enkelhet, Familjeliv, Inredning

Den givande känslan av praktiskt arbete

Barnens ledigheter avlöser varandra nyss var det Valborgs-ledigt och denna vecka är det Kristi Himmelsfärd, det här innebär mer tid för oss tillsammans som familj (vilket är otroligt härligt) men lite mindre tid för eget arbete.

Tänkte lite snabbt flika in med en tanke som dykt upp hos mig på sistone, det är den givande känslan av att få utföra praktiskt arbete och ibland få skapa något med sina egna händer. Jag har i grund och botten alltid varit en praktisk lagd människa, trots det så gick jag en lång teoretisk utbildning och har efter det endast haft kontorsjobb där det inte förekommit något direkt praktiskt arbete. Kanske därför jag aldrig trivdes så bra med mig själv i de sammanhangen….

Makens byxor lappas och färdigtryckta smörknivar

Hur som helst så har jag den sista tiden utfört den här typen av praktiska arbeten där man direkt kan se resultat av sin egen handkraft. Jag har bland annat målat, tapetserat, skruvat upp hyllor, sytt och fixat en lampskärm, rensat i rabatter, planterat, jobbat i pappas tryckeri, lagat kläder och virkat! Allt detta ger mig så mycket energi och en känsla av tillfredställelse, mer än något annat av mina tidigare jobb.

DSC03935_Fotor
Barnens rum har fått ny tapet

DSC03944_Fotor

Det tog mig ungefär två decennier att lista ut att jag är en mer praktiskt lagd person än teoretisk, kanske var det feghet att följa mina innersta drömmar som gjorde att det tog tid, skönt ändå att jag kommit på det.

Loppisfyndad lampa som ska få ny kostym

Maken verkar ha kommit på samma sak men i hans fall är det mat och bakning som blivit hans praktiska passion…Han går till och med upp tidigare på morgonen på helgen för att baka bröd!

Hur ser det ut för dig? Vad är din passion? Har du den rätta mixen av teori och praktiskt arbete?

8 reaktioner till “Den givande känslan av praktiskt arbete”

  1. Tack för din kommentar! Visst är det så, tror att vi alla skulle må bättre av att inte satsa hela potten tid i lönearbete. 🙂 Kul att du inspireras, ha en fortsatt fin dag!

   Gilla

 1. Har skrivbordsjobb men söker mig till det praktiska. Har gått kurs i Silversmide, pilflätning, ulltovning samt att min bästa vän är en hejare på (och hejar på mig) att sticka virka och sy. Fantastiskt, som du skriver, att kunna se resultat av sitt arbete. I vintras stickades det strunpor och vantar. Nu inreder jag ett nytt rum (inte byggt till, byggt ett rum av den del av vårt stoooora vardagsrum som nu är lite mindre). Det får ta sin tid med loppisfyndade (ommålade) möbler och egensydda gardiner och lapptäcke 😃

  Gillad av 1 person

  1. Vad kul med alla kurser du har gått! Silversmide skulle jag vilja testa nån gång…Jag tror att vi alla mår bra av praktiskt arbete och att det främjar kreativitet när man kan testa nya färdigheter och lösningar.
   Spännande också också med inredningen du nämner, sånt gillar jag, när man kan utveckla inåt istället för utåt. Att nyttja det utrymme som redan finns och låta det ta tid. Man tjänar mycket på att tänka flexibelt på sitt boende och inte falla dit i tron att man måste bygga ut. En utbyggnad är oftast dyr att genomföra vid tillfället och det är lätt att glömma att det sen kommer en kostnad i både tid och pengar i form av underhåll på utbyggnanden. Det kommer kanske komma ett tillfälle när våra barn vill ha egna rum men då tänker vi att jag och maken tar en del av vardagsrummet/matplatsen under några år. Vi får se när den dagen kommer 🙂 .
   Ha en fin dag!

   Gilla

  1. Kul! Jag gillar också att laga. Blev väldigt nöjd när vi lagade dammsugaren, skruvade isär den och tänkte att antigen går det eller inte…vi lyckades laga den så den kan gå några år till. Tråkigt dock att dammsugaren inte var alltför gammal och av ett märke vi trodde skulle ge mer kvalitet…men belåtna blev vi! Ska kika närmre på din blogg. Ha en fin dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s