Familjeliv, Livsstil

Semestra i Sverige

Vi semestrar gärna i Sverige, det finns så många vackra platser att upptäcka så det räcker och blir över och vi är inte så väderkänsliga. Det är klart att det är härligast om det är varmt och skönt men huvudsaken med våra resor inom Sverige är att få upptäcka något nytt och att ta del av den härliga natur som bjuds. Det funkar lika bra i shorts som i stickad tröja.DSC_4514_Fotor

Förutom våra långresor till Mexico (vartannat eller var tredje år) så har vi semestrat i Sverige sen vi fick vårt första barn för snart 10 år sedan. Till en början tyckte vi att det  med små barn var praktiskt och skönt att hemestra och göra dagsutflykter med hemmet som utgångspunkt. Andra positiva effekter var att det inte gick åt så mycket pengar eller jobbiga och tidskrävande resdagar med flyg. Ganska snabbt upptäckte vi också att med en radie på max 2 timmar hemifrån så finns det så vackra och mysiga ställen runt omkring oss att vi nu inte längre känner ett sug efter kortare utlandsvistelser. Genom att semestra mer hemmavid så har vi blivit mer sugna på att upptäcka mer av vårt avlånga land och vi riktar hellre blicken inåt istället för utåt.

Det känns också viktigt att visa barnen så mycket som möjligt av Sverige, att de lär sig att ta vara på och uppskatta det som finns nära. Att ta en onödig flygresa för att barnen ska få bada i pool känns för oss helt onödigt eftersom vi vet att de är hur nöjda som helst med att bada i en sjö i sommar-Sverige. IMG_2915_Fotor

I år har vi sommarlov tillsammans med barnen (ca. 10 veckor) och en av dessa veckor kommer vi att spendera i Skåne där vi bokat in oss på en familjevecka på Fridhems folkhögskola. Vi blev alla så förtjusta i konceptet (läs mer här) så vi åker igen och i år är det jag och barnen som kursar! Jag har bokat upp mig på en kurs i mönsterdesign, något som jag sneglat på länge och ser fram emot. Extra kul är det att barnen är väldigt ivriga och förväntansfulla att vi ska åka dig i år igen.

Bilderna är från ett väldigt fint semesterminne när vi för några år sedan var på ön Storjungfrun strax utanför Söderhamn. Det var två helt fantastiska dagar! Stugan vi hyrde via STF hade varken el eller rinnande vatten och man kunde endast ta sig till ön med båt. Jag minns att vi förundrades över att vi var så nära hemma men att det ändå kändes så långt bort och exotiskt. Det är ett av mina finaste semesterminnen och det är här, i Sverige.

Brukar du semestra i Sverige? Har du några favoritställen? Dela gärna med dig. 🙂

DSC_4505_Fotor

6 reaktioner till “Semestra i Sverige”

 1. Vilket underbart inlägg. Får bekämpa min impuls att copy pasta er semester i år och knöka in mig på samma Folkhögskola – så kul det låter. Och smart! Det är precis detta som är smart life engineering, att lägga en halvtimme på att använda sin hjärna istället för att gå på mall 1a som heter ”charter till sol”. Håller med dig om att vädertålighet är en superkraft. Men det är väl som du skrev tidigare också lättare att vara det när man är ledig jämt.

  Gillad av 1 person

  1. Haha, det är bara att copy pasta! Det är en jättebra skola och finns många fina utflyktsmål däromkring om resten av familjen är sugen på något annat. Tror att de flesta folkhögskolor har sommarkurser så det är nog bara att välja och vraka. Vår tids charter? 🤔😜

   Gilla

 2. Härligt! Tycker också att semestra i Sverige är väldigt många som missar, är vi dåliga på att marknadsföra vårt egna land? På vintern är det svenska fjällen som gäller och på sommaren kan man nästan åka var som helst i landet! Hur brukar ni ta er runt billigast och bäst? Bil, tåg, buss ?

  Hälsningar,
  msFIRE svenskafire.se

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Ja, jag vet inte varför det blivit så men tror att det är billiga flygresor och tankar om att det alltid är bättre och härligare någon annanstans som spökar. Vi blir ju också väldigt matade av sociala medier och annan marknadsföring med härliga semesterbilder från ett land långt bort så att vi inte ser vad vi har runt knuten.

   Fjällen är vackert alla årstider och våra kustremsor både i öst och väst är ju fantastiska, sen alla sjöar…listan kan ju göras hur lång som helst.😊

   När vi reser hela familjen så brukar vi ta bilen, det har för oss känts mest flexibelt. Om bara jag och maken åker så brukar vi ta tåg om det passar och finns bra linje, blir inte alltid billigast men på tåget kan man nyttja restiden till något trevligt.

   Ha en fortsatt fin helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s