänst på F21👍😀

    Gilla

 6. Jag gillar inte att resa! Transport till flygplats, väntan o väntan där. Slöseri med min tid. Upptäcker min egen hembygd istället, det missar man lätt. Utsikten från slalombacken över siljan slår det mesta för mig. Älskar att vara hemma när jag är ledig, hålla på med mina återvinningsprojekt , gå o bada i vår bys sjö, växthuset, göra allt eller ingenting……
  Min vardag hemma är min bästa plats på jorden 😊

  Gillad av 1 person

  1. ”Designa ett liv du inte vill ta semester från” – heter det visst. Låter som om du är där! Närområdet och Sverige (men även EU) når man kollektivt och det finns otroligt mycket att se och uppleva.

   Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   ”Utsikten från slalombacken över Siljan” är något som jag verkligen kan relatera till. Spelar ingen roll hur många gånger man är uppe på något av bergen det är ändå lika vackert varje gång. Att trivas på hemmaplan är alltid det viktigaste!

   Kan även relatera till att inte gilla att resa däremot gillar vi att då och då vara på en annan plats och uppleva ett vardagsliv där. Just därför passar det så bra att resa sällan men då vara borta länge. Restiden blir mycket mindre i förhållande till tiden på destinationen.

   Gilla

 7. Vi reser mot solen en gång varje vinter. Gör underverk för hela vintertrötta familjen! När barnen var små stannade vi gärna borta en månad i taget, men det är tyvärr inte praktiskt möjligt längre nu i högstadiet. Jag besöker även någon europeisk storstad själv med bara ett av barnen en gång varje år. Dessa resor är otroligt värdefulla för oss. När barnen var yngre gick det lika bra att besöka grannkommunen, men det är något speciellt med att upptäcka London, Paris eller Budapest med en storögd och påläst femtonåring 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vår regel är en tumregel och ska inte tas som en exakt instruktion. Att tänka lite annorlunda till resor tror vi kan göra underverk både för miljöpåverkan, plånboken och upplevelsen.

   Det bästa sättet att motverka vintertrötthet är inte att resa bort utan att skapa en bra ”vinter vardag” med mycket utomhusaktiviteter men även lite brasor, filmer och mys.

   Får se vad barnen och vi gillar när de blir större, kanske blir det att bo en eller flera månader i Budapest, LA eller Guadalajara (Mexiko) framöver:-). Just nu känns det som att mindre samhällen och byar passar bättre även utomlands.

   Gilla

   1. Ja, det finns många sätt att resa på, och jag tror verkligen precis som du skriver att man får ut mycket av att tänka igenom hur man reser och på vilket sätt (och inte minst varför – är det så att vi egentligen mest flyr ifrån något…?)

    Samtidigt är resorna bland det jag upplever har påverkats mest av vilken fas i livet man är, och det är väl också det som är en del av charmen. T.ex: segla flera veckor och bo trångt och mysigt i liten båt i skärgården = mardröm med barn under tre, fantastiskt med barn mellan 4-12, mardröm för tonåringar. Ungefär 😉

    Besöka stor, bullrig storstad med småbarn = Varför?? Besöka stor bullrig storstad ensam med fjortis med nyväckt intresse för den stora världen = bondingchans på vuxenvis med din egen avkomma, som dessutom hankar sig fram på främmande språk. Häftigt! Dock gäller här att en alltför lång vistelse på tumanhand snarast kan inverka negativt på bondingchanserna (och dessutom har hen bokat in sig på konfaläger och fotbollscup).

    Det jag vill komma till är att resor med familj enligt min erfarenhet är ett område som blir extra njutbart av en stor dos flexibilitet från år till år. Att inte låsa sig till att ”vi är seglare”, ”vi är alltid i sommarstugan”, ”vi reser bara länge och långsamt” osv.

    Skulle också verkligen rekommendera bostadsbyte som semesterform, tex via Intervac eller Homelink, särskilt om man vill stanna lite längre tid på en plats. Ett fantastiskt trevligt och prisvärt sätt att uppleva världen!

    Men när det gäller vintertröttheten håller jag tyvärr inte med dig. Mys och brasor är trevligt, men för oss glåmiga varelser med begränsat intresse för vintersport är en dos sol under vinterhalvåret en svårslagen energikick. Klimatmässigt är det ju dock ett riktigt skavsår tyvärr.

    Tack för en riktigt bra blogg!

    Gilla

   2. Hej och tack för ditt svar, ja det är viktigt att vara flexibel men miljöaspekten sätter i det här fallet med många flygresor definitivt stopp för oss. Vi vill ändå uppleva en del så en resa med flyg vart tredje år är vår kompromiss.

    Har ni funderat på att flytta till något annat land om ni inte gillar vintern alls? Försöker inte vara dryg utan undrar på riktigt om ni haft sånna tankar?

    Gilla

 8. Tack för en jättebra blogg och bok!

  Jag har en fundering kring barn och konsumtion. Min man och jag strävar mot FIRE och vill leva enligt dessa värderingar även när det kommer till barnens konsumtion. Just nu bor vi i en välmående närförort till en stor stad. De små barnen här (våra är också små) har splitternya dyra cyklar, läsplattor med mera. Våra barn är ännu så små att jag inte har inblick i hur det är för tweenisarna och tonåringarna men jag kan bara tänka mig att det eskalerar när barnen blir större…

  Är konsumtionen för barn och ungdomar på en mer rimlig nivå i en mindre stad? Eller köper man lika mycket saker fast inte lika dyra? Jag har läst forskning som tyder på att barn och ungdomar inte far illa av att leva enkelt utan det är när de jämför sig som de kan må dåligt om de upplever att de har mindre.

  Vi funderar ibland på att flytta till en mindre ort eftersom vi dels tänker att det är ett lägre tempo vilket vi värderar men även att konsumtionen bland barn och ungdomar är mindre betonad där. Vad gör ni för reflektioner kring detta?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant reflektion som jag inte gjort på ett tag. Tidigare bodde vi på en ännu mindre ort norr om Sandviken och där upplevde jag att konsumtionen var på en annan nivå. Leksand är lite svårare på det sättet för det är ändå en på något vis ”finare” ort att bo på och det finns en del överkonsumtion och snobberi.

   Å andra sidan kan vi här leva mer lokalt då det finns bra service och mycket aktiviteter för oss och barnen på gång och cykelavstånd. Vi har även lätt att hyra ut vårt boende när vi vill för det finns en stark efterfrågan här. En fördel med mindre orter (som Leksand) är också att ”alla” bor i samma områden och går i samma skolor. De rika företagarnas barn går tillsammans med de ensamstående föräldrarnas etc. Det finns alltså större variation i samma område. I storstaden upplever jag att det blir lite mer uppdelat där de ”rika” bor i vissa områden. Medelklassen i andra och sen de som har det lite svårare i ytterligare andra. Detta gör att konsumtionen kan bli ganska uppskruvad i vissa områden och det finns få avvikande exempel.

   Något som stör mig är att föräldrar ibland köper dyra saker för vad dom drömmer om att barnen ska vara, lite på samma sätt som de gör med sig själva. Man köper en dyr cykel till någon som sällan eller aldrig cyklar eller man köper de finaste skidorna till någon som är i backen någon enstaka gång per säsong. Vi köper gärna bra saker till våra barn men vill då att det ska vara lite ”speciellt” och för en aktivitet som de uppskattar och gör ofta.

   Långt svar, men kontentan är att vi upplever att det är en mindre uppskruvad nivå på en mindre ort men att samma tendens som finns i det övriga samhället självklart finns även här. Det positiva är att det är större variation inom ett område vilket gör det enklare att vara ”annorlunda”.

   Gilla

 9. Jag har varit på resande fot i asien under 6 månader och jag tog mig dit med tåg och reste runt med främst tåg och buss. Jag hade mina tvivel angående tågresandet men det visade sig funka så bra att jag bestämt mig för att åka mer tåg i Sverige också. I sommar tänkte jag testa tåg ut i Europa. Jag flög dock hem från Singapore. Jag har kommit fram till samma slutsats att jag nog kommer att vara borta längre tider i framtiden om jag ska flyga längre sträckor. Eftersom jag har bara mig själv (och en arbetsgivare) att ta hänsyn till så ser jag inga större problem att t.ex vara borta två månader.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s