enkelhet, Familjeliv, Inredning, Livsstil, Mat

Att köpa eller skapa?

Att leva gott på lite är i stor utsträckning en fråga om att sluta se köpandet som lösningen  på varje problem. Som vi beskriver i vår bok så handlar det inte om att sluta köpa men om att se inköp som en sista utväg. I kontrast så skulle vi vilja påstå att den allmänna strömmingen i samhället snarare är att lösa precis alla problem med ytterligare ett köp av en sak eller tjänst. Marknadsföringen snappar så klart upp detta och berättar klart och tydligt i alla tillgängliga kanaler om att just deras produkt/tjänst kommer lösa alla dina problem och göra dig lycklig och avslappnad.

Förändringen från att se inköp som lösning på stort sett allt har vi gjort över de senaste 8 åren och det gick verkligen inte över en natt men över tid så går det lättare och det blir till och med mycket roligare att lösa problem med sin egen kreativitet och med sina egna händer än med den av marknaden erbjudna (ofta ineffektiva) lösningen.

En fråga som vi ibland får är hur detta påverkar våra barn? Vill inte dom ha samma saker som klasskompisarna? Det vill dom såklart och i stor utsträckning har de också ungefär samma saker dock i lite mindre mängd. Våra barn lever i samhället precis som alla andra och påverkas av de strömningar som gäller och det är inget som vi kan eller vill motverka helt.

Däremot finns det områden där vi tycker att vi har lyckats åtminstone till viss del. Under de senaste åren har vi blivit duktigare på att baka vilket betyder att vi bakar i stort sett allt bröd till vardag och fest. Helt plötsligt märkte vi också att barnens språkbruk har ändrats. De säger numera ”kan vi inte BAKA en sockerkaka, tårta, semla” istället för som tidigare kan vi inte ”KÖPA” det samma!

Bilderna är exempel på detta! Längst upp i inlägget är ett exempel på när äldsta sonen (med lite hjälp från mamma) fixade efterrätt förra fredagen och bakade brylépudding vilket var fantastiskt gott och han kände sig glad och stolt! Bilderna nedan är från när dottern ville bjuda på muffins till hela familjen…hon fick dock vara helt ensam om att slicka skålen…vilket var bäst!

 

För oss som föräldrar så är det här jätteroligt, stunderna när man funderar på om man gör rätt med barnen är många och konflikterna kommer och går. Då är det skönt att det känns som att man också lyckas inom vissa områden som att visa för barnen att man faktiskt kan skapa mycket med sina egna händer!

Hur tänker ni som läser om det här med att skapa själv kontra att köpa? Vilka områden är svåra och vilka är enklare? Var har ni haft ”framgång”? 

Kika gärna också på det här inlägget som handlar om praktiskt arbete.

14 reaktioner till “Att köpa eller skapa?”

 1. Bakar (just nu som mammaledig iaf) det mesta av både bröd och fika. Men om vi sparar särskilt mkt pengar på det är jag inte så säker på. Däremot är det givande på så många andra sätt, och godare 🙂

  Gilla

  1. Tack för din kommentar, det är oftast en stor besparing att baka själv jämfört med att köpa motsvarande bröd. Det är dessutom väldigt belönande att skapa nåt själv och få belöningen direkt i form av gott bröd!

   Gilla

 2. Det man kanske inte tänker på när man köper är att man också måste arbeta, lönearbeta, för att kunna köpa det. Insourcar man, dvs gör själv, hackar man det flödet och här finns pengar att spara, tillsammanstid, lärande och experimenterande.

  Jag gör så mycket jag kan på vår bil, service och viss reparation. Vi lagar i princip all mat från grunden. Jag renoverade vår tvättstuga helt själv utan att ha gjort något sådant förr.

  Allt detta har blivit möjligt i och med att vi rensat våra scheman och inte spenderar så mycket tid i butiker (för att köpa eller som förströelse).

  Nu ska jag lyssna vidare på Kropp och Själ.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, fördelen med att göra det mesta själv (vissa saker kommer man ju vilja ta hjälp med) är ju att livet blir mer omväxlande. Om man jobbar massor med timmar på ett och samma jobb för att sedan betalar andra för att lösa allt annat så kan det ju bli ganska enahanda jämför med den trevliga tiden tillsammans när man skapar något. Eller den tiden som man lägger på att lära sig något nytt. Detta är dock på tvärs med den gängse bilden av att man vinner på att bli så specialiserad som möjligt.

   Gilla

 3. Jag är född på 60-talet och fick bara hembakat, hemgjord sylt o saft och lagad mat från grunden. Allt det har jag fortsatt med i mitt eget liv och ser att även mina barn dras år det hållet. När dom växte upp hade dom var sin dag att laga middag på i veckan, eget val av rätt förstås. Baka fick dom göra när dom ville.
  Som barn var det fest om jag fick fika ute. Kan än idag känna bubblet av en flaska sockerdricka som kittlar i näsan som jag fick dela med min kusin. Idag har fikandet ute minskat till 1-2 ggr / år helt enkelt för att det är inte värt pengarna, kakor och bullar smakar lika överallt, gjorda på färdiga mixer ofta. Men om jag blir bjuden på hembakat då är det fest idag.
  Jag och min man är nog väldigt kreativa med det mesta. Vi kan lite/mycket inom många områden, fixa bilen(yrke), bygga , måla, odla, sy, svetsa osv och allt försöker vi föra vidare till barn och barnbarn.
  En dag för något år sedan ringde ett av barnen och tackade för allt vi lärt dom , och värmde i hjärtat och visade att vi gjorde något rätt under uppväxten.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, som du säger är det en stor styrka att kunna göra många olika saker själv. Vi har fått relativt små praktiska kunskaper under uppväxten (på 80-90 talet) och önskar nu lära oss mer och ge detta vidare till våra barn.

   Gilla

 4. Hej,
  Tenker at det er utrolig bra! Vi blir bare mer og mer hjelpeløse pga.vi ikke kan lage ting, før laget man allt. Klær, sko, redskaper…osv.

  Kjøp av enkle løsninger og alle mulige ubrukelige duppeditter ser jeg på som en kreftsvulst som bare blir større og større pga. fåtallet vil redusere sin livsstil og kunnskapen som trengs for å lage ting forsvinner.

  Vi trenger virkelig å lære barna våre å lage og ta vare på ting.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, som du säger är det otroligt viktigt att kunna göra mer än en sak. Det är både roligt och givande och bidrar till en känsla av frihet. Vi är själva inte superduktiga på detta men fortsätter att sakta men säkert utvecklas…och vem vet kanske har jag en dag flyttat på den där ”tummen mitt i handen”:-)

   Gilla

 5. I somras när vi kom hem från semestern stod trädgården och trädgårdslandet i full blom. Under 1,5 månad hade vi då tema ”så mycket som möjligt från eget land” vad gällde maten. Det blev himla lyckat och inför måltiderna spanade vi av landet vad som var moget och färdigt och bestämde maten utifrån det. Våra tonårssöner fick vi också med på tåget. Självfallet handlade vi en hel del från affären också men det mogna, färdiga i landet stod i fokus.
  Nu planerar vi för denna sommaren. Jag har börjat förgro bla purjolök, basilika och tomater som uppskattas här. I sommar kör vi på liknande upplägg och utifrån vad vi gillar och vad som går åt planerar vi vad som ska få plats i landet.
  Oskar>> hörde Kropp och själ på radion idag och tyckte det var bra! Kul med olika gäster som hade lite olika synvinklar och utgångspunkter.

  Gillad av 1 person

 6. Hej och tack för din kommentar, vilken kul utmaning. Vi är också i tagen att börja odla mer och vi gillar utmaningar så bli inte förvånad om vi gör något liknande framgent och skriver om här på bloggen. Kul också att du lyssnade på Kropp och Själ. Tyckte det var ett jättetrevligt program om man nu får säga så när man själv var med…:-)

  Gilla

 7. Jag bakar ofta dadelbollar istället för att köpa fika/godis, och så lagar jag den mesta maten själv. Förr köpte jag mer halvfabrikat i form av färdigrätter och såser mm men nu har jag bättre koll på vad jag stoppar i mig 😊.
  Det var längesen jag ”shoppade”, skulle dock vilja ha några nya plagg men gör numera så att jag tänker igenom noggrant och skriver ner vilka plagg som min garderob saknar. På så vis undviker jag impulsköp av kläder som jag sällan kommer använda. Boken ”Säker stil” har hjälpt mig att förstå att jag inte behöver så mkt kläder, utan att jag kan ha färre plagg men att om det mesta i garderoben matchar med varandra så känns det ändå som man har ett stort utbud.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar, visst är det skönt att baka/laga själv det är en så stor belöning i att äta godare och billigare och samtidigt veta exakt vad man äter. Har inte läst boken du rekommenderar men ska ta mig en titt om den finns på biblioteket då det altid är bra med inspiration. För egen del har jag nästan gått över till att bära uniform året om vilket består i en långärmad mörk t-shirt och ett par jeans. Funkar i stort sett i alla sammanhang. Har några par shorts för sommaren och någon kostym/skjorta oxå men använder sällan.

   Gilla

 8. vi bakar också det mesta själva, pga allergier. tyvärr är det väldigt dyrt med dessa andra mjöler.
  dock är det skönt att ha koll på ingredienserna.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar, visst är är det härligt att baka själv och veta vad som är i. Även om specialmjöl blir dyrare så är det ju fantastiskt med hembakat och oftast så pass belönande i smak att det ofta kan vara OK med lite mindre mängder vilket gynnar hälsan ännu en gång.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s